Nuffnang

Pengikut

Siulan Apadianie

0
sumber :-

Siulan Apadianie


MANTOYA 2 ; Bab 3 ; KEMENANGAN PERTAMA PETANI KERPAN

Posted: 22 Jan 2012 05:27 PM PST





Sewaktu saja di zaman kanak-kanak,saya pernah mendengar cerita mengenai sebiji nasi dibelah tujuh untuk mekanan tujuh orang yang kebuluran.Hanya enam orang yang sudi memakanya.Orang ketujuh enggan makan kerana menganggapnya terlalu sedikit.Akibatnya,dia mati kebuluran,sedang enam yang lain hidup.

Demikian,sebuah mitos dari mulut orang tua-tua yang tentunya mempunyai moral yang besar iaitu menyuruh kita menghormati makanan.Apatah lagi nasi,yang merupakan rezeki yang kita nikmati saban hari.
Tetapi jenis pemimpin yang terlalu angkuh,takbur dengan kuasa yang ada,tidak pernah menghiraukan itu semua.Padi yang seminggu dua sahaja lagi untuk dituai oleh pertani Kerpan dilanyak oleh jentera pengorek.
Apakah tidak boleh bari para pemimpin BN yang memerintah Kedah,bersabar barang seminggu dua untuk padi itu dipungut hasulnya oleh petani,kerana itulah sumber rezeki mereka untuk tiga empat bulan berikutnya.
Tak tahulah kerakusan paa pemimpin BN ini kerana tidak tahu menilai padi yang merupakan asal-usul nasi.Barangkali mereka hanya makan pizza, spaghetti,burger,hot-dog dan minum atau tunggang minuma yang orang kampung pun tak pernah tengok.Perasan dah jadi Mat salehlah konon-konon.
Dalam meneruskan perjuangan mempertahankan hak mereka,para petani terus menggunakan saluran mahkhamah.Tiga peguam dilantik untuk mencabar kesahihan pengambilan tanah oleh kerajaan Osman Aroff.
Perjuangan mereka akhirnya berhasil di Mahkhamah Tinggi Alor Setar setelah Pesuruhjaya Kehakiman,Mohd Hishamuddin Haji Yunos memutuskan pengambilan tanah itu tidak sah dan batal menurut undang-undang.G.S Nijar yang mewakili petani tertindas berhujan bahawa deklarasi di bawah Seksyen 8 Akta Pengambilan Tanah 1960 adalah tidak sempurna kerana ianya nyata tidak memperuntukan tujuan spesifik pengambilan sebagaimana yang terkandung dalam Seksyen 3 Akta itu.
Katanya,pengambian tanah tersebut tidak sah dan batal kerana secara terang tidak dinyatakan tujuan khusus pengambilan .Ini telah menyimpang jauh dari Akta yang digunakan.
Dalam hujah Nijar berkata,Sijil segera yang dikeluarkan oleh Pesuruhjaya Tanah dan Galian bertarikh 10 Oktober 1993.yang mengarahkan Pentadbiran Tanah Kubang Pasu mengambil-alih posisi tanah di Kerpan itu juga tidak sah kerana tujuan pengambilan disebut untuk tujuan umum,tetapi setelah tanah tersebut diambil oleh kerajaan,ia digunakan untuk ternakan udang harimau.
Mohd Hishamuddin ketika membuat keputusan memihak kepada para petan berkata,pemilihan tanah oleh pentadbir tanah terbabit tidak sah da batal kerana tujuan pengambilan tanah adalah untuk tujuan umum bukanya untuk menjalankanprojek ternakan udang harimau.
Alhamdulillah,sekurang-kurangnya ini kejayaan pertama petani dalam mempertahankan hak meraka serta menuntut ganti rgi terhadap kergian yang ditanggung.
Setiausaha Badan Bertindak Petani Kerpan,Ahmad Fadzil Haji Mohammad menegaskan akan terus menggunakan saluran Mahkamah Tinggi bagi menuntut segala kos berhubung dengan kerugian yang mereka tanggung akibat pencerobohan pemaju ke atas sawah mereka.Inilah barangkali sebahagian dari nikmat perjuangan para petani yang dimulai dengan Solat Hajat dan bacaan Yassin.
Pondok Tuan Guru Haji Bakar yang dahulunya hanya dipandang sebelah mata oleh orang-orang UMNO,kini telah dihadiri oleh orang-orang UMNO untuk sama-sama bersolat hajat dan membaca Yassin setelah tanah mereka juga turut dizalimi oleh kerajaan UMNO.Ahli-ahli UMNO Kerpan yang dahulunya kuat menyokong UMNO kini
sudah mula longgar skru sokongannya.Malah mereka sudah mula membenci kerajaan.Benci yang tidak dapat digambarkan dengan perkataan.
UMNO cawangan Kuala Jerlun terus lumpuh apabila sebahagian besar orang-orang pentingnya menubukan cawangan PAS,tempat yang sebelum in dikira mustahil jika PAS dapat masuk berceramah di situ.Kini sebuah ceramah yan besar berjaya diadakan disitu.

Penduduk di situ juga merasa bertuah keana,tokoh PAS yang datang berceramah di situ adalah orang yang amat dihormati iaitu Tuan Guru Haji Nik Abdul Aziz Nik Mat,Menteri Besar Kelantan.Kalau ini satu lagi siri kemenangan,maka ianya adalah kemenangan kepada petani Kerpan dan perjuangan Islam di negara ini.

KWSP dan Masalah Pencarumnya

Posted: 21 Jan 2012 08:55 PM PST

Wisma Keladi yang menempatkan Pejabat KWSP Cawangan Sungai Petani di aras bawah.

Pagi Ahad 22 Januari 2012 dengan semangatnya aku bergerak dari rumah ke pejabat KWSP Sungai Petani dengan jaraknya 10km..
Dari rumah tepat jam 10am aku sampai di KWSP jam 1030am setelah berhempas pulas mencari parking.
Agak menghairankan aku terdapat dua pegawai MPSP sedang meronda sambil mengepit buku saman parking dan seorang lagi sedang meletakan saman parking disisi pengelap cerim hadapan sebuah kereta jenis MPV.
Aik..bukankah hari ini hari minggu..hari Ahad..dimana setiap Jumaat,Sabtu dan Ahad tempat letak kereta awam tidak dikenakan caj..
Oooo..segala persoalan terjawab..kereta tersebut bukanlah disaman kerana tidak mempamerkan kupon letak kereta milik MPSP..tetapi disaman kerana parking sesuka hati dan tidak berada didalam petak yang disediakan dimana ianya boleh menggangu lalu lintas.
Tahniah kepada pegawai wanita MPSP kerana komited menjalankan tugas.Mungkin kerana baru sahaja bercuti 2 hari(cuti mingguan) makan semangat bekerja berada di tahap optimum.

Dengan mood yang baik serta bibir menguntum senyuman, aku ke kuanter pengambilan borang untuk mengeluarkan duit caruman KWSP melalui akaun 2 sebagai menjelaskan bayaran ansuran rumah.Sesudah semuanya selesai dengan menyempurnakan segala dokumen aku ke kuanter nombor giliran..
Ketika ini mood yang baik serta senyuman yang paling manis sudah dicemari dengan kenyataan yang pedih serta menyakitkan hati.

" Maaf Encik..hari ini sistem off line..segala urusan penyerahan dokumen tidak dapat dilakukan..sila datang kembali selepas Raya Cina iait pada Hari Rabu 25.01.2012"

Aku berjalan longlai untuk keluar dari Wisma Keladi sambil cuba memadamkan api kemarahan yang sedang mula marak didalam hati.

Masuk sahaja ke dalam kereta terus sahaja aku update status didalam FB aku..

Oleh kerana esok CNY, hari ni KWSP di Kedah kerja lagi tapi tiba2 ja sistem off line..hapa la..hari bekerja buat la kerja..nak down system buat apa..dahnama kerja dengan rakyat..bukan kerja dengan mana2 tokey..rakyat tue la tokey..Rakyat Didahulukan larr.

Sepanjang perjalanan pulang ke rumah hati aku merepek-repek...rupanya kesan terbakar tidak lagi hilang..baranya masih membara..
Kerana itulah..untuk memadamkan bara yang masih membara..terus aku update pula blog Apadianie untuk meluahkan apa yang membara ini..

KWSP adalah Kumpulan Wang Simpanan Pekerja..yang mana rata-ratanya bekerja dengan pihak swasta..kenapa pekara sebegini boleh berlaku..
Tidakah pihak pengurusan KWSP tidak memikirkan penat lelah dan kecairan wang didalam poket setiap pekerja yang terpaksa menapak tangga pejabat KWSP untuk menuntu hak pekerja.

Bayangkan bagaimana kami pihak pekerja menghabiskan tenaga dan wang ringgit untuk menuntut sebahagian kecil wang simpanan kami..alih-alih.segala urusan tidak dapat diselesaikan pada waktu dan ketika itu..terpaksa pula datang pada hari lain yang semestinya mengorbakan sekali lagi wang tambang/minyak/makan.

Sukar sekali saya menerima alasan sistem off line maka segala urusan tidak dapat dijalankan..ini kerana saya datang untuk serahkan dokumen sahaja...tidak salahkan kalau pihak berkenaan menerima borang ini dan melakukan perkara yang tidak melibatkan dengan sistem pengkomputeran.

Setelah habis bercuti pihak berkenaan boleh mengonline kan kembali sistem dan menyelesaikan kerja-kerja yang tertunggak sebelum sistem offline.

Jika ianya dapat dilakukan saya fikir saya dan semua pekerja yang datang pada hari ini tidak lagi perlu datang menapak tangga KWSP yang menuntut pengorbana wang tambang/minyak/makan.

Apa yang saya hairan..adakah pihak pengurusan sengaja meng-off line sistem atas alasan esok Raya Cina..kalau benar aduhh..apa sudah jadi..kakitangan KWSP baru sahaja bercuti mingguan pada Jumaat dan Sabtu.
Kalau benar alasan off line itu utk penyelengaraan..tidak ianya boleh dilakukan pada waktu cuti mingguan.

Pada fikiran saya..majikan sebenar KWSP adalah para pencarumnya dan kami ini (pencarum) bukanlah pelanggan seperti mana situasi di bank-bank.

Untuk itu KWSP perlulah mengutamakan para pencarumnya dengan memudahkan segala urusan yang ingin diselesaikan secepat yang mungkin dan tidak pula memberatkan dengan masalah-masalah yang remeh sehingga membebankan pencarum itu sendiri.

Dengan terpaksa membuat 2 kali kerja ini sudah meningkatkan kos sara hidup para pencarum padahal kedatangan para pencarum bertujuan untuk meringankan kos sara hidup mereka (kami).

Harapan saya kepada KWSP..janganlah diulangi perkara-perkara seperti ini lagi dimasa hadapan.Fikirkanlah kesusah-payahan para pencarum.Kuatkan azam merealisasikan slogan "Rakyat Didahulukan Pencapaian Diutamakan"..

Saya rasa..saya fikir..tanpa para pencarum..KWSP pun tidak akan wujud..apatahlagi bangunan yang disewa atau dibina tidak secantik dan segah yang sedia wujud sekarang ini..Akal nakal saya berkata..adakah binaan pejabat KWSP atau bangunan yang disewa serta kemudahan ruang pejabat yang selesa semuanya datang dari wang para pencarum KWSP?

Sama-sama kita fikirkan...





RAKYAT MARHAEN

0
sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Nik Aziz sedia isytihar harta, Najib bagaimana

Posted: 22 Jan 2012 08:27 PM PST


KUALA LUMPUR, 23 Jan: Dewan Pemuda PAS Malaysia (DPPM) mengucapkan tahniah dan penghargaan kepada Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat kerana kesediaan beliau untuk mengisytiharkan harta sekiranya undang-undang menetapkan demikian.
Ketua Penerangan DPPM, Riduan Mohd Nor (gambar) menganggap kenyataan Tuan Guru Nik Abdul Aziz menunjukkan sikap keterbukaan dan ketelusan pemimpin PAS sebagaimana juga yang ditunjukkan oleh Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng dan anggota Exconya yang telah mengisytiharkan harta mereka.
Katanya, kesediaan mengisytiharkan harta menunjukkan bahawa PAS dan Pakatan Rakyat sanggup meletakkan keutamaan rakyat melebihi kepentingan diri mereka sendiri.
Read More / Baca Lagi >>

PRU13 : RM90 juta untuk prasarana kampung Orang Asli

Posted: 22 Jan 2012 08:26 PM PST

Kerajaan sentiasa berusaha meningkatkan taraf kehidupan masyarakat Orang Asli dengan menyediakan pelbagai program untuk kesejahteraan hidup mereka termasuk dalam bidang pertanian, ekonomi dan pendidikan.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata kerajaan yakin transformasi yang dilakukan kerajaan pada masa ini membolehkan masyarakat itu bersaing dengan masyarakat lain.
Read More / Baca Lagi >>

Pegawai MB: Ibrahim Ali wajar dihalang masuk S'gor

Posted: 22 Jan 2012 08:17 PM PST

Menteri besar Selangor akan berbincang dengan penasihat undang-undang negeri dan agensi berkaitan untuk mengambil tindakan terhadap Presiden PERKASA Datuk Ibrahim Ali yang mengkritik keras perubahan portfolio agama negeri itu.

Setiausaha politik kepada menteri besar Faekah Husin berkata, mereka tidak akan akan teragak-agak mengambil tindakan terhadap Ibrahim kerana "keceluparan melampau" yang didakwa semata-mata untuk mendapatkan publisiti murahan.

"Bercakap tanpa iman; penuh dendam dan nafsu serakah. Ini merupakan penghinaan kepada seluruh rakyat Selangor yang seharusnya Ibrahim Ali dihalang dari menjejakkan kakinya di negeri berdaulat ini," katanya.
Read More / Baca Lagi >>

Rosmah sangkal dakwaan berbelanja mewah....."Saya selalu menjadi mangsa"

Posted: 22 Jan 2012 08:15 PM PST

Isteri perdana menteri Rosmah Mansor hari ini menyangkal dakwaan bahawa beliau berbelanja mewah dalam percutiannya di Sydney, Australia sebelum ini.

"Semua itu karut, dibesar-besarkan secara liar dan tidak benar," kata Rosmah kepada Malaysiakini dan The Sun ketika ditemui dalam sambutan Tahun Baru Cina anjuran MCA di Kuala Lumpur.

"Saya selalu menjadi mangsa," katanya ketika ditanya tentang dakwaan yang dibuat dalam harian Australia Sydney Morning Herald.

Pembangunan Kota Bharu Sentral @ Tunjong | Ucapan TGNA

Posted: 22 Jan 2012 08:11 PM PST

KITE 2012 - Majlis Perasmian Kreatif Islamic Trade Expo 2012 Oleh TGNA

Posted: 22 Jan 2012 08:11 PM PST

Taqwa Kepada Allah Kunci Utama Umat Islam - TGNA

Posted: 22 Jan 2012 08:10 PM PST

Mob attacks ABU. Nothing happened say police [eyewitness videos]

Posted: 22 Jan 2012 07:54 PM PST

Does the police force tell the truth?

"
No such incident though there was some dissatisfaction by the residents about the activity. No damages or injuries to people as alleged…no riots occurred.
Tun Hisan bin Tun Hamzah
Chief police officer of Selangor
quoted by Free Malaysia Today
» Mob disrupts ABU/Hindraf event, one hurt (Free Malaysia Today)
We managed to avoid the incident from becoming worse apart from shouting and pushing. There is no such thing as people being beaten with sticks.
Zahedi Ayob
OCPD of Shah Alam
quoted by Free Malaysia Today

 

 

 

 

 

Do policemen provide all the facts?

"
Nothing happened, the residents were unhappy, that's all. No police reports were lodged, not even by the victim who was said to be injured.
Tun Hisam bin Tun Hamzah
Chief police officer of Selangor
quoted by MalaysiaKini
» 'Anything But Umno' rally disrupted, one injured (MakaysiaKini)



Is the police force neutral?

"
The tension was caused by an anti-Umno ceramah being held in a Malay area and a banner calling for the end of the Umno/BN regime. The villagers were angry with the 20 or so Malays who attended the ceramah … the kampung people came out to protest against the presence of the Malays in the Hindraf organised ceramah. No BN or Umno supporters who disturbed them.
Zahedi Ayob
OCPD of Shah Alam
quoted by Free Malaysia Today

Do people in blue uniforms work for the citizens or for Umno?


Appeal against Anwar’s acquittal: a fatal error

Posted: 22 Jan 2012 07:44 PM PST

It is indeed a tragedy for Najib and Umno that just as Justice Zabidin's judgment has opened up a small window of opportunity for Najib to make a baby step in his bumbling attempt to bring some reforms, that window is quickly shut with this opportunistic attempt to appeal.  

By Kim Quek
Prime Minister Najib Razak seems to have made a U-turn in his position on the much lauded acquittal of Anwar Ibrahim from the sodomy charge.
When the totally unexpected acquittal was stunningly announced on Jan 9, Najib together with senior Umno leaders were quick to bask in the compliments that poured in from around the world for finally having done justice to Anwar despite the preceding perverted process that was seen as plain political persecution.
Read More / Baca Lagi >>

KUIN 5 Serah ‘Surat Perdamaian’, Sedia Batalkan Kes Mahkamah

Posted: 22 Jan 2012 07:41 PM PST

Alor Setar, 22 Jan : Lima mahasiswa Kolej Universiti Insaniah (KUIN) hari ini mengambil inisiatif untuk 'berdamai' dengan pihak pentadbiran kampus berkenaan yang sebelum ini bertindak menggantung dan mendenda lima mahasiswa berkenaan apabila bertindak menghantar satu 'surat perdamaian' yang diharapkan mampu menyelesaikan segala kemelut yang timbul.
Namun, penghantaran surat berkenaan dikatakan tidak semudah yang disangkakan apabila hasrat untuk menyerahkan sendiri kepada rektor KUIN, Profesor Datuk Dr Jamil Osman tidak kesampaian.
Read More / Baca Lagi >>

Seperti Umno, Amerika tunjuk tanda-tanda 'permusuhan' terhadap Islam..

Posted: 22 Jan 2012 07:39 PM PST

Oleh: setisab

" Kerajaan Rakyat : Dasar permusuhan, diskriminasi serta sikap anti Islam yang jelas diamalkan olih kerajaan Umno / BN tidak banyak bedanya dengan apa yang sedang berlaku dikebanyakkan negara Barat.

Islam melarang menindasan, Umno mengamalkannya.
Islam melarang permusuhan, Umno menggalakkannya.
Islam menegah pengkhianatan, Umno meraikannya.
Islam melarang pembaziran, Umno melakukannya.

Read More / Baca Lagi >>

Awas: UMNO Terengganu sudah siapkan bom untuk PAS!

Posted: 22 Jan 2012 07:32 PM PST

Oleh: umnopenyangak

Assalamualaikum,,..
UMNO Terengganu baru saja mengumumkan telah menyiapkan bancian pengundi luar dan menyatakan 69 ribu pengundi luar tidak pulang mengundi pada PRU 12 yang lalu.Pengumuman yang dibuat oleh Mat Said ini menandakan UMNO Terengganu meneruskan tradisi yang dimulakan pada tahun 1999 apabila Terengganu jatuh kepada PAS ia itu menyusun strategi yang sistematik untuk membawa masuk pengundi hantu atas nama pengundi luar.Bayangkan peratusan mengundi yang tinggi yang dicacatkan di Terengganu pada PRU 12 lalu diperolehi  ketika ketidakhadiran 69 ribu pengundi luar!Satu fakta yang perlu diberi perhatian oleh bilik gerakan PAS Terengganu dan PERANTAU.
Read More / Baca Lagi >>

‘Dari Beri RM500 Kpd Ahli PAS, Baik Beri Makan Rimau’

Posted: 22 Jan 2012 07:31 PM PST


Zoo KemamanSeseorang memberitahu saya bahawa ada pemimpin tertinggi Umno Terengganu berceramah sebegini baru-baru ini di sekitar Kemaman. Saya tak pasti maklumat ini. Kalau maklumat ini silap, maka saya pohon maaf. Tapi kalau benar bagai dikata (dan dia menyebutkan nama penceramah itu), maka ucapan ini sangat malang bagi orang yang diberi amanah memerintah di Terengganu (walaupun cara menang boleh dipertikai ketelusannya).

Read More / Baca Lagi >>

Kes Lembu Terengganu; Pelaburan RM1 juta rugi kerana kerajaan tiada hala tuju

Posted: 22 Jan 2012 07:29 PM PST

KUALA TERENGGANU – Diperingkat nasional 'kes lembu Shahrizat', syarikat penternakan lembu gagal kerana penyelewengan dan rasuah, di negeri Terengganu pelaburan yang dibuat oleh seorang peniaga sebanyak RM1 juta untuk ternakan lembu, juga mengalami kerugian.

Kerajaan Umno dan Barisan Nasional (BN) Terengganu yang 'merampas' kuasa dari PAS pada tahun 2004 dengan 'manipulasi' pilihanraya, gagal meletakkan halatuju negeri ini.
Read More / Baca Lagi >>

Dua dekad Kelantan bersih, beramanah

Posted: 22 Jan 2012 07:27 PM PST


Oleh WAN NIK WAN YUSSOF
DALAM http://3.bp.blogspot.com/_Yek0ug-6dV8/S7L9VFoC9hI/AAAAAAAAFaE/zqXhKvBZDnI/s400/Nik+Aziz.jpgkempen pilihan raya era teknologi maklumat tidak boleh dinafikan saluran media baru amat berkesan untuk mendekati dan memaut sokongan kalangan pengundi yang celik IT. Rata-rata mereka adalah golongan muda yang upaya mengakses internet.
Justeru internet sedia terlonggok pelbagai sumber maklumat dan berita serta pengetahuan berorientasikan "24 jam putaran berita" terkini. Maka golongan celik IT adalah kumpulan fokus bagi kempen media baru – YouTube, Facebook, blog, Twitter dan portal mahupun SMS atau MMS.
Read More / Baca Lagi >>

Pengkhianat Ibrahim Ali bakal terkubur

Posted: 22 Jan 2012 07:26 PM PST


Oleh M FAQIH
"KAMI pengundi di Pasir Mas tidak sabar lagi hendak balas dendam terhadap Dato' Ibrahim Ali. Dhttp://www.malaysiandigest.com/images/zahar/ibrahim%20ali%20299.jpgia khianat amanah yang kami berikan.
"Selepas ini barulah dia tahu hujung jatuh kerjaya politiknya. Jangan dok angkuh sangat dengan kemenangan hasil bantuan orang lain," kata penghulu mukim Kasar, Pasir Mas, Rahim Wan Samad.

Read More / Baca Lagi >>

They are going to convict Anwar — that is certain!

Posted: 22 Jan 2012 07:20 PM PST

They are going to convict Anwar — that is certain! What wasn't expected surprisingly happened. The High Court acquitted and discharged Anwar. That decision took everyone by surprise and they hoped that it would be the end of this sordid affair.
What the vast majority of Malaysians had hoped for following Anwar's discharge did not happen. The Prosecution shocked everyone and appealed the High Court decision.
What will happen following this appeal is predictable. We have said as much in our previous statement on 23 December 2009. This is what we said:
Read More / Baca Lagi >>

Nak tengok Bersih, Cekap dan Amanah?....ada di Pulau Pinang.

Posted: 22 Jan 2012 07:17 PM PST

Ada sesuatu perkara yang saya mesti kongsi dengan rakan-rakan yang mengikuti blog saya. Sejak saya menyertai parti berbagai kaum DAP baru-baru ini, saya telah mendapat kutukan dari beberapa orang termasuk seorang dua rakan blog saya yang saya kenali, dan itu memang telah saya jangkakan dari awal lagi.

Tetapi sebagai empunyai blog kecil ini saya telah mendapat lebih galakan dari yang mengkritik saya. Yang mengkritik saya itu pun adalah kebanyakannya dari mereka yang masih baru dalam UMNO itu atau hanya sebagai penyokong pemimpin dan 'warlords' dalam parti itu. Yang mengatakan saya seorang yang bangkerap politik itu merupakan budak hingusan belum merasakan pengalaman bergiat di dalam UMNO itu.
Read More / Baca Lagi >>

No plate motorsikal penyokong Umno yang menyerang ceramah ABU .... Polis tak boleh kesan, mungkin mereka macam Ayah Pin kot..!!!

Posted: 22 Jan 2012 07:11 PM PST

SUDAH tiga hari sejak berlakunya serangan ke atas ceramah Asal Bukan Umno, ABU di Jalan Kebun apabila sekumpulan penyokong Umno menyerang dan mengganggu ceramah serta mencederakan seorang lelaki berbangsa India.

Difahamkan beberapa buah gerai milik penjaja Melayu turut dirosakkan oleh kumpulan penyokong Umno itu. Apa yang menjadi persoalan, mengapa sehingga kini tiada sebarang tangkapan dibuat meskipun laporan Polis sudah dibuat?

Apa yang susahnya nak tangkap kumpulan penyerang ini? Video saat kejadian sudah tersebar di internet. Wajah penyerang dan juga plate nombor motorsikal yang mereka naikki sudah terpampang.



Dari rakaman video jelas kelihatan nombor plate motorsikal yang mereka tunggangi, antaranya BLK 6537 dan BLH 4761.
Read More / Baca Lagi >>

Bangga sangatkah kita orang Melayu ada samseng macam Baharom?

Posted: 22 Jan 2012 07:08 PM PST

Antara kata-kata samseng Melayu di atas dalam ceramah ABU (asalkan bukan Umno) di Dewan Orang Ramai, Jalan Kebun malam tadi ialah,"Lebih baik kau orang berambus kalau tidak ramai lagi yang datang",Video tengok di sini.

Kita mungkin rasa seronok sebab lihat orang yang dipukul tak melawan.Tapi adakah dendam pihak yang satu lagi tidak ada?Apakah kita suka melihat peristiwa seperti ini terus berlaku dan berlaku?Bangga sangat ka majlis yang berlangsung dalam suasana aman diprovakasi sampai motosikal masuk dalam dewan dan baling apa saja yang ada depan kita untuk naikkan kemarahan pihak yang satu lagi?Lagi satu bangga sangat ka anak muda Melayu buat macam ni?
Read More / Baca Lagi >>

BN Pahang yakin rampas kerusi pembangkang

Posted: 22 Jan 2012 06:57 PM PST

BN Pahang yakin mampu merampas semula semua kerusi yang ditawan pembangkang pada pilihan raya umum ke-13 nanti.

Menteri besar Pahang Datuk Seri Adnan Yaakob berkata berdasarkan angin perubahan politik semasa, BN yakin dapat merampas semula kerusi terbabit walaupun mengakui ia sedikit sukar.

"Kerusi parlimen Kuantan sedikit sukar kerana isu Lynas tetapi Parlimen Indera Mahkota kita tidak ada masalah.

"Kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Semantan, Beserah juga tiada masalah, malah Triang dan Tras juga boleh kita rampas jika kita bekerja keras dan bersatu padu, kesemuanya boleh kita rampas kembali," katanya ketika berucap pada perjumpaan dengan 3,000 jentera pilihan raya Wanita BN di Temerloh, semalam.
Read More / Baca Lagi >>

NFC didesak dedah belanja kad kredit RM593,500

Posted: 22 Jan 2012 06:55 PM PST


KUALA LUMPUR, 23 Jan: Jingga 13 sekali lagi mencabar Perbadanan Fidlot Kebangsaan (NFC) dan pengarah eksekutifnya, Wan Shahinur Izmir Mohamad Salleh untuk tampil mendedahkan kesemua perbelanjaan kad kredit sejumlah RM593,500 oleh ahli keluarganya termasuk dakwaan beliau sendiri yang menggunakan RM122,402 pada tahun 2009.
"Pendedahan ini memberikan peluang kepada rakyat meneliti setiap sen berbelanjaan penggunaan kad kredit NFC," kata ketua koordinatornya, Fariz Musa kepada Harakahdaily.
Read More / Baca Lagi >>

Ibrahim Ali blames dishonest "non-Malay" for the Shahrizat's NFC woes

Posted: 22 Jan 2012 06:54 PM PST

Ibrahim Ali blames dishonest "non-Malay" for the Shahrizat's NFC woesKUALA LUMPUR— A former National Feedlot Corporation (NFCorp) employee, who is alleged to have leaked the company's financial records, was fired for stealing RM2.7 million in cash and will soon face criminal charges, Datuk Ibrahim Ali said today.
The Perkasa chief said the "non-Malay" marketing executive, who was in charge of collecting cash payments from the NFCorp's clients, had squirreled away RM10,000 to RM20,000 daily before he was caught by company accountants.
NFCorp chairman Datuk Seri Mohamad Salleh Ismail subsequently lodged a police report and sacked the employee in question.
Read More / Baca Lagi >>

Empat Faktor Penentu Kemenangan BN - Ahmad Maslan...Ada Beribu Faktor Kemusnahan BN..!!

Posted: 22 Jan 2012 06:52 PM PST

Empat Faktor Penentu Kemenangan BN - Ahmad MaslanBANTING -- Ketua Penerangan Umno Datuk Ahmad Maslan menggariskan empat faktor yang akan menjadi tiket kemenangan Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya umum (PRU) akan datang termasuklah rekod pentadbiran sebelum ini yang baik dan kepelbagaian dasar yang diperkenalkan ketika ini.
Selain itu, beliau berkata dua faktor penentu lain ialah masa depan yang lebih terjamin di bawah pentadbiran BN dan pimpinan semua peringkat yang bersama-sama turun ke padang untuk membantu rakyat dari pucuk pimpinan tertinggi sehingga ke anggota Parlimen, Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) dan ketua bahagian.
"Ia (kemenangan BN) tidak bergantung pada sama ada Anwar Ibrahim (penasihat Parti Keadilan Rakyat) bebas atau tidak, salah atau tidak. Itu tidak penting dan ia tidak bergantung kepada sama ada pembangkang kuat atau tidak. Ia bergantung pada empat tunjang ini sendiri, ini tunjang kekuatan BN yang kita teruskan.
"Kekuatan kita ada jadi gunakan kekuatan itu, jangan anggap kita lemah dan jangan anggap kita
Read More / Baca Lagi >>

They are still not happy with Umno

Posted: 22 Jan 2012 06:50 PM PST

They are still not happy with UmnoA field trip to Tanjung Lumpur in Kuantan on January 21 to gauge the people's perception on the aid given to the poor by the government and their appraisal of UMNO politics was quite inspiring.
It was found that the aid recipients are aware that the RM100, RM200, RM500, RM5000 now given to the people and the salary increase for government servants before the next general election are all from taxpayers' money. The people are cognisant of the fact that the money distributed here does not come from UMNO or Barisan Nasional (BN). It comes from the hard-earned taxpayers' money.
Also, it was found that the recipients could not be easily convinced by all those 'generous tricks' and make them vote for UMNO or BN in the next general election. "Yes, I received RM500. It's the people's money. I'm now indebted to the people, not UMNO or BN," said a 56-year-old aid recipient in Kuantan. When asked if he would vote for BN in the coming general election he coyly replied, "No. I will not."
Read More / Baca Lagi >>

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT