Nuffnang

Pengikut

Kami Sokong Tokguru

0
sumber :-

Kami Sokong Tokguru


Bayi Siapakah ini Yang Tak Rasa Sakit dan Tak Rasa Lapar

Posted: 01 Jun 2011 03:12 AM PDT

Seorang bekas pereka grafik yang sekarang menjadi pereka anak patung di England, Nikki Hunn, mencipta anak patung yang amat mirip sengan bayi sebenar. Anak patung bayi itu dibuat untuk menghibur hati para ibu yang kehilangan bayi.

Anak patung yang dinamakan "reborn babies" ini dibuat semirip mungkin dengan bayi yang sebenar. Kelembutan plastiknya hampir tidak ada bezanya dengan kulit bayi. Begitu juga dengan warna kulit dan matanya. Jarinya juga dilengkapi kuku dan kepalanya memiliki rambut tipis seperti bayi. Yang paling unik, anak patung ini boleh mengeluarkan air liur.

Anak patung ini itu tidak dibuat dengan jumlah yang banyak. Pembeli harus memesannya terlebih dulu dan boleh membawa foto bayi yang mereka inginkan. Kerena itu harganya cukup mahal, iaitu 300 dollar AS atau lebih RM 800.

Selain para pengumpul anak patung, pembelinya ialah para ibu yang kehilangan bayinya meninggal. Seperti Eve Hasty, wanita Amerika berusia 57 tahun, yang puterinya meninggal kerana leukemia pada usia tujuh tahun.

Hasty menamakan anak patungnya "Abby" dan meletaknya di dalam buaian seperti bayinya yang sebenar. "Abby mengingatkan saya pada anak saya ketika masih bayi," katanya.

Bagi Hasty, Abby bukan sekadar anak patung. "Saya tahu dia tidak akan sakit dan tidak akan mati. Saya tidak akan merasa tertekan lagi," kata ibu kepada seorang anak lelaki yang memberinya cucu perempuan berusia lapan tahun.

Ada juga wanita yang memesan anak patung itu kerana ingin memiliki anak tetapi tidak mempunyai waktu untuk menjaganya. Alasan mereka, anak patung ini tidak bertambah besar sehingga tidak perlu sering membeli baju.

Anak patung ini amat serupa dengan bayi sebenar, sehingga ramai orang menyangkanya ialah bayi sebenar. Dalam beberapa kejadian di Amerika Syarikat, polis harus memecahkan cermin tingkap kaca kenderaan kerana menyangkakan ada bayi terperangkap atau tertinggal di dalam kereta.

Sumber : DailyMail/indah.com

Ada yang buang bayi tanpa belas kasihan,ada pula yang sanggup lakukan apa sahaja untuk dapatkan bayi.
Cari N3 lama-lama disini

bumiperak

0
sumber :-

bumiperak


Muktamar Tahunan PAS ke-57 di Tmn Melewar

Posted: 01 Jun 2011 10:58 PM PDT


Politiksukusakat

0
sumber :-

Politiksukusakat


Perasmian Muktamar Pemuda berbau kempen?

Posted: 01 Jun 2011 06:21 PM PDT

Jun 2

Di petik Malaysiakini

Tayangan video pendek berhubung program Pemuda PAS dalam muktamarnya pada Selasa malam menimbulkan cakap-cakap sama ada ia berbau kempen.

Ini kerana video kira-kira 10 minit itu dilihat hanya memaparkan sedutan rakaman acara melibatkan beberapa pemimpinnya sahaja.

Selepas ketua dewan itu Nasrudin Hassan menyampaikan ucapan dasar, muktamar dipertontonkan dengan tayangan mengenai program yang dianjurkan mereka, termasuk penyertaan dalam demonstrasi di ibu negara.

Antara dipaparkan dalam itu, sedutan presidennya Datuk Seri Abdul Hadi Awang, Naib Presiden Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man dan Nasrudin sendiri yang memberi ucapan penuh semangat.

Mereka dipaparkan dalam satu sedutan video yang berasingan.

Susulan penayangannya, timbul cakap-cakap, termasuk di kalangan wartawan yang mempersoalkan sama ada suatu kempen kepada Tuan Ibrahim.

Dalam perebutan kerusi nombor dua PAS, Tuan Ibrahim menghadapi persaingan tiga penjuru dengan penyandang Nasharudin Mat Isa dan pemidato terkenal Mohamad Sabu.

'Jangan nilai kepetahan pidato saja'

Kira-kira hampir 700 perwakilan termasuk hadirin bagaimanapun menonton dengan penuh khusyuk tayangan tersebut.

Manakala, dalam buku ucapan dasar yang diedarkan kepada wartawan, Nasrudin juga turut menyentuh berhubung pemilihan kepimpinan parti di pelbagai peringkat.

Beliau berkata Islam mengajar supaya dipilih pemimpin yang "layak, mampu dan beramanah".

"Bukan populariti, bukan juga title yang ada pada nama dan tidak hanya dinilai pada kepetahan berpidato semata-mata.

"Sebaliknya memilih dan menyerahkan amanah kepimpinan kepada mereka yang ikhlas, benar, berilmu, mampu melaksanakan tugas dengan baik, berakhlak dan bertakwa," katanya.

Tegasnya, pemilihan tersebut usah dijadikan kesempatan untuk bersengketa tetapi dijadikan sebagai peluang "untuk merapatkan jurang, mengimpal retak, menjalin ukhwah, membina persefahaman dan menyatukan fikrah".

"Kita bentuk saf perjuangan yang satu dan padu laksanakan ikatan batu-bata, membangun menara kukuh gah di persada juang,"katanya.


sementara itu, Pagi ini setiausaha Dewan Pemuda PAS Pusat, Khairul Faizi ahmad kamil tampil menerangkan keadaan dengan menyesali kesilapan teknikal...

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM

0
sumber :-

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM


MUKTAMAR PAS - KERAJAAN PERPADUAN DAN ANWAR BERLEGAR LAGI?

Posted: 01 Jun 2011 08:43 PM PDT

Oleh: WFAUZDIN NS

SELAMAT bersidang kepada semua perwakilan PAS di dalam Muktamar PAS Ke 57 yang akan bermula pada 03 Jun sehingga 05 Jun ini. Muktamar Dewan Pemuda dan Muslimat PAS telah pun bermula malam tadi sehingga hari ini dan esok Ucapan Dasar Presiden PAS bertempat di Dewan Datuk Fadzil Mohd Noor di Taman Melewar sebagai tempat Muktamar PAS tahun ini.

Sesibuk mana pun pemimpin dan perwakilan, nampaknya media pencacai seperti Utusan Meloya lagi sibuk seolah-olah yang bermuktamar itu adalah parti yang menjadi `tokeh' kepada akhbar mereka. Mengapa mereka tertarik sangat dengan Muktamar PAS ini? Tidak lagi menjadi rahsia, jika akhbar berlidah syaitan ini begitu mengikuti perkembangan Muktamar PAS sehinggakan cuba mencatur siapa pemimpin di dalam PAS yang patut dipilih, ini menunjukkan PAS amat hebat pada pandangan mereka. Memang PAS sekarang begitu hebat dan bersedia untuk mengganti Umno pada bila-bila masa sahaja.

Maka, akhbar yang sudah bankrap ini pun mengulas tentang jawatan Timbalan Presiden PAS yang menyaksikan pertandingan 3 penjuru di antara penyandang Us Nasha, pencabarnya Us Dato' Tuan Ibrahim Tuan Man dan Mohamad Sabu. Media ini mencongak bahawa di dalam ketiga-tiga tokoh tersebut terdapat tokoh yang pro Anwar dan tokoh yang pro Ulamak. Akhbar yang tidak pernah berniat baik terhadap PAS ini tentunya mahu melihat tokoh `tidak pro Anwar' akan terpilih. Siapa tokoh pilihan Utusan Meloya?

Apakah jika Us Nasha berjaya mengekalkan jawatannya maka Umno boleh selesa? Umno akan menjadi lebih `kecut' sekiranya Mohamad Sabu dipilih menjadi Timbalan Presiden PAS? Atau, masih ada ruang untuk Umno dan PAS duduk `satu kelambu' jika Us Datuk Tuan Ibrahim berjaya kali ini? Sebenarnya, sesiapa pun yang terpilih menjadi Timbalan Presiden PAS kali ini hakikatnya nama Umno sudah tiada lagi di hati PAS. Apabila PAS mengistiharkan `PAS Ganti Umno', maka secara automatik Umno perlu melupakan hasrat untuk bergabung atau menubuhkan `Kerajaan Perpaduan' dengan PAS.

Saya melihat pemilihan kali ini tidak seperti pemilihan yang lalu. Kali ini Muktamar PAS tidak dibelenggu dengan persoalan siapa pemimpin yang ingin kepada `Kerajaan Perpaduan'. Memang banyak blog yang masih bermain dengan isu lapok ini tetapi pada saya ianya tidak lebih dari satu strategi kempen mereka terhadap seseorang tokoh. Akhirnya yang menentukan pemimpin PAS adalah perwakilan sendiri yang sudah bijak menilai.

Secara peribadi, sokongan saya terhadap Us Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man dipilih sebagai Timbalan Presiden PAS adalah kerana Pesuruhjaya PAS Pahang ini sememangnya lebih layak memikul amanah dan lebih banyak kelebihan daripada pesaingnya. Tiada siapa yang boleh buktikan bahawa tokoh ini pro kepada `Kerajaan Perpaduan' atau `anti Anwar'. Begitu juga dengan Muhamad Sabu yang lebih `vokal' menentang Umno, mana mungkin beliau redha dengan `Kerajaan Perpaduan'.

Kelebihan Us Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man adalah dari segi ilmu agama yang ada padanya. Beliau juga hebat berpidato dengan ucapan yang `berisi' sepertimana bertuahnya mereka yang dapat mendengar ucapan Tuan Guru Nik Aziz. Muhammad Sabu pula banyak kelebihan dari yang lain kerana beliau lebih `radikal dan vokal' dalam perjuangannya. Sebab itu, saya amat berharap Muhamad Sabu boleh berada di sisi Presiden PAS seandainya tiada rezeki buat Us Datuk Tuan Ibrahim.

Sesiapa pun yang disokong, Umno usah bermimpi untuk melihat PAS akan `masuk lubang' untuk kali kedua. Umno tidak boleh mengandaikan si Polan dan si Polan itu pro atau anti Anwar kerana bagi PAS menyokong Anwar bukan kerana peribadinya tetapi hukum yang digunapakai oleh PAS adalah Al-Quran. Apabila Al-Quran mengutuk kerja fitnah dan mengaibkan sesama manusia apatah lagi dengan tuduhan zina dan liwat, maka PAS mematuhi hukum ini.

Teringat saya ucapan Us Datuk Tuan Ibrahim sewaktu Muqasid Syariah di Kuantan dan juga ceramah di Kerdau baru-baru ini, beliau memperincikan tentang hukum menuduh seseorang itu dengan zina/liwat dan juga kaedah bersumpah menurut Islam. Apakah ini bererti Us Datuk Tuan Ibrahim boleh dikatakan `pro Anwar'?

Sekiranya sebaliknya berlaku, jika beliau meminta Anwar bersumpah laknat atau meletakkan jawatan sebagai Ketua Pembangkang kerana fitnah itu, lojik juga dikatakan bahawa beliau adalah `anti Anwar' dan `pro Kerajaan Perpaduan'. Bukankah yang tetgila-gilakan `Kerajaan Perpaduan' ini sedang sibuk menyebar video seks sehingga ke depan pintu masjid sekarang ini?/wfauzdin.blogspot.com

PUTRAJAYA BERMULA DI FELDA

Posted: 31 May 2011 11:13 PM PDT

Oleh: WFAUZDIN NS

SYABAS, Pakatan Rakyat (PR) kini semakin agresif menyerang kubu kuat dan aset penting Umno iaitu kawasan felda. PR menyedari tanpa sokongan dari masyarakat felda yang tertekan dan sering tertipu dengan felda adalah mustahil cita-cita PR ke Putrajaya akan tercapai.


Warga Felda Serting Hilir

Alhamdulillah, kaum Cina samada mereka berparti atau tidak kini mula `mengenali' Umno yang dahulunya mereka anggap sebuah parti tunjang kerajaan yang boleh menguruskan negara dengan baik. Malangnya, Umno bukan sahaja gagal menguruskan ekonomi negara tetapi parti ini semakin galak memainkan isu perkauman di sebalik pertubuhan Perkasa dan akhbar milik parti tersebut iaitu Utusan Malaysia. Lebih parah lagi, parti ini gagal menangani dengan baik isu keagamaan yang cuba ditiupkan oleh beberapa pihak.


Program Kawasan Felda di Purun

Kini, felda satu-satunya aset yang Umno harapkan untuk menyambung hayat mereka di dalam PRU ke 13 akan datang. Di dalam keadaan felda yang kini di bawah Isa Samad, Adun Bagan Pinang dan bekas MB N.Sembilan yang pernah disabitkan atas kes rasuah politik, felda semakin hilang hala tuju untuk membela nasib warganya. Persoalan adakah benar felda telah meminjam wang dari KWSP sebanyak RM 6 Bilion sehingga kini tidak terjawab. Sekali lagi KWSP dijadikan mangsa untuk menampung permasalahan pihak lain. Mustahilkah nanti wang Petronas dan LTAT juga bakal digunakan oleh mereka yang berkepentingan?

Kawasan Felda Di JenderakDi Kerdau

Satu pendekatan yang bijak apabila PR mula menyerang felda. Segala tenaga dicurahkan semaksima mungkin untuk menyelamatkan felda serta jenerasi akan datang. Pimpinan utama PR kini tidak kering peluh menjelajah dari satu kawasan ke kawasan lain di seluruh negara menemui warga felda dengan hanya satu tawaran iaitu `Buku Jingga'. Program kelompok diikuti dengan program perdana sentiasa mendapat sambutan warga felda. Malam tadi, saya sempat ke kawasan felda Serting Hilir, N. Sembilan. Gambaran di sana, boleh baca di sini.

Sepanjang saya sempat menghadiri beberapa program ini, terlihat oleh saya betapa bersemangatnya warga felda untuk melakukan perubahan. Suasana ini amat menakutkan Umno khususnya. Kelewatan Najib untuk mengumumkan tarikh Pilihanraya Umum Ke 13 sebenarnya lebih menguntungkan PR kerana kita masih mempunyai masa untuk memasuki kawasan penduduk yang masih tertipu dengan propaganda Umno/Bn. Teruskan gempur felda./wfauzdin.blogspot.com

PAKATAN RAKYAT N15 DUN JUASSEH

0
sumber :-

PAKATAN RAKYAT N15 DUN JUASSEH


Khairy ,,,,Oh....Khairy..!!!!!.

Posted: 01 Jun 2011 06:56 PM PDT

Kahiry kini semakin galak menggunakan pentas2 wancana begini...
Adakah cuba meletakkan diri semula setelah ditolak oleh Mahathir & Najib dlm Kabinet???

ATAU semakin terasa dan ternampak bahawa keterbukaan minda dlm PR...?

Namun apa jua niatnya...tika ini. Kami seharusnya mengucapkan syabas kepada Khairy atas keberanian berhujah pendapat seperti forum ini.

Adakah pemimpin2 UMNO yg lain berani.....

Cukupkah hanya setakad menghantar Saberi dlm kes minyak bersama Anwar dlm media TV seketika dulu.

Siarkan forum2 wancana ilmu ilmiah di media2 perdana dan TV bersama2 panel2 dari pelbagai bidang untuk dinilai rakyat. Buat siaran lansung...Kalau perhimpun UMNO, Parlimen, hiburan dan sukan dibenarkan...Kenapa program begini disorokan...?

Kita sama2 angkat budaya politik yg matang dan berilmu...

UMNO BN berani ???

MIMPI SENJA

0
sumber :-

MIMPI SENJA


Tugu 1Malaysia bercanggah dengan akidah Islam - Juanda

Posted: 01 Jun 2011 09:48 PM PDT

KUALA LUMPUR, 2 Jun — Mufti Perlis Dr Juanda Jaya menasihatkan kerajaan negeri tidak membina replika tugu 1Malaysia yang disebut-sebutkan akan didirikan di Perlis dalam waktu terdekat.

Bagaimanapun sehingga kini tiada pengumuman rasmi mengenai pembinaan tugu itu.

Juanda (gambar) berkata jawatankuasa fatwa negeri yang bermesyuarat April lalu memutuskan bahawa tugu yang disebut-sebutkan itu tidak wajar dibina kerana ia bercanggah dengan akidah Islam.

Fatwa itu antara lain berbunyi, "membina replika tugu 1Malaysia adalah ditegah kerana ia mengandungi unsur penghormatan yang dikhuatiri boleh menjurus kepada pemujaan al-Ansab sebagaimana yang ditegah dalam surah al-Maidah ayat 90."

Kata beliau, fatwa itu telah disembah maklum kepada Raja Perlis pada 20 April, "cuma kita tidak wartakan fatwa ini."

"Ia adalah fatwa nasihat yang perlu diikuti oleh umat Islam," katanya lagi.

Selain itu, kata beliau, kewajaran tegahan ini juga dilihat dari sudut pembaziran yang diharamkan oleh Islam.

Fatwa berkenaan perkara itu turut dimuatkan dalam majalah bulanan Irsyad Hukum edisi terbaru.

"Sejauhmana ia akan dibina belum ada makluman rasmi, tetapi kami terima panggilan orang ramai mengenai perkara. Oleh itu, jawatankuasa fatwa datang dengan keputusan ini," kata beliau lagi. - TMI

Skandal Scorpene : Najib perlu ke Peranchis

Posted: 01 Jun 2011 08:11 PM PDT

Skandal Scorpene: Najib sendiri perlu ke Perancis bantu siasatan – AMK

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak tidak perlu bimbang sekiranya disapina mahkamah Perancis, malahan beliau perlu hadir untuk membersihkan namanya dalam skandal pembelian dua kapal selam Scorpene.

Ketua Angkatan Muda KEADILAN (AMK) Shamsul Iskandar Mohd Akin mengulas perbicaraan terbuka di negara itu berhubung pemberian komisen berjumlah 114.96 juta Euro dalam pembelian dua kapal perang berkenaan.

Menurutnya, Najib adalah individu yang lebih berwibawa untuk membantu siasatan berbanding Menteri Pertahanan Datuk Ahmad Zahid Hamidi kerana beliau adalah penyandang jawatan itu semasa urusniaga pembelian Scorpene dilakukan pada 2002.

"Zahid berkata beliau sanggup untuk pergi, tetapi meletakkan pra-syarat iaitu hanya selepas mendapat persetujuan kabinet. Sebenarnya tidak timbul setuju atau tidak.

"Kes ini tidak terlalu sukar daripada yang sepatutnya. Sekiranya kerajaan telus, mana-mana individu yang rasuah wajib didakwa," kata Shamsul.

Mengulas perspektif undang-undang Shamsul berkata, kenyataan Ahli Parlimen atau jawapan Menteri di Dewan Rakyat tidak boleh dipertikai di mana-mana mahkamah di Malaysia.

"Ada pengakuan oleh Timbalan Menteri Pertahanan sebelum ini bahawa bayaran telah dibayar kepada syarikat Perimekar dalam bentuk komisen. Ini tidak termasuk ratusan juta ringgit yang dibayar berikutan pembelian peralatan ketenteraan lain seperti Eurokopter," jelas Shamsul.

Persoalannya, kata Shamsul apakah sebarang kenyataan Ahli Parlimen dan Menteri di dalam Parlimen Malaysia turut terpakai kepada mahkamah di negara lain?

Perbicaraan di mahkamah Perancis yang bermula Julai ini akan merungkai persoalan dan mencari pihak terakhir penerima rasuah berjumlah 114.96 juta Euro, iaitu komisen dari pembelian kapal selam pertama negara.

Mengulas isu yang sama, Shamsul mempertikaikan kaedah pembelian senjata melalui orang tengah, seperti dilakukan oleh Perimekar, anak syarikat Ombak Laut Sdn Bhd yang dimiliki Razak Baginda bekas penasihat strategik Najib yang ketika itu menyandang jawatan Timbalan Perdana Menteri.

"Apakah wujud keperluan pihak ketiga dalam urusniaga pembelian senjata, dan mengapa kerajaan perlu membayar lebih?" soal Shamsul.

Pada 8 November 2008, Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim mendedahkan kepada Parlimen bahawa (in terms of the value of commission) pembelian kapal selam ini merupakan antara yang paling tinggi di dunia.

Justeru Shamsul mempersoalkan, komisen berjumlah hampir RM 500 juta adalah tidak munasabah, bahkan wang tersebut sepatutnya digunakan bagi menampung subsidi kepada rakyat.

"Seharusnya, pembelian peralatan ketenteraan adalah secara 'G to G' (kerajaan dengan kerajaan), kerana urusniaga pembelian senjata membabitkan maklumat sulit keselamatan negara," kata Shamsul.

Justeru, beliau menegaskan adalah tidak memadai sekiranya Menteri Pertahanan sekarang, iaitu Datuk Ahmad Zahid Hamidi dipanggil membantu siasatan.

"Kehadiran Najib sendiri ke mahkamah Perancis akan melengkapkan 'jaringan yang terputus' (missing link) dalam penyiasatan rasuah pembelian kapal selam Scorpene," ujarnya.

Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=14588

Menjejaki Mohd Nazarudin, mangsa culik Abu Sayyaf di Zamboanga

Posted: 01 Jun 2011 07:24 PM PDT

Dr Abu, lelaki dakwa jadi orang tengah dengan pihak penculik di Zamboanga

USAHA menjejaki rakyat Malaysia, Mohd Nazarudin Saidin yang diculik ketika mencari cicak tokek atau gecko di selatan Filipina berjaya menemukan saya dan jurugambar, Datu Ruslan Sulai dengan beberapa orang hubungan di Zamboanga yang kemudian cuba mengatur supaya kami dapat menemui kumpulan penculik itu.

Namun, kami hanya diberikan nombor telefon seorang lelaki yang memperkenalkan dirinya sebagai Dr Abu, iaitu suatu yang lazim digunakan kumpulan bersenjata untuk merujuk kepada kumpulan Abu Sayyaf yang dianggap sebagai sayap pergerakan al-Qaeda di Filipina.

Kumpulan penculik yang dipercayai turut dianggotai anggota kumpulan PSP, sebuah kumpulan yang kuat dengan pegangan agama itu dikatakan mempunyai kaitan dengan kumpulan yang diketuai oleh Albahsy Misaya, yang ada kaitan dengan al-Qaeda.

Dalam perbualan itu, Dr Abu enggan membenarkan kami menemui Mohd Nazarudin atau menyatakan lokasi mereka kerana bimbang kami akan membocorkan maklumat kepada pihak berkuasa.

"Cukup untuk anda mengetahui Nazarudin kini berada dalam tangan kami. Beritahu keluarga dia keadaannya baik," katanya dalam bahasa Inggeris dalam loghat tempatan.

Namun, saya dan penterjemah, Amran Mahalan cuba memujuknya bagi mendapatkan peluang menemui Mohd Nazarudin serta merakam gambarnya, tetapi Dr Abu menyatakan mereka akan mempertimbangkan permintaan itu dan kami mungkin diperlukan membayar kos tertentu untuk bertemu mangsa.

Sebelum itu, beberapa pihak di Zamboanga yang ditemui, memberikan maklumat bahawa Mohd Nazarudin mungkin diculik oleh kumpulan yang diketuai oleh Albahsy Misaya.

Matlamat utama kami menghubungi mereka ialah untuk mengesahkan kenyataan Ketua Superintendan Direktorat Operasi Polis Bersepadu Mindanao Barat, Felicisimo Khu, yang mengesyaki Mohd Nazarudin ditahan di sekitar kampung Barangay, Buansa, Jolo oleh kumpulan itu.

"Berpandukan maklumat risikan tentera, kali terakhir kumpulan itu dikesan ialah di kampung berkenaan," katanya.

Bagaimanapun, kumpulan yang ditemui tidak dapat mengesahkan maklumat itu kerana mereka juga tidak pasti kebenarannya. Namun, laporan media sebelum ini menyatakan, Alhabsy Misaya ialah salah seorang pemerintah dalam kumpulan Abu Sayyaf dan dikatakan bertanggungjawab melakukan berapa serangan bom di Jolo tahun lalu.

Sementara itu, Ketua Polis Indanan, Ketua Inspektor Mohammad Khan Kamlon, berkata penculik dipercayai menuntut wang tebusan sebanyak 80 juta peso (kira-kira RM5.6 juta) sebagai tukaran membebaskan tebusan dengan wang pendahuluan yang perlu dibayar sebanyak lima juta peso (RM350,000).

Mohd Nazarudin diculik pada tengah malam 8 Mei lalu, ketika sedang tidur bersama rakannya, Abdul Ghafar Akkirulla di sebuah rumah, di Idanan, Jolo. Mereka ke kawasan berkenaan untuk mencari cicak tokek atau gecko yang mendapat harga tinggi di pasaran gelap.

Bekas isteri Mohd Nazarudin, Mazlina Mohamad, sebelum ini berkata, mangsa ke Filipina untuk mendapatkan cicak untuk dijual kepada pembeli luar, tetapi ditahan lanun ketika di Jolo - BH

Video klip separa lucah - Apa kata pengarahnya

Posted: 01 Jun 2011 08:39 AM PDT


PETALING JAYA: Pengarah klip video Marilah, nyanyian Prema Yin iaitu Gambit Saifullah menganggap video klip tersebut tidak berunsur lucah dan keterlaluan seperti mana yang dipersoalkan oleh sesetengah pihak.

Malah menurutnya, klip video yang menggandingkan penyanyi itu dengan pelakon Shahz Jazle tidak seharusnya dijadikan kontroversi kerana hanya memaparkan adegan yang dianggap 'biasa'.

"Saya tidak rasa ia menjadi kontroversi kerana saya hanya menampilkan adegan pasangan suami isteri yang sudah kehilangan cinta dan mempunyai ego masing-masing.

"Saya rasa ia tidaklah terlalu teruk, mungkin ia menjadi kontroversi disebabkan saya dan Shahz Jaszle terlibat dalam klip video ini," ujarnya yang dihubungi mStar Online, di sini, Selasa.

Shahz Jazle melakonkan watak dengan memeluk pasangannya seolah-olah mahu melakukan adegen seks dalam klip video 'Marilah'.

Gambit diminta memberi penjelasan berikutan klip video Marilah yang merupakan single terbaru Prema Yin dikatakan memaparkan aksi bertentangan dengan budaya masyarakat di negara ini.

Dalam klip terbabit, Shahz Jazle dan Prema Yin dilihat melakukan aksi hampir-hampir bercium, berpeluk serta melakukan adegan seperti sedang berada dalam keadaan berahi.

Mereka juga dikatakan cuba membuat publisiti murahan bagi meraih perhatian masyarakat khususnya peminat industri hiburan tanah air.

Kata Gambit, klip video tersebut dihasilkan mengikut perbincangan daripada pihak produksi dan klien yang mahukan ia mengikut standard klip video artis luar negara.

Menurutnya, niat utama penghasilan klip video itu adalah untuk pasaran Amerika Syarikat.


Antara babak dalam klip video 'Marilah' nyanyian Prema Yin.

"Memanglah kalau boleh saya ingin ia turut diterima oleh peminat hiburan tanah air. Tapi kalau ia tidak diluluskan, saya tidak ada bantahan kerana hasrat utama menghantarkannya ke Amerika Syarikat," katanya.

Dalam pada itu, Gambit turut mempersoalkan mengapa sesetengah pihak mengatakan karyanya itu keterlaluan dan lucah sedangkan banyak filem tempatan yang menampilkan aksi lebih daripada itu.

"Kenapa orang ingin mempertikaikan klip video ini sedangkan filem ...Dalam Botol yang jelas memaparkan hubungan songsang dan terdapat aksi lebih teruk tetapi ia diluluskan.

"Apa salah saya, bagi saya video klip tersebut tiada adegan cium ataupun meraba," ujarnya.

 Bagaimanapun, dia menerima teguran yang dibuat secara positif dan akan cuba yang terbaik untuk masa akan datang.

Gambit Saifullah

"Saya tidak kisah apa orang nak cakap tentang klip video tersebut, saya terima teguran mereka dan akan lebih berhati-hati lagi selepas ini," katanya.

Sementara itu, Prema Yin yang dihubungi kini berada di Amerika Syarikat manakala Shahz Jaszle pula tidak menjawab panggilan untuk mengulas tentang klip video tersebut. 

Kadar Inflasi 0.27%? BN tipu diri sendiri dan rakyat - LGE

Posted: 01 Jun 2011 07:40 AM PDT

Barisan Nasional menipu diri sendiri dan menipu rakyat sekiranya mereka memberitahu bahawa kadar inflasi hanya 0.27% berikutan kenaikan tarif elektrik, kadar percuma kepada 900,000 pengguna yang menggunakan elektrik kurang dari RM20 setiap bulan menjelang akhir 2011 serta penarikan balik subsidi minyak. Bagaimana Kerajaan Persekutuan menyatakan bahawa inflasi hanya akan naik sebanyak 0.27% apabila semua pihak merasakan bahawa kenaikan harga komoditi asas meningkat melebihi 0.27%?

Penarikan balik subsidi minyak telah menyebabkan pengusaha pengangkutan awam menaikkan kos pengangkutan dan harga ikan melambung kerana para nelayan berpandangan bahawa ia terlalu mahal untuk menggerakkan bot mereka ke laut. Bagi BN, dengan menyatakan kenaikan inflasi sebanyak 0.27% bukanlah menggambarkan situasi sebenar dan merupakan ciri-ciri individu yang membenarkan dasar-dasar yang salah yang boleh merugikan Malaysia.

Perdana Menteri, Najib Abdul Razak telah menggariskan tiga kriteria di mana ia perlu dipraktikkan oleh agensi kerajaan agar lebih berinovasi:

•Ia boleh memberi impak yang hebat terhadap bangsa
•Penjimatkan kos dan pemendekan kitaran masa; dan
•Penambahbaikan sistem penyampaian.
Sementara penarikan balik subsidi terhadap rakyat miskin akan membawa impak yang besar terhadap bangsa, penolakan untuk meminta "Independent Power Producers" (IPPs) untuk berkongsi bebanan tidak akan membawa kepada penjimatan kos, pemendekan kitaran masa ataupun penambahbaikan dalam sistem penyampaian. Walaupun pakar ekonomi menyatakan persetujuan bahawa pengurangan subsidi akan meningkatkan tahap kecekapan, setiap pengurangan tidak setara yang akan memberi implikasi kepada golongan berpendapatan rendah tetapi bagi syarikat korporat ia hanya akan menjadi lebih kaya dan menyebabkan distorsi yang menafikan keberkesanan keuntungan.

Sehingga akhir 2010, Petronas telah menambah sejumlah RM131.3 bilion subsidi bagi kedua-dua sektor janakuasa dan bukan janakuasa, dengan hampir RM19 bilion subsidi gas tahunan kepada IPPs dan sektor elektrik komersil. Sementara kerajaan boleh mendakwa bahawa IPP harus menanggung sejumlah bayaran untuk gas, penjimatan subsidi oleh Kerajaan Persekutuan boleh dilakukan dengan menamatkan pembelian janakuasa oleh IPP.

 
Malaysia menikmati jidaran penggunaan tenaga tertinggi di dunia 52.6%, tidak perlu untuk TNB membeli janakuasa dari IPP yang mana TNB tidak memerlukannya. Sekiranya TNB tidak diperlukan untuk membeli janakuasa yang tidak perlu, maka subsidi gas dapat dijimatkan. Kini, Petronas menjual gas kurang dari 30% harga pasaran.

Jadi bagaimana Perdana Menteri mahu mengembangkan budaya inovasi di Malaysia jika kroni-kroni dan amalan-amalan kapitalis serta anti persaingan dibenarkan di negara ini?

*Kenyataan media oleh Lim Guan Eng selaku Setiausaha Agung DAP

Datuk Husam tak pernah jumpa Kickdefella

Posted: 01 Jun 2011 05:05 AM PDT

Pegawai: Husam tak temu Kickdefella di China, 'ia permainan Umno-BN'
Oleh G ManimaranJune 01, 2011
 
KUALA LUMPUR, 1 Jun – Datuk Paduka Husam Musa tidak pernah mengadakan sebarang pertemuan dengan pemblog Syed Azidi Abdul Aziz atau yang mesra dikenali "Kickdefella" bagi mendapatkan bantuannya berkempen menghadapi pemilihan PAS yang berlangsung sekarang.

Husam, Exco Kerajaan Negeri Kelantan, bertanding semula kerusi naib presiden kali ini.

Sehubungan itu pegawai khas Husam, Kamarulzaman Abdullah berkata, perkembangan terbaru itu terbukti bahawa Umno-BN terkesan dengan kedudukan beliau dan barisan kepimpinan PAS akan datang.

"Isu yang dimainkan adalah permainan Umno-BN untuk menghalang Datuk Husam berada di tangga naib presiden untuk pemilihan kali ini," kata beliau ketika dihubungi The Malaysian Insider.

Husam, juga timbalan pesuruhjaya PAS Kelantan, yang kini berada di Madras, India tidak dapat dihubungi.

Muktamar PAS Kali Ke-57 bermula lusa, dan turut menyaksikan pemilihan dua tahun sekali.

Kamarulzaman berkata, Husam yang berada di China dari 21 hingga 26 Mei lalu mempunyai jadual lawatan kerja rasmi yang ketat dan tidak mengadakan pertemuan dengan Syed Azidi.

"Datuk Husam pergi ke China dan ada membawa dua orang pemberita, jika pun ada pertemuan sedemikian sudah pasti telah disiarkan oleh akhbar-akhbar terbabit," katanya yang turut menolak dakwaan bahawa Syed Azidi dibayar RM300,000 sebagai upah berkempen kali ini.

Terdahulu dalam komennya kepada The Malaysian Insider, Syed Azidi menegaskan, "belum sampai masa" bagi beliau untuk menjawab dakwaan blog-blog pro-Umno kononnya beliau menerima bayaran dan berkempen untuk Husam.

Syed Azidi berkata, beliau juga tidak mahu memberi kenyataan sehingga ia boleh menjejaskan proses pemilihan parti itu, di mana ia akan memberikan "kelebihan kepada mana-mana calon yang bertanding."

"Saya rasa bukan masa bagi saya menjawab, tidak perlu untuk saya jawab," kata beliau kepada The Malaysian Insider tengah hari tadi.

Salah satu blog pro-Umno mendakwa pihaknya ada mendengar kononnya Syed Azidi menerima bayaran sebanyak RM300,000 daripada "orang Husam".

"Saya cuba juga risik sana sini tapi tiada siapa yang boleh mengesahkannya. Malam tadi perkara berkenaan mula kecoh di Twitter dan Facebook. Kalau dah kecoh, mungkinlah itu semua ada asasnya," kata blog rbfonline yang turut menyenaraikan lima persoalan bagi Syed Azidi.

Selain Husam, turut bertanding jawatan naib presiden PAS ialah Datuk Mahfuz Omar, Salahuddin Ayub, Datuk Mohd Amar Abdullah, Idris Ahmad dan Datuk Seri Nizar Jamaluddin.

Selain itu, blog tersebut juga bertanya sama ada Syed Azizi ada bertemu dengan Husam di China bagi merancang strategi untuk kemenangan Husam dalam pemilihan PAS.

Syed Azidi pernah berkhidmat di Perbadanan Menteri Besar Kelantan sebagai pegawai perhubungan awam dan dilihat rapat dengan Husam.

Sehubungan itu, beliau pernah membantu Husam dalam menghadapi pemilihan dua tahun lalu sebelum berhenti akhir 2009.

Bagaimanapun Syed Azidi berkata, beliau masih merasakan Husam seorang yang "pemimpin yang istimewa."

"Saya masih percaya Husam seorang yang istimewa, adalah seorang pemimpin yang istimewa," katanya - TMI

Minah Ronggeng lagi ... hari tu dia lapor polis, hari ni dia saman Harakah pulak ... hahaha

Posted: 01 Jun 2011 03:25 AM PDT

Kak Minah, Bekas Ketua Wanita PKR Pulau Pinang saman Harakah
GEORGE TOWN, 1 JUNE, 2011: Former Penang Wanita PKR chief Aminah Abdullah has taken legal action against Harakah to demand that it stops and retracts any slander and accusations aimed at tarnishing her image.

Aminah said the claims notice was sent by her lawyer from Tetuan Ambar & Azah on Monday, which gave the newspaper one week to make an official apology through the media.

Apart from the newspaper, claims notices were also issued to five individuals namely Harakah reporter Mohd Sabri Said and its Editor-in-Chief, State Wanita PKR chief Norhayati Jaafar, Bukit Mertajam PKR branch deputy chief Jab Samat and Jelutong PKR branch secretary Anuar Kamarudin.

Meanwhile, counsel Saiful Ambar Abdullah Ambar said the claims notice was regarding a slanderous article on his client titled "Kenyataan Aminah Bertentangan Syariat" (Aminah's Statement Is Against Islamic Law).

"The statement issued by the newspaper in its May 20-22 edition's Galeri Pejuang Cheruk Tok Kun section accused Aminah of asking PKR president, Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, to leave her husband Datuk Seri Anwar Ibrahim," he said.

He said the article also claimed that Aminah received a bribe from Umno.

Aminah had previously lodged a police report at the Jalan Patani Police Station, here, on May 23.

Saiful Ambar added that should Harakah and the five individuals involved fail to issue an official apology until June 7, his client would then file a summons for slander.

- Bernama

Video seks : Perlunya tindakan sewajar terhadap pihak yang menayang - KJ

Posted: 01 Jun 2011 02:01 AM PDT

Wacana Sinar: Pendekatan berbeza isu video seks

K Pragalath
June 1, 2011

Ketiga-tiga ahli panel bersepakat menolak budaya fitnah namun mengajukan kaedah pengadilan yang berbeza.

SHAH ALAM: Isu rakaman seks yang dikaitkan dengan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim turut menjadi isu hangat apabila ditimbulkan oleh seorang peserta forum Fitnah: Ancaman Umat Akhir Zaman anjuran Sinar Harian di sini semalam tetapi mendapat pendekatan berbeza cara menanganinya.

Meskipun tiga ahli panel – Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin Abu Bakar, Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat Nasruddin Hassan Tantawi dan mantan mufti Perlis Dr Mohd Asri Zainul Abidin – bersepakat menolak budaya fitnah namun mengajukan kaedah pengadilan berbeza.

Nasruddin umpamanya mengambil pendekatan hukum hudud dalam Islam.

"Tidak mengapa kalau buat tuduhan tapi perlu empat saksi. Dalam kes Anwar, Islam minta empat saksi yang adil bukan empat video," katanya merujuk kepada video seks yang mula-mula ditayangkan di tayangkan di Carcosa Sri Negara pada Mac lalu.

Video tersebut dipertontonkan trio Datuk T – Datuk Shuib Lazim, Tan Sri Rahim Thamby Chik dan ahli perniagaan Shazryl Eskay Abdullah yang mendakwa bahawa Anwar merupakan lelaki di dalam video tersebut.

Khairy menegaskan bahawa Umno tidak berniat untuk mengaibkan orang dan menambah perlunya tindakan sewajarnya terhadap pihak yang menayangkan rakaman tersebut.

Beliau bersetuju bahawa dalam hukuman hudud tidak boleh ditambah atau ditolak.

Empat saksi, 80 sebatan

"Zina perlu dibuktikan dengan empat saksi dan hukumannya 80 sebatan kepada penuduh, jika gagal membawa empat saksi," kata Khairy.

Beliau berkata penyiasatan kes di bawah Akta Kesalahan Jenayah Syariah melibatkan hukuman penjara tidak kurang dari tiga tahun dan hukuman sebat.

Khairy menambah bahawa permohonan qazaf yang dipohon oleh pihak PKR juga tidak menurut hukum hudud.

"Ia undang-undang takzir. Beban pendakwaan berbeza antara hukuman hudud dan hukuman takzir.

Nasruddin membalas bahawa permohonan qazaf adalah ruang untuk Anwar mempertahankan diri.

Asri pula bersetuju bahawa undang-undang Islam di Malaysia bersifat takzir tapi menegaskan keperluan empat orang saksi.

Beliau turut menyeru agar pihak berkenaan bersumpah untuk mengubah persepsi masyarakat dalam isu ini.

"Ucaplah wallahi, wabillahi, watallahi untuk ubah persepsi masyarakat," ujar Asri.

Hampir 1,000 memenuhi auditorium Kumpulan Media Karangkraf yang mampu memuatkan 400 hadirin sahaja pada siri keempat ini

Pemuda PAS buka pintu pada Hata

Posted: 01 Jun 2011 01:31 AM PDT

KUALA LUMPUR, 1 Jun — Dewan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan (DPPWP) mengalu-alukan jika bekas presiden Kesatuan Kebangsaan Wartawan (NUJ) Semenanjung Malaysia Mohd Hata Wahari mahu menyertai PAS.

Ketua Penerangannya, Heraman Samsudeen berkata, parti Islam adalah medium terbaik buat beliau meneruskan perjuangan bagi mengangkat suara-suara wartawan yang tertindas dan juga mengembalikan hak kebebasan akhbar di negara ini.

"Berjuang bersama PAS sebagai satu pasukan adalah lebih baik dari terus bersendirian dan Pemuda PAS Wilayah bersedia membantu beliau jika beliau benar-benar berminat menyertai PAS," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Herman turut berkata, Pemuda PAS Wilayah juga bersedia menemui beliau bila-bila masa untuk berbincang mengenai hal itu.

"Harapan DPPWP, semoga beliau memilih tempat yang lebih baik untuk meneruskan perjuangan dan PAS membuka pintu seluas-luasnya untuk beliau menjadi ahli," ujar Herman lagi.

Hata dalam kenyataannya baru-baru ini berkata, beliau sedia menimbang untuk menyertai parti politik bagi meneruskan perjuangannya selepas tidak lagi terlibat dengan NUJ.

Bekas wartawan kanan Kumpulan Utusan itu berkata beliau masih belum membuat keputusan parti yang mahu disertainya.

"Setakat ini, saya berjuang secara individu dahululah. Lagi pun parti politik mana nak terima saya. Lainlah kalau PAS tawar, saya boleh pertimbangkan," katanya.

Semalam, Hata dilaporkan akan melepaskan jawatannya sebagai presiden NUJ berkuat kuasa serta-merta selepas dipecat Kumpulan Utusan - TMI

~penarik beca

0
sumber :-

~penarik beca


Umno: Raksaksa garang kepada rakyat, menikus kepada tauke-tauke

Posted: 01 Jun 2011 05:33 AM PDT


BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT