Nuffnang

Pengikut

PAKATAN RAKYAT N15 DUN JUASSEH

0
sumber :-

PAKATAN RAKYAT N15 DUN JUASSEH


Melayu Perlu Belajar Dari Cina Dalam Berpolitik

Posted: 17 Apr 2011 11:12 AM PDT


"Sejarah menunjukkan Cina adalah sebuah bangsa yang kuat menghukum. Lihat saja sejarah Tamadun China. Silih berganti dari suatu dinasti kepada suatu dinasti.
Dimana-mana pun wujudnya komuniti berbangsa Cina. Pasti akan wujudnya puak-puak pemerintah. Namun akan ada puak pemerintah yang dominan dan satu lagi puak pengimbang. Lalu masing-masing akan menjalankan aktiviti yang pasti akan menjaga kemaslahatan komuniti teramai.

Ada beberapa siri ucapan Tok Guru Nik Aziz sebelum ini...Cina cukup bijak dlm ekonomi dan berpolitik.

Jika dilihat dalam sejarah Tanah Melayu. Dengan masuknya komuniti Cina ke sini, maka telah wujud beberapa pergerakan yang bergerak secara berkumpulan. Dalam sejarah awal dicatatkan kewujudan Gee Hin dan Hai San.

Dalam arena politik kepartian, antara parti pergerakan bangsa Cina yang awal terbentuk adalah seperti Malayan Chinese Association (MCA) dan All Malayan Chinese Joint Action (AMCJA). MCA kemudiannya mengambil pendirian menerima pelawaan UMNO dalam membentuk Parti Perikatan bersama-sama dengan Malayan Indian COngress (MIC).

Dalam pada itu, majoriti masyarakat Cina menaruh kepercayaan teguh terhadap MCA dalam memacu perkembangan politik Cina di tanah air.

Setelah beberapa penggal memerintah bersama Parti Perikatan, MCA melalui beberapa krisis. Daripada berlaku krisis tersebut, pada 24 Mac 1968 telah lahir Malaysian People's Movement Party; singkatan: Gerakan, sebagai satu wadah baru bagi komuniti Cina di Malaysia.

Sebelum itu, Masyarakat Cina juga sudah ada sekelompok yang memilih untuk berpolitik dari aliran yang berbeza dari sisi Parti Pemerintah. Ditubuhkan pada Oktober 1965, Democratic Action Party (DAP) merupakan antara parti masyarakat Cina yang masih aktif hingga kini berhaluan oposisi dengan kerajaan sedia ada.

Berbekalkan misi mewujudkan pentadbiran yang lebih telus dan terbuka, parti ini tidak hanya berjuang secara sendiri. Dengan demografik politik Malaysia yang berbilang kaum, adalah satu langkah bijak bagi sesuatu parti politik untuk mengadakan kerjasama dengan parti politik dari kaum lain.

Dari sisi oposisi, pati-parti pembangkang di Malaysia sudah pun mewujudkan beberapa gabungan dalam mendepani parti pemerintah. Bermula dari sejarah awal merdeka PUTERA-AMCJA, kemudian pilihanraya umum 1990, Angkatan Perpaduan Ummah, Barisan Alternatif (PRU-1999) dan terkini Pakatan Rakyat (PRU-2008).

Namun yang jelas gabungan parti oposisi dalam Pakatan Rakyat (PR) menunjukkan bahawa Malaysia kini menuju ke arah politik yang lebih stabil. Keputusan PRU 2008 memberikan tamparan hebat kepada parti pemerintah yang mentadbir tanpa majoriti 2/3 yang sekian lama diperolehi.

Yang uniknya, keputusan ini lahir dari tindakan drastik pengundi Cina yang memberikan majoriti undi kepada pasti oposisi. Hinggakan Gerakan kehilangan semua kerusi di Pulau Pinang. Malah, penyandang Ketua Menteri, Tan Sri koh Tsu Koon juga tewas dalam piliharaya tersebut.

Terbaru keputusan Pilihanraya Umum Negeri Sarawak menunjukkan Cina terus konsisten 'menegur' parti pemerintah. Kekalahan teruk Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP) dan sokongan besar pengundi bandar yang majoritinya Cina terhadap DAP sangat signifikan dalam melihat trend atas sikap dan tabiat politik kaum Cina.

Inilah hebatnya politik Cina. Jika dilihat kepada beberapa isu kepentingan kaum Cina yang gagal ditangan dengan saksama oleh parti pemerintah. Masyarakat Cina pasti tidak teragak-agak untuk 'menegur' parti berkenaan.Sangat berbeza dengan politik ihsan Melayu!

UMNO, merupakan parti dominan kaum Melayu sejak dari masa penubuhannya pada 1946. Parti ini tidak pernah sedar dengan segala macam 'teguran' rakyat dari segala macam 'dosa' kezaliman yang dilakukan sejak dari merdeka hingga masa menuju wawasan 2020 ini.

Dari isu keluarnya Singapura dari Tanah Melayu, kemasukan Sabah Sarawak ke Persekutuan, Isu Pulau Batu Putih, melarat hingga isu penyelewengan dan salahguna kuasa, rasuah, pentadbiran, ekonomi dan taraf hidup rakyat, pendidikan dan banyak lagi, segalanya dimaafkan dan didiamkan dengan menutup segala isu ini dengan menuding ke arah pihak lain.

Ya, kemaafan itu sifat mulia! Tapi,kalau sampai 50 tahun lebih memaafkan tapi si pelaku zalim masih tidak menampakkan perubahan,apalah erti kemaafan. Mungkin ada nak bagi kisah Nabi Nuh berdakwah hingga umur kurang 50 tahun dari 1 millenium! Tapi,adakah methodologinya setara dari tahun pertama dakwah hingga ke tahun terakhir?

Ayuh bangunlah Melayu! Buka mata kornea juga mati hati. Permata Islam yang kalian ada takkan hanya untuk disimpan kemas di kabinet-kabinet pasu perhiasan sahaja! Sejarah Islam dari Umayyah ke Abbasiyyah. Kemudian berarak ke Uthmaniyyah. Berganti bukan kepimpinannya?

Sehingga bila UMNO mahu terus diberikan mandat? Contohi kaum Cina. Kita menghukum bukan kerana dendam. Tetapi hukuman itu memang layak sebagai pengajaran. Hukuman ibarat pisau. Tatkala pisau ditangan penjenayah, ia memudharatkan. Tetapi, apabila pisau ditangah seorang suri rumah, ia pasti bermanfaat. Dengannya, seisi rumah dapat menikmati masakan hasil tindakan si ibu menggunakan pisau memotong sayur, menyiang lauk dan menghiris bawang dan paket rempah bagi menyiapkan hidangan makanan.

Kini anda pelajari dan hayati. PRU-13 bakal tiba. Andalah pembuat keputusan. Melayu harus belajar dari Cina!"

Trio Dato T Akan DiTangkap Kerana Mengedar Video Lucah ?

Posted: 17 Apr 2011 10:51 AM PDT
Tumpuan sekarang ke atas tindakan Peguam Negara yang akan membuat keputusan samaada untuk mendakwa Trio Dato T kerana mengedar bahan Video Seks lucah susulan kenyataan Timbalan Pengarah JSJ Bukit Aman Datuk Acryl Sani Abdullah Sani mengesahkan kes pertuduhan kerana kesalahan mengedar bahan lucah.

Apakah kertas siasatan kali ke 2 ini akan di pulangkan semula untuk siasatan lanjut setelah siasatan kali ini masih tidak dapat mensabitkan pertuduhan kepada Anwar jika merujuk kertas siasatan yang diserahkan kepada Peguam Negara ?


Jika merujuk kenyataan Datuk Acryl dalam laporan Bernama dan Malaysian Insider hari ini membayangkan Trio Datuk T ini boleh ditangkap kerana merekalah yang telah mengedarkan Video Lucah tersebut untuk tontonan umum.

Video seks: Siasatan 'Datuk T' edar bahan lucah selesai, kata polis

KUALA LUMPUR, 17 April — Laporan siasatan rakaman video aksi seks, didedahkan "Datuk T" tiga minggu lalu, yang pelakunya didakwa seorang pemimpin kanan Pakatan Rakyat mengikut Akta Kanun Keseksaan kerana kesalahan mengedar bahan lucah telah siap, kata polis hari ini.

Timbalan Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Acryl Sani Abdullah Sani berkata laporan lengkap siasatan itu akan diserah kepada Pejabat Peguam Negara pada bila-bila masa dari sekarang untuk tindakan selanjutnya.

"Bagi pihak kami (polis), siasatan telah lengkap dari setiap sudut menjurus kepada Seksyen 292 Akta Kanun Keseksaan (kerana kesalahan mengedar bahan lucah)," kata beliau dipetik Bernama Online hari ini.

Oleh itu kata beliau, terpulang kepada Peguam Negara untuk mengambil sebarang tindakan susulan terhadap kes ini dan sekiranya ada mana-mana perkara yang perlu disiasat semula atas arahan Peguam Negara, "kita akan siasatlah."

Ditanya mengenai maklum balas syarikat pengedar jam Omega mengenai identiti pemilik jam tangan itu, Acryl berkata polis tidak mempunyai kuasa untuk memaksa pengedar jam berkenaan memberi maklumat berhubung identiti pemilik jam terbabit.

"Kita tunggu sahajalah . . . kami tidak boleh paksa mereka untuk beri maklumat siapa pemilik jam tangan itu," katanya.

Jam tangan itu merupakan antara dua barang bukti, selain rakaman video seks, yang diserahkan kepada polis oleh bekas ketua menteri Melaka Tan Sri Rahim Thamby Chik, ahli perniagaan Datuk Shazryl Eskay Abdullah dan bekas bendahari Perkasa Datuk Shuiab Lazim bagi tujuan siasatan berhubung video itu.

Susulan itu, polis telah menyerahkan kad pendaftaran jam itu kepada syarikat berkenaan bagi tujuan pengesahan siapa pemiliknya dan memberikan tempoh seminggu untuk syarikat itu memberikan jawapan.

"Identiti pemilik jam itu bukan merupakan satu isu (dalam melengkapkan siasatan), apa yang penting dalam siasatan kita (Seksyen 292) adalah siapa penayang video itu," kata Acryl.

Pada 21 Mac lalu, video itu dipertontonkan kepada beberapa wartawan terpilih oleh satu kumpulan dikenali sebagai "Datuk T" di Carcosa Seri Negara.

Misteri Datuk T yang bermaksud "Trio" itu terjawab pada satu sidang akhbar di sebuah hotel pada 23 Mac lepas apabila Rahim, Shazryl Eskay dan Shuib mengaku terlibat dalam penayangan video berkenaan.

Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar baru-baru ini mengumumkan bahawa rakaman video seks itu adalah tulen selepas disahkan oleh pakar tempatan yang memeriksa video berkenaan.

Video seks: Siasatan 'Datuk T' edar bahan lucah selesai, kata polis

Kredibiliti Peguam Negara akan dicabar sekali lagi untuk mengarahkan pendakwaan kepada Trio Dato T ini. Semua sudah sedia maklum Rahim Thamby Chik bersekongkol jadi penjual, pengarah dan pengedar video lucah setelah beliau di lucut jawatan KM kerana didakwa merogol budak bawah umur. Seumur hidup RTC seks dan rasuah adalah sumber kehidupan rakus nafsu beliau untuk terus bermaharalela. Rakyat Melaka lebih memahami.

Harus diingat , Anwar Ibrahim adalah seorang manusia yang bodoh dalam dunia jika beliau sengaja menjebakkan diri beliau untuk kali ke 3 dalam siri fitnah keatas beliau selama ini.

Skrip Video Fitnah ini juga menjadi sampah setelah polis tidak dapat membuktikan siapa pemilik jam Omega yang dicanangkan Trio Fitnah tersebut menerusi pengedar jenama jam tersebut.

Walaupun Pasukan gerombolan yang di ketuai Najib dan kuncu-kuncu lanun mereka setiap hari memfitnah bahawa Anwar adalah pelakon didalam video tersebut tetapi PDRM langsung tidak mengesahkan bahawa pelakon tersebut adalah Anwar sejak kertas siasatan dibuka.

Ini adalah peluang terakhir Najib dan gerombolan untuk membersihkan imej mereka dengan menghumban Trio Datuk T ini ke penjara kerana mereka akan merosakkan reputasi Najib selaku PM. Buktikan Iklan Tranformasi anda agar tidak di cop sebagai Terlampau-basi dengan menyimpan sampah sarap ini.

PDRM dan Peguam Negara juga harus menjaga kredibiliti mereka yang semakin teruk dengan tidak bersekongkol dengan Trio Bapa Ayam ini untuk menjaga amanah negara.

Peringatan bahawa Kes Video Fitnah Mutakhir ini menjadi penentu hayat bagi BN atau PR untuk memerintah negara menjelang PRU 13 nanti.

"

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM

0
sumber :-

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM


SILAP LETAK CALON KM SARAWAK, MAKA KITA TEWAS?

Posted: 17 Apr 2011 09:00 PM PDT

Oleh: WFAUZDIN NS

BENARKAH dakwaan yang menyatakan keputusan PR meletakkan Baru Bian, Pengerusi PKR Sarawak sebagai calon KM Sarawak jika PR memenangi PRN Sarawak baru-baru ini adalah satu keputusan yang baik buat DAP dan PKR, tetapi tidak baik buat PAS? Secara lojik dan faktanya, dakwaan tersebut amat tidak masuk akal samasekali melainkan untuk mencari alasan mengapa PAS tewas kesemua kerusi yang dipertandingkan di Sarawak.

Jika benar dakwaan tersebut, saya mahu bertanya apakah yang baik dilakukan oleh PR di dalam menentukan bakal KM Sarawak yang boleh memuaskan hati DAP, PKR dan PAS sekaligus? Adakah jika diletakkan calon PAS sebagai bakal KM Sarawak, maka kita mempunyai harapan cerah untuk mengambil alih kerajaan negeri Sarawak?

Perlawanan di Sarawak bukanlah untuk menentukan siapa KM Sarawak samada Melayu, Cina, India, Iban atau Kadazan serta yang lain mahu pun ugama Islam, Kristian, Budha, Hindu atau yang lainnya. Di Sarawak, kemenangan DAP yang calonnya dari kaum Cina di beberapa buah bandar besar di Sarawak bukan melihat kepada Baru Bian sebagai KM Sarawak. Kekalahan 5 kerusi PAS di Sarawak juga bukan kerana Baru Bian dinamakan sebagai calon KM Sarawak. Semenjak bila PAS di Sarawak berusaha untuk mendominasikan seluruh rakyat Sarawak agar PAS dapat memerintah Sarawak? Tidak diragui sekarang memang PAS semakin meningkat sokongan dari rakyat di Sarawak berbanding 2006, tetapi masih terlalu jauh untuk kita menyebut PAS boleh menerajui kerajaan negeri Sarawak.

Selain dari itu, DAP juga dilihat tidak berminat untuk menerajui Sarawak, sebab itulah DAP redha dengan 15 kerusi yang diberi kepadanya untuk bertanding. Sekiranya diletakkan juga calon DAP sebagai bakal KM Sarawak, akan timbul juga dakwaan yang sama. Lojiknya, tiada yang lebih baik diletakkan sebagai bakal KM Sarawak melainkan dari PKR. Selaku Pengerusi PKR Negeri, selain dari berbangsa Iban iaitu satu kaum terbesar juga di Sarawak maka lojik lah Baru Bian dinamakan sebagai bakal KM Sarawak jika PR mengambil alih kerajaan negeri di dalam PRN yang lalu.

Mungkin ada yang berfikir lebih bijak jika PKR meletakkan calon dari parti tersebut sebagai bakal KM Sarawak adalah dari kaum Melayu berugama Islam. Pandangan ini boleh diterima dan realistik, tetapi PKR hendaklah terlebih dahulu menentukan siapakah tokoh calon Melayu Islam yang lebih baik dan berketrampilan dari Baru Bian.

Rengkasnya, kekalahan PAS di 5 kerusi di Sarawak bukan kerana langkah PR menamakan Baru Bian sebagai bakal KM Sarawak seperti juga kemenangan besar beberapa calon DAP di Sarawak bukan kerana faktor Baru Bian ini. Mungkin ada faktor yang lebih besar yang sentiasa menghantui kita setiap kali pilihanraya yang menyebabkan bukan sahaja PAS tewas di Sarawak tetapi juga PKR yang hanya menambah dua kerusi di negeri tersebut.

Faktor paling asas adalah faktor sistem pilihanraya di negara ini yang terlalu kuno. faktor lain adalah dari gerak kerja kita sendiri yang mungkin ada juga kelemahan, tetapi jika kita sehebat ,mana pun jika sistem kuno ini tidak diubah, jangan pelik jika Kelantan nanti mereka rampas sekelip mata sahaja. Sila baca tulisan saya sebelum ini./wfauzdin.blogspot.com

`PENYAKIT' SPR WAJIB DIPULIHKAN

Posted: 17 Apr 2011 08:01 AM PDT

Oleh: WFAUZDIN NS

KEPUTUSAN Pilihanraya Negeri Sarawak sudah cukup memadai untuk menggambarkan bahawa Pakatan Rakyat perlu lebih berani dan tegas di dalam merealisasikan cita-cita mewujudkan ketelusan demokrasi di negara ini. Banyak kali disuarakan tentang betapa pincangnya demokrasi di negara ini yang diterajui oleh SPR, namun kita terus mengharapkan keajaiban berlaku terhadap negara ini.

Mahu tidak mahu kita mesti menerima keputusan di Sarawak yang menunjukkan bahawa walaupun majoriti rakyat Sarawak mahu kepada perubahan, tetapi kerana ketidaktegasan kita terhadap kepincangan demokrasi terutamanya oleh SPR maka sekali lagi harapan rakyat Sarawak tidak tercapai. Adakah kita menyalahkan 100% kepada SPR terhadap kegagalan kita untuk menjadi kerajaan di Sarawak? Atau, kita akur bahawa SPR sememangnya berlaku adil dan telus memandangkan kita berjaya menjadi kerajaan di Kelantan, P.Pinang, Selangor, Kedah, dan Perak (sebelum dirampas secara jijik) seterusnya kita berjaya merampas 8 kerusi Dun di Sarawak?

SPR tetap akan mengaku pihaknya berlaku adil dan amat telus dengan memberi alasan atau dalil mereka di atas pencapaian kita itu. Pada SPR, tiada berlaku `pengundi hantu', tiada berlaku rasuah politik dan projek segera, tiada berlaku kesalahan salahguna jentera kerajaan seperti PDRM, Jabatan Penerangan termasuk media cetak dan elektronik, tiada berlaku penyelewengan undi pos, tiada berlaku perlanggaran peraturan pilihanraya dan sebagainya. Bagi PR, kita sebenarnya tahu apa yang didakwa oleh SPR itu bohong dan menipu tetapi kita dengan sengaja memasuki perangkap mereka.

Sampai bilakah PR akan terus menyertai pilihanraya dalam situasi begini? Apabila kita tewas, tidak kurang sesama kita akan menyalahkan di antara satu sama lain. Sikap tuding menuding jari ini akan membutakan mata kita terhadap masalah pokok iaitu SPR. Mungkin ramai di antara kita tidak sanggup untuk melihat parti yang kita sayangi ini dibuli sesuka hati setiap kali menyertai pilihanraya. SPR semakin berani menunjukkan bahawa suruhanjaya ini adalah merupakan salah satu komponen Bn.

Mustahil SPR tidak nampak bagaimana pemimpin Bn berkempen melalui media sebelum hari penamaan calon sehinggalah selesai hari mengundi mereka ini terus membuli kita. Tidak lojik SPR tidak tahu wujudnya rasuah politik dengan limpahan projek segera yang kununnya memang telah dirancang oleh kerajaan? SPR tidak dengarkah ada pemimpin politik yang berkata, 'I help U, U help Me'? Adakah SPR tidak tahu wujudnya peraturan bahawa setiap ejen calon di peti undi mesti diberikan `borang pengesahan' perjumlahan undi (Borang 14) sebelum dibawa ke Pusat Perjumlahan Undi? Banyak lagi tindakan oleh SPR yang didakwa oleh PR melanggar peraturan pilihanraya, tetapi segala dakwaan ini terhenti begitu sahaja selepas pilihanraya.

PR mesti melakukan sesuatu sebelum rakyat di negara ini menganggap bahawa segala yang didakwa terhadap SPR itu adalah satu dakwaan kosong tanpa bukti akibat pemimpin kita memandang remeh perkara ini. Samada kita menang atau kalah, kita harus terus menentang kemungkaran SPR ini secara serius.

Walau bagaimanapun, secara peribadi saya mengucapkan syabas kepada PR yang berjaya merampas 8 kerusi Bn di sarawak di dalam keadaan kita dibuli semahunya. Kita patut mengucapkan tahniah dan syabas juga kepada seluruh jentera PR yang bekerja begitu kuat sehingga kita berjaya meningkatkan undi kita di Bumi Kenyalang itu. Paling mengembirakan adalah PKR telah berjaya bertapak di Sarawak dari 1 kerusi kepada 3 kerusi. Begitu juga dengan PAS yang telah berjaya meningkatkan jumlah undi terhadap parti ini terutamanya undi dari Kaum Iban.

Kita berjaya menjejakkan kaki ke Sarawak lebih awal dari Umno dan ini satu pertanda bahawa PR bakal menjadi kerajaan di Sarawak suatu masa nanti. Sebelum kita berangan ke situ atau lebih jauh lagi berangan ke Putrajaya, SPR wajib dipulihkan dari penyakit yang semakin kritikal itu./wfauzdin.blogspot.com

MIMPI SENJA

0
sumber :-

MIMPI SENJA


VIDEO SEKS : PANASSSS!!!! - SAH, BUKAN DSAI

Posted: 17 Apr 2011 09:33 PM PDT

KUALA LUMPUR: Polis mengesahkan bahawa lelaki di dalam video bukan Datuk' Seri Anwar Ibrahim seperti yang didakwa oleh BN dan media milik mereka.
Bernama melaporkan kenyataan Timbalan Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah, Datuk Acryl Sani Abdullah Sani yang berkata bahawa siasatan mengenai video seks itu telah siap dan siasatan kini menjurus kepada Seksyen 292 Akta Kanun Keseksaan kerana kesalahan mengedar bahan lucah.
"Bagi pihak kami (polis), siasatan telah lengkap dari setiap sudut menjurus kepada Seksyen 292 Akta Kanun Keseksaan (kerana kesalahan mengedar bahan lucah).
"Terpulang kepada Peguam Negara untuk mengambil sebarang tindakan susulan terhadap kes ini dan sekiranya ada mana-mana perkara yang perlu disiasat semula (atas arahan Peguam Negara), kita akan siasatlah," kata Acryl seperti yang dipetik Bernama.
Pengedar dan pemilik video lucah itu ialah bekas Ketua Menteri Melaka Tan Sri Rahim Thamby Chik, ahli perniagaan Datuk Shazryl Eskay Abdullah dan Bendahari Perkasa Datuk Shuib Lazim.
Dengan kenyataan ini, polis dengan sendirinya mengesahkan bahawa pelakon dalam video tersebut bukan Anwar.

Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=11697

Skandal sex orang ternama

Posted: 17 Apr 2011 04:54 PM PDT


BAB 1, SIRI II : SEKRITARI (SAMBUNGAN)
DALAM siri pertama Sabahkini.net menerima lebih 3,000 email meminta agar menyiarkan segera sambungan Skandal Seks Orang Ternama: YB dan mendedahkan siapakah YB sebenar kerana ada pihak yang menuding jari kepada yang bernama 'Rahim' sekalipun sudah dinyatakan jika ada sebarang persamaan, hanya secara kebetulan sahaja.
Manakala grafik atau gambar yang disiarkan hanyalah untuk hiasan dan bukannya 'mangsa' sebenar, sekalipun seiras atau serupa dengan mangsa.
Ikuti siri kedua yang memaparkan kisah lebih sensasi namun berlapik dengan kiasan dan tamsilan bagi mengelakkan dijadikan bahan lucah oleh pihak yang tidak bertanggung jawab. Siri III kelak akan membuka dimensi baru Skandal Seks akan datang.
Sambungan Siri II- Skandal Seks Orang Ternama : YB

"Jamliah merasakan bagaikan tubuhnya berada di awang-awang dan tenggelam di dalam keasyikan yang amat sangat dan ketika itu jika YB Rahim meletakkan RM1 juta di atas dadanya, dia akan tetap memilih paku YB Rahim yang tidak ternilai harganya."

SETELAH merenung seketika, tubuh itu menyelinap masuk di dalam gebar yang membaluti tubuh Jamliah. Jamliah terus hanyut dan semakin hanyut dibuai mimpi sehinggalah merasakan nafasnya sesak bagaikan tertindis sesuatu. Dalam cahaya samar-samar Jamliah terkejut melihat YB Rahim sudah berada di atasnya sambil mencium lehernya yang jinjang dan mula menjalar ke dua bukit licin membonjol yang menjadi kebanggaannya.
Jamliah cuba menjerit kerana terkejut, namun mulutnya segera dipekup oleh YB Rahim. Jamliah cuba meronta dan menolak YB Rahim dari atas tubuhnya yang hampir penyek dihimpit oleh perut YB Rahim yang memboyot, namun usahanya sia-sia kerana dia bukannya berhadapan dengan manusia biasa, sebaliknya 'bapa harimau' yang ganas dan tidak mengenal mangsa.
Semakin Jamliah cuba meronta, tubuhnya semakin lemah dan nafasnya semakin sesak, tambahan pula dia merasakan suasana itu begitu aneh, takut tetapi agak menyeronokkan terutama apabila lidah YB Rahim yang sepatutnya membaca Al-Quran mengecat dua bukit gondol yang masih kemerahan di puncaknya sehingga dua tahi lalat jelas kelihatan membonjol bagaikan antena telefon bimbit.
Jamliah tidak lagi berdaya meronta atau menolak YB Rahim yang semakin bijak memainkan peranan sehingga dia menggeliat kegelian apabila lidah YB Rahim yang tidak bertulang menyentuh antena di bukit gondol itu.
Dia tidak lagi merasakan keberatan tubuh YB Rahim yang lebih berat daripada dua karung beras kerana mula tenggelam di dalam keasyikan yang tidak terkata dan pertama kali dialaminya.
Rengekan manjanya mula mengiringi muzik yang lembut berkumandang dari peti suara berdekatan katilnya. Ada kalanya Jamliah hampir lemas tenggelam di dalam keasyikan dan merelakan apa sahaja yang diperlakukan oleh YB Rahim kerana syaitan betina mula meramas imannya yang nipis dan iblis sudah merasuki tubuh YB Rahim. Ketika itu tidak ada lagi segan silu melainkan kehendak yang perlu dipenuhi oleh kedua belah pihak.
Walaupun YB Rahim begitu mahir memainkan peranan kerana telah berpengalaman luas, namun dia tidak boleh tergopoh-gapah apabila memikirkan Jamliah bukanlah Suzie atau Masliah yang cawannya mudah dibancuh kerana mulutnya luas disebabkan selalu dikacau, bukan sahaja sudu teh, malah camca besar.
Jamliah mungkin belum pernah mengenali erti kehidupan walaupun pernah mempelajari teori cara membuat manusia melalui 'teknik perlombongan', namun belum pernah mempraktikkan teori berkenaan, sementelahan pula Jamliah gadis pingitan.
Jamliah umpama papan kayu belian yang keras. Bukan sebarang paku boleh menembusi papan belian. Tersilap cara, paku yang bengkok.
Namun paku YB Rahim bukanlah sebarang paku melainkan paku yang dibuat khas untuk melantak apa sahaja bukan sahaja kayu belian, malah dinding simen sekalipun. YB Rahim terpaksa berhati-hati kerana terpaksa memastikan medan untuk dipaku telah sedia dan hujung paku telah dioles minyak pelincir atau licin agar paku tidak bengkok dan papan belian tidak pecah.
Mujur YB Rahim telah berpengalaman melantak paku ke dinding simen ketika memaku Kartika, anak dara sunti yang terpaksa menggadaikan daranya kepada YB Rahim kerana memerlukan wang untuk membiayai perubatan ayahnya, walaupun ketika itu usianya baru mencecah lima belas tahun, masih di bawah umur.
Oleh kerana paku YB Rahim agak besar maka pecahlah dinding Kartika yang belum pernah didrill sebelum dipasang paku, sebagaimana yang selalu dibuat oleh tukang rumah agar simen tidak pecah dan paku boleh masuk sesudah lubang yang didrill di-sumbat kayu atau plastik khas bagi membolehkan paku atau skru melekat kemas.
Mujur Tuhan menjadikan dinding simen Kartika begitu elastik, jika tidak terpaksa mencari tukang kimpal atau paitung untuk menampal dinding yang terpokah.
Tetapi YB Rahim yakin, memaku papan belian Jamliah tidak sesukar memaku dinding simen Kartika.
Walaupun YB Rahim gagah, namun kelihatan pakunya masih sukar menembusi kayu belian sementelahan pula pakunya agak besar dan tumpul seperti cendawan yang baru tumbuh.
Tambah menyulitkan, ketakutan yang bersarang di hati Jamliah berselang seli dengan keseronokan dibelai sehingga papan belian basah dan semakin basah bagi memudahkan paku tumpul menembusi kayu belian tanpa memecahkannya.
Jamliah yang merengek dan menggeliat tiba-tiba menjerit apabila menyedari paku tumpul sudah menembusi papan yang basah sehingga kesakitannya begitu memeritkan bagaikan tertusuk paku berkarat.
Namun seketika kemudian rasa sakit mula hilang apabila YB Rahim mencabut semula paku tersebut perlahan-lahan sehingga Jamliah merasakan bagaikan tubuhnya berada di awang-awang dan tenggelam di dalam keasyikan yang amat sangat dan ketika itu jika YB Rahim meletakkan RM1 juta di atas dadanya, dia akan tetap memilih paku YB Rahim yang tidak ternilai harganya.
Tukang rumah pun tidak semahir YB Rahim yang begitu pandai sekali memaku sehingga paku tumpul boleh menembusi kayu belian tanpa pecah dan boleh dicabut dan dipaku semula di lubang yang sama tanpa melihatnya.
Jamliah begitu kagum dengan ketangkasan YB Rahim sehingga dia semakin lemas oleh keseronokan, menjalar dari hujung kaki sehingga ke hujung rambutnya.
Ketika itu kalau ada yang menarik rambutnya sampai botakpun tidak terasa sakit kerana kenikmatan yang luar biasa dirasai sehingga terjuntai di hujung rambut yang mencecah bahu.
Akhirnya setelah berulang kali memaku dan mencabut paku dari papan belian, akhirnya Jamliah dan YB Rahim terkulai kepuasan dan keletihan setelah papan belian dan paku basah lenjun dan melekit.
Tanpa sedar Jamliah memeluk YB Rahim dan berbaring di atas dadanya bagaikan kebiasaannya di masa masih bayi tidur di atas dada ayahnya ketika ibunya sibuk menyediakan makan malam di dapur.
Teringatkan ayahnya, Jamliah tiba-tiba menjerit, namun mulutnya segera dipekup oleh YB Rahim yang kelihatan kaget oleh perubahan mendadak Jamliah.
Tangisan Jamliah berjela dan disulami dengan pujuk rayu YB Rahim di atas keterlanjurannya yang selama ini mengekang nafsu setiap kali melihat Jamliah dan mengaku akan bertanggung jawab di atas apa yang berlaku.
Empangan yang dibuat daripada konkrit pun akan pecah apabila air melimpah dan berketumpatan tinggi.
Apatah lagi empangan nafsu YB Rahim yang tidak ubah seperti kertas tisu yang akan hancur apabila terkena air, sementelahan pula kocakan nafsu yang maha buas melebihi percikan air terjun yang tertampan ke batu.
Setelah memikirkan nasib malang yang menimpanya, tangisan Jamliah mula reda, apatah lagi setelah termakan janji manis YB Rahim yang mengaku akan bertanggung jawab ke atas dirinya. Lagipun tidak ada sesiapa yang mengetahui tragedi yang menimpanya, melainkan dirinya dan YB Rahim.
Akhirnya Jamliah pasrah dan terus melayani keseronokan berada di atas dada YB Rahim yang tidak begitu memboyot jika berbaring menelentang.
Tertidurlah Jamliah seketika di atas bantal impian bertilamkan tubuh YB Rahim dan diselimuti seribu janji yang belum pasti. YB Rahim tidak lagi kembali ke biliknya yang bersebelahan dengan bilik Jamliah yang hanya dipisahkan oleh pintu rahsia yang boleh dibuka dari dalam bilik YB Rahim.
Tiba-tiba telefon berdering. Jamliah kaget, namun terus mengangkat telefon tersebut dan meletakkan semula telefon tanpa berkata apa-apa kerana mesin automatik memberitahu 'morning call' jam 6 pagi.
Jam 7 kelak mereka mahu bertolak ke Lapangan Terbang Serambi PTI menghantar TYT balik ke Kota Kinabalu.
Jika tidak kerana hari sudah pagi, sudah pasti YB Rahim akan memaku sekali lagi kerana kali pertama dia memaku papan belian Jamliah dia merasakan sedikit kelainan dan lebih menyeronokkan daripada memaku dinding simen atau mengacau teh di cawan.
Jamliah begitu sempurna dan menggiurkan jika dibandingkan dengan pekan Semporna yang menjadi tumpuan lanun.
YB Rahim segera bergegas ke biliknya untuk mandi dan berkemas, manakala Jamliah segera ke bilik air selepas YB Rahim meninggalkannya bersendirian di katil.
Jamliah agak kaget kerana terdapat tompokan percikan darah di cadar putih, namun segera senyum kelat kerana memikirkan lumrahnya darah akan memercik jika tertusuk paku.
Dia segera membasahkan tisu dan mengelap percikan darah merah yang berbaur dengan lendir pekat di cadar, namun percikan tompokan darah tersebut tidak mahu hilang, lalu dia menutup cadar dengan gebar dan segera mandi.
Terasa denyutan nyeri bercampur kegelian dan sedikit kepedihan ketika air suam terkena pada lubang papan yang dipaku oleh YB Rahim.
Selepas bersiap dia bergegas turun ke bawah kerana bimbang YB Rahim akan kembali ke biliknya dan memakunya sekali lagi. Masih ada setengah jam lagi sebelum mereka berangkat ke majlis sarapan pagi dan menghantar TYT ke Lapangan Terbang Serambi PTI.
Jamliah merasa agak kekok berjalan kerana inilah pertama kalinya sebatang paku tumpul seperti cendawan memasuki papan beliannya yang tidakpun pernah ditembusi sebarang medium walaupun sebesar jarum.
Apatah lagi paku belian sepanjang enam inci dan sebesar terung muda, sudah pastinya akan terdapat rekahan sehingga Jamliah merasa agak kekok dan membetulkan langkahnya agar tidak kelihatan janggal.
Setelah tiba di lobi, kelihatan Pak Karto sedang membelek akhbar meneliti keputusan cabutan nombor ekor.
Jamliah melabuhkan punggungnya yang berbalut baju kurung biru muda bercorak bunga kangkung ke kerusi empuk berdekatan Pak Karto yang tidak mengesyaki apa-apa kerana tinggal di tingkat dua sedangkan YB Rahim dan Jamliah menginap di tingkat lima.
Sebentar kemudian YB Rahim menghampiri mereka lalu beralih ke meja makan menunggu ketibaan TYT untuk bersarapan pagi bersama mereka.
Apabila TYT tiba, YB Rahim dan beberapa dif kehormat mengiringi TYT sehingga ke meja khas yang disediakan untuknya sebelum YB Rahim kembali ke mejanya menemani Jamliah dan Pak Karto sebelum seorang VIP lagi datang memenuhi bangku kosong di meja tersebut -

PRN Sarawak : Pakatan 'berjaya' walaupun 'gagal' - DSAI

Posted: 17 Apr 2011 04:39 PM PDT


Meskipun gagal mencapai keputusan yang disasarkan tetapi Pakatan Rakyat (PR) berjaya "menanam benih politik murni" supaya penduduk Sarawak meninggalkan politik perkauman sempit, kata Datuk Seri Anwar Ibrahim.
Pada pilihan raya negeri ke-10 kelmarin, Barisan Nasional (BN) mengekalkan kuasa kerajaan negeri dengan memperoleh 55 kerusi manakala PR 15 dan Bebas satu.
PR menggandakan kerusi dan undi popular yang diperoleh mereka kali ini berbanding lima tahun lalu.
"Pilihan raya negeri Sarawak 2011 membuktikan perjuangan menuntut keadilan untuk semua tanpa mengira batas kaum mahupun kepercayaan bukanlah tugas mudah, namun ia juga bukan mustahil.
"Walaupun tidak mengecapi keputusan yang diingini, kita berjaya menanam benih politik murni agar rakyat Sarawak meninggalkan politik perkauman sempit, berani melawan kezaliman yang sekian lama membelenggu dan berusaha memperkukuh amalan demokratik," kata beliau dalam entri terbaru blognya.
Ketua Umum PR itu menambah, hakikat yang tidak dapat dinafikan sepanjang tempoh berkempen, berbekalkan sumber yang terhad serta berilitizam dengan kempen yang bersih, PR tetap berjaya menembusi kawasan pendalaman, yang sentiasa dianggap kubu kuat BN.
Dalam kenyataan ringkasnya ini, Anwar yang juga Ketua Umum PKR menenangkan pengikut dan penyokongnya bahawa keputusan kali ini bukanlah satu pengakhiran, bahkan yakinlah ia satu permulaan kepada satu tuntutan perubahan yang jitu dan menyeluruh.
"Pastinya ini tidak dapat dicapai sekiranya rakyat Sarawak tidak bersama sama memastikan ia terlaksana. "Saya menyeru kepada rakyat Sarawak yang mahukan perubahan dan cintakan keadilan, tingkatkan usaha, jangan sesekali berputus asa, terus mara dan pastikan rejim yang korup ini tumbang pada pilihan raya yg akan datang," katanya Ketua Pembangkang ini.
PR bertanding dengan 47 calon PKR, DAP 15 dan PAS lima dalam pilihan raya paling sengit dalam sejarah Sarawak ini. Seramai 213 bertanding kali ini.
Anwar juga berkata sekali lagi kredibiliti dan integriti Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) tercalar kerana wujudnya laporan bahawa agensi itu bertindak berat sebelah ataupun sengaja menutup mata terhadap sebarang penipuan ketika hari pengundian.
"Saya difahamkan petugas PKR dinafikan Borang 14 di beberapa kawasan sedangkan borang ini penting untuk memastikan keputusan pilihan raya bersih dari penipuan," katanya.
Selain itu kata beliau, terdapat juga laporan wujudnya usaha membeli undi di beberapa kawasan seperti Dudong, Bawang Assan dan Meradong.
Kata Anwar, keengganan SPR untuk mengira semula undi bagi kerusi Senadin ternyata mengukuhkan lagi dakwaan ramai bahawa SPR bertindak demi kepentingan BN.
"Calon PKR Dr Michael tewas dengan majoriti yang tipis iaitu 58 undi sahaja. Mengapa enggan mengira semula tanpa memberi alasan yang munasabah?' katanya lagi.
Laporan media menyebut PKR bercadang memfailkan petisyen untuk mencabar keputusan bagi kerusi Senadin.
Teo kalah tipis kepada Datuk Lee Kim Shin daripada BN.
Naib Presiden PKR Tian Chua menyuarakan rasa tidak puas hati beliau berikutan keengganan Pegawai Pengurus Pilihan raya Chai Ko Het supaya undi dikira semula di pusat penjumlahan undi.
Lee memperoleh sejumlah 7,334 undi manakala Teo pula meraih 7,276 undi. - The Malaysian Insider

Dua beradik 12 dan 13 tahun diculik dan dirogol

Posted: 17 Apr 2011 04:22 PM PDT

suspek ditahan

ALOR SETAR: Dua beradik perempuan berumur 13 dan 12 tahun bukan saja melalui detik mencemaskan apabila dilarikan seorang lelaki lebih 17 jam, malah seorang daripada mangsa dipercayai dirogol sebelum diselamatkan bapa mereka keesokan harinya.
Sebelum kejadian culik itu, kedua-dua mangsa berjalan untuk pergi ke sebuah kedai berhampiran rumah mereka di Kampung Perepet, Kota Sarang Semut, kira-kira jam 5.30 petang, kelmarin apabila didatangi seorang lelaki berusia 20-an yang menaiki sebuah Perodua Kancil berwarna perak.
Lelaki itu menarik tangan kedua-dua mangsa masuk ke dalam keretanya dan melarikan mereka ke Yan untuk menemui rakan suspek.
Mangsa merayu suspek supaya menghantar mereka pulang, bagaimanapun suspek enggan berbuat demikian sebaliknya suspek membawa mangsa meronda-ronda sekitar pantai di Kuala Sala dan Pendang.
Difahamkan seorang daripada mangsa dirogol suspek ketika mereka berhenti tidur di dalam kereta di Tokai, Pendang.
Bagaimanapun, dua beradik itu diselamatkan bapa mereka yang melihat kelibat dua anaknya dalam kereta dipandu suspek di Simpang Empat, Kuala Sala pada jam 10 pagi semalam, ketika berusaha mencari mereka dengan menunggang motosikal.
Dia mengekori Perodua Kancil suspek kira-kira 12 kilometer sehingga kereta itu kehabisan minyak di Tebengau, Kuala Kedah, dekat sini, sebelum menahan suspek.
Ketua Polis Daerah Kota Setar, Asisten Komisioner Azaman Mohd Jan, berkata bapa mangsa yang bekerja sebagai pesawah membuat laporan kehilangan anaknya pada Sabtu lalu, kira-kira jam 8.30 malam.
"Bapa mangsa terkejut diberitahu anak lelakinya bahawa kedua-dua kakaknya yang berusia 13 dan 12 tahun tiada di rumah pada malam itu.
"Bagaimanapun, keesokan harinya bapa mangsa yang menaiki motosikal ternampak kedua-dua anaknya berada di dalam sebuah Perodua Kancil berwarna perak yang dipandu seorang lelaki yang tidak dikenalinya di kawasan Kuala Sala, kira-kira jam 10 pagi.
"Dia mengekori kereta itu sehingga stesen minyak Tebengau dan menahan kereta terbabit sebelum membawa suspek ke Balai Polis Kuala Kedah," katanya ketika dihubungi, di sini, semalam.
Beliau berkata, bapa mangsa membuat satu lagi laporan berhubung dakwaan anaknya dipercayai dirogol suspek terbabit.
"Mangsa mengadu ada melakukan hubungan seks dengan suspek di Mukim Bendang Tokai, Pendang pada malam berkenaan.
"Kami juga membawa gadis berkenaan untuk pemeriksaan di hospital kerana seorang daripadanya mengakui ada melakukan hubungan seks pada sebelah malam dia mendakwa dilarikan lelaki terbabit," katanya.
Azaman berkata, suspek berusia 21 tahun ditahan dan kes disiasat mengikut Seksyen 376 Kanun Keseksaan jika sabit kesalahan boleh dipenjara 20 tahun serta sebatan. - mymetro

Pemimpin Islam digesa elak Politik Fitnah - Saf Anti Fitnah

Posted: 17 Apr 2011 06:39 AM PDT

Oleh Asrul Hadi Abdullah Sani
April 17, 2011

mereka yang terlibat dalam fitnah bukan sebahagian daripada komuniti Islam.

KUALA LUMPUR, 17 April — Golongan ulama hari ini membuat pendirian menggesa pemimpin-pemimpin Islam mengelak daripada terlibat dalam politik fitnah atas alasan ia bertentangan dengan Islam dan boleh mengaibkan orang lain.
Anggota gerakan Saf Anti Fitnah (SAF) mendakwa ahli-ahli politik terlalu ghairah untuk menggunakan fitnah lucah terhadap pesaing-pesaing politik mereka.
Kata mereka, dakwaan palsu bukan sahaja membawa impak buruk ke atas soal maruah mangsa, malah ke atas keseluruhan masyarakat.
Jurucakap SAF, Mohd Azmi Abdul Hamid berkata, media mempunyai peranan besar dalam menghentikan penyebaran fitnah sedemikian.
"Media khususnya media arus perdana harus mengelak daripada terlibat dalam budaya fitnah menjatuh dan mengaibkan seseorang sama ada menerusi berita ataupun temu bual.
"Media juga seharusnya tidak bersubahat dalam menyebarkan fitnah dan mencetuskan keraguan di kalangan masyarakat Islam," kata beliau pada satu forum yang diadakan di sebuah masjid di Ampang.
Malah kata beliau, media juga seharusnya mengamalkan prinsip kewartawanan yang beretika dan profesional.
Mohd Azmi juga menafikan pemimpin-pemimpin agama mengambil sikap membisu dalam isu berkaitan video seks, yang didedahkan "Datuk T", yang lelaki dalam aksi seks adalah mirip seorang pemimpin kanan Pakatan Rakyat.
Sebaliknya kata beliau, media tidak membolehkan pihaknya memberi pandangan mereka.
"Mereka yang membenarkan dan tidak mengatakan apa-apa mengecam fitnah juga bersalah tidur atas katil syaitan," katanya.
Rakaman video seks itu didedahkan oleh "Datuk T" oleh bekas ketua menteri Melaka Tan Sri Rahim Thamby Chik, ahli perniagaan Datuk Shazryl Eskay Abdullah dan bekas bendahari Perkasa Datuk Shuiab Lazim tiga bulan lalu.
Laporan media hari ini juga menyebut siasatan rakaman video aksi seks, didedahkan "Datuk T" itu, mengikut Akta Kanun Keseksaan kerana kesalahan mengedar bahan lucah telah siap.
Timbalan Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Acryl Sani Abdullah Sani berkata laporan lengkap siasatan itu akan diserah kepada Pejabat Peguam Negara pada bila-bila masa dari sekarang untuk tindakan selanjutnya.
Dalam pada itu, bekas mufti Wilayah Persekutuan Datuk Hashim Yahya berkata, Nabi Muhammad s.a.w berkata mereka yang terlibat dalam fitnah bukan sebahagian daripada komuniti Islam.
"Adalah sesuatu yang mengarut apabila beliau (Abdul Rahim) mengatakan yang beliau mendedahkan video seks demi kebaikan masyarakat. Ia menunjukkan bahawa beliau tidak faham Islam," katanya.
Presiden Persatuan Ulama Malaysia (PUM), Datuk Sheikh Abdul Halim Abdul Kadir juga menekankan bahawa rakaman video tidak boleh digunakan di mahkamah syariah memandangkan soal ketulenan boleh dipersoalkan.
"Tidak pernah video atau foto digunakan sebagai bukti dalam tuduhan berzina. Malah, penggunaan DNA juga tiada konsensus di kalangan ulama.
"Secara peribadi, DNA hanya dibenarkan jika ujian makmal dikendalikan oleh seorang Muslim yang alim," katanya lagi. TMI

Kenyataan Media DSAI

Posted: 17 Apr 2011 05:57 AM PDT

Kenyataan Media Dato Seri Anwar Ibrahim
By Anwar Ibrahim

Pilihanraya Negeri Sarawak 2011 membuktikan perjuangan menuntut Keadilan untuk semua tanpa mengira batas kaum mahupun kepercayaan bukanlah tugas mudah, namun ianya juga bukan mustahil. Walaupun tidak mengecapi keputusan yang diingini, kita berjaya menanam benih politik murni agar rakyat Sarawak meninggalkan politik perkauman sempit, berani melawan kezaliman yang sekian lama membelenggu dan berusaha memperkukuh amalan Demokratik.

Hakikat yang tidak dapat dinafikan sepanjang tempoh berkempen, berbekalkan sumber yang terhad serta berilitizam dengan kempen yang bersih, Pakatan Rakyat tetap berjaya menembusi kawasan pendalaman, yang sentiasa dianggap kubu kuat Barisan Nasional.

Sungguhpun demikian, sekali lagi kredibiliti dan integriti Suruhanjaya Pilihanraya tercalar kerana wujudnya laporan bahawa Suruhanjaya itu bertindak berat sebelah ataupun sengaja menutup mata terhadap sebarang penipuan ketika hari pengundian. Saya difahamkan petugas Parti Keadilan Rakyat dinafikan borang 14 di beberapa kawasan sedangkan borang ini penting untuk memastikan keputusan pilihanraya bersih dari penipuan. Selain itu terdapat juga laporan wujudnya usaha membeli undi di beberapa kawasan seperti Dudong, Bawang Assan dan Meradong. Selain itu keengganan SPR untuk mengira semula undi di kawasan Senadin ternyata mengukuhkan lagi dakwaan ramai bahawa Suruhanjaya Pilihanraya bertindak demi kepentingan Barisan Nasional. Calon Parti Keadilan Rakyat, Dr Michael tewas dengan majoriti yang tipis iaitu 58 undi sahaja. Mengapa enggan mengira semula tanpa memberi alasan yang munasabah?

Keputusan ini bukanlah satu pengakhiran, bahkan yakinlah ianya satu permulaan kepada satu tuntutan perubahan yang jitu dan menyeluruh. Pastinya ini tidak dapat dicapai sekiranya rakyat Sarawak tidak bersama sama memastikan ianya terlaksana. Saya menyeru kepada rakyat Sarawak yg mahukan Perubahan dan cintakan Keadilan, tingkatkan usaha, jangan sesekali berputus asa, terus mara dan pastikan regim yang korup ini tumbang pada pilihanraya yg akan datang. Kepada seluruh rakyat Sarawak dan jentera Pakatan Rakyat, saya ucapkan terima kasih dan syabas kerana keberanian serta pengorbanan yg dicurahkan. Dengan izin Allah, kemenangan pasti tiba.
ANWAR IBRAHIIM

Siasatan kes video seks selesai - Seksyen 292 Kanun Keseksaan - kesalahan mengedar bahan lucah

Posted: 17 Apr 2011 03:50 AM PDT

2011/04/17

KUALA LUMPUR: Polis sudah menyiapkan laporan siasatan rakaman video aksi seks yang pelakunya didakwa mirip seorang pemimpin parti pembangkang mengikut Seksyen 292 Akta Kanun Keseksaan kerana kesalahan mengedar bahan lucah.
Timbalan Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah, Datuk Acryl Sani Abdullah Sani, berkata laporan lengkap siasatan itu akan diserah kepada Pejabat Peguam Negara pada bila-bila masa dari sekarang untuk tindakan selanjutnya. "Bagi pihak kami (polis), siasatan telah lengkap dari setiap sudut menjurus kepada Seksyen 292 Akta Kanun Keseksaan (kerana kesalahan mengedar bahan lucah). "Terpulang kepada Peguam Negara untuk mengambil sebarang tindakan susulan terhadap kes ini dan sekiranya ada mana-mana perkara yang perlu disiasat semula (atas arahan Peguam Negara), kita akan siasatlah," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.
Ditanya mengenai maklum balas syarikat pengedar jam Omega mengenai identiti pemilik jam tangan itu, Acryl berkata polis tidak mempunyai kuasa untuk memaksa pengedar jam berkenaan memberi maklumat berhubung identiti pemilik jam terbabit.
"Kita tunggu sahajalah...kami tidak boleh paksa mereka untuk beri maklumat siapa pemilik jam tangan itu," katanya.
Jam tangan itu adalah antara dua barang bukti, selain rakaman video seks, yang diserahkan kepada polis oleh ahli perniagaan Datuk Shazryl Eskay Abdullah, bagi tujuan siasatan berhubung video itu.
Susulan itu, polis mengemukakan nombor pendaftaran jam itu kepada syarikat berkenaan bagi pengesahan pemiliknya dan memberikan tempoh seminggu untuk syarikat itu memberikan jawapan.
"Identiti pemilik jam itu bukan satu isu (dalam melengkapkan siasatan), apa yang penting dalam siasatan kita (Seksyen 292) adalah siapa penayang video itu," kata Acryl.
Pada 21 Mac lalu, video itu dipertontonkan kepada beberapa wartawan terpilih oleh satu kumpulan dikenali sebagai "Datuk T" di Carcosa Seri Negara.
Misteri Datuk T yang bermaksud "Trio" itu terjawab pada satu sidang akhbar di sebuah hotel pada 23 Mac lalu apabila Shazryl Eskay dan bekas Ketua Menteri Melaka, Tan Sri Rahim Thamby Chik, serta Bendahari PERKASA, Datuk Shuib Lazim, mengakui mereka adalah individu terbabit.
Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar, baru-baru ini mengumumkan bahawa rakaman video seks itu adalah tulen selepas disahkan oleh pakar tempatan yang memeriksa video berkenaan. - BERNAMA

YB Lim Guan Eng di Lorong Ubah Sarawak (gambar2 sekitar PRN Sarawak)

Posted: 17 Apr 2011 03:13 AM PDTLagi gambar-gambar diSINI

Aneh : Remaja sesat ditemui selepas azan dilaungkan

Posted: 17 Apr 2011 02:34 AM PDT

BUKIT MERTAJAM: "Selepas melaungkan azan berkali-kali, baru saya terdengar suara Hanif minta tolong," kata seorang penduduk Kampung Cherok To' Kun, di sini, yang terbabit dalam operasi mencari mangsa sesat dalam hutan Bukit Mertajam, kelmarin.
Shahruddin Che Amat, 38, berkata selepas mendengar suara mangsa, dia bersama beberapa penduduk terpaksa meredah dan menebas belukar sejauh 10 meter sebelum menemui Mohd Hanif Hashim, 23, dalam gaung.
Mohd Hanif ditemui jam 12 tengah malam semalam dalam keadaan keletihan selepas sesat dalam hutan kira-kira tujuh jam.
Shahruddin berkata, sebaik mengenal pasti Mohd Hanif berada dalam gaung sedalam kira-kira enam meter itu, dia meminta dua remaja turun ke gaung untuk menyelamatkan mangsa.
"Kami dapat mengenal pasti lokasinya selepas berhubung melalui telefon bimbit serta butiran kawasan yang diberitahunya.
"Dua remaja kampung ini terpaksa turun ke gaung untuk membantu dan menyelamatkannya," katanya.
Sementara itu, bapa mangsa, Hashim Ibrahim, 53, berkata anaknya kerap mendaki bukit berkenaan tetapi kali ini anaknya menggunakan laluan baru.
Katanya, Mohd Hanif menghubunginya jam 6.45 petang memaklumkan sesat di hutan itu sebelum dia meminta bantuan pihak berkuasa dan penduduk.
"Mohd Hanif hubungi saya dan memberitahu dia terjatuh serta sesat dalam hutan itu dan bimbang kerana keadaan semakin gelap.
"Begitupun, saya bersyukur dia selamat ditemui dan hanya calar sedikit. Menurutnya, dia terjatuh dua kali ketika mencari jalan keluar sebelum kali terakhir jatuh ke dalam gaung," katanya.
Operasi mencari dan menyelamat bermula kira-kira jam 7 malam dengan bantuan 200 orang yang dibahagikan kepada beberapa kumpulan.
Selain penduduk, turut terbabit dalam operasi menyelamat ialah polis, Ikatan Relawan Rakyat Malaysia (Rela), Jabatan Pertahanan Awam (JPA3), Pasukan Bomba dan Penyelamat serta pertubuhan sukarela.
Dalam operasi itu, polis menggunakan pelbagai cara termasuk menyalakan bunga api serta tembakan cahaya merah (SOS Fire).
Difahamkan, kejadian orang hilang di bukit berkenaan sering berlaku, terutama selepas lewat petang.- metro

PRN Sarawak : Angkat sumpah terburu-buru bukti Najib takut Taib

Posted: 17 Apr 2011 01:26 AM PDT

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Najib Razak tunduk kepada Tan Sri Taib Mahmud, kata Naib Presiden KEADILAN, Tian Chua merujuk kepada perbuatan Ketua Menteri Sarawak itu yang terburu-buru membuat acara angkat sumpah sebagai Ketua Menteri Sarawak untuk penggal kelapan.
Tengah malam tadi, Taib Mahmud mengangkat sumpah sebagai Ketua Menteri Sarawak 30 minit selepas Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) membuat pengumuman keputusan Pilihan Raya Negeri (PRN) Sarawak ke-10.
Tian Chua percaya perbuatan itu menunjukkan Ketua Menteri Sarawak paling lama berkuasa dalam sejarah Malaysia, akan terus berkuasa di Sarawak berikutan Najib gagal memaksa Taib Mahmud berundur.
"Taib menganggap kemenangan itu memberi sekali lagi mandat kepada beliau untuk memerintah di Sarawak bagi penggal kelapan. Keengganan melepaskan jawatan itu menyebabkan Najib tidak mampu berbuat apa-apa.
"Taib berjaya kalahkan Najib yang sibuk berkempen bagi menjatuhkan beliau. Walaupun PRN kali ini, prestasi BN paling teruk di Sarawak tapi Najib terpaksa akur.
"BN sebenarnya dalam dilema kerana sudah berjanji dengan rakyat untuk mengundurkan Taib tapi hal sebaliknya berlaku," katanya kepada KeadilanDaily, hari ini.

Dulu Taib Mahmud berjanji berhenti pada 2000; kini buat janji lagi.
Tian Chua menganggap perbuatan Taib Mahmud mengumumkan pengundurannya pada pertengahan penggal beberapa jam selepas mengangkat sumpah secara terburu-buru, membuktikan beliau mahu terus berkuasa.
"Taib akan cari pengganti yang taat kepadanya tapi bukan kepada Najib. Itu sebab beliau tidak mahu lagi undur diri. Pastinya, orang itu adalah penyokong beliau untuk selama-lamanya," kata Ahli Parlimen Batu itu.
Media arus perdana pada  7 November 1995 melaporkan Taib Mahmud akan berundur selepas lima tahun memegang jawatan Ketua Menteri Sarawak  tetapi Taib  tidak berbuat demikian apabila penggalnya berakhir pada 2000, malah Perdana Menteri ketika itu, Dr Mahathir Mohamad gagal mengawal beliau.
"Kalau Dr Mahathir sendiri pun tidak mampu mendesak pengunduran Taib, apatah lagi Najib yang dilihat lemah dan tidak pernah dipilih rakyat melalui pilihan raya, dan cuma mengambil alih jawatan Perdana Menteri dari Pak Lah," kata Setiausaha Agung KEADILAN, Saifuddin Nasution Ismail sebelum ini.
Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=11658

KARPET KUNING

0
sumber :-

KARPET KUNING


Kemenangan 15 kerusi bukti Pakatan Rakyat berjaya kukuhkan kedudukan di Sarawak.

Posted: 17 Apr 2011 05:34 PM PDT


KUALA LUMPUR: Walaupun hanya menang 15 kerusi, penganalisis politik berpendapat ia adalah satu keputusan yang tidak dijangkakan dan menunjukkan Pakatan Rakyat (PR) berjaya mengukuhkan kedudukannya di Sarawak.

Bagaimanapun, para penganalisis berkata hanya Parti Tindakan Demokratik (DAP) yang menunjukkan peningkatan sokongan yang memberangsangkan berbanding Parti Keadikan Rakyat (PKR) dan Parti Islam SeMalaysia (PAS).

PR memperoleh kemenangan di 15 Dewan Undangan Negeri (DUN) dengan DAP menyumbang 12 kemenangan, PKR tiga manakala PAS tidak memperoleh sebarang kerusi.

Barisan Nasional (BN) berjaya mengekalkan kerajaan negeri Sarawak dengan memperoleh kemenangan lebih dua pertiga iaitu 55 kerusi DUN.

Calon Bebas memenangi satu kerusi.

'Bagi Pakatan Rakyat, mereka mengukuhkan lagi kedudukan terutamanya DAP, yang telah mendapat 12 kerusi berbanding sebelum ini, enam. Ini menunjukkan pengundi masih bersama Pakatan di kawasan bandar.

'Peningkatan sokongan ini menunjukkan BN perlu melakukan sesuatu untuk menyekat sokongan kepada Pakatan Rakyat,' kata pensyarah kanan Universiti Sains Malaysia, Profesor Madya Dr Sivamurugan Pandian.

Katanya, walaupun PR merupakan parti dari Semenanjung, jumlah kerusi yang dimenangi perikatan tiga parti itu menunjukkan perubahan sudah berlaku.

'Peningkatan ini juga mungkin menunjukkan pengundi mahukan keseimbangan dalam DUN Sarawak. Namun begitu, nampaknya bukan semua pengundi masih boleh menerima parti yang berasal dari Semenanjung Malaysia,' katanya.

Jelas Dr Sivamurugan, faktor utama kemenangan besar BN adalah sumbangan yang diberikan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, dan timbalannya, Tan Sri Muhyiddin Yassin, yang membantu jentera parti itu.

'Tapi cabarannya adalah memastikan apa yang dijanjikan semasa kempen dilaksanakan supaya momentum itu dapat dikekalkan dalam pilihan raya umum ke-13.

'Mungkin pengundi di Sarawak mahu memberikan satu lagi peluang kepada BN supaya jurang antara bandar dengan luar bandar dapat dikurangkan terutamanya jurang antara kerajaan pusat dengan kerajaan negeri selain mahu melihat Najib melakukan lebih banyak perubahan,' katanya.

Bagi Profesor Madya Dr Samsul Adabi Mamat, DAP membuktikan parti itu berjaya mendapatkan sokongan pengundi Cina di kawasan bandar dan pinggir bandar.

Jelasnya, keputusan yang diperoleh PR itu masih belum dapat menyaingi BN yang mempunyai pengaruh kuat di Sarawak.

'Saya melihat daripada keputusan itu secara keseluruhannya memang BN dapat majoriti dua pertiga dan ini menunjukkan kemenangan besar BN. Namun, kalau kita melihat kawasan yang dimenangi DAP, ia menunjukkan peningkatan parti itu, begitu juga dengan PKR.

'Ini menunjukkan peningkatan kepada PR dalam pilihan raya Sarawak ini. Tapi secara keseluruhan, BN masih berada dalam keadaan cukup selesa,' katanya.

Sementara itu, PKR bercadang memfailkan petisyen pilihan raya untuk mencabar keputusan bagi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Senadin setelah calonnya, Dr Michael Teo Yu Keng, kalah dengan majoriti tipis 58 undi kepada Datuk Lee Kim Shin daripada BN.

Naib Presiden PKR, Encik Tian Chua, menyuarakan rasa tidak puas hatinya berikutan keengganan Pegawai Pengurus Pilihan Raya, Encik Chai Ko Het, mengira semula undi di pusat penjumlahan undi malam tadi.

'Kami tidak puas hati, beliau (Encik Chai) tidak memberi kami sebarang alasan yang kukuh berikutan keengganannya itu,' katanya.

Datuk Lee memperoleh sejumlah 7,334 undi dan mengalahkan Dr Teo yang meraih 7,276 undi. -- Agensi.

dollah yankee

0
sumber :-

dollah yankee


Sarawak: Kita tengok masa PRU pulak!

Posted: 17 Apr 2011 07:04 PM PDT

Nasib baik Najib tu seorang PM, Taib Mahmud kena ada sikit 'respect'lah dekat dia, dan kalau boleh, ini Taib Mahmud nak kata dekat Najib .. "woitt..! lu mau main sama saya ka??!,lu budak kicik laa..!".

Gurkah-gurkah politik di'port' yakin sangat-sangat yang Najib cukup-cukup 'merekam' dan 'terbakaq perut' dekat Taib ni sebab tiga empat kali sudah kena main dengan Taib sejak dari pengumuman tarikh bubar DUN, senarai nama calun yang nak bertanding, dan masa dalam kempen tengah 'hangat'.

Mula-mula masa persidangan akhbar nak umum senarai calun-calun dari Barisan Nasional untuk pilihanraya Sawarak. Najib dok perasan yang sebagai 'Chairman' Barisan Nasional dia lah orang yang berhak patut umum benda tu (dan 'tok bomo' Taib pula kata yang nama Taib mungkin Najib tak akan sebut, sebab Najib nak 'pariayap' Taib, jadi..), tapi ini Taib Mahmud lagi cekap daa..orang lamaaa.. 'Flight' Najib 'take off 'saja dari Kuala Lumpur, di Kucing,Sarawak Taib sudah cepat-cepat umum dan keluarkan senarai nama-nama calun kepada 'press' dan terus belah!. Najib sampai di Kucing, ternga-nga dia! dapat berita yang sidang akhbar untuk itu dah habis.

Sebelum tu, masa kempen. Bila Najib kata Taib akan undur... tapi Taib pula balas kata lambat lagiiii brooo!....Kelmarin dulu pula, lagi sekali ini Taib Mahmud sudah main sama Najib. Sekali ini bila Taib Mahmud sudah cepat-cepat jumpa Gabenur dan angkat sumpah sebagai KM di-tengah malam sebaik saja keputusan resmi kata BN dapat dua per tiga majoriti. 

Cerita lain sebelum angkat sumpah itu pula ialah, semasa sidang akhbar Mahyudin selepas diumumkan yang BN telah berjaya memperolehi majoriti dua per tiga dan boleh bentuk kerajaan baru, Taib dilihat tak senang duduk, macam kucing nak beranak, menggelisah. Dua tiga minit sekali, Taib dok tengok jam, sekejab-sekejab tengok jam, ingatkan pasal nak balik rumah nak 'celebrate' kemenangan itu dengan bini yang jambu tu...
(aku kalau dapat bini jambu macam tuu..ayaq garenti selalu 'pukui' kepala),
...rupa-rupa nya Taib gelisah dan resah bukan sebab apa, sebab dia sudah rancang awal, siapa pun tak tau, yang dia mahu ke rumah Gabenur nak angkat sumpah sebagai Ketua Menteri penggal yang baru malam tu juga.

Punya kelam kabut Taib nak jumpa gabenur Sarawak dan nak angkat sumpah, sebab dia sudah dapat tahu yang Najib nak 'kona' dia, Najib nak letak orang lain jadi KM ... tahu kah anda yang semasa Taib angkat sumpah ini, baju melayu punya 'smart' dengan kasut hitam berkilat, tapi dia tak pakai stoking sebab kelam kabut dan sebab nak cepat-cepat nak angkat sumpah sampaikan tak ada stoking pun tak peduli lagi dah, tak kisah dah. Kah..Kah..Kah..

dollah yankee -
Apa-apa hal pun persidangan DUN Sarawak sekali ini tak akan jadi macam dulu lagi walaupun hanya ada 16 orang pembangkang disana sebab ini 16 orang yang ada, setengah calun yang dah dipilih itu semuanya cukup-cukup 'berhantu'.

Well ... Good-Luck comrad!!!

TYT Gabenur dikejutkan dari tidur ditengah malam !

Posted: 17 Apr 2011 05:38 AM PDT


dollah yankee -
TYT Gabenor, tengah baik punya dok tidoq, si Taib Mahmud ini pi gerak suruh bangun nak angkat sumpah jadi Ketua Menteri tengah-tengah malam.
Kah..Kah..Kah.. tak pernah dibuat orang.

Baru Najib ada akai !!! terang-terang ini Taib Mahmud sudah main sama ini Najib daa ...

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT