Isnin, 2 Mei 2011

Kami Sokong Tokguru

Kami Sokong Tokguru


Loji Nuklear Sudah Dibina Di pahang

Posted: 02 May 2011 10:39 PM PDT

Isu Semasa

Dengan terbinanya satu kilang memproses 'rare earth' di Kuantan, Pahang hujung tahun ini, maka rakyat Malaysia akan terdedah sepenuhnya dengan 20,000 tan metrik radioaktif setahun.
Syarikat proksi Rothschild iaitu Lynas Corporation dari Australia telah diberi kebenaran oleh kerajaan negeri Pahang untuk membina kilang memproses 'rare earth' di kawasan Gebeng, Kuantan sejak lebih setahun lalu.

Pencemaran teruk radio aktif boleh berlaku sekiranya kawasan tersebut (Gebeng, Kuantan) dilanda bencana alam yang tidak diduga. Sekiranya tercemar, bukan sahaja rakyat Pahang yang menerima padah tetapi One Malaysia juga akan kritikal.
(Menteri Besar Pahang, Adnan Yaakob)
Apakah Adnan tidak melihat berita bagaimana stesen Nuklear di Jepun yang begitu canggih boleh musnah disebabkan bencana alam. Ya, mungkin tsunami seperti di Jepun tidak akan berlaku di Malaysia, tetapi harus kita ingat ia Tsunami palsu janaan dari projek HAARP di Alaska.

Mampukah Perdana Menteri Menghalang Rothshcild?
Hari ini melalui siaran berita televisyen PM memberi jaminan bahawa pasukan siasatan akan ditubuhkan bagi menyiasat perkembangan pembinaan kilang tersebut.
Persoalannya mampukah kerajaan Malaysia menghalang proksi Rothschild dari meneruskan operasi di Gebeng, Kuantan? Blog konspirasi menyatakan YA! Kerana? Kita perlu ingat penasihat komunikasi kerajaan Malaysia ialah APCO Worldwide.

Di sini, APCO boleh berperanan sebagai orang tengah bagi mengurus kredibiliti kerajaan Malaysia dalam dua perkara iaitu mengembalikan keyakinan orang ramai kepada kerajaan persekutuan tetapi dalam masa yang sama meneruskan operasi Lynas Corporation tanpa mendapat bantahan rakyat Malaysia.


Kilang 'Rare Earth' Menjana Radioaktif
Berita Bernama mempersoalkan Lynas Corporation, jika kilang itu selamat mengapa kerajaan Australia melarang pembinaannya di sana?
Peliknya, Menteri Besar Pahang berkali-kali mempertahankan kenyataan bahawa projek ini selamat seolah-olah dia (Adnan Yaakob) pakar dalam kajian radioaktif. Malah Adnan juga menuduh parti pembangkang sengaja mencari kesalahan kerajaan negeri. Hakikat sebenar radio aktif memang sangat berbahaya.

Sepatutnya Adnan (jika beliau bijak) merujuk dahulu laporan Kertas Penyelidikan Parlimen Australia yang diterbitkan pada 2007 berkaitan bahaya penggalian 'rare earth'. Bukan sahaja Australian ,kerajaan China juga mengambil keputusan menghalang sebarang pembinaan kilang 'rare earth' di negara mereka.
Baca lagi disini


Saya ingat lagi kata-kata guru disiplin zaman persekolahan dulu ,
Ada 4 jenis golongan manusia dalam dunia ni.

Golongan pertama golongan yang bijak dan dia tahu dia bijak,orang macam ni akan memberi kebaikan kepada masyarakat dan negara.
Golongan kedua dia bijak tapi dia tidak menyedari kemampuannya,orang ini perlu disedarkan untuk kebaikan dirinya dan masyarakat.
Golongan ketiga dia bodoh dan dia sedar akan kebodohannya lalu dia sentiasa menambah ilmu untuk membaiki kelemahannya
Golongan keempat yang paling malang sekali,
Golongan yang merasakan dirinya serba pandai  sedangkan dia bodoh.golongan ini tiak dapat membantu dirinya sendiri apatah lagi masyarakat.

Amat malang jika golongan ini diangkat menjadi pemimpin yang akhirnya akan membuat keputusan yang bodoh dan merugikan rakyat.Cari N3 lama-lama disini

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM


LAGI YANG MENONTON VIDEO SEKS, SAHIH BUKAN ANWAR

Posted: 02 May 2011 09:00 PM PDT

Pelaku dalam video seks bukanlah Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim, kata Setiausaha Agung Parti Hak Asasi Manusia (HRP) P Uthayakumar selepas menonton daripada CD yang diterimanya melalui emel pada 29 April lalu.

Beliau merupakan yang kedua menerima salinan video itu selepas anggota parlimen Kapar S Manikavasagam menemuinya dalam peti surat di pejabatnya minggu lepas.

uthaya sex video pcUthayakumar sebaliknya perkara bahawa ia merupakan konspirasi politik yang didakwa digerakkan Umno dengan kerjasama polis Cawangan Khas.

Katanya, beliau menerima CD yang merakamkan aksi 22 minit yang ditunjukkan kepada wartawan di Carcosa Sri Negara pada 21 Mac melalui surat melalui penghantaran udara daripada Thailand.

Surat itu menggunakan setem Thailand dan mempunyai cop dipos pada 25 April daripada Songkhla, Thailand.

Beliau berkata menontonnya bersama beberapa aktivis HRP semalam.

"Kami hentikan CD untuk kedudukan strategik, beberapa kali, lihat pada muka pelaku; kami lihat padanya lagi dan lagi. Kami percaya ia bukan beliau (Anwar)," kata Uthayakumar dalam sidang media di pejabatnya di Bangsar, Kuala Lumpur hari ini.

OSAMA PENGGANAS? DI NEGARA KITA SIAPA PENGGANAS?

Posted: 02 May 2011 09:01 AM PDT

Oleh: WFAUZDIN NS

"AMAN dunia bila Osama telah mati", itulah kata Najib di dalam mengulas isu kematian Osama Ben Laden seperti yang dilaporkan. Najib berkata demikian berasaskan bahawa Osama adalah pengganas dunia seperti juga ada dakwaan mengatakan Najib juga pernah mengecop Ulamak Muktabar As Syeikh Yusoff Qardhawi sebagai tokoh yang menggalakkan kegaganasan.

Ertinya, jika As Syeikh Yusoff Qadhawi meninggal dunia nanti, tentulah Najib akan merasa gembira sepertimana gembiranya beliau mendengar kematian Osama Ben Laden. Memang benar, apabila seseorang itu terbukti memang pengganas kematiannya memang menggembirakan mereka yang impikan keamanan dan kesejahteraan. Adakah Osama Ben Laden sememangnya pengganas apabila bermusuh dengan Amarika dan sekutu Yahudi dan Israel itu?

Di negara kita, rakyat juga akan turut bergembira dan berharap agar pengganas yang ada di negara ini cepat mati atau lenyap dari bumi Malaysia tercinta ini. Siapakah mereka? Mereka adalah yang zalim, yang mengekalkan pemerintahan zalim seperti Akta ISA. Pengganas di negara kita sedang diburu oleh rakyat iaitu dalang di sebalik pembunuh kejam Altantuya. Kita tidak tahu siapa, tetapi yang pasti orang yang terlibat mengarahkan Altantuya dibunuh mesti masih hidup. Kita cuma tahu pembunuh Altantuya, tetapi kita tidak tahu mengapa Altantuya dibunuh dengan kejam iaitu menggunakan bom C4 dan siapa yang mengarahkan mereka untukl berlaku kejam ke atas Altantuya. Adakah pengganas ini terlepas jika telah bersumpah laknat?

Justeru itu, keganasan tidak kira siapa mereka dan ugama apa sekalipun wajib kita tentang. Jika Osama Ben Laden dikatakan pengganas, kita jangan lupa di negara kita mungkin ada yang lebih zalim dan kejam tetapi masih berpura-pura seperti `Malaikat'. Kita boleh tahu siapa pengganas ini, setelah kita ditakdirkan berkuasa di Putrajaya dan ketika itu baru rakyat tahu pengganas sebenar di negara ini./wfauzdin.blogspot.com

MIMPI SENJA

MIMPI SENJA


Isu DSAI : BN silap percaturan

Posted: 02 May 2011 10:28 PM PDT

Mohd Rashidi Hassan

Barisan Nasional nampaknya sedang memperjudikan nasib mereka dengan percubaan untuk membunuh karektor peribadi Ketua Pembangkang, Dato' Seri Anwar Ibrahim dengan menyebarkan video yang didakwa membabitkan beliau.

Kali pertama taktik kotor dibuat pada zaman Tun Dr Mahathir Mohamad menjadi Perdana Menteri iaitu pada tahun 1988. Kali kedua, takik yang sama diulang oleh Dato' Seri Mohd Najib Abdul Razak.

Motif kedua-dua PM ini mudah, supaya rakyat tahu siapa Anwar dan selepas Anwar di'telanjangkan' rakyat akan menolak Anwar.

Usaha untuk membunuh keperibadian Anwar dan menghapuskannya di persada politik negara, sudah tentunya merupakan suatu agenda yang difahami, iaitu untuk mempertahankan kuasa PM dan Umno-BN.

Mahathir ketika menerajui Umno-BN tidak menyangka rakyat akan bangkit sedemikian rupa selepas mendedahkan sepuluh salahlaku Anwar secara berleluasa dan menghukumnya bersalah, sebelum beliau dibicarakan di mahkamah.

Perkiraan Mahathir ketika itu silap. Tindakan jahat beliau dibalas dengan meletusnya gerombolan reformasi yang ditunjangi rakyat bawahan menentang keangkuhan kuasa pemimpin Umno-BN.

Kesan daripada kesilapan Mahathir besar. BN nyaris-nyaris hilang dua pertiga majoriti pada tahun 1999 dengan undi popular yang jatuh menjunam, khususnya di kalangan orang-orang Melayu. Pada ketika itu BN masih kekal berkuasa kerana mendapat dokongan ampuh dari kalangan bukan Melayu.

Amarah rakyat dalam isu yang berkait dengan kezaliman terhadap Anwar, korupsi, kronisme dan nepotisme pada ketika itu tidak menjalar di kalangan bukan Melayu.

Kekuatan BN selepas pertukaran PM kepada Tun Abdullah Ahmad Badawi tidak banyak mengubah nasib Umno-BN. Amarah rakyat kepada Umno-BN macam 'api dalam sekam'. Ia dibuktikan pada Pilihan Raya Umum 2008 di mana gabungan parti pembangkang berjaya merampas lima negeri dan sekaligus menafikan dua pertiga majoriti BN di Parlimen.

Namun suasana sekarang sudah berubah. Orang Melayu yang tidak menyokong Umno-BN pada 1998 majoritinya kekal sehingga hari ini. Ditambah pula dengan kebangkitan kaum bukan Melayu yang turut sama menolak BN pada 2008 hingga ke Pilihan Raya Negeri Sarawak tahun ini.

Dengan membawa kes kedua Anwar yang dimulakan dengan kes liwat pada 2008 dan kes video seks, Umno-BN menyangka dengan isu ini mereka boleh membunuh Anwar kali kedua.

Umno-BN berfikir bahawa dengan membunuh karektor peribadi Anwar, perjuangan Anwar akan lenyap dan Pakatan Rakyat akan menjadi lemah.

Mereka ternyata lupa bahawa agenda utama Pakatan Rakyat, yang didokong majoriti rakyat jelata akan tetap menolak Umno-BN dalam apa jua keadaan.

Asas yang terpenting dalam Pakatan Rakyat adalah konsensus untuk bekerjasama membentuk Kerajaan Pusat dengan menjatuhkan BN pada PRU akan datang.

Waima ada Anwar atau tidak. Perjuangan yang dibawa Anwar sudah merepasi jauh di lubuk hati rakyat, iaitu sudah sampai masanya keangkuhan Umno-BN dihentikan. Kezaliman Umno-BN dihapuskan, ketuanan juak-juak politik Umno-BN diranapkan.

Semuanya digantikan dengan ketuanan rakyat. Ketuanan yang mendukung aspirasi rakyat untuk hidup dengan lebih demokratik, adil dan saksama di bawah naungan Pakatan Rakyat.

Silap catur Umno-BN akan terus membawa mereka ke jurang kemunahan dan penolakan rakyat

Gambar kematian Osama palsu ...

Posted: 02 May 2011 10:07 PM PDT

LONDON, May 3: An image apparently showing a dead Osama bin Laden broadcast on Pakistani television and picked up by British newspaper websites is a fake.

An image purporting to show Osama bin Laden's bloody corpse, right, is a composite of two separate images, left and centre.

Versi B. MALAYSIA di sini

The bloodied image of a man with matted hair and a blank, half-opened eye has been circulating on the internet for the past two years. It was used on the front pages of the Mail, Times, Telegraph, Sun and Mirror websites, though swiftly removed after the fake was exposed on Twitter.

It appears the fake picture was initially published by the Middle East online newspaper themedialine.org on 29 April 2009, with a warning from the editor that it was "unable to ascertain whether the photo is genuine or not".

Since then, however, the image has been claimed as genuine on a number of conspiracy forums and used to substantiate claims that the terrorist responsible for the 9/11 bombings had been killed.

The Guardian was one of the few sites to hold back from using the manipulated image on its front page, reporting the picture's existence in its live blog but questioning its legitimacy.

The image is based on a genuine photograph of Bin Laden taken in 1998 and used by the Reuters news agency.

On Twitter, a composite including the other photograph used to make the image was posted by @HannahMarbina and other users showed how easy it was to find the image already online with a simple

Kematian Osama : 1Dunia kena tipu ... hahaha

Posted: 02 May 2011 09:19 AM PDT


 Ini gambar yang di keluarkan oleh pihak Amerika

 Perbandingan dibuat dengan gambar semasa Osama
'masih hidup'

Gambar tengah adalah mangsa sebenar dengan janggut yang pendek, siapa sebenarnya?

Kalau benar Osama, kenapa perlu di'photoshop'kan gambar tersebut dengan muka Osama dengan janggut yang panjang?

Dan lagi kenapa dengan begitu cepat sekali ianya disemadikan di laut  tanpa sebarang gambar (setakat ini)  yang dapat  membuktikannya?

Dan lagi, kenapa hanya gambar Osama saja yang dikeluarkan Amerika, mana gambar2 mangsa yang lain?

Jawapannya .... Amerika dah menipu 1Dunia termasuk
1Malaysia ... hahahaha


Maka berkata lah PM 1Malaysia bahawa dunia akan lebih aman dan selamat dengan kematian Osama

sumber gambar  3 DI SINI

KENAPA OSAMA DIMATIKAN


Apakah benar Osama sudah mati? Apakah sudah lama mati , baru di isytihar mati, atau belum mati di isytihar mati. Itu tidak penting, tetapi yang penting ialah kenapa US mematikan watak Osama? Apakah secara kebetulan tarikh kematian Osama pada 2/5 sama dengan tarikh Hitler secara rasminya di isytiharkan mati? 

Obama isytiharkan bahawa Osama dibunuh di daerah Abbottabad di Pakistan, secara rasminya juga secara tidak langsung mengesahkan Pakistan sebagai pengkalan pengganas al-Qaeda. Serta-merta juga US memberi amaran berjaga-jaga kepada warga dan kepentingannya di seluruh dunia terhadap serangan balas pengganas, secara tidak langsung ditujukan kepada Pakistan.Seperti biasa alasan ini digunakan untuk menyerang dan menjajah negara-negara lain seperti berlaku kepada Afghanistan dan Iraq. Dimanakah Abbottabad? Ia satu daerah terletak dalam daerah Hazara dalam wilayah Khyber Pakhtunkwa di Pakistan. Daerah ini terletak di lembah Orash, berada 50km dari timur laut Islamabad dan 150km dari Peshawar. Ia bukanlah kawasan terpencil dan merupakan kawasan peranginan terkenal pada musim panas disebabkan cuacanya yang nyaman kerana terletak dikawasan tanah tinggi. Kawasan ini merupakan juga penempatan ketenteraan kerana terletak berdekatan dengan wilayah Azad Kashmir yang menjadi pertikaian dengan India.


Where Osama was killed

Sekarang kita tahu bandar manakah yang sebenarnya menjadi sasaran bagi mencetuskan peperangan di Pakistan itu sendiri. Tidak lain ialah Islamabad. Kalau dulu Osama dan al-Qaeda di gunakan sebagai alasan untuk menjajah Afghanistan, sekali lagi alasan yang sama di gunakan US untuk menjajah Pakistan. US sering mengembar-gemburkan bahawa kerajaan di Islamabad akan digulingkan oleh militan Islam yang ingin menegakkan kerajaan Islam yang boleh mengancam dunia dengan senjata nuklear. Agen-agen US sudah beberapa kali merancang untuk menjatuhkan Pakistan melalui perbalahan mazhab tetapi tidak mencapai kejayaan dan inilah usaha terdesak mereka bagi sebagai alasan untuk menjajah Pakistan.

Kejayaan pembunuhan Osama bin Laden ini selepas wikileaks dedahkan kononnya Al-Qaeda akan melakukan serangan nuklear di US tidak lama lagi;

Wikileaks: Al-Qaeda plotted chemical and nuclear attack on the West Guantanamo interrogators have uncovered a determined attempt by al-Qaeda to attack Western countries using chemical or nuclear weapons, according to the top-secret files. Khalid Sheikh Mohammed was involved in a range of plans including attacks on US nuclear plants and a 'nuclear hellstorm' plot in America. Khalid Sheikh Mohammed was involved in a range of plans including attacks on US nuclear plants and a 'nuclear hellstorm' plot in America By Holly Watt 6:45AM BST 26 Apr 2011
US sekarang ini berada diambang kejatuhan ekonomi, perbelanjaan ketenteraan di Afghanistan menyebabkan mereka hampir bankrap dan tentera-tentera Taliban sedang melancarkan serangan habis-habisan bagi menyingkirkan penjajahan tentera bersekutu. Penguasaan US di Afghanistan semakin lemah, hinggakan baru-baru ini beratus-ratus pejuang Taliban berjaya melepaskann diri dari penjara yang dikawal rapi di Kabul itu sendiri. Inilah usaha terdesak mereka bagi mencipta perang yang mengakibatkan krisis kewangan dunia semakin meluas hingga ke Asia dan rancangan jangka pendek menaikan nilai dolar. Bukanlah satu kebetulan tarikh penyelesaian hutang US pada pertengahan bulan mei ini, jika tidak dapat diselesaikan US menghadapi kemungkinan taraf kewangan US akan diturun taraf dan boleh menyebabkan keruntuhan ekonom

Pelajar IPTA murtad kini kembali memeluk Islam

Posted: 02 May 2011 05:35 AM PDT

KOTA BAHARU: Seorang pelajar Diploma Seni Kulinari Universiti Teknologi Mara cawangan Dungun, Terengganu yang sebelum ini mengaku menukar agama kepada Kristian, hari ini memberitahu Mahkamah Tinggi Syariah di sini, bahawa dia sudah insaf dan kini kembali memeluk Islam.

Berikutan pengakuan itu, Hakim Syarie Abu Bakar Abdullah Kutty memerintahkan Mohamad Fariz Ilham Mohd Zulkifli, 19, dari Pengkalan Chepa, bersembahyang jemaah di tempat pengajiannya serta melaporkan kehadiran kepada Imam masjid itu selama enam bulan, berkuatkuasa hari ini.

Mohd Fariz Ilham juga diarah melaporkan diri di Pejabat Agama Dungun setiap minggu, manakala pasport antarabangsanya diserahkan kepada mahkamah.

Abu Bakar turut membatalkan perintah menempatkan Mohd Fariz Ilham di Pusat Bimbingan Akidah Kuala Kubu Baharu di Selangor selepas berpuas hati dia mampu membaca al-Fatihah dengan baik, selain mengucap dua kalimah syahadah dan beristighfar.

Pada 24 April lalu, Mohamad Fariz dirujuk oleh keluarganya ke Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Kelantan selepas mengaku keluar dari Islam dan memeluk agama Kristian.

Mahkamah Tinggi Syariah kemudian mengarahkan dia ditahan reman selama seminggu selepas menerima permohonan bagi mendapatkan perintah tegahan percubaan keluar dari Islam.

Permohonan itu menyebut Mohamad Fariz, yang menggunakan nama samaran Tyrone, mula berjinak-jinak dan menghadiri upacara gereja sejak 3 Dis 2010 serta mengaku berhasrat menukar agama di luar negara. - Bernama

Juak UMporNO memang jenis sex maniac - YB Mahfuz

Posted: 02 May 2011 05:19 AM PDT

Fakhri Ali

NIBONG TEBAL, 2 Mei: Kemungkinan besar puak dan juak-juak Umno adalah sex-maniac sehingga mereka begitu seronok dengan berita, dakyah, fitnah, tohmahan yang bersandarkan kepada seks dan lucah.

Mereka juga tidak merasa malu apabila cerita-cerita aib yang memalukan itu didedahkan kerana beranggapan ia adalah suatu perkara biasa dan lumrah.

Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar berkata demikian ketika menyampaikan ceramah beliau di Dewan JKKK, Bukit Panchor, Nibong Tebal, Seberang Perai Selatan, malam tadi.

Katanya lagi, sepatutnya Umno sudah diarkibkan sebagai khazanah sejarah negara, setelah mereka tidak lagi mendapat sokongan majoriti rakyat dalam pilihan raya umum ke-13 yang akan datang.

Beliau menambah, berdasarkan kepada sejarah, telah terbukti Umno dan BN sudah sampai ke tahap bankrap kerana ketandusan modal untuk berpolitik.

Akhirnya, kata beliau isu jijik, rendah moral, celah kain dan seumpamanya dijadikan bahan utama bagi media arus perdana mereka tanpa mempunyai rasa malu sedikit pun.

"Inilah akibatnya apabila pemimpin dan parti yang meletakkan perjuangan Islam di belakang dan memartabatkan sekularisme sebagai paksi.

"Akhirnya politik negara kelam kabut, rakyat bercelaru dan tidak hidup dalam aman dan harmoni, " tambahnya yang juga ahli Parlimen Pokok Sena. HD

Sangsi dengan kematian Osama --- lihat gambar ini ... Amerika menipu?

Posted: 02 May 2011 03:12 AM PDTAgencies/Harakahdaily

WASHINGTON, May 2: Hours after announcing that the US's number one enemy Osama Ben Laden had been killed and his dead body in US hands, reports have emerged quoting a US official telling US media that the body had already been buried - at sea.

WHO'S LIVING AND WHO'S LYING ... The truth of President Obama's much publicised claim of Obama's 'death' now comes under scrutiny

CNN, MSNBC and Fox said a senior US official confirmed to them that bin Laden's body had been buried in the sea, without giving further details.

AFP reported that US officials had not responded when contacted.
BACA JUGA DI SINI
The latest report is set to fuel doubts expressed over the truth of the US claim earlier this morning that Osama had been killed in a covert American military operation in Pakistan.

Earlier an administration official said of the corpse: "We are ensuring that it is handled in accordance with Islamic practice and tradition.

"This is something that we take very seriously. And so therefore this is being handled in an appropriate manner."

Some have said that burying bin Laden's body at sea would ensure that his final resting place does not become a shrine and a place of pilgrimage for his followers.

But in the absence of a concrete proof in the form of a body, Osama continues to be alive, much like he has been for more than a decade after the September 11 attacks which shot him to legendary fame.

'Pakistan in the dark'

Meanwhile, a US official said the US did not notify the Pakistani government about the US operation that supposedly killed the al-Qaeda leader.

The official added that the reason for not sharing intelligence with Islamabad was "the need to maintain complete secrecy" about the operation.

However, during his Sunday televised speech, the US president credited Islamabad's cooperation in tracking bin Laden.

"It is important to note that our counter-terrorism cooperation with Pakistan helped lead us to bin Laden and the compound where he was hiding," Obama said.

KEADILAN lancar 'JELAS' 14 Mei

Posted: 02 May 2011 02:53 AM PDT

PETALING JAYA: KEADILAN Selangor akan melancarkan siri Jelajah Selangor Tawan Malaysia (Jelas) bagi menyampaikan maklumat kepada rakyat mengenai situasi politik semasa dan sebagai persiapan menghadapi pilihan raya umum akan datang.

Ketua Penerangan KEADILAN Selangor, Shuhaimi Shafiei berkata, program jelajah di seluruh negeri itu merupakan inisiatif untuk memulakan gerak kerja bagi terus memastikan Selangor kekal di bawah pentadbiran Pakatan Rakyat.

"Jelajah Selangor tawan Malaysia ini adalah siri penerangan dan satu permulaan jelajah yang dibahagikan kepada dua fasa. Fasa pertama bermula pada 7 Mei dan berakhir pada 5 Jun dan fasa kedua bermula pada 7 Jun hingga 5 Julai," ujarnya ketika mengadakan sidang media di Ibu Pejabat KEADILAN petang tadi.

Menurutnya, Program Jelas yang melibatkan seluruh cabang di Selangor itu diadakan dengan kerjasama sayap KEADILAN iaitu Angkatan Muda, Wanita dan Srikandi.

"Ada tiga penerangan khusus yang akan kita berikan, Pertama berkenaan kes Datuk Seri Anwar Ibrahim, kedua mengenai perancangan dan hala tuju kerajaan Selangor untuk memperkasa kerajaan negeri Selangor dan menggerak langkah ke Putrajaya dan ketiga penerangan mengenai isu-isu semasa," ujarnya yang juga Adun Seri Muda.

Siri Jelajah itu akan dilancar di Stadium Bangi pada 14 Mei yang turut melibatkan program solat hajat dan pidato khas Dari Datuk Seri Anwar Ibrahim dan pimpinan Pakatan Rakyat.

Tambah beliau, jelajah selama 27 hari dan 27 malam itu akan menyaksikan terdapat kawasan yang mengadakan tiga atau empat program sekaligus terutama di kawasan yang besar.

Ia katanya, bagi membangkitkan suasana dan mood pilihan raya.

"Kita berharap dengan siri seluruh agenda merakyatkan ekonomi Selengor kita akan bawa bersama. Setakat ini 17 agenda Merakyat Ekonomi yang kita telah laksanakan tetapi tidak semua rakyat tahu. Dengan sesi ceramah ini, kita akan memberikan penerangan apa yang telah kerajaan negeri lakukan sepanjang tempoh tiga tahun mentadbir Selangor," ujarnya.

Ketua Wanita KEADILAN, Zuraida Kamaruddin berkata, program jelajah Selangor akan menjadi satu platform untuk meneyerang kembali Umno-BN yang mengangkat politik lucah bagi menghentam Pakatan Rakyat.

"Kita lihat satu keadaan di mana BN Umno amat terdesak apabila membawa agenda lucah dan politik kotor. Kita akan gunakan program ini untuk memusingkan dan memastikan senjata makan tuan. Kita akan gunakan siri jelajah ini untuk menikam Umno-BN dengan politik kotor mereka.

Sementara itu, Ketua Wanita Keadilan Selangor, Haniza Talha pula berkata, pihaknya memberi tumpuan khusus kepada golongan wanita yang membentuk hampir 50 peratus pengundi di Selangor.

Selain menjelaskan program Merakyat Ekonomi Selangor, siri jelajah itu juga memberi peluang kepada rakyat mendengar penjelasan dari Pakatan berhubung pelbagai isu.

"Saya lihat Isu berkaitan video juga memberi kesan kepada pengundi wanita. Kita akan turun untuk memberikan penjelasan yang sebenarnya" ujar beliau.

Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=12610

Utusan pecat Hata Wahari

Posted: 02 May 2011 02:38 AM PDT

Presiden Kesatuan Wartawan Kebangsaan (NUJ) Hata Wahari akhirnya dipecat majikannya Utusan Melayu (M) Berhad setelah didapati bersalah mengeluarkan kenyataan yang bercanggah dengan syarat perkhidmatan yang ditetapkan.

Dalam surat yang ditandatangani Pengurus Besar Sumber Manusia Mohd Nazlan Osman bertarikh 21 April lalu, keputusan memecat Hata dibuat dengan mengambilkira keputusan siasatan dalaman terhadapnya.

"Setelah mengambilkira faktor-faktor yang dikemukakan semasa siasatan dalaman dijalankan serta keadaan sekeliling tuduhan tersebut, syarikat tiada pilihan lain melainkan membuat keputusan tuan dibuang kerja serta merta, berkuatkuasa dari tarikh surat ini dikeluarkan," surat lapan halaman itu dipetik.

Bagaimanapun, Malaysiakini difahamkan, Hata dibenarkan merayu kepada pengarah eksekutif Utusan dalam tempoh 14 hari selepas surat pemecatan dikeluarkan.

Wartawan kanan yang berkhidmat di Utusan sejak 1995 itu juga diminta memulangkan segala harta benda syarikat milik Umno itu dengan segera.

Hata sebelum ini menghadapi lapan pertuduhan berdasarkan kenyataannya yang disiarkan dalam Malaysiakini, akhbar The Sun dan dua lagi portal berita.

Hata juga sebelum ini sering mengutarakan pandangan yang lantan berhubung isu pemilikan akhbar Utusan Malaysia, kejatuhan edaran akhbar dan 'kelemahan' dalam kepengarangan akhbar berkenaan.

Hata bagaimanapun bukan wartawan pertama dari Utusan yang akan menerima nasib sedemikian.

Pada 3 September 2009, Utusan turut menjalan siasatan, seterusnya memecat Presiden NUJ cawangan Utusan Amran Ahmad selepas didapati bersalah menfitnah syarikat itu susulan aduannya kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM). - mkini

Peristiwa Mubahalah dalam Al-Quran -

Posted: 01 May 2011 11:52 PM PDT

Zainal Abidin Nor | May 2, 2011

Mubahalah adalah satu kaedah mengakhiri perselisihan dengan masing-masing pihak berdoa kepada Allah agar menjatuhkan laknatNya kepada pihak yang berdusta.

Sumpah laknat yang hangat diperkatakan dewasa ini bukan mubahalah yang didakwa oleh sesetengah pihak kerana mubahalah mengkhususkan kepada perkara aqidah yang melibatkan kepercayaan dan kebenaran dalam agama.

Menurut tafsir Ibnu Katsier, cetakan Kuala Lumpur 1988, Mubahalah adalah suatu cara untuk mengakhiri perselisihan dan pertentangan dengan masing-masing pihak di antara orang-orang yang berbeza pendapat berdoa kepada Allah dengan bersungguh-sungguh agar Allah menjatuhkan laknatNya kepada pihak yang berdusta.

Seterusnya dalam tafsir Ar Rahman, terbitan Jabatan Perdana Menteri cetakan 1980, peristiwa Mubahalah disemadikan dalam Al Quran dalam ayat 61, Surah Ali Imran, dengan firman Allah bermaksud:

"Kemudian sesiapa yang membantahmu (wahai Muhammad) mengenainya, sesudah engkau beroleh pengetahuan yang benar, maka katakanlah kepada mereka:

"Marilah kita menyeru anak-anak kami serta anak-anak kamu, dan perempuan-perempuan kami serta perempuan-perempuan kamu, dan diri kami serta diri kamu.

"Kemudian kita memohon kepada Allah dengan bersungguh-sungguh, serta kita meminta supaya laknat Allah ditimpakan kepada orang-orang yang berdusta."

Ayat ini dibaca bersama dengan dua ayat sebelumnya iaitu ayat 59 dan 60, firman Allah yang bermaksud:

"Sesungguhnya perbandingan (kejadian) Nabi Isa di sisi Allah adalah sama seperti (kejadian) Nabi Adam. Allah telah menciptakan Adam dari tanah lalu berfirman kepadanya: Jadilah engkau! maka jadilah ia.

"Perkara yang benar ialah yang datang dari Tuhanmu. Maka jangan sekali-kali engkau menjadi dari orang-orang yang ragu-ragu."

Menurut riwayat Alhakim, bahawa yang dimaksud dengan kata "anak-anak kami" ialah Saidina Hassan bin Ali dan Saidina Hussein bin Ali, dengan kata "perempuan-perempuan kami" ialah Fatimah binti Muhammad dan dengan kata "diri-diri kami"ialah Rasulullah sendiri dan Saidina Ali bin Abi Talib.

Turunnya ayat "mubahalah" ialah kerana datangnya utusan orang-orang Nasrani Najran yang mengajak diadakan perdebatan tentang Nabi Isa yang dianggap sebagai anak Tuhan.

Nasrani Najran

Sejarahwan Islam tersohor, Ibnu Ishak dalam buku sejarahnya menyebut, telah datang menghadap Rasulullah saw, utusan orang-orang Nasrani Najran, terdiri daripada 60 penunggang kuda, di antara mereka, terdapat 14 orang bangsawan.

Mereka masuk ke Madinah dan masuk ke dalam masjid Rasulullah ketika baginda bersembahyang Asar. Mereka mengenakan pakaian mewah sehingga berkata orang-orang yang melihat mereka, "tidak pernah kami melihat utusan sehebat mereka."

Mereka dibiarkan melakukan sembahyang menurut agama mereka dengan menghadap ke arah timur dan kemudian ketiga-tiga pemimpin mereka – Abu Haritsah bin Alqamah, Abdul Masih dan Al Aiham – bersoal jawab dengan Rasulullah.

Pendirian mereka tentang agama sesuai dengan pendirian raja Rom sekali pun di antara mereka sendiri masih terdapat perbezaan dan perselisihan.

Mereka menegaskan kepercayaan mereka tentang Nabi Isa, bahawa baginda adalah Tuhan, putera Allah dan satu dari tiga senyawa (konsep triniti).

Sebagai dalil dan alasan akan kebenaran kepercayaan itu, mereka kemukakan bahawa Nabi Isa dapat menghidupkan orang mati, dapat menyembuhkan orang sakit, buta dan sopak, memberitahu tentang hal-hal yang ghaib dan membentuk dari tanah liat seekor burung lalu menjadi burung hidup yang bernyawa.

Pada hal Nabi Isa melakukan semua itu dengan izin Allah yang telah memberinya sebagai mukjizat dan tanda kekuasaanNya di atas hamba-hambanya.

Oleh sebab mereka masih berdegil dan tetap dengan pendirian itu, maka Allah memerintahkan Rasulullah mengajak mereka "bermubahalah" di padang yang terbuka.

Tatkala Rasulullah datang ke arena mubahalah dengan disertai Ali, Fatimah, Hasan dan Husain, orang-orang Nasrani terperanjat.

Para pendita Nasrani berharap Rasulullah membawa sebahagian besar sahabatnya untuk bermubahalah dan bukan sekelompok kecil dari ahlubaitnya (keluarganya).

Mereka mengharapkan Rasulullah memanggil seluruh umat Islam seperti mana keluar untuk berjihad, apalagi orang-orang Nasrani telah keluar seluruhnya untuk melakukan mubahalah.

Doa dan munajat

Tetapi medan tersebut bukanlah medan peperangan dan jihad. Ia adalah medan doa dan munajat untuk menegakkan kebenaran dan membuka tabir kebatilan. Dan tidak ada yang dapat membuka tabir kebatilan kecuali orang-orang yang paling baik dan paling mulia di muka bumi.

Menurut pelbagai riwayat, tatkala Rasulullah menyeru para pendita Nasrani untuk masuk Islam, mereka menolak ajaran baginda dan enggan berbaiah kepada baginda tetapi sebaliknya menuduh baginda dengan kebohongan.

Tatkala dekat dengan saat untuk bermubahalah, para pendita Nasrani dan sekelompok besar para pengikutnya berkumpul, mereka menunggu kedatangan Rasulullah.

Mereka terkejut melihat saat Rasulullah datang dengan langkah yang mantap dengan disertai ahlulbaitnya. Satu tangan baginda menuntun tangan Saidina Husain manakala satu tangan lagi menuntun Saidina Hasan. Fatimah berjalan di belakang baginda dengan dipenuhi cahaya dan Saidina Ali mengikuti mereka dengan memancarkan kebesaran.

Ketika as-Sayyid dan al-'Aqib (dua pembesar Najran) datang kepada Rasulullah sudah kelihatan pada diri mereka keraguan dan panik. Mereka bertanya, "wahai Abal Qasim (Rasulullah), dengan disertai siapa engkau akan bermubahalah dengan kami?

Rasulullah menjawab, "saya akan bermubahalah dengan disertai sebaik-baiknya penduduk bumi dan semulia-mulianya makhluk di sisi Allah."

Kemudian, Rasulullah menunjuk Ali, Fatimah Zahra, Hasan dan Husain. Mereka bertanya dengan penuh kehairanan, "mengapa engkau tidak bermubahalah dengan disertai orang-orang besar dan mulia yang beriman dan mengikutimu?"

Rasulullah berkata, "tentu, aku akan bermubahalah denganmu dengan disertai mereka, sebaik-baiknya penduduk bumi dan seutama-utamanya makhluk."

Hati mereka bergoncang dipenuhi rasa takut dan kekhuatiran. Akhirnya, mereka kembali menemui pendita mereka untuk meminta petunjuk.

Mereka berkata kepada pemimpin mereka, "wahai Abu Haritsah, bagaimana pendapatmu dalam perkara ini? Pendita mereka menjawab, "aku melihat wajah-wajah yang jika salah seorang dari mereka memohon kepada Allah supaya gunung dihilangkan dari tempatnya maka Allah akan menghilangkan gunung itu.

"Tidakkah engkau melihat Muhammad sedang mengangkat kedua tangannya sambil menunggu terkabulnya doanya. Demi al Masih, jika dia menggerakkan mulutnya dengan satu kata maka kita tidak dapat kembali kepada keluarga dan harta kita."

Akhirnya mereka memutuskan untuk segera pulang dan meninggalkan arena mubahalah. Mereka rela walaupun harus menanggung kehinaan dan membayar jizyah (denda).

Peristiwa mubahalah ini merupakan detik terpenting dalam sejarah Islam. Pengakuan oleh Nasrani Najran ini membuktikan bahawa mereka mengetahui kenabian dan kerasulan Muhammad kerana kalau tidak kenapa mereka berundur dari medan mubahalah.

Mereka juga menerima syarat yang diajukan oleh Rasulullah dengan membayar jizyah. Kejadian besar ini membuktikan kebenaran kenabian Rasulullah yang mulia dan kebenaran agama Islam yang dibawanya.

Untuk lebih terperinci sila rujuk, kita-kitab muktabar, antaranya:

1. Sahih Bukhari, kitab al-Fadha'il

2. Sahih Tirmidzi, juz 4

3. Mustadrak ala Shahihaian, karya al Hakim

4. Mustadrak, karya adz-Dzahabi

5. Manaqib Ali bin Abi Thalib, karya Ibnu Maghazili asy-Shafie

6. Musnad, karya Ahmad bin Hambal

7. Tarikh Dimasy, karya Ibnu Asakir

8. Tafsir ath-Thabari, juz 3

9. Tafsir al-Kasysyaf, karya az-Zamakhsyari, juz 1

10. Tafsir al Qurthubi, juz 4

11. Asbab an-Nuzul, karya al-Wahidi

12. Ahkam al-Quran, Ibnu Arabi, juz 1

13, Tafsir Fakhrur Razi, juz 2

14. al-Durr al-Mansor, karya as-Suyuthi

kerangeleber

kerangeleber


Kerja Orang Gila - Dato Seri Anwar Ibrahim

Posted: 02 May 2011 08:01 PM PDT

Saya bukan Superman - Dato Seri Anwar Ibrahim

Posted: 02 May 2011 08:00 PM PDT

Najib's 'forked tongue' finally catches up

Posted: 02 May 2011 06:09 PM PDT

PAS tidak mudah beralih arah, kata Mahfuz

Posted: 02 May 2011 06:08 PM PDT

Berkat solat hajat, Umno kini kera sumbang

Posted: 02 May 2011 05:55 PM PDT

Hadi makes counter-offer to Umno

Posted: 02 May 2011 05:50 PM PDT

Sumpah Mubahalah vs Sumpah Mula'anah!

Posted: 02 May 2011 05:48 PM PDT

Step down or face street demos, Taib warned

Posted: 02 May 2011 05:45 PM PDT

Nasharudin mahu pertahan kerusi timbalan presiden PAS

Posted: 02 May 2011 05:40 PM PDT

Najib ibarat ketam minta PAS berpisah dengan DAP

Posted: 02 May 2011 05:30 PM PDT

Deport Taib’s bomohs, Home Ministry urged

Posted: 02 May 2011 05:25 PM PDT

Kopitiam Bang Nan

Kopitiam Bang Nan


Ececece...bukan apa. Dia orang saja cari jalan nak lepaskan engkau tu....hehe!!

Posted: 02 May 2011 08:30 PM PDT

Dr Ling says 'suffering' due to trial delay
By Shazwan Mustafa KamalMay 03, 2011


Dr Ling speaking to reporters today, May 3, 2011 where he blamed the Attorney-General's Chambers for delaying his trial. — Picture by Choo Choy May


KUALA LUMPUR, May 3 — Tun Dr Ling Liong Sik wants no more delays in his trial, and has blamed the Attorney-General's Chambers for the latest trial postponement.


The 67-year-old former politician accused the A-G's Chambers of being inefficient, saying the postponement of the case had caused him much suffering.

"You cannot let a person suffer just because you are inefficient," Dr Ling told reporters today outside the court.

The high-profile trial of the former transport minister was postponed to August 1 this morning after the prosecution team argued that it needed more time to declassify documents relating to the case.

Dr Ling has been charged with cheating Putrajaya over the RM12.5 billion Port Klang Free Zone land project scandal.

The lead prosecutor from the A-G's Chambers, Datuk Tun Abdul Majid Tun Hamzah, said the prosecution had identified 23 documents from Cabinet meetings from March 24, 1999 to July 4, 2007, but needed time to get clearance from the various ministries to declassify the documents.

Trial judge Datuk Ahmadi Asnawi was not pleased with this, and warned the prosecution team that this postponement would be the last.

"Nine months have passed... I am disappointed that the prosecution is still not ready... nine months and they still cannot give me documents I need to defend myself.

"When I was first charged in July last year, I was charged with charges that were properly framed. I thought then they had the documents in which they framed the charge," Dr Ling said today.

The documents, which include minutes of Cabinet meetings, Cabinet committee meetings and post-Cabinet papers on the Port Klang development project, are classified under the Official Secrets Act.

Attorney-General Tan Sri Abdul Gani Patail said last year he would be able to release them by mid-January this year.

"I believe I am innocent, and I want to go on with this trial to clear my name," Dr Ling stressed.

Dr Ling, a former MCA president, was charged on July 29 with concealing the fact that the Finance Ministry's Valuation and Property Service Department had valued the land for the troubled port project at RM25psf for a repayment period of 10 years, or RM25.82psf for a repayment period of 15 years, including interest chargeable for the repayment period.

He was charged in the Putrajaya Sessions Court under section 418 of the Penal Code with "cheating with knowledge that wrongful loss may be caused to a person whose interest the offender is bound to protect".

He is alleged to have committed offence at the fourth floor of the Prime Minister's Office in Putrajaya between September 25 and November 6, 2002.

Dr Ling faces up to seven years in jail and a fine if convicted.

He faces an alternative charge, under section 417, of cheating the government by misleading the Cabinet on the land acquisition for the same project, at the same place and time.

The alternative charge carries a lesser sentence of up to five years behind bars and a fine.

The trial proper will begin on August 1.

Malaysia akan lebih selamat jika kita tau siapa sebenarnya yang arah Altantuya dibunuh...

Posted: 02 May 2011 08:30 AM PDT

Najib: Dunia lebih selamat dengan kematian Osama
10:17PM Mei 2

Datuk Seri Najib Razak berkata dunia akan lebih selamat dan aman berikutan kematian pemimpin pengganas Al-Qaeda, Osman bin Laden, dalam satu operasi oleh pihak keselamatan Amerika Syarikat hari ini.

http://www.malaysiakini.com/news/163051

HATA WAHARI: UTUSAN PAPER LAYAK UNTUK BUNGKUS NASI LEMAK AJER...HEHE!!

Posted: 02 May 2011 08:21 AM PDT