Nuffnang

Pengikut

Siulan Apadianie

0
sumber :-

Siulan Apadianie


MANTOYA 2; Bab 2 ; UDANG HARIMAU MELOMPAT DI KERPAN

Posted: 17 Jan 2012 03:42 AM PST

Gambar Buku yang pernah diterbitkan oleh Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP).

Selepas berlalu lebih dua puluh tahun,tahun 1990an merupakan tahun yang paling menggila bagi kerajaan Kedah dalam soal pengambilan tanah rakyat kononya untuk kepentingan awam.
Kesukaran kerajaan mengambil-alih tanah,mendorong ahli parlimen daripada penyokong kerajaan BN meminda Akta Pengambilan Tanah (1960) Pindaan (92) bagi memudahkan hasrat kerajaan.Setelah pindaan itu diluluskan ,berlambaklah (kata orang Kedah) tanah yang dimiliki termasuk yang dipusakai sejak turun temurun di negeri jelapang padi diambil-alih oleh kerajaan untuk kepentingan awam kononya.
Berbagai-bagai projek diatur melalui idea yang dicetuskan oleh Menteri Besar Kedah Tan Sri Osman Aroff bersama kuncu-kuncunya di seluruh negeri.Projek-projek tersebut dicanangkan untuk kepentingan rakyat,tapi semuanya ditentang habis oleh pemiliknya.Termasuk dikalangan yang menentang itu ialah orang-orang UMNO sendiri yang

Mereka tubuh jawatankuasa bertindak mendesak kerajaan batal projek ditanah mereka.Mereka mula berani buka mata kata kerajaan tidak adil,projek tidak menguntungkan rakyat.namun ramai juga yang kecundang sebelum perlawanan selesai.Ada yang kena ugut dan ada yang kelabu mata dengan umpan cap rimau. sebelum ini melaungkan BN memakmurkan negeri,pembangkang menghasut rakyat,pembangkang tolak pembangunan dan sebagainya.Tapi bila tanah mereka hendak diambil,mereka melompat lebih tinggi dari orang PAS atau Semangat 46 menentang pengambilan. kerajaan BN meminda Akta pengambilan tanah (1960) Pindaan (92)bagi memudahkan hasrat kerajaan.Setelah pindaan itu diluluskan ,berlambaklah (kata orang Kedah) tanah yang dimiliki termasuk yang dipusakai sejak turun temurun di negeri Jelapang Padi diambil-alih kerajaan untuk kepentingan awam kononya.
Nasib yang menimpa petani-petani Kerpan khususnya petani yang terlibat dalam fasa 1 projek Ternakan Udang Harimau Bersepadu bukanlah satu adegan baru dalam siri pemerintahan UMNO di Kedah.
Semasa kerajaan mengambil-alih tanah di kawasan Padang Sanai untuk dijadikan ladang tebu,banyak juga padi penduduk tempatan yang sudah masak dilanyak rakus oleh jentolak.Melihat padi sudah masak hanya menunggu hari untuk dituai dan mereka sudah dapat mengira jumlah hasil yang aka dikendong,tetapi semuanya hampa.
Rayuan penduduk supaya mereka diberi peluang menuai padi yang sudah masak tidak diiraukan oleh pihak berkenaan.Mereka merayu tetapi tidak dilayan.Hanya sebak dan air mata sahaja yang dapat dikeluarkan melihat jentolak merosakan padi yang mereka usahakan dengan titik peluh sendiri.
Itulah secebis kisah penduduk Padang Sanai dalam tahun 70an,sewaktu pembangunan mla masuk ke kawasan mereka seperti yang diceritakan oleh Mak Cik Embun isteri kepada Pengerusi JKKK Kampung Ulu,Enck Zakaria Ibrahim sewaktu saya menemuramah pasangansuami isteri itu dirumah mereka tahun 1991 dulu.
Adegan tahun 70an itu dilakonkan semula dibawah arahan pengarah baru,Tan Sri Osman Aroff di Kerpan.Beratus-ratus ekar padi yang sudah sedia untuk dituai dan yang sedang bunting dilanyak oleh berpuluh-pulah jentolak dengan dikawal api oleh pihak polis termasuk dari unit FRU.
Tangisan dan laungan serta air mata petani tidak berupaya menahan pemandujentolak dari menjalankan tugasnya merosaka padi.Padti terus dimusnahkan.Tanahdikorek ditengah kontroversi,namun para pemilik tanah dan petani terusn berjuang,melalui Jawatankuasa Bertidak Tuan Tanah.
Melalui khidmat peguam mereka berjaya mendapat perintah sementara menghalang pemaju meneruskan kerja.Tapi dalam perbicaraan di mahkamah Majistret Jitra,Majistret Rosli Othman memutuskan tanah sawah di kerpan yang terlibat dengan projek tersebut sudah menjadi milik kerajaan Kedah.
Petani tidak puas hati dan terus bantah.Demi mempertahankan tanah pusaka yang menjadi tempat pergantungan,mereka turun beramai-ramai ditapak projekmenghalang kontraktor meneruskan kerja.Sekali lahi polis dihantar untuk menghalang bantahan.Polis berjaya meredakan suasana dan petani juga berjaya menghalang kontraktor dari meneruskan kerja-kerja yang diarahkan oleh pemaju.
Mereka keluar beramai-ramai menyatakan penetangan,tanpa menghiraukan lapar dan dahaga d bulan puasa.Seorang pemandu jentera,keturunan india meninggalkan jentera cuba lari,tapi dikepung ditengah orang ramai.
"Ayoyoo tolonglah saya encik,saya tarak apamau kasi,rokok adalah encik.." rayuanya sambil menghulurkan sekota rokok.
"Kami tak mau rokok,kami puasa,kalau kami tak puasa hang pun kami makan," jawab seorang penduduk geram.
Akhirnya Binladin Group berundur dan kenyataan Menteri Besar Kedah dalam Dewan Undangan Negeri jelas menzahirkan kebimbanganya projek itu akan gagal.
"Sekiranya Binladin Group menarik diri,saya bimbang tidak ada lagi pelabur lain yang berani meneruskan projek di Kerpan" katanya ketika menjawab soalan wakil tunggal PAS Ustaz Haji Fadzil Mohad Noor.


usinkata;...saya difahamkan MB Kedah Osman Aroff jatuh dari kerusi MB dan digantikan oleh Sanusi berpunca dari masalah Udang hariamu di Kerpan.
Cerita udang harimau Kerpan ini akan disambung pada Bab 3 ; Kemenangan Pertama Petani Kerpan dan Bab 4; Kedegilan Kerajaan BN terhadap petani Kerpan..
~penarik beca

0
sumber :-

~penarik beca


Bila Najib cakap ekonomi nampak macam bangang, bila cakap bab agama sah dia bangang

Posted: 17 Jan 2012 06:27 PM PST


RAKYAT MARHAEN

0
sumber :-

RAKYAT MARHAEN


SIAPA PARASIT DALAM PAS ?

Posted: 17 Jan 2012 09:36 PM PST


Oleh : AZMAN ARIFFIN
PERSOALAN besar yang berlegar-legar dalam kotak pemikiran penulis sejak kelmarin ialah, siapakah dia 'kumpulan parasit' dalam PAS yang disebut Datuk Dr. Hasan Ali dalam sidang media di kediamannya pada Isnin?
Kelihatannya soal kumpulan parasit ini begitu penting sekali sehinggakan Hasan Ali mengumumkan secara terbuka sanggup memohon untuk kembali semula ke dalam PAS sekiranya parti tersebut dibersihkan dari kumpulan parasit ini.
Sudah tentu sebagai ahli akademik terkenal, Hasan Ali tidak akan menggunakan akronim yang tidak bersesuaian dengan situasi yang digambarkannya sedang berlaku dalam PAS.
Read More / Baca Lagi >>

Hasan Ali seperti ‘buah buruk’, tak perlu petik akan jatuh sendiri, kata veteran PAS

Posted: 17 Jan 2012 09:28 PM PST


Ketika dihubungi The Malaysian Insider, Subky berkata kepimpinan PAS tidak perlu melayan dan ambil peduli tentang tuduhan yang dilemparkan Hasan terhadap parti itu.
Beliau juga berkata Hasan kini hanya "orang luar" dan tidak mempunyai apa-apa hubungan dengan PAS pimpinan Datuk Seri Abdul Hadi Awang.
Hasan (gambar) dipecat keanggotaannya pada 8 Januari lalu kerana berulang kali mengeluarkan kenyataan dan pandangan yang bertentang dengan dasar parti Islam itu.
Read More / Baca Lagi >>

Mengintai muslihat Najib di sebalik pembebasan Anwar

Posted: 17 Jan 2012 09:16 PM PST


Oleh WAN NORDIN WAN YAACOB
SEBAIK sahaja Mahka mah Tinggi Kuala Lumpur mengumumkan Ketua Pembangkang, Dato' Serihttp://mole.my/sites/default/files/images/NajibRazak-AFP.jpg Anwar Ibrahim bebas pertuduhan meliwat bekas pembantunya, Mohd Saiful Bukhari Azlan, seluruh negara bergembira dengan keputusan itu.
Namun, sambutan kegembiraan itu diselangi beberapa insiden yang tidak diingini antaranya tiga letupan bom di hadapan jalan masuk ke mahkamah dan pergelutan antara penyokong Anwar dan Saiful.

Read More / Baca Lagi >>

Umno licik permainan catur Cina

Posted: 17 Jan 2012 09:12 PM PST

Oleh SELENA TAY
SABAN hari Presiden MCA, Chua Soi Lek ataupun anak lelakinya Chua Tee Yong (anggota Parlimhttp://mbsskl.edu.my/panitia_sivik/files/2009/12/xiangqi1.JPGen Labis) akan menhentam PAS dan cakap pasal hukum hudud. Mereka berdua saling silih berganti menyerang PAS. Hujah utama mereka ialah 2 poin berikut:

1. Jika hukum hudud dilaksanakan, Malaysia akan mundur; dan
2. Hukum hudud akan memberi kesan ke atas orang bukan-Islam.
Poin yang ke-2 diulangi setiap hari untuk menanamkan benih ketakutan dalam hati kaum Cina.
Tak henti-henti serangan daripada geng bapa dan anak ini - bertali arus dan bertubitubi pula.
Read More / Baca Lagi >>

Pasai apa pulak bukan Dr. Rani yang jadi Exco?

Posted: 17 Jan 2012 09:11 PM PST


Oleh Cenangau.blogspot.com
Memang ramai yang mushkil, pasai apa pulak Dr. Rani tak dilantik sebagai Exco. Sepatutnya kalau ikut standard politik Malaysia, Dr. Rani sebagai Pesuruhjaya PAS Selangor kena la dilantik sebagai Exco, bukan setakat Exco tapi kena dilantik Exco kanan.


Memang tak pernah dibuat orang, pemimpin parti memerintah yang paling kanan di negeri yang memerintah takdak jawatan dalam kerajaan, memang tak pernah terjadi. lain la kalau dia kalah dalam pilihanraya
Tapinya, itulah uniknya PAS kalau dibandingkan dengan Umno. Kalau dalam Umno tobat lahum tak boleh jadi lagu tu. Kalau nak lantik jugak orang lain, orang lain tu nak kena dilantik sebagai ketua perhubungan negeri dulu.
Read More / Baca Lagi >>

Jalan sederhana idea Najib?

Posted: 17 Jan 2012 09:09 PM PST

Oleh Muhammad Zir

18 JANUARI – Selepas 'hadhari', istilah 'wasatiyyah' pula digunakan oleh kerajaan UMNO-Barisan Nasional untuk menjual imej baru kepada rakyat.
Sesetengah kalangan Melayu begitu taksub dengan perkataan Arab sebagai simbol perlambangan yang hebat untuk dijadikan nama, gelaran, slogan parti atau organisasi. Hakikatnya, bahasa Arab bukanlah bahasa asas budaya Melayu.
Secara kebetulan, bahasa Arab ini juga adalah bahasa kitab suci Quranul Karim. Ia begitu mudah disamakan dengan Islam walau pun kadangkala pelaksanaan manusia terhadap isinya jauh menyimpang dari saranan Quran itu sendiri.
Read More / Baca Lagi >>

Warlords: the power and the myth

Posted: 17 Jan 2012 08:48 PM PST

Every state has its own warlords and they are very efficient in consolidating their power base.
In the Malaysian political scenario, there is a myth that it is the warlords who wield great political power. Before Prime Minister Najib Tun Razak can declare war, he needs to first successfully fulfil two conditions:
Build up an abundant war chest; and obtain the backing of all the warlords.
The first condition he has fulfilled but the second poses a major problem. This is because he has somehow failed to secure the co-operation of the warlords. The problem began with the previous Prime Minister Abdullah Ahmad Badawi who rose to power without the backing of the warlords. And likewise for Najib whose prime ministership was handed over to him by Abdullah. In fact, the warlord problem has now become more acute.
Read More / Baca Lagi >>

Zahid diminta perjelsakan pembelian pertahanan

Posted: 17 Jan 2012 08:46 PM PST

Tiga ahli parlimen Pakatan Rakyat dijangka akan membangkitkan isu-isu berhubung pembelian kelengkapan pertahanan yang bernilai berbilion-bilion ringgit apabila mereka bertemu dengan Menteri Pertahanan Datuk Seri Zahid Hamidi esok, atas jemputan beliau.
Read More / Baca Lagi >>

MB Khalid takes over Islamic portfolio in Selangor

Posted: 17 Jan 2012 08:44 PM PST

SHAH ALAM, Jan 18 — Tan Sri Khalid Ibrahim has taken charge of Islamic affairs in a reshuffle of Selangor executive council portfolios which he said today was agreed to by PAS.
The move comes after Dr Ahmad Yunus Hairi was sworn in this morning to replace Datuk Hasan Ali in the state executive council.
PAS will only retain the Malay customs portfolio while Hasan's responsibilities in infrastructure and public amenities have also been taken on by the Mentri Besar.
"We did not ignore PAS's opinion. We referred to their leadership and said in the interest of the state and Pakatan Rakyat (PR) we should change.
"Dr Yunus' appointment received the blessing of PAS leadership and Dr Rani," he said, referring to Selangor PAS's proposal that state chief Dr Abd Rani Osman should take over from Hasan.
Read More / Baca Lagi >>

PRU13: PAS Perak perkenal Perakite, mesra rakyat

Posted: 17 Jan 2012 08:41 PM PST


IPOH, 18 Jan: Badan Perhubungan PAS Negeri Perak di dalam merangka gerak kerja Pilihan Raya Umum ke-13 telah memperkenalkan satu pendekatan mesra rakyat di dalam kempennya kelak.
Dalam penjenamaan kempen PAS Perak tersebut, slogan Perakite: Rakyat Sepakat Perak Berkat bakal dilancarkan oleh Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu pada 20 Januari ini.
Pelancaran tersebut bakal diadakan di Mosalla Al-Ehsan Paya Purnama, Paya Renggam, Padang Rengas yang turut dihadiri oleh AJK PAS Pusat, Datuk Seri Ir Mohammad Nizar Jamaluddin dan Pesuruhjaya PAS Negeri Perak, Ustaz Abu Bakar Hussien.
Pengarah Program Pelancaran Perakite, Mohd Misbahul Munir Masduki berkata, pembaharuan kempen itu diperkenalkan bagi meneruskan suasana bahang Pilihan Raya Umum ke-13 nanti dan pelbagai program bersama rakyat akan disusun disemua kawasan Dewan Undangan Negeri yang ditandingi oleh PAS.
Katanya, program mesra rakyat dan kebajikan itu antara pengisian program yang telah dirancang sehingga tarikh PRU13 nanti bahkan tema yang dilancarkan turut dibawa oleh semua jentera parti.

Nik Aziz: Melawan sejuk dan 'rohok'

Posted: 17 Jan 2012 08:40 PM PST

NONESelepas menyambut ulang tahun kelahirannya yang ke-81 pada 10 Januari lalu, ketika kesihatannya menjadi tanda tanya, Datuk Nik Aziz Nik Mat berkata beliau masih sihat, cuma selalu keletihan dan alah pada cuaca sejuk.

"Kesihatan saya macam inilah. Sekejap dia tenggelam, sekejap dia timbul. Tengok keadaan. Keadaan yang menyusahkan sayalah, cuaca.

"Cuaca sejuk memang saya banyak terganggu. Dia (jadi) letih, dia selesema banyak kalau sejuk," katanya ketika diwawancara di kediaman rasminya di Kota Bharu minggu lalu, dua hari selepas ulang tahun kelahirannya.

Mursyidul Am PAS itu berkata, walaupun "rohok" atau banyak kerja yang meletihkannya, beliau masih cuba menghadiri pelbagai program kerajaan negeri dan parti, termasuk berulang alik ke Kuala Lumpur.
Read More / Baca Lagi >>

Utusan says Nik Aziz is a liability for PAS

Posted: 17 Jan 2012 08:39 PM PST

KUALA LUMPUR, Jan 18 — Umno-owned Utusan Malaysia today accused Datuk Seri Nik Abdul Aziz Nik Mat of causing a rift in PAS, claiming many party leaders are uncomfortable allying with Datuk Seri Anwar Ibrahim and DAP. Utusan said that PAS' Islamic struggle continues to be compromised as long as Nik Aziz (picture) remains as spiritual leader, and that the 80 year-old Kelantan Mentri Besar had become a liability to the party due to his loyalty to Anwar and DAP.
In a hard-hitting editorial today, Utusan columnist Datuk Zaini Hassan also charged that there were a number of leaders within PAS, including president Datuk Seri Abdul Hadi Awang who desires Malay unity talks with Umno
Read More / Baca Lagi >>

Adam Adli: UPSI sepatutnya pecat saja saya

Posted: 17 Jan 2012 08:38 PM PST

Aktivis pelajar Adam Adli Abdul Halim mengundang kontroversi dengan melanggar norma dalam mencabar rakan-rakannya supaya bangkit mempertahankan hak mahsiswa. Kerana tindakan itu, beliau digantung selama tiga semester oleh universiti.

Pelajar berusia 22 tahun yang berada dalam tahun ketiga di Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) itu digantung pada 9 Januari lalu atas dakwaan merosakkan nama baik universiti berkenaan dan juga mengganggu ketenteraman awam.

Walau bagaimanapun, Adam berkeras akan meneruskan apa yang dimulakannya kerana berpendapat tindakan UPSI tidak memecatnya bermakna mereka mahu beliau kembali.
Read More / Baca Lagi >>

Article 153 blamed for institutionalising racism

Posted: 17 Jan 2012 08:15 PM PST

Speakers at a forum blame the Article for allowing racism to be institutionalised in favour of the Malays.
KUALA LUMPUR: Article 153 of the Federal Constitution is being used to institutionalise racism in Malaysia, said Human Rights Party adviser N Ganesan.
Speaking at a forum here yesterday, he claimed that the Article served as a vehicle to institutionalise racism in favour of the Malays.
The Article states that the Yang di-Pertuan Agong is responsible for safeguarding the special position of the Malays and natives of Sabah and Sarawak and the legitimate interests of other communities. It also establishes quotas for entry into the civil service, public scholarships and public education in favour of the Malays and natives.
Ganesan also argued that Article 153 created a "two-tier citizenship" for the Malays and the non-Malays, which was reflected in the New Economic Policy (NEP).
Read More / Baca Lagi >>

Ringgit Malaysia VS Dolar Singapura (1990-2012)

Posted: 17 Jan 2012 08:13 PM PST

Pak Samad: Bukti tokoh rakyat pelopori p’raya bersih

Posted: 17 Jan 2012 08:06 PM PST


KUALA LUMPUR, 18 Jan: Dewan Pemuda PAS Malaysia (DPPM) mengalu-alukan pelantikan Sasterawan Negara, Datuk A Samad Said sebagai Pengerusi Bersama Gabungan Pilihanraya Bersih dan Adil (Bersih) 2.0 seperti yang diumumkan semalam.
Bagi DPPM, pelantikan A Samad yang lebih mesra dengan panggilan Pak Samad tepat pada masanya memandangkan beliau merupakan seorang tokoh yang selalu ke depan bagi memperjuangkan isu-isu rakyat.
Malah, kata ketua penerangannya, Riduan Mohd Nor, Pak Samad adalah antara tokoh negarawan yang berani dan bersuara lantang dalam memperjuangkan keadilan tanpa mempeduli tekanan dan ugutan yang dihadapi olehnya.
"Lebih membanggakan, Pak Samad tanpa gentar memimpin barisan hadapan dalam himpunan Bersih 2.0 pada bulan Julai 2011 yang lalu," katanya kepada Harakahdaily.
Read More / Baca Lagi >>

Anwar hantar notis saman Utusan RM50 juta

Posted: 17 Jan 2012 08:06 PM PST

KUALA LUMPUR, 18 Jan: Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim mengemukakan notis saman menuntut bayaran RM50 juta daripada akhbar Umno Utusan Malaysia ekoran laporan semalam yang mendakwa ketua pembangkang itu menghalalkan homoseksual.

Ianya merujuk kepada laporan muka depan akhbar itu yang bertajuk "Tolak Anwar — Hasan" yang memetik kenyataan bekas Pesuruhjaya PAS Selangor Datuk Dr Hasan Ali yang membidas Anwar kerana kerana mempertikaikan undang-undang berkaitan homoseksual di negara ini.

Antara lain laporan berbunyi, "Menurut beliau, pendirian Anwar tersebut bukanlah baharu kerana itulah pandangan peribadi dan pegangan asasi Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) tersebut."

"Oleh itu beliau menggesa rakyat menolak perjuangan Anwar kerana kegiatan tidak bermoral itu jika dihalalkan boleh mencetuskan pergolakan dan perpecahan dalam masyarakat serta kekacauan dalam Negara."
Read More / Baca Lagi >>

Perlimen Mesir dipimpin Ikhwanul Muslimin

Posted: 17 Jan 2012 08:00 PM PST


IMKAHERAH - Parti-parti besar di Mesir bersepakat memilih Setiausaha Agung Ikhwanul Muslimin (IM), Saad el-Katatni sebagai Ketua Parlimen Mesir.
Terpilihnya ahli politik Islam sebagai jurucakap parlimen buat pertama kali dalam masa beberapa dekad politik Mesir itu menunjukkan kekuatan Islam mempengaruhi proses pemilihan tersebut.

IM melalui sayap politik Parti Kebebasan dan Keadilan (FJP) adalah pemenang dalam pilihan raya pertama Mesir sejak tersingkirnya Presiden Hosni Mubarak pada Februari tahun lalu.
Perikatan yang dipimpin IM memenangi lebih 45 peratus daripada 498 kerusi parlimen yang dipertandingkan dan parti Islam An-Nour memenangi 25 peratus suara.
Pemimpin parti IM, Mohammed Morsi mengatakan IM memberi jaminan bahawa tidak akan ada pengecualian, pola dan konflik di parlimen.
Read More / Baca Lagi >>

Dr Yunus jaga Adat Resam Melayu, Belia dan Sukan

Posted: 17 Jan 2012 07:52 PM PST


SHAH ALAM, 18 Jan: Kerajaan negeri Selangor membuat penyusunan semula portfolio Exconya berikutan perlantikan Dr Ahmad Yunus Hairi menggantikan Datuk Dr Hasan Mohd Ali.
(Gambar: Khalid bersama Dr Ahmad Yunus dan Dr Rani dalam sidang media hari ini)

Melalui perubahan ini, Dr Yunus akan memegang portfolio Adat Resam Melayu serta portfolio Belia dan Sukan.

Menteri Besar, Tan Sri Khalid Ibrahim akan memegang portfolio Hal Ehwal Islam, Infrastruktur dan Kemudahan Asas yang dipegang Hasan Ali sebelum ini.
Read More / Baca Lagi >>

GLC roboh surau, bina kondo?

Posted: 17 Jan 2012 07:40 PM PST

IKSEP: Banyak bukti Hang Tuah wujud

Posted: 17 Jan 2012 07:32 PM PST

Kelmarin kita dikejutkan dengan kenyataan sejarawan, Profesor Tan Sri Khoo Kay Kim yang menyanggah kewujudan Hang Tuah lima bersaudara dan Puteri Hang Li Po.Katanya, Hang Li Po dan kelima-lima pahlawan negeri Melaka itu tidak pernah wujud!Memetik laporan daripada Free Malaysia Today (FMT), Canselor di Kolej KDU itu berkata, beliau telah membaca penulisan dari dua ahli sejarah Barat dan satu rekod sejarah oleh tokoh sejarawan terkemuka, Wang Gung Wu tentang hal ini.
Menurut rekod ahli-ahli sejarah tersebut, Dinasti Ming tidak pernah menyebut atau menulis watak pahlawan-pahlawan Melaka yang terkenal sejak zaman dahulu.

"Sejarah mestilah berdasarkan rekod yang empirikal dan tepat, dan ahli-ahli sejarah hanya perlu menerima rekod bertulis yang sahih, " katanya.
Mungkin artikel yang pernah tersiar dalam Kosmo! kira-kira dua tahun dulu boleh membuatkan kita merenung kembali kenyataan yang dibuat oleh Kay Kim;
Read More / Baca Lagi >>

Selangor kutip RM395 juta zakat 2011

Posted: 17 Jan 2012 07:29 PM PST

Kutipan keseluruhan bagi zakat harta dan zakat fitrah di Selangor pada tahun 2011 adalah sebanyak RM393.5 juta; berbanding hanya RM336.9 juta pada tahun 2010 iaitu kenaikan sebanyak 17 peratus atau berjumlah RM56.6 juta.Perkara ini diumumkan oleh Pengerusi Majlis Agama Islam Selangor (MAIS), Datuk Setia Mohamad Adzib Mohd. Isa, di Sidang Media Khas yang diadakan di Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah di sini.
Daripada jumlah itu, kutipan zakat harta adalah sebanyak RM375.5 juta dan zakat fitrah pula adalah RM17.9 juta.Jumlah kutipan ini melebihi daripada sasaran RM350 juta yang diletakkan oleh LZS.
Dalam pada itu, jumlah kutipan zakat terbesar mengikut segmen disumbangkan oleh Zakat Pendapatan dengan kutipan sebanyak RM216.0 juta, diikuti Zakat Perniagaan (RM79.7 juta); Zakat Harta (RM33.7 juta); Zakat Wang Simpanan (RM27.6 juta); Zakat KWSP (RM6.9 juta); Zakat Saham (RM6.8 juta); Zakat Tanaman (RM2.5 juta); Zakat Emas (RM1.3 juta); Zakat TernakanRM29,399.00), Zakat Perak (RM6,210) dan Qada Zakat sebanyak RM1.01 juta.
Jumlah pembayar zakat bagi tahun 2011 pula adalah seramai 180,090 orang; yakni meningkat sebanyak tujuh peratus berbanding hanya 168,002 orang pada tahun 2010.
Jumlah ini menunjukkan pertambahan pembayar baharu seramai 28,979 orang. Manakala zakat fitrah mencatatkan jumlah pembayar seramai 2.5 juta orang pada tahun 2011.
Bagi tahun 2012, LZS mensasarkan kutipan zakat sebanyak RM430 juta, iaitu kenaikan sebanyak sembilan peratus.

BR1M: Pengunjung program Muhyiddin kecewa

Posted: 17 Jan 2012 07:24 PM PST

SEMPORNA, 18 Jan: Hampir 10,000 pengunjung kecewa dengan pemberian Bantuan Rakyat 1 Malaysia (BR1M) yang dijanjikan tidak ditepati oleh kerajaan negeri.
Yang Dipertua PAS Semporna, Mohd Julpikar Abd Mijan (gambar) mendakwa, hampir sebahagian daripada pengunjung yang hadir ke Program Pemimpin Bersama Rakyat di pekan ini yang turut dihadiri oleh Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin pulang dalam perasaan yang kecewa setelah berpanas dan bersesak-sesak bagi mendapatkan bantuan BR1M tersebut.
"Mereka datang dari seluruh daerah Semporna ini bagi mendapatkan BR1M yang telah dijanjikan kerajaan.
"Namun, mereka agak kecewa kerana hanya sekitar 3,000 sahaja yang menerima bantuan tersebut," katanya.
Read More / Baca Lagi >>

Lensa Konvensyen Pakatan Rakyat Ke 3

Posted: 17 Jan 2012 07:13 PM PST

1.

 2.
 3.
 4.
 5.Read More / Baca Lagi >>

Kalau Macam Ni Punya Cerita, Tak Payah Sertai Pilihanraya, Lebih Baik Naik Ke Jalan Raya.

Posted: 17 Jan 2012 07:08 PM PST

Bekas menteri dakwa BN beli undi dengan wang tunai

PETALING JAYA, 17 Jan — Bekas menteri persekutuan daripada Umno hari ini mendakwa wang yang digunakan pada kempen pilihan raya lalu adalah untuk membeli undi, satu taktik yang dikenali sebagai "bom".

Tan Sri Datuk Abdul Kadir Sheikh Fadzir berkata demikian dalam satu forum dengan menjelaskan mengalami pengalaman itu sendiri dengan memberi RM200 hingga RM1,000 dalam kempen pilihan raya Barisan Nasional (BN) untuk mendapat undi.

"Saya telah menjadi ketua dalam banyak kempen dan saya diberikan wang dalam jumlah yang banyak untuk diagihkan," kata bekas menteri penerangan dan pelancongan di Persidangan Perancangan Strategik Malaysia 2012 di sini.

"Ia secara terang-terangan untuk membeli undi."
Read More / Baca Lagi >>

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT