Nuffnang

Pengikut

bumiperak

0
sumber :-

bumiperak


Anwar perjelas isu sokongan kpd Israel di Wall Street Journal

Posted: 28 Jan 2012 05:49 PM PST


Gopeng 28 Jan., Saya diwawancara oleh Wall Street Journal pada hari Khamis, 26hb Januari 2011. Antara soalan yang ditanya kepada saya adalah berkaitan dasar luar negara dan isu Palestin.

Saya tuntas menegaskan bahawa kemahuan dan hak rakyat Palestin mesti dibela dan itu merangkumi hak untuk mendirikan negara sendiri serta tidak terus dizalimi. Saya juga mengungkapkan bahawa jika syarat ini dipenuhi maka wajarlah hak rakyat Israel juga dihormati. Berikut adalah jawapan yang saya berikan:

"I support all efforts to protect the security of the state of Israel," said Mr. Anwar, although he stopped short of saying he would open diplomatic ties with the Jewish state, a step which he said remains contingent on Israel respecting the aspirations of Palestinians."

Pendirian saya ini ternyata sejajar dengan prinsip perjuangan Parti Keadilan Rakyat yang menjunjung tinggi prinsip Keadilan Sejagat dan tegas membela hak mereka yang dizalimi.

Selain itu pandangan saya ini ternyata selari dengan Resolusi 1397 Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dan Inisiatif Keamanan Arab (Arab Peace Initiative) yang berteraskan Penyelesaian Dua Negara atau lebih dikenali sebagai Two-State Solution.

Malahan dasar luar negara juga menekankan prinsip Penyelesaian Dua Negara sebagaimana yang diungkapkan YB Menteri Luar ketika Perbahasan Perhimpunan Agung PBB Sesi ke-66 pada 27hb September 2011 di New York (GENERAL DEBATE OF THE 66TH SESSION OF THE UNITED NATIONS GENERAL ASSEMBLY). Beliau menyebut:

"..Malaysia fully supports the legitimate rights of the Palestinian people for an independent State of Palestine, based on the two-state solution, taking into account the security concerns of both parties (Israel and Palestine)."

Ternyata dari kenyataan Menteri Luar Negara, dasar Malaysia adalah bersedia menghormati hak rakyat Palestin dan Israel untuk menikmati keamanan dan kedamaian.

Akan tetapi kesediaan kita pastinya bergantung kepada syarat selagi mana hak rakyat Palestin tidak dicerobohi. Justeru saya memberi amaran keras kepada mana-mana pihak yang cuba memutar belit kenyataan saya semata-mata mahu menyebar fitnah kononnya saya mengkhianati aspirasi rakyat Palestin.

Pendirian Parti Keadilan Rakyat adalah tuntas membela hak sesiapa sahaja yang dirampas dan dizalimi. Iltizam untuk memastikan keadilan buat semua tidak pernah surut malah pastinya digilap dan diperkukuh.

Lelong promosi Tahun Melawat Perak

Posted: 28 Jan 2012 12:39 AM PST

Beberapa hari lalu, pengacara dan ahli perniagaan berjaya Malaysia, Dato' AC Mizal telah pun bergelar sebagai Duta Tahun Melawat Negeri Perak 2012.

Menurut biodata AC Mizal yang ada dalam simpanan kami, beliau merupakan anak kelahiran Muar, Johor tetapi beberapa laman blog politik menulis yang beliau lahir di Gopeng, Perak???  Hmm.

Menurut kenyataan daripada Exco Pelancongan Negeri Perak, Datuk Hamidah Osman berkata Dato' AC Mizal di'pilih kerana daya tarikan tersendiri termasuk kepetahannya berbicara selain mengacarakan banyak program hiburan popular seperti Akademi Fantasia dan Maharaja Lawak Mega baru baru ini.

Ingat lagi Gelang AC Mizal dibeli dengan harga AS$25 (RM78) tetapi dijual RM1,000.00 berapa banyak yang dah terkena ... Tunggulah siapa yang kena jual nanti

MIMPI SENJA

0
sumber :-

MIMPI SENJA


[Video] Ceramah DSAI di Dengkil - 27 Jan 2012

Posted: 28 Jan 2012 10:43 PM PSTLagi video DI SINI

kata nak bantu rakyat tolong rakyat .... mana YB nya? PR ker BN ker, jangan cakap tak serupa bikin ... hampa pi tengok ni ..

Posted: 28 Jan 2012 09:01 PM PST

Masa untuk Mahathir yang 'ketinggalan zaman' berfikir di 'luar kotak'

Posted: 28 Jan 2012 08:50 PM PST

Bekas Perdana Menteri Mahathir Mohamad sudah ketinggalan zaman kerana mahu terus dengan dasar-dasar yang berasaskan kaum, walaupun ini telahdi gagal untuk mencapai keputusan sosio dan ekonomi yang diingini, Mahathir harus cuba untuk berfikir di luar kotak atau akan terus ditinggalkan oleh seluruh dunia, warga terkemuka dan pemimpin-pemimpin pembangkang memberi amaran pada hari Khamis.
"Ini adalah pemikiran pada awal tahun 70-an, selepas 13 Mei 1969 rusuhan perkauman. Namun begitu, ramai orang tidak bersetuju dengannya, dan kemudian melalui beberapa dekad, ia telah terbukti sebagai dasar yang palsu dan sesat," Ramon Navaratnam, pengerusi Pusat bagi Kajian Dasar Awam, memberitahu Malaysia Chronicle.
"Bukan sahaja masa dan orang berubah, Malaysia amat memerlukan dasar yang memenuhi keperluan rakyat. Sebagai contoh, pengagihan ekonomi dan peluang-peluang pendidikan perlu berasaskan kepada keperluan dan bukan pada warna kulit seseorang. Ini secara automatik akan memanfaatkan orang Melayu, yang masih merupakan sebahagian besar rakyat termiskin di negara ini, walaupun dasar-dasar kerajaan yang berasaskan kaum dimasukkan lebih daripada 40 tahun yang lalu. "
Menghantar isyarat kepada Najib ....
Ramon dan penganalisis politik lain merujuk kepada komen Mahathir yang ditulis pada blog Chedetnya, berhujah bahawa adalah lebih baik untuk melambatkan pembangunan daripada kerap mengeluarkan dasar-dasar yang berasaskan kaum dan risiko pertempuran etnik di negara ini.
Kepada pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat, Mahathir menghantar isyarat kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak bahawa beliau akan menentang sebarang langkah untuk meliberalisasikan negara atau mengubah politik perkauman yang diamalkan oleh kerajaan campuran BN.
"Saya tidak fikir Mahathir peduli langsung tentang rakyat Malaysia atau ekonomi. Beliau hanya berminat untuk meletakkan Mukhriz, anaknya mencapai presiden Umno dan menggunakan ahli tegas parti itu untuk menjatuhkan Najib. Mahathir takut jika Najib sebenarnya boleh menyimpan janji-janji pembaharuan dan melancarkan MEB, yang sudah pasti akan menjadi kekuatnnya. Sebagai contoh, jika kita mempunyai tender terbuka, bagaimana kroni beliau akan dapat cari makan? Kita mesti ingat Dr M yang memerintah Malaysia selama 22 tahun yang panjang dan beliau menyalahgunakan negara ini dan sistem dengan perlahan tetapi pasti," naib presiden PKR Tian Chua memberitahu Malaysia Chronicle.
Sementara itu, Mahathir membongkak tentang keberkesanan pemerintahan kuku besinya. Beliau juga merujuk kepada Dasar Ekonomi Baru (DEB) yang dilaksanakan pada tahun 1971 oleh bapa Najib.
Walaupun, DEB secara rasmi berakhir pada tahun 1990, jangka masa yang telah dilanjutkan dan pentadbiran Najib masih enggan untuk menetapkan mana-mana tarikh luput DEB. Walaupun Najib telah cuba untuk menggantikan dengan Model Ekonomi Baru atau MEB, beliau terpaksa menarik balik apabila berhadapan dengan Mahathir dan ahli tegas yang lain-lain Umno.
"Dunia telah mengakui bahawa Malaysia yang berbilang kaum berkembang lebih cepat daripada negara-negara membangun yang lain yang tidak mempunyai masalah kaum untuk dipertimbangkan. Ia adalah benar bahawa jika masalah kaum tidak menghantui Malaysia, pembangunan akan dipercepatkan. Tetapi apabila pengagihan kekayaan adalah sangat luas antara kaum, terdapat kemungkinan besar permusuhan akan berlaku di antara kaya dan miskin, "kata Mahathir.
"Permusuhan" sedemikian boleh membawa kepada keadaan huru-hara dan rusuhan, tambah Mahathir. Ini seterusnya akan menakutkan pelabur dan perniagaan, lagi membantutkan pertumbuhan ekonomi negara, beliau memberi alasan, "Oleh itu, ia adalah lebih baik bahawa pembangunan diperlahankan sedikit daripada kemusnahan berlaku kerana rusuhan itu."
Perkauman yang diinstitusikan
Malah rakan-rakannya tidak bersetuju dengan beliau. Ramon, yang membantu untuk mendraf DEB, dan merupakan bekas kakitangan awam atas mengingati sejarah yang berbeza daripada Mahathir.
"Terus terang, bukan dikagumi oleh negara-negara lain di dunia sebagaimana dituntut Dr Mahathir, dasar-dasar berasaskan kaum BN dianggap sebagai satu bentuk perkauman diinstitusikan oleh setiap kerajaan dunia pertama," kata Ramon.
"Kami telah cuba dasar berasaskan kaum, DEB dan keputusan benar-benar tidak seperti yang diharapkan. Perkauman semakin meningkat, jurang antara kaum telah meningkat dan begitu juga yang kaya menjadi lebih kaya. Tetapi serampang yang paling penting bagi mana-mana kerajaan - untuk mengurangkan atau menghilangkan peningkatan bilangan miskin dan tidak mampu berbuat apa-apa di negara ini tidak dicapai. Ini juga telah meningkatkan risiko ketidakstabilan etnik di negara ini dan ia tidak membantu apabila pemimpin-pemimpin tertinggi sengaja menyalakan api perkauman bagi memanipulasi emosi rakyat untuk faedah mereka sendiri. "
Malaysia Chronicle

kerana tak dicalonkan dalam PRU13, YB Hamidah sabotaj program besar Najib/Zambry dengan Konsert Jamal Abdillah ... hahaha

Posted: 28 Jan 2012 07:20 AM PST


Dijangkakan kira-kira 50,000 orang terdiri daripada pemimpin negara dan orang awam dijangka hadir untuk memeriahkan sambutan Rumah Terbuka Malaysia Tahun Baru Cina 2012 di Sitiawan, Perak, pada 28 Januari ini.

Namun sudah terdapat suara-suara yang menyatakan berlakunya sabotaj dari pihak dalaman pada perayaan sambutan rumah terbuka Tahun Baru Cina tersebut.

Ini kerana semua pemimpin terutama dari parti MCA, Datuk Seri Kong Cho Ha serta Menteri Besar Perak Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir akan bersama-sama Perdana Menteri pada hari tersebut.Setiausaha Agung MCA Datuk Seri Kong Cho Ha dikatakan bakal bertanding di Parlimen Beruas mencabar pemimpin dari DAP. 

Cabaran tersebut sekali gus mengugat kedudukan orang kuat DAP iaitu Ahli Parlimen Taiping merangkap Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pantai Remis, Nga Kor Ming; Ahli Parlimen Beruas yang juga ADUN Sitiawan, Ngeh Koo Ham.

YB Hamidah sebelum ini telah mengadakan hubungan baik dengan kedua-dua pemimpin DAP tersebut (baca di sini) Hamidah belot kepada PM kerana namanya tidak disenaraikan pada PRU ke 13.

Dalam usaha Barisan Nasional (BN) mencari 40,000 ke 50,000 orang hadir di rumah terbuka Tahun Baru Cina, YB Hamidah pula mengadakan konsert terbesar Jamal Abdilah di lokasi Ipoh, Perak pada 28 Januari ini.

YB Hamidah kini dilihat cuba mengugut dan sabotaj program PM dan BN Perak, macammana YB Hamidah hendak jadi calon, Zurah 10 dah jadi Midah 7?

sumber : DI SINI

Lihat lah... betapa baiknya hati wanita ini .... kalau anda bagaimana?

Posted: 28 Jan 2012 06:38 AM PST'Ah Jib Gor' merayu tetapi tiada yang mendengar

Posted: 28 Jan 2012 06:13 AM PST

Di mana sahaja Najib pergi, beliau akan menegaskan sesuatu yang sama "sangat penting" untuk Umno dan BN diundi semula dalam pilihanraya akan datang supaya parti itu boleh menunaikan janji transformasi mereka.
"Saya sentiasa mengatakan bahawa bukan tidak penting untuk diundi semula. Ia sangat penting untuk diundi semula. Untuk kami menunaikan janji transformasi, kami perlu diundi semula," ujarnya dalam pelancaran pada "Politics of economics and Social Transformation in the Era of Global Crisis.
Tiada kuasa sebenar dari mula
Adakah beliau mengulang-ulang kata atau sebenarnya merayu kepada rakyat supaya memberi peluang sekali lagi kepada pakatan BN? Apa pun jua, rakyat seperti tidak peduli. Seolah-olah tidak mengendahkan beliau.
Di usia 58, Najib telah menjadi seperti si budak yang melaungkan pertolongan daripada serigala. Beliau sudah menipu dan bercakap kosong terlalu banyak. Mereka yang di kedai kopi sudah memanggil beliau PM yang cakap sampah (ada juga menggunakan perkataan yang lebih teruk).
Mengapa harus rakyat mendengar apa yang beliau cakapkan? Orang ini bukanlah yang mereka pilih sebagai PM tetapi dilantik parti UMNO selepas mereka menyingkirkan Abdullah Ahmad Badawi dalam satu pergolakkan kuasa.
Parti komponen BN sudah berputus asa terhadapnya
Parti komponen BN pun juga tidak lagi mendengar cakap beliau, terutamanya yang dari Sabah dan Sarawak. Mereka mempunyai masalah dalam parti mereka sendiri. Parti komponen dalam BN yang lain juga sedang mengalami pertelingkahan dalaman dengan ahli mereka yang tidak berpuas hati dan kecewa. Seperti tiada harapan untuk mereka. Nama BN, suatu ketika dahulu adalah wira sekarang sudah busuk dan merupakan yang paling payah untuk dibawa dalam pilihanraya akan datang. Kekalahan hampir pasti namun begitu, Najib hanya mampu bercakap perkara tidak masuk akal.
Di Semenanjung, Gerakan sudah hampir pupus. PPP sama seperti KITA –tidak relevan! MIC tiada perkembangan dan MCA telah jatuh standad di mata masyarakat Cina. Di Sarawak, Ketua Menteri Taib Mahmud masih lagi berkuasa sama ada membenarkan PBS kekal dalam BN atau tidak. Tiada apa-apa yang dapat dilakukan oleh Najib mengenai ini walaupun beliau sering bercakap dengan gahnya.
Di Sabah, LDP masih lagi menghadapi krisis kepimpinan; PBRS dan UPKO tidak mempunyai pengaruh terhadap keputusan PRU 13 kerana sudah ada UMNO di Sabah. UMNO Sabah juga sedang mengahadapi pergolakan dan tikam menikam dari belakang walaupun Najib sedang berhujah mengenai kepentingan kesederhanaan.
Bukan saja Najib sedang hidup dalam alam fantasi, beliau masih lagi mahu parti komponen BN yang lain mengorbankan kerusi boleh menang mereka untuk kepentingan UMNO! Tetapi dengan begitu besar yang telah diperjudikan, mengapa harus mereka berbuat demikian? Banyak yang sudahpun menunding jari kepada UMNO sebab sikap pembuli dan mementingkan diri mereka.
Sebagai contoh, Chua Soi Lek, presiden MCA telah pun merayu ahli parti itu untuk tidak melompat parti kepada pembangkang dan menjanjikan jawatan tinggi dan wang berjuta-juta. Tetapi tidak, kerana Najib sekarang berminat untuk mengumpul segala yang beliau rasakan boleh menang. Jadi, bagaimana untuk menghentikan penghijrahan?
Terpaksa guna semula muka lama dalam politik UMNO
Najib sebenarnya sedang mengaut pulangan daripada politik kotor BN ke atas rakyat. Ini adalah hasil daripada budaya yang telah lama dipupok dalam UMNO dan BN untuk sekian lamanya- budaya rasuah, politik wang, tikam belakang, perebutan jawatan tinggi dan wang. Wang sememangnya segalanya untuk UMNO-BN. Wang bukanlah untuk rakyat dan negara tetapi untuk keluarga mereka dan mereka sendiri. Demokrasi pula adalah perkataan yang tidak wujud dalam kamus hidup mereka.
Jadi inilah sebabnya mengapa tidak ada yang begitu mengendahkan Najib. Si budak yang melaung serigala atau Maharaja yang tidak berpakaian- Najib telah menggunakan taktik licik untuk membersihkan imej dirinya sendiri. Beliau terpaksa menyalahkan orang lain dan mengguna semula ahli politik bereputasi buruk. Pada dasarnya, tiada seorang pun yang mahu mengikut telunjuk beliau lagi.
Contohnya, Najib telah mengangkat Isa Samad sebagai pengerusi FELDA supaya bekas muridnya dan protégé dari Sekolah Dato Abdul Razak
di Seremban yang kini sudah menjadi menteri seperti Shaziman Abu Mansor (Menteri Kewangan II), Ismail Sabri Yaakob (Menteri Perdaganagn Dalam Negeri) danAbdul LAtiff Ahmad (Timbalan Menteri Pertahanan) akan kekal dalam UMNO.
Begitu juga dengan Trio Datuk T yang mendedahkan sex video yang memfitnah Anwar Ibrahim. Ini juga usaha mengguna semula orang lapuk dalam UMNO – Rahim Thamby Chik, bekas Ketua Menteri Melaka. Ini semua menemui kegagalan dan menjahanamkan terus reputasinya yang sudah sedia teruk itu.
Malaysia di zaman paling gelap dan lemah
Tetapi apa yang Najib telah pelajari? Nampaknya tiada apa-apa kerana sekarang beliau sedang mengharapkan Jamaluddin Jarjis, bekas menteri yang menjadi diplomat ke AS. JJ bukan sahaja terkenal dengan rasuah tetapi juga seorang playboy seperti Najib.
Sungguhpun begitu, Najib hanya mahu mereka ini bekerja untuk mengembalikan kuasa beliau. Tidak hairanlah jika tidak lama lagi Najib juga akan memanggil semula Muhammad Muhammad Taib, bekas MB Selangor yang tidak kurang keji masa silamnya.
Untuk semua ini Najib mahu parti komponen BN mengorbankan semua kerusi boleh menang kepadanya pada PRU 13. Mungkin beliau boleh saja buli MCA, MIC,
Gerakan dan semua yang kecil-kecil dalam BN. Namun begitu, pertelingkahan sudah wujud dalam UMNO dengan mereka-mereka yang tidak berpuas hati memikirkan mengapa mereka tidak singkir saja Najib?
Sebenarnya, mereka tidak salah. Yang sepatutnya beliau memulihkan situasi selepas Abdullah Badawi disingkirnya tetapi beliau telah menolak Malaysia untuk jatuh ke zaman paling gelap dan lemah.
Pemimpin UMNO kini begitu juga dengan calon yang dijangka boleh menang sudah tidak lagi mendengar kata Najib kerana tiada sesiapa pun yang dapat menjamin Najib akan kekal berkuasa selepas PRU 13.
Paling memalukan -Ah Jib Gor!
Najib ju
ga berusaha untuk mendekati beliau dengan mengadakan Facebook "fan empire".Beliau telah mendirikan beberapa buah laman dan anda boleh sahaja keliru dengan ketulenannya. Hasilnya, usaha menaikkan nama sediri beliau itu gagal. Yang melucukan adalah laman "Ah Jib Gor" atau "Abang Najib".

Beliau sememangnya dicurigai orang Cina. Najib sudah pun dimalukan oleh beliau kaum Cina dan ada yang menulis di laman itu "DIAM LAH".
Jadi tiada yang mendengar cakap beliau lagi. Bagaimana dengan orang kampung? Adakah mereka mendengar cakap Najib? Ada juga ya dan kebanyakkannya tidak.
Mereka mempunyai anak dan anak mereka menasihatkan agar jangan mendengar atau percaya pada UMNO terutamanya Najib. " Ada yang tidak kena pada UMNO mungkin kerana Najib atau Mahathir. Tetapi UMNO sudah tidak boleh dipercayai", inilah yang dikatakan kepada mak dan ayah mereka apabila ditanya mengapa banyak sangat kekacauan kini?
Kepada negara dan dunia luar, Najib adalah pembohong bersiri. Beliau bukanlah seorang lelaki yang mengawal masa depannya sendiri dan tidak juga dapat mengawal isterinya Rosmah dari berbelanja besar. Apa lagi masa depan negara dan kemakmurannya?
Malaysia Chronicle

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT