Nuffnang

Pengikut

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM

0
sumber :-

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM


MAHU FITNAH ANWAR PUNYA PASAL, BLOGGER UMNO BUAT KERJA BODOH

Posted: 21 Apr 2012 02:04 PM PDT

Sumber:  Siasahkini

Panas!!Rumah Mewah Anwar Di Washington Didedahkan!!


Hari ni gua boring. sambil sambil boring gua melawat blog blog lembu untuk menghiburkan hati. salah satunya blog lembu yang paling gemuk, siapa lagi kalau bukan papagomo. ya ampun, makin teruk meroyannya si gomo ni rupanya. akibat ketandusan isu, lembu ni semakin aktif mereka cerita tanpa sebarang bukti. well, tipikal blogger umno. gambar kondom bersepah di tepi pantai pun dituduhnya kerja mahasiswa di dataran merdeka. kah kah kah!

Antara yang menarik perhatian gua ialah gomo kata anwar ada rumah mewah di sebuah kawasan elit di washington dc. katanya..


"Sepertimana sebelum ini Gomo dedahkan mengenai Anwar Ibrahim akan meninggalkan Malaysia dan menetap di Amerika dengan memberikan jawatan ketua umum Pakatan Rakyat kepada Wan Azizah. Anwar Ibrahim sudahpun mempunyai kediaman rasmi di Amerika yang berlokasi di Washington DC sebuah rumah dikawasan elit yang dikelilingi pelobi pelobi yahudi utama dalam pentadbiran Amerika."gua pun terus right click dan melawat google images. dan hasilnya seperti berikut. kah kah kah! patutla cantik kemain rumah anwar ibrahim ni, rupanya papagomo kutip gambar rumah mewah dari website 'luxury home magazine'. kah kah kah! kalau macam ni gua pun boleh google gambar rumah paling mahal di india, lepas tu gua tulis dekat blog yang ini ialah rumah mahathir kutty. kah kah kah! kah kah kah! kah kah kah! tapi gua tak buat la kerja kerja tuduh tanpa sebarang bukti ni. ini semut ma, ini semut!
MIMPI SENJA

0
sumber :-

MIMPI SENJA


Umno mengaku buat kerja kotor - tukar alamat pengundi ...

Posted: 21 Apr 2012 09:38 PM PDT

Speaker DUN Melaka Datuk Wira Othman Mohamad mengakui wujud gerak kerja untuk menukar alamat tempat pengundian pelajar institusi pengajian tinggi (IPT) di negeri Melaka. 

Beliau yang mengetuai gerak kerja itu berkata, ia bertujuan bagi memudahkan pelajar terbabit untuk mengundi sekiranya pilihan raya umum ke-13 dijalankan bukan di dalam cuti semester. 

Jelasnya, perkara itu turut dilaksanakan di negeri lain, termasuk negeri yang ditadbir Pakatan Rakyat terutamanya di Selangor bagi memberi peluang kepada siswa terbabit menunaikantanggungjawab itu."Perkara ini dilakukan setelah menyedari pada PRU ke-12 tahun 2008 lalu, lebih 2,000 siswa tidak dapat melaksanakan tanggungjawab itu kerana tidak bekesempatan pulang ke kampung halaman masing-masing.

"Menyedari perkara ini, mulai Januari hingga Mac lalu, kami telah menjalankan sesi taklimat kepada pelajar-pelajar terbabit di beberapa institusi pengajian tinggi (IPT) di negeri ini sebagaimenerangkan perkara ini supaya tidak timbul salah faham. 

"Kebanyakan daripada mereka sudah pun membuat pendaftaran memilih di kampung halaman mereka justeru sebagai memudahkan urusan ini kita telah pun mendapatkan kerjasama daripada pihak Jabatan Pendaftaran Negeri (JPN) dan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR)," katanya. 

Beliau diminta mengulas laporan Malaysiakini semalam mengenai pendedahan 'bukti' bahawa anak pemimpin Umno tempatan memaksa dan cuba 'membeli' pelajar IPT supaya menukar alamat tempat pengundian bagi memberikan kemenangan BN di kawasan tertentu dalam pilihan raya.Beliau berkata, kesemua proses pertukaran alamat tempat mengundi pelajar terbabit adalah berdasarkan lokasi mereka belajar dan menetap. 

"Secara kebetulan kebanyakan IPT berada di dalam kawasan Bukit Katil misalnya, Kolej Yayasan Melaka (KYM) yang beralamat di Padang Jambu adalah dalam kawasan Parlimen Bukit Katil dan begitu juga kebanyakan IPT lain juga dalam parlimen sama."Mengenai dakwaan kononnya berlaku paksaan dan tindakan membeli (undi) pelajar, pihak kami menafikan perkara ini sebab kita sudah jelaskan kepada pelajar terlibat dan ramai juga pelajar yang tidak menukar alamat mereka kerana kurang bersetuju. 

"Perkara ini perlu disebabkan seseorang pengundi harus membuang undi mengikut alamat seperti tertera di kad pengenalan mereka," katanya lagi.Langkah itu berbeza daripada amalan semasa pilihan raya umum sebelum ini di mana seseorang boleh mendaftar mengundi di kawasan yang berbeza dengan alaman di kad pengenalan mereka, katanya. 

Di kawasan lain di Melaka juga katanya, turut dilakukan proses serupa misalnya di Alor Gajah dan Jasin."Ini semua bagi memberikan kemudahan kepada pelajar terbabit dan langsung tidak timbul soal penyelewengan dan penipuan seperti yang didakwa pembangkang semalam," katanya. - Malaysiakini

TERKINI: 2 ditahan, DBKL rampas khemah di Dataran Merdeka

Posted: 21 Apr 2012 07:12 PM PDT


Pegawai Dewan Bandaraya Kuala Lumpur dan polis pagi ini menahan dua orang lelaki yang sedang berkhemah di Dataran Merdeka. 

Dianggarkan 40 pegawai DBKL dan polis itu mengepung tapak perkhemahan berkenaan dan merampas khemah tersebut pada kira-kira jam 8 pagi ini, menurut seorang saksi, Wong Tay Sy, 27. 

Wanita muda itu berkata, pasukan berkenaan menunggu sehingga peserta perkhemahan tersebut bangkit tidur dan merampas serta memunggah sebanyak 61 daripada 61 khemah itu ke dalam trak DBKL. 

Wong yang berkhemah di lokasi tersebut sejak Jumaat lalu berkata, dua orang berkenaan – aktivis Fahmi Reza dan siswa bernama Umar Mohd Azmi – ditahan dan dibawa ke sebuah kenderaan tidak bertanda. 

"Fahmi terus bertanya sekiranya beliau ditahan namun mereka tidak menjawab. Sekarang beliau berada di balai polis Dang Wangi," katanya lagi. - Malaysiakini

BN sudah panik - Zaid Ibrahim

Posted: 21 Apr 2012 05:02 AM PDT

KOTA BHARU - Parti Kesejahteraan Insan Tanah Air (Kita) mendakwa Kerajaan Pusat diterajui Barisan Nasioanal (BN) sudah mula panik dalam menghadapi Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) apabila meminda Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954 dengan tergesa-gesa Khamis lalu. 

Presidennya, Datuk Zaid Ibrahim berkata, undang-udang yang membolehkan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mengehadkan masa untuk petugas tempat mengudi dan mengira undi menimbulkan keraguan. 

"Kita bimbang bila SPR ada kuasa menentukan masa untuk petugas, mungkin ada muslihat di sebalik akta yang dipinda pada saat-saat akhir ini," katanya pada persidangan perwakilan tahunan Kita di sini, hari ini. 


 Zaid berkata, pembangkang sepatutnya diberi masa untuk meneliti pindaan dan berbincang terlebih dahulu.Khamis, Dewan Rakyat meluluskan pindaan Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954 selepas melalui sesi perbahasan lebih tujuh jam. 

Pindaan itu, yang dibentangkan pada 9 April lepas, bertujuan memperkemas proses pengundian pilihan raya termasuk memperluaskan sempadan bagi orang ramai yang menunggu atau berdiri berdekatan dengan pusat mengundi pada hari pengundian kecuali bagi mereka yang mengundi daripada 50 meter kepada 100 meter. 

Pindaan itu tidak melibatkan 22 syor Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen Berhubung Dengan Penambahbaikan Proses Pilihan Raya diluluskan oleh Dewan Rakyat pada 3 April lepas.Pindaan itu juga mengenakan larangan wakil calon berada di barong SPR pada hari pengundian. 

 Larangan itu bertujuan bagi memastikan petugas SPR tidak terganggu dan pengundi dalam keadaan selesa.Barong panas parti bagi menyemak daftar pemilih tidak dibenarkan kerana parti tiada kuasa untuk tentukan identiti pemilih.

Surat terbuka kepada Mahathir : Adakah Tun sedang berkhayal?

Posted: 21 Apr 2012 12:00 AM PDT


Kehadapan Tun Dr M,
Saya sedang tertanya-tanya sama ada Tun sedang bermimpi atau tidak perasan akan realiti sebenar.
Pandangan anda terhadap Pulau Pinang dan Selangor adalah salah dan tidak kena pada tempatnya. Anda nampak seperti seorang ahli politik tidak jujur yang hanya mahu mendapat kepentingan politik dan mengelirukan pengundi di Malaysia. Anda tidak memberi kredit kepada diri sendiri dan perbuatan anda tidak sama akan reputasi anda sebagai negarawan senior (Bernama, 29 Januari 2012).
Kenyataan anda, "Mereka telah diberi banyak peluang. Banyak perkara yang tidak patut berlaku di Pulau Pinang, dan yang sama berlaku di Selangor," tidak masuk akal sama sekali. "Mereka telah diberi banyak peluang", adalah dakwaan yang tidak munasabah.

Pakatan memegang kuasa mulai 8 Mac 2008. Mereka telah memerintah hanya selama empat tahun sahaja. Peluang apa yang telah diberikan kepada mereka dan siapa memberi mereka peluang itu? Apa yang sedang anda bicarakan disini? Apakah keajaiban yang anda jangka boleh mereka lakukan dalam tempoh masa yang singkat ini?
Bandingkan jangka masa pendek mereka dengan pemerintahan selama 55 tahun Barisan Nasional secara jujur. Kami boleh membalas semua tohmahan BN pada kami: "Mereka (BN) telah diberi banyak peluang. Banyak perkara yang tidak patut berlaku di Pulau Pinang, yang sama juga berlaku di Selangor. "Ini merupakan satu pemerhatian yang nyata dan memerlukan jawapan yang jujur dari kamu, wahai Tun.
Lebih daripada setengah abad
Sesungguhnya, 55 tahun adalah masa yang sangat lama. Ia lebih daripada setengah abad.BN telah diberi peluang yang ia mahu dan perlukan. Tetapi apa yang telah BN capai sepanjang tempoh yang panjang memegang jawatan kecuali merosakkan perpaduan kita dan menjaga kepentingan lain selain kepentingan rakyat? Perpaduan kita telah dimusnahkan oleh dasar kejam dan tanpa berfikir panjang dan polisi tidak mempedulikan kebajikan majoriti rakyat Malaysia yang cintakan kedamaian dan miskin.
Ya, Tun, jika ada yang telah diberi peluang yang terlalu banyak, itulah BN. Apa lagi yang boleh BN buat setelah gagal melaksanakannya semenjak 55 tahun ini? Apakah keajaiban yang boleh BN lakukan sekarang untuk melaksanakan perubahan negara ini untuk menjadikan ia syurga bagi semua rakyat serta menyediakan mereka dengan kehidupan yang lebih bermaruah?
Apa yang sebenarnya anda maksudkan dengan mendakwa, "Mereka telah diberi peluang. Apa lagi yang boleh dilakukan? Jika kita biarkan keadaan merosot teruk, ia akan menjadi sukar untuk diperbaiki. "
Kenyataan anda bertele-tele, "Jika kita membenarkan keadaan merosot teruk, ia akan menjadi sukar untuk membaiki" datang di seberang sebagai tidak masuk akal dan temberang. Apa yang telah Pakatan Rakyat yang dilakukan yang telah membawa kemerosotan? Apakah yang mereka lakukan yang boleh menyebabkan masalah yang tidak boleh diperbaiki? Sila khusus dan menghitung salah laku Pakatan.
Jangan buat kenyataan yang anda sendiri tidak boleh sokong
Tun, anda tidak perlu membuat tuntutan menyapu yang tidak bermakna. Ramai rakyat Malaysia benar-benar kecewa dengan anda dan merasakan bahawa anda sudah tidak ada signifikan sebagai seorang pemimpin politik. Masa anda sudah berlalu dan anda telah lakukan segala-galanya mengikut cara yang anda mahu. Tiada apa yang perlu anda lakukan lagi.
Kedua-dua Pulau Pinang dan Selangor telah menarik pelaburan asing terbesar berjumlah lebih daripada RM15bn, yang tidak dapat ditandingi oleh negeri-negeri yang dibawah BN. Tidak ini sesuatu yang positif bahawa negeri-negeri Pakatan berada dalam keadaan jauh lebih baik walaupun jangka tempoh masa pemerintahan mereka pendek dan kekurangan pengalaman dan kepakaran dalam pentadbiran? Jujurlah wahai Tun, tidakkah ini berhak menerima pujian?
Anda menyimpan segala-galanya dari pengetahuan awam dan menggunakan Akta Rahsia Rasmi (OSA) untuk menafikan rakyat hak mereka untuk diberitahu. Banyak skandal dan rasuah wujud kerana mereka tidak tahu apa yang berlaku akibat daripada segalanya yang disimpan dibawah akta kerahsiaan kerajaan.
Negeri-negeri Pakatan di Selangor dan Pulau Pinang, telah menggubal Akta Kebebasan Maklumat untuk bersikap telus dan bertanggungjawab. Tun, bukan ini sesuatu yang patut dipuji?
Kroni dan korupsi
Di bawah tempoh pemerintahan anda selama 22 tahun, ramai kroni ahli politik menjadi kaya di luar imaginasi dan tanpa perlu berusaha untuk kekayaan mereka. Wakil rakyat dan menteri-menteri kabinet mengisytiharkan aset mereka hanya kepada anda dan mengikut maklumat dalaman, anda telah menggunakan maklumat ini untuk menjamin kesetiaan mereka yang tidak berbelah. Itulah cara anda dan tiada cara yang lain!
Kita masih ingat lagi kes penyingkiran Osman Aroff, Menteri Besar Kedah yang telah menikmati sokongan majoriti ahli dewan di Kedah. Ahli-ahli dewan telah pergi untuk berjumpa dengan anda, untuk merayu agar MB mereka dikekalkan. Anda dilaporkan telah menemui mereka secara individu dan selepas itu mereka semua kembali ke Kedah dan tidak mempedulikan Osman Aroff. Ada yang berkata anda mempunyai fail peribadi setiap daripada mereka dan memaksa mereka mengikut telunjuk anda.
Wahai Tun, negeri-negeri dikuasai Pakatan iaitu Selangor dan Pulau Pinang melakukan sesuatu yang anda tidak akan berani bermimpi untuk lakukan. Semua ahli-ahli Exco mereka mengisytiharkan aset pada umum. Ini adalah sesuatu yang masyarakat sivil Malaysia mahukan, untuk masa yang sangat lama, kerana ini dapat membanteras rasuah dan memastikan tiada penyalahgunaan kuasa berlaku.
Tetapi anda tidak mahu dipujuk. Anda suka menjadi raja kepada rasuah dan penyalahgunaan kuasa supaya anda mempunyai kawalan mutlak ke atas ahli politik yang memegang jawatan awam.
Banyak rakyat Malaysia, pada masa lalu, telah berusaha dengan jujur dan setia serta menyumbang kepada kemajuan negara ini. Orang lama yang telah bersara beberapa tahun yang lalu terpaksa berjuang untuk menjalani kehidupan yang sukar dengan pencen mereka yang sedikit dalam masa yang sukar seperti sekarang. Rakan-rakan mereka pada zaman ini, telah mendapat pencen yang lebih munasabah untuk menjalani kehidupan mereka. Kesukaran yang dialami oleh warga emas ini tidak diberi perhatian. Sumbangan mereka tidak pernah diiktiraf.
Tetapi, kerajaan Pakatan Rakyat di Pulau Pinang telah memberi RM100 sekali setahun untuk tiga tahun yang lalu bagi merakamkan penghargaan kepada warga emas ini. Diakui, ini bukanlah amaun yang banyak tetapi penghargaan ini benar-benar menyentuh perasaan mereka. Dengan akses kepada sumber-sumber yang lebih banyak buat BN, mereka berkeadaan jauh lebih baik untuk melakukan lebih banyak lagi untuk membantu mereka yang malang. Tetapi mengapa, wahai Tun, adakah kerajaan BN tidak ingin berbuat demikian? Mereka boleh membuktikan kemuliaan hati dengan dengan memberikan mereka nikmat sedikit kekayaan negara. Tetapi mereka tidak berbuat apa-apa!
Rasuah telah menjadi begitu berleluasa yang banyak kekayaan kita telah hilang atau dirompak sehingga menjejaskan negara. Kontrak yang diberikan kepada syarikat-syarikat kroni dengan kos yang melambung telah menyusutkan kekayaan negara. Perjanjian tol lebuh raya, penyelesaian luar mahkamah syarikat penerbangan nasional Tajuddin dan Malaysia, penjaminan Bank Rakyat dan Bank Bumiputra, kemelut forex melulu di UK, Maminco yang membeli timah dengan tidak munasabah, adalah beberapa kes yang telah mengakibatkan kerugian berbilion ringgit yang sebenarnya boleh meringankan nasib golongan miskin. Ini adalah, malangnya, wahai Tun, warisan anda yang membawa kepada kesengsaraan dahsyat bagi mereka yang merempat dan tidak berdaya.
Meningkatkan semangat rakyat
Anda tidak membuka tender untuk projek-projek yang akan menjimatkan berbilion ringgit dan mendapatkan perkhidmatan kontraktor yang berkebolehan dan kepakaran yang terbukti. Ini dapat mengelakkan beberapa senario kontraktor melarikan diri tanpa menyiapkan projek-projek mereka dan memastikan bangunan tidak akan runtuh kerana buatan tidak berkualiti dan bahan-bahan yang bermutu rendah. Episod berulang kontraktor menipu dan projek-projek terbengkalai tidak kelihatan mengganggu hati nurani orang-orang yang bertanggungjawab. Ia adalah urusan biasa dan berbilion-bilion ringgit sering disia-siakan tanpa peduli kepada sesiapa pun.
Sebaliknya, di negeri-negeri Pakatan kami mengadakan tender terbuka dan kontraktor kelas F sangat gembira dan berpuas dengan keadaan ini. Menurut para kontraktor, di bawah kerajaan BN sebelumnya, seseorang perlu hubungan dengan orang dalam untuk mendapatkan kontrak dan terpaksa memberi dorongan akan dipertimbangkan dengan sewajarnya. Jika tidak, adalah mustahil untuk mendapat kontrak. Tetapi sekarang, dengan adanya tender terbuka, yang berhak dianugerahkan kontrak dan mereka telah menyiapkan projek tepat pada masanya. Bukankah ini sesuatu perkara yang baik, wahai Tun?
Pekerja Malaysia telah berjuang selama bertahun-tahun untuk dasar gaji minimum. Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) telah memperjuangkan isu ini selama beberapa dekad. Tetapi ia telah ditentang sekeras-kerasnya oleh Persekutuan Majikan Malaysia, yang mahu mengaut keuntungan besar dari titik peluh pekerja. Kerajaan Malaysia pula tidak mempunyai kemahuan politik untuk melaksanakan dasar gaji minimum. Oleh itu, kita kehilangan pekerja mahir tempatan dan para buruh yang meninggalkan negara untuk bekerja di tempat lain. Namun, eksploitasi itu berterusan sehingga hari ini dengan penggajian pekerja asing.
Bukankah tindakan kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor yang melaksanakan dasar gaji minima bagi semua kakitangan dalam GLC dari Januari tahun ini perlu dipuji? Mereka dibayar gaji minimum RM1 500. Bukankah pekerja berhak menikmati hasil titik peluh mereka wahai Tun?
Para petani di kampung-kampung baru Perak yang telah membajak tanah dan menanam sayur-sayuran dan buah-buahan untuk negara semenjak beberapa generasi dan sering dieksploitasi dan dibiarkan dalam keadaan yang tidak menentu kerana mereka tidak memiliki tanah. Setiap pilihan raya ini menjadi dilema bagi para petani. Sama ada TOL mereka akan dilanjutkan atau dibatalkan adalah satu pengalaman yang membimbangkan bagi merka. Dan apabila BN memenangi pilihan raya di Perak, TOL petani akan diperbaharui. Mesej ini adalah sangat jelas. Mengundi untuk BN atau TOL anda tidak akan diperbaharui. Mereka perlu berhutang budi kepada BN untuk melanjutkan TOL mereka.
Kerajaan Pakatan Rakyat memberikan mereka hak milik tanah dan maruah mereka dan membebaskan mereka dari kebimbangan yang tidak perlu. Rasionalnya adalah petani ini telah mengusahakan tanah untuk beberapa generasi dan telah berkhidmat dengan negara dengan hasil mereka dan mereka berhak miliki tanah. Bukankah ini sesuatu yang bagus yang berhak untuk diberi ucapan tahniah, wahai Tun?
Setiap pengundi yang meninggal dunia di Pulau Pinang dan Selangor diberi RM1, 000 dan RM2, 500 masing-masing untuk perbelanjaan pengebumian. Bantuan ini amatlah dihargai, terutama oleh golongan miskin. Buat pertama kali pengundi menerima sesuatu yang sangat spesifik dan besar apabila berlaku kematian. Ini tidak pernah berlaku di bawah pemerintahan BN. Mereka merasuah yang hidup untuk undi mereka dan melupakan mereka apabila mereka mati. Di bawah pemerintahan Pakatan mereka menjaga dari hidup sehingga mereka mati! Bukankah mereka layak diberi tepukan dibelakang mereka, wahai Tun?
Sikap ambil berat ini memberi kesan yang mendalam kepada rakyat. Sekiranya diberi lebih banyak masa, lebih banyak dasar yang baik dan memberi manfaat kepada rakyat diusahakan dan ini akan menyebabkan ia sukar bagi BN untuk menawan kawasan ini semula di masa hadapan. Adakah ini membimbangkan anda, Tun? Adakah ini maksudnya apabila anda memberi amaran kepada BN, "Jika kita membiarkan keadaan merosot, ia akan menjadi sukar untuk diperbaiki?"
Anda membuat ramalan bagi kejatuhan BN. Anda telah menyedari bahawa ia akan menjadi sukar untuk menarik semula apa yang telah Pakatan lakukan. Sebagai perbandingan, BN akan dikutuk kerana mengabaikan majoriti rakyat Malaysia yang layak yang miskin. Anda telah menyaksikan apa yang berlaku dan anda sememangnya perlu rasa takut wahai Tun!

~penarik beca

0
sumber :-

~penarik beca


Kediktatoran fatwa dan he is not one of us

Posted: 21 Apr 2012 07:28 AM PDT


RAKYAT MARHAEN

0
sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Bersih 3.0 Bertaraf Kebangsaan

Posted: 21 Apr 2012 07:34 PM PDT

 
SHAH ALAM, 21 APR : Pemimpin PKR Selangor membidas Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) kerana memperkecilkan himpunan Bersih 3.0, dengan mengatakan acara yang bakal diadakan di Dataran Merdeka Sabtu depan adalah bertaraf kebangsaan.
Timbalan Ketua Wanita PKR Cabang Kuala Selangor, Wasanthee Sinnasamy berkata BERSIH 3.0 adalah perhimpunan rakyat Malaysia yang prihatan bagi menuntut pembersihan dalam sistem pilihanraya sekarang.
"Ini adalah national event (perhimpunan kebangsaan) kerana seluruh rakyat Malaysia menggunakan Dataran Merdeka dan DBKL tidak mempunyai hak untuk melarang ianya digunakan pada 28 April nanti," Wasanthee berkata di dalam sebuah sidang media di sini.
Read More / Baca Lagi >>

Ruang manipulasi pilihan raya makin luas terbuka

Posted: 21 Apr 2012 07:32 PM PDT


KOTA BHARU: Ketua Dewan Muslimat PAS Pusat Siti Zailah Mohd Yusoff mendakwa sekarang ini peluang manipulasi terbuka luas terhadap lebih 40,000 pengundi ragu yang tidak boleh dimansuhkan nama mereka dari daftar pemilih.

Sambil merujuk kepada pindaan Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954 di Dewan Rakyat minggu lalu, beliau yang juga Ahli Parlimen Rantau Panjang berkata, pindaan itu seolah-olah mahu memudahkan pengundi ragu tersebut mengundi.


(Gambar kiri: Wan Rahim menyampaikan cenderahati kepada Siti Zailah selaku perasmi mesyuarat Agung PAS Kota Bharu)
Read More / Baca Lagi >>

PKR pitches 5-point framework to replace PTPTN

Posted: 21 Apr 2012 07:31 PM PDT

KUALA LUMPUR, April 21 — PKR pitched today a five-point framework for a proposed free education policy to replace a hotly debated government varsity loan scheme criticised for saddling fresh graduates with huge debts.
Key in PKR's proposed living cost allowances and loans is its interest-free element.
The opposition party's strategic director Rafizi Ramli (picture) said irresponsible parties had been "twisting" PKR's proposal, claiming the idea would "destroy" the existing National Higher Education Fund Corporation (PTPTN) loan scheme that provided young Malaysians the best chances of being gainfully employed.
Read More / Baca Lagi >>

PRU: Presiden Kita Zaid dakwa BN sudah panik

Posted: 21 Apr 2012 07:30 PM PDT


ZAID IBRAHIM
KOTA BHARU - Parti Kesejahteraan Insan Tanah Air (Kita) mendakwa Kerajaan Pusat diterajui Barisan Nasioanal (BN) sudah mula panik dalam menghadapi Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) apabila meminda Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954 dengan tergesa-gesa Khamis lalu.

Presidennya, Datuk Zaid Ibrahim berkata, undang-udang yang membolehkan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mengehadkan masa untuk petugas tempat mengudi dan mengira undi menimbulkan keraguan.

"Kita bimbang bila SPR ada kuasa menentukan masa untuk petugas, mungkin ada muslihat di sebalik akta yang dipinda pada saat-saat akhir ini," katanya pada persidangan perwakilan tahunan Kita di sini, hari ini.
Read More / Baca Lagi >>

Through uncolored lens: Najib Razak vs Anwar Ibrahim

Posted: 21 Apr 2012 07:25 PM PDT

Through uncolored lens: Najib Razak vs Anwar IbrahimHere are some lazy Sunday titbits to while away time, while waiting for your Bersih 3.0.
For a moment let us attempt to stop wearing colored lens. Instead, without fear or favor shall we compare the public chatter about the two, Datuk Seri Najib the current PM, and Datuk Seri Anwar Ibrahim the PM-in-waiting.
Anwar
What are the complaints against Anwar Ibrahim that are being constantly hurled by the BN camp?
That he is a LGBT category. By the way, having exhausted Sodomy I and Sodomy II and the flip side i.e. that he patronized a foreign female prostitute (remember the Video-gates production by the now infamous Datuk-Trio?), the LGBT is the new creation on the circuit.
Read More / Baca Lagi >>

MB: Selangor lancar Program Bersih kesan pemilih 'diragui'

Posted: 21 Apr 2012 07:24 PM PDT


Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim
SELAYANG – Kerajaan Negeri akan melancarkan Program Bersih Selangor dalam masa terdekat bagi membuat semakan selepas negeri itu mencatatkan peningkatan mendadak jumlah pengundi baru.

Selangor mengumumkan langkah ini sementara desa-desus menyebut Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) akan berlangsung dalam waktu terdekat.

Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, program yang fokus siri jelajah akan membuat semakan pengundi baru sama ada wujud di sesebuah bahagian pilihan raya.

Read More / Baca Lagi >>

PRU13: Amaran Rais, BN perlu awasi 7 isu

Posted: 21 Apr 2012 07:22 PM PDT


Rais Yatim
KUALA KLAWANG - Barisan Nasional (BN) berdepan dengan sekurang-kurangnya tujuh isu utama yang menjadi agenda pembangkang bagi memenangi hati rakyat dalam Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13), yang disebut-sebut akan diadakan Jun ini.

PRU13 dilihat sebagai ibu kepada segala pilihan raya dan paling sengit dalam sejarah pilihan negara ini. PRU12 diadakan pada Mac 2008.

Ahli Majlis Tertinggi Umno, Datuk Seri Dr Rais Yatim berkata, antara isu utama bakal dimainkan adalah kenaikan harga barang.

Read More / Baca Lagi >>

60 IPTS KRONI gulung tikar jika mansuh PTPTN

Posted: 21 Apr 2012 07:21 PM PDT


Saifuddin (lima, kanan) bergambar bersama 10 bekas tentera yang menerima anugerah
  TEMERLOH – Keputusan memansuhkan pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN), jika diambil, boleh menjejaskan operasi 60 institusi pengajian tinggi swasta (IPTS) bertaraf universiti dan kolej universiti di negara ini, sekali gus meningkatkan jumlah pengangguran.
 
Timbalan Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Saifuddin Abdullah berkata, ketiadaan pinjaman PTPTN juga menyebabkan keluarga miskin akan menanggung beban kerana terpaksa berhutang dengan pihak lain atau anak mereka tidak dapat meneruskan pengajian.
 
Read More / Baca Lagi >>

PTPTN : Hanya RM3b tambahan untuk pendidikan percuma

Posted: 21 Apr 2012 07:19 PM PDT

Perdebatan mengenai dasar pendidikan percuma yang ditawarkan Pakatan Rakyat merupakan satu perkembangan baik mutakhir ini.

Keprihatinan rakyat, terutamanya golongan pelajar dan orang muda mengenai masa depan pendidikan tinggi di Malaysia memberi harapan ke arah masa depan negara yang lebih cerah.

Dalam kehangatan perdebatan ini, ada pihak tidak bertanggungjawab yang cuba memesongkan isu dengan memberi gambaran bahawa dasar pendidikan percuma tersebut akan menyebabkan pembiayaan sara hidup (yang kini diberikan melalui PTPTN) akan dihapuskan sama sekali.
Read More / Baca Lagi >>

PAS meminang Ramli Yusoff, Abdul Kadir bertanding dalam PRU13

Posted: 21 Apr 2012 07:17 PM PDT

KUALA LUMPUR, 22 April — PAS telah mula berkempen untuk merekrut bekas orang kuat kerajaan dengan harapan dapat meningkatkan sokongan terhadap parti Islam berkenaan dengan pilihan raya ke-13 semakin hampir.
The Malaysian Insider difahamkan, parti Islam itu sedang cuba untuk memikat bekas Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) Bukit Aman Datuk Ramli Yusoff termasuk bekas ahli jawatankuasa tertinggi Umno Tan Sri Abdul Kadir Sheikh Fadzir (gambar) untuk bertanding sebagai calon PAS dalam pilihan raya akan datang.
Read More / Baca Lagi >>

Cops detain 2 Occupy Dataran activists, seize tents

Posted: 21 Apr 2012 07:14 PM PDT

File picture of an Occupy Dataran sign.
KUALA LUMPUR, April 22 — Police arrested two Occupy Dataran activists who were camping out in Dataran Merdeka early this morning, the movement's organisers said.  Fahmi Reza and Omar Mohd Azmi were picked up by police officials at about 8am despite the Kuala Lumpur City Hall (DBKL) recently giving Occupy Dataran movement the go-ahead to carry out their demonstration.
"Fahmi was sitting down, not doing anything when plainclothes policemen came and arrested him. Omar tried to pull Fahmi back and got arrested.
"Plainclothes policemen accompanied by DBKL officers came, the cops did the arrest while DBKL took down 40 out of 62 tents," Kris Khaira, an Occupy Dataran leader told The Malaysian Insider today.
He said that the two were currently being detained at the Dang Wangi police station, but that the police were unable to provide a proper explanation for the arrest.
"What did we do wrong? Why were arrests made? No reasons given," added Khaira.

Dua ditahan, DBKL rampas khemah di Dataran

Posted: 21 Apr 2012 07:13 PM PDT

Pegawai Dewan Bandaraya Kuala Lumpur dan polis pagi ini menahan dua orang lelaki yang sedang berkhemah di Dataran Merdeka.

Dianggarkan 40 pegawai DBKL dan polis itu mengepung tapak perkhemahan berkenaan dan merampas khemah tersebut pada kira-kira jam 8 pagi ini, menurut seorang saksi, Wong Tay Sy, 27.
Read More / Baca Lagi >>

D'Perbatasan

0
sumber :-

D'Perbatasan


Lagu "Umno Bersatu" versi Countdown Bersih 3.0

Posted: 21 Apr 2012 08:04 AM PDT

Lagu Baru Countdown bersih 3.0

Posted: 21 Apr 2012 07:56 AM PDT

Jom tengok rumah wakil rakyat Umno Pulau Pinang

Posted: 21 Apr 2012 03:41 AM PDT

Zahid enggan hadir ke mahkamah Perancis

Posted: 21 Apr 2012 02:26 AM PDT

"Daftar pemilih Negara kita paling bersih di dunia" - SPR

Posted: 21 Apr 2012 02:21 AM PDT

Skandal Menteri : Jawapan Dari Zahida Rafik

Posted: 21 Apr 2012 01:59 AM PDT

Gambar Beberapa Buah Rumah Anwar Ibrahim Di Luar Negara

Posted: 21 Apr 2012 01:40 AM PDT

BN Menang Piihanraya, Negara Akan Tergadai

Posted: 20 Apr 2012 09:00 PM PDT

Bila Perdana Menteri Borek, Menteri-Menteri Pulak Rintik!

Posted: 20 Apr 2012 08:48 PM PDT

Begini cara BN jaga kebajikan rakyat?

Posted: 20 Apr 2012 08:33 PM PDT

Skandal KM Sabah?

Posted: 20 Apr 2012 08:09 PM PDT

Najib, Rosmah sembunyi-sembunyi lantik peguam?

Posted: 20 Apr 2012 07:36 PM PDT

Yuran Dan Elaun Percuma Untuk Pelajar Yang Layak

Posted: 20 Apr 2012 07:22 PM PDT


BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT