Nuffnang

Pengikut

PAKATAN RAKYAT N15 DUN JUASSEH

0
sumber :-

PAKATAN RAKYAT N15 DUN JUASSEH


Dr Mahathir seorang yang bijak - Nik Aziz

Posted: 03 Feb 2011 11:00 AM PST


http://www.buletinonline.net/index.php?option=com_content&view=article&id=2985:isu-nasionalisma--jawapan-saya-untuk-tun-dr-mahathir&catid=51:kenyataan-media
Islam meletakkan bahawa pecah belah ialah satu perkara yang pasti berlaku di kalangan masyarakat manusia. Allah SWT berfirman :

وَقُلْنَا اهْبِطُوا بَعْضُكُمْ لِبَعْضٍ عَدُوٌّ وَلَكُمْ فِي الأَرْضِ مُسْتَقَرٌّ وَمَتَاعٌ إِلَى حِينٍ

Yang bermaksud : "..dan Kami berfirman: "Turunlah kamu! Sebahagian dari kamu menjadi musuh kepada sebahagian yang lain dan bagi kamu semua disediakan tempat kediaman di bumi, serta mendapat kesenangan hingga ke suatu masa (mati)". – (Surah al-Baqarah, ayat 36)

KOTA BHARU, 3 Feb: Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat mengakui Tun Dr Mahathir Mohamad seorang yang bijak dan mencadangkan kebijakasanaan beliau itu digunakan untuk Islam.

"Nasihat saya kepada Tun Mahathir, sebelum terlambat marilah sama-sama berfikir untuk menempuhi hari pengadilan yang dijanjikan oleh Allah SWT," kata Nik Aziz dalam satu tulisan khasnya bertajuk "Isu Nasionalisme : Jawapan Saya Untuk Tun Mahathir."

Beliau menjawab serangan Mahathir kepada beliau ekoran keengganan Nik Aziz turut menyerang Menteri Mentor Singapura, Lee Kuan Yew yang meminta umat Islam mengurangkan keislaman mereka.

"Hakikatnya saya sebenarnya diajak untuk menari dengan irama yang gendangnya dipalu oleh Umno. Saya diajak untuk turut sama mengutuk Lee Kuan Yew seperti pimpinan Umno. Padahal, apa yang berlaku di seberang sini jauh lebih dahsyat daripada apa yang dilakukan oleh Lee Kuan Yew," kata Nik Aziz dalam tulisannya itu.

Berikut adalah tulisan Nik Aziz sepenuhnya.


Isu Nasionalisme : Jawapan Saya Untuk Tun Mahathir


Saya gembira apabila Tun Dr. Mahathir memberikan ulasan berkenaan pandangan saya tentang nasionalisme. Bagi saya, ini membuktikan kesediaan beliau untuk mendengar pandangan dan berhujah. Ia baik untuk percambahan minda masyarakat agar masyarakat segar dengan hujah dan tidak bergantung kepada seringgit dua habuan menjelang pilihanraya semata-mata.

Jawapan saya ini bukan hanya untuk Tun Dr. Mahathir sahaja, tetapi juga merupakan jawapan yang saya cadangkan untuk dijawab pada hari di mana saya, Tun Mahathir dan manusia keseluruhannya berdiri di hadapan Allah SWT satu masa nanti. Ini kerana saya beriman dengan hakikat bahawa setiap apa yang dipertuturkan di dunia ini akan diadili di akhirat nanti. Setiap kenyataan yang keluar melalui televisyen, akhbar bahkan blog sekalipun direkod oleh malaikat-malaikat yang ditugaskan oleh Allah SWT untuk dibentangkan di hari yang kita tidak lagi mempunyai kuasa ke atasnya.

Firman Allah SWT yang bermaksud : Pada hari (ketika), lidah, tangan dan kaki mereka menjadi saksi atas mereka terhadap apa yang dahulu mereka kerjakan. – Surah al-Nur, ayat 24

Hakikatnya saya sebenarnya diajak untuk menari dengan irama yang gendangnya dipalu oleh UMNO. Saya diajak untuk turut sama mengutuk Lee Kuan Yew seperti pimpinan UMNO. Padahal, apa yang berlaku di seberang sini jauh lebih dahsyat daripada apa yang dilakukan oleh Lee Kuan Yew.

Pertama saya ingin nyatakan kepada Tun Mahathir bahawa asas Islam tidak sama dengan nasionalisme. Di dalam ajaran nasionalisme, tidak pernah dinyatakan apakah tujuan hidup ini. Tidak pernah saya terdengar sepatah kata dari pimpinan UMNO yang menghuraikan berkenaan tujuan hidup seorang manusia di muka bumi.

Jikapun ada, hanya sebaris dua dari menteri yang dimanahkan menjaga hal ehwal agama. Adapun pemimpin utama UMNO, tujuan hidup ini seolah-olah tidak menjadi agenda penting sehingga tidak pernah sedikitpun terkeluar isu ini dari bibir mereka.

Islam meletakkan bahawa tujuan hidup untuk mengabdikan diri kepada Allah SWT. Justeru, manusia dihidupkan untuk diuji oleh Allah SWT siapakah di kalangan mereka yang terbaik amalannya.
Firman Allah SWT yang bermaksud : Dia lah yang telah mentakdirkan adanya mati dan hidup (kamu) - untuk menguji dan menzahirkan keadaan kamu: siapakah di antara kamu yang lebih baik amal dan aktivitinya ; dan Ia Maha Kuasa (membalas amal kamu), lagi Maha Pengampun, (bagi orang-orang yang bertaubat) (Surah al-Mulk, ayat 2)

Apabila tujuan hidup untuk mengabdi kepada Allah SWT, dan hidup sendiri merupakan ujian untuk menguji siapakah yang beramal soleh, justeru manusia perlu bersyahadah dengan maksud sanggup menjadi saksi untuk menyatakan ketuhanan Allah SWT dan kenabian Nabi Muhammad SAW. Jika syahadah manusia pada lafaznya, maka syahadahnya pertubuhan ialah pada dasarnya.

Ingin saya bertanya kepada Tun Mahathir, apakah dasar perjuangan UMNO? Di celah manakah UMNO meletakkan Islam setelah dasar kebangsaan dijadikan sebagai dasar perjuangannya? Dari sudut praktikalnya, adakah perjuangan UMNO merupakan satu amal soleh?

Adakah pada saat UMNO yang menjadi tulang belakang kerajaan mengeluarkan lesen judi itu merupakan amal soleh? Adakah pada saat UMNO menghapuskan tulisan jawi pada tahun 1968 sehingga melahirkan generasi yang buta al-Quran itu merupakan amal soleh? Adakah pada waktu Tun Mahathir menarik balik peruntukan perkapita untuk sekolah agama rakyat itu merupakan amalan soleh?

Kedua, Tun Mahathir melabelkan saya dan PAS sendiri sebagai punca pecah belah orang Melayu. Barangkali kerana sayalah yang menyebabkan parti UMNO diharamkan pada tahun 1987 yang membawa kepada penubuhan Semangat 46.

Barangkali sayalah juga penyebabnya sehingga terpecat Timbalan Presiden UMNO pada tahun 1999 yang membawa kepada penubuhan parti Keadilan dan kini dikenali sebagai Parti Keadilan Rakyat. Saya bimbang, Tun Mahathir sudah dijangkiti penyakit Melayu Mudah Lupa yang pernah disebutnya satu ketika dahulu.

Suka saya jelaskan. Islam meletakkan bahawa pecah belah ialah satu perkara yang pasti berlaku di kalangan masyarakat manusia.

Allah SWT berfirman yang bermaksud : "..dan Kami berfirman: "Turunlah kamu! Sebahagian dari kamu menjadi musuh kepada sebahagian yang lain dan bagi kamu semua disediakan tempat kediaman di bumi, serta mendapat kesenangan hingga ke suatu masa (mati)". – (Surah al-Baqarah, ayat 36)

Perpecahan telah digazetkan oleh Allah SWT di dalam al-Quran lama sebelum PAS ditubuhkan lagi. Ia berlaku apabila ada yang memilih hidayah dan ada yang menolaknya. Nabi Muhammad SAW datang membawa hidayah daripada Allah SWT dan ditolak oleh kaum yang sebangsa dengannya.

Utbah bin Rabiah yang mewakili gerakan nasionalis Quraisy pada zamannya, bangkit dengan tegar melabelkan bahawa Nabi Muhammad SAW sebagai pemecah belah dengan kata-katanya yang bermaksud : Dengan agama yang kamu bawa, kamu telah memecahbelahkan kesatuan mereka!

Adakah benar baginda merupakan pemecah belah? Tentu sekali tidak, tetapi itulah natijahnya apabila membawa kebenaran seperti yang dilakukan oleh Rasulullah SAW.

Dari zahirnya kelihatan Tun Mahathir sebagai seorang yang sangat cintakan perpaduan Melayu. Sedarkah Tun Mahathir bahawa UMNOlah selama ini yang menzalimi orang-orang Melayu? Pada tahun 1961, siapakah yang menculik ADUN-ADUN PAS di Terengganu yang menyebabkan akhirnya kerajaan PAS pimpinan Allahyarham Daud Samad digulingkan dari pintu belakang?

Di Kelantan, mereka juga menculik lima wakil rakyat PAS dengan tujuan menggulingkan kerajaan yang dipimpinan oleh Allahyarham Dato Asri Muda namun usaha mereka gagal. Ini boleh disahkan oleh bekas wakil rakyat Tanah Merah Timur yang masih hidup sekarang ini, Che Omar Mohamad yang turut menjadi mangsa. Siapakah yang bertanggungjawab melakukan perbuatan tidak demokratik ini kalau bukan UMNO?
Episod-episod kezaliman ini masih segar di ingatan pejuang-pejuang PAS. Bukan untuk menyemarak api permusuhan lama jauh sekali menyimpan dendam, tetapi sekadar untuk memperkukuhkan fakta sejarah buat generasi muda yang saya bimbang terbuai dengan dodoi Ketuanan Melayu yang ditaja oleh UMNO.

Di zaman Tun Mahathir, siapakah yang bertanggungjawab melakukan persempadanan pilihanraya pada tahun 2003 yang menafikan pertambahan kerusi parlimen dari negeri yang majoritinya orang Melayu kalau bukan UMNO di zaman Tun Mahathir?

Siapakah yang bertanggungjawab mengarahkan pembunuhan beramai-ramai Ibrahim Libya di Memali bersama pengikut-pengikutnya yang kesemuanya terdiri daripada orang Melayu tanpa sebarang sebab yang munasabah kalau bukan UMNO di zaman Tun Mahathir? Siapakah yang memperkenalkan pengajian Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris yang kemudiannya ditolak sendiri oleh UMNO kalau bukan Tun Mahathir?

Hari ini, UMNO masih lagi menjuarai amalan tidak demokratik. Di Perak, mereka gulingkan kerajaan dari pintu belakang. Di Selangor, mereka melantik Setiausaha Kerajaan tanpa sedikitpun perbincangan dengan Menteri Besar.

Peliknya, juara Ketuanan Melayu inilah pula yang menentang usul mengembalikan kuasa sultan di Selangor. Tidak malukah mereka kepada DAP yang mereka dakwa sebagai parti cauvinis Cina? Di Kelantan, mereka nafikan royalti minyak serta menubuhkan Jabatan Pembangunan Persekutuan (JPP). Jika begini, demokrasi pun tidak, federalism pun tidak, Islam jauh sekali!

Apa yang lebih penting, Islam tidak akan sempurna tanpa iman. Al-Quran sering menyebut Wahai orang-orang yang beriman tetapi al-Quran tidak menyebut Wahai orang-orang Islam. Ini kerana seorang yang mengerjakan rukun Islam sahaja belum layak dipanggil orang yang beriman jika hatinya tidak beriman dengan yakin kepada Allah SWT.

Jika Tun Mahathir berkata bukti UMNO berjasa kepada Islam dengan membina masjid, maka Abdullah bin Ubay di zaman Rasulullah SAW lebih dahulu membina masjid yang dikenali sebagai Masjid Dhirar.

Jika Tun Mahathir menyatakan bahawa UMNO berjasa kepada Islam dengan membina sekolah agama, maka di Thailand juga wujud sekolah-sekolah agama. Bahkan jika Tun Mahathir berkata bahawa jasa UMNO ialah arak tidak dihidangkan di majlis rasmi kerajaan, maka apakah bezanya jika arak tetap diberikan lesen secara besar-besaran dan judi pula terus dinikmati sekalipun bertentangan dengan nilai-nilai Islam dan kemanusiaan.

Pertanyaan saya pula kepada Tun Mahathir, sebutkan apakah yang saya lakukan di Kelantan yang bertentangan dengan Islam. Jika tidak ada, maka untuk apa kami dilawan?

Akhir kata, saya akui Tun Mahathir seorang yang bijak, dan alangkah baiknya kebijaksanaannya digunakan untuk Islam. Nasihat saya kepada Tun Mahathir, sebelum terlambat marilah sama-sama berfikir untuk menempuhi hari pengadilan yang dijanjikan oleh Allah SWT.

Jika saya ditanya adakah saya telah mengajak Tun Mahathir dan rakan-rakan sealiran dengannya agar meninggalkan aliran nasionalis sekular dan menerima Islam yang syumul, saya Insya-Allah akan menjawab : (Ya Allah, aku telah menyampaikan..)


HAJI NIK ABDUL AZIZ BIN NIK MAT

Kg. Pulau Melaka, Kota Bharu.

Bertarikh : 29 Safar 1432H / 2 Februari 2011

Harakahdaily


WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM

0
sumber :-

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM


APAKAH NIK AZIZ `PELACUR AGAMA' ?

Posted: 03 Feb 2011 12:00 AM PST

Oleh: WFAUZDIN NS

NAMPAKNYA serangan Mursyidul Am PAS Tuan Guru Nik Aziz terhadap Umno ternyata berkesan. Apa yang diperkatakan oleh Tuan Guru Nik Aziz bahawa sesiapa yang tidak menyokong PAS sewaktu PAS bertanding menentang Umno di PRK Dun Tenang baru-baru ini adalah golongan Jahiliyyah membuatkan pemimpin Umno `sesak nafas'.

Maka, bermacam ulasan keluar untuk mengharamkan apa yang diperkatakan oleh Tuan Guru Nik Aziz walaupun Tuan Guru Nik Aziz berhujah berlandaskan Al-Quran. Umno pula berhujah berlandaskan akal yang cetek lagi jahil. Apabila politik mahu diasingkan dengan ugama, maka sudah tentu pendapat Tuan Guru Nik Aziz tidak boleh diterima oleh Umno.

Memetik kenyataan Timbalan Yang Dipertua Jaringan Melayu Malaysia (JMM), Omar Saleh, " Nik Aziz terlalu banyak menggunakan agama untuk kepentingan politik beliau. ''Saya ingin bertanya kepada beliau, apakah status nenek moyang saya dan mereka yang tidak mengundi Pas sebelum Pas diwujudkan. Adakah mereka ini kafir seperti 'fatwa' yang dikeluarkan Pas?

Kenyataan di atas membuktikan betapa jahilnya beliau. Pernahkah PAS mengeluarkan fatwa bahawa ahli-ahli Umno kafir? Pemimpin PAS hanya pernah menyebut bahawa barangsiapa yang menolak hukum Islam termasuk hukum hudud yang diwajibkan oleh Allah, maka rosak akidahnya. Jika Umno terasa termasuk di dalam golongan yang menentang hukum Allah, maka fikirlah sendiri apa hukumnya.

Bagi menjawab soalan Omar Salleh itu yang mahu status nenek moyangnya yang tidak mengundi PAS sebelum PAS diwujudkan, adakah mereka kafir atau tidak, itu salah satu soalan orang yang masih Jahiliyyah. Beliau perlu tahu, semasa hidup nenek moyangnya sehingga mati, adakah nenek moyangnya beramal dengan perintah Allah dan tidak pernah menentang hukum Allah? Seandainya nenek moyang beliau pernah menentang hukum Allah dan tidak bertaubat sehingga mati, adakah matinya boleh dikatakan mati di dalam beriman? Omar Salleh jawab sendiri soalan beliau itu.

Islam bukan dibawa oleh PAS. Islam agama di sisi Allah dan dibawa oleh Nabi. PAS sebagai wadah politik ingin memperjuangkan hukum Allah ini. Samada PAS wujud atau tidak, kita sebagai umat Islam mesti menegakkan hukum Allah dengan apa cara sekali pun. Kita patut bersyukur kerana PAS wujud di negara ini sebagai wadah politik yang ingin melaksanakan apa yang diperintahkan oleh Allah. Bayangkan jika Umno, MCA, Gerakan, MIC atau DAP sahaja yang wujud di negara ini, siapakah yang boleh diharapkan untuk memperjuangkan Islam? Umno? Setelah lebih 50 tahun Umno memegang kuasa, mana lebih banyak Umno lakukan samada yang makruf atau yang mungkar?

Umno melakukan yang Makruf secara berpilih-pilih seperti membina masjid, Bank Islam, Universiti Islam, Tabung Haji, Takaful dan beberapa lagi program Islam, tetapi Umno tidak melaksanakan Nahi Mungkar. Umno menolak terus perundangan Islam. Umno tidak mencegah kemungkaran sebaliknya banyak menganjurkan kemungkaran. Menolak perlaksanaan Hukum Hudud, tetapi menerima baik Akta zalim ISA. Sudahlah tidak mahu melaksanakan hukum Allah ini, Umno menyekat dengan kuasa yang mereka ada untuk menentang pihak lain yang ingin melaksanakannya.

PAS bukan agama, tetapi PAS membawa ajaran agama Islam itu sendiri. Jika ada satu pihak yang memperjuangkan Islam, dan satu lagi memperjuangkan bangsa semata-mata, mana satukah yang kita pilih? Jika kita tidak memilih perjuangan Islam, maka memang tepat jika kita digelar golongan Jahiliyyah. Hanya Jahiliyyah yang tidak mahu bersama Islam./wfauzdin.blogspot.com

bumiperak

0
sumber :-

bumiperak


Gambar2 serangan pro-Mubarak dgn penunjuk perasaan di Mesir

Posted: 03 Feb 2011 06:22 PM PST

A foreign journalist is believed to have been killed while covering the anti-government riots in Cairo today.
The reporter, who is understood to be a Greek national, was one of dozens of journalists who came under attack from supporters of President Hosni Mubarak during another day of heavy violence in the Egyptian capital.
Journalists were beaten with sticks and fists by pro-government mobs on the streets Cairo and dozens were reported detained by security forces in what the U.S. called a concerted attempt to intimidate the press.
Scroll down for video
Fury: Egyptian soldiers restrain a protester who tried to get to opposition lines near Tahrir Square in Cairo today
Fury: Egyptian soldiers restrain a protester who tried to get to opposition lines near Tahrir Square in Cairo today
Photographers reported a string of attacks by supporters of President Hosni Mubarak near Tahrir Square, the scene of vicious battles between Mubarak supporters and protesters demanding he step down after nearly 30 years in power.
The Egyptian government has accused media outlets of being sympathetic to protesters who want Mubarak to quit now rather than complete his term as he has pledged. But this evening there were reports that Egypt's military were rounding up journalists for their own protection.
Eye of the storm: Protesters gather in Cairo's main square this morning amid fresh clashes between anti- and pro-government supporter
Eye of the storm: Protesters gather in Cairo's main square this morning amid fresh clashes between anti- and pro-government supporter
Stand-off: Anti-government protesters (bottom) hold their position amid escalating chaos
Stand-off: Anti-government protesters (bottom) hold their position amid escalating chaos
The injured Greek journalist, Petros Papaconstantinou, said on Kathimerini's website that: 'I was spotted by Mubarak supporters. They ... beat me with batons on the head and stabbed me lightly in the leg. Some soldiers intervened, but Mubarak's supporters took everything I had on me in front of the soldiers.'
Restraint: Egyptian army soldiers try to stop pro-government demonstrators from approaching Cairo's Tahrir Square
Restraint: Egyptian army soldiers try to stop pro-government demonstrators from approaching Cairo's Tahrir Square
A Greek freelance photographer was punched in the face by a group of men who stopped him on the street near Tahrir Square and smashed some of his equipment.
The leaders of France, Germany, Britain, Italy and Spain said in a joint statement that the 'attacks against journalists are completely unacceptable'.
Associated Press spokesman Paul Colford said that 'AP journalists in Egypt have faced the same harassment and intimidation as other news organisations'.
One Associated Press location was disrupted by men wielding sticks, and satellite equipment was taken.
'The situation was quickly defused,' Colford said.
'No one was injured.'
Manning the barricades: An anti-government protester stands atop a homemade roadblock in Cairo's main square
Manning the barricades: An anti-government protester stands atop a homemade roadblock in Cairo's main square

Turkey's state broadcaster TRT, said its Egypt correspondent, Metin Turan, was beaten by a group of around 15 pro-Mubarak demonstrators with batons and lost a tooth in the attack. His camera, money and cell phone were stolen.
Three other Turkish journalists were also stopped and roughed up near Tahrir square, TRT said.
Polish state television TVP said that two of its crews were detained in Cairo. One was released after one of its camera's was smashed, it said.

Detained: A pro-Mubarak supporter is carried away by Egyptian soldiers after he was restrained and tied up by the soldiers during clashes with anti-Mubarak protesters
Detained: A pro-Mubarak supporter is carried away by Egyptian soldiers after he was restrained and tied up by the soldiers during clashes with anti-Mubarak protesters
Egypt's Government spokesman Magdy Rady had earlier said that the assertion of state involvement in street clashes and attacks on reporters was a 'fiction', and that the government welcomed objective coverage.
'It would help our purpose to have it as transparent as possible. We need your help,' Rady said.
He added that some media were not impartial and were 'taking sides against Egypt'.
Safe haven: Egyptians take a rest at a mosque turned into a makeshift emergency treatment centre
Safe haven: Egyptians take a rest at a mosque turned into a makeshift emergency treatment centre
Ms Moore, a pro-democracy activist, said: 'We've seen the dead brought in over night and all sorts of injuries. The police are behind this. Either they are plain-clothes officers or they are paid thugs.
'They've turned the square into a war zone. Anti-government protesters outnumber them, but the Mubarak supporters have weapons, molotov cocktails and knives.

'Our protests against Mubarak have been peaceful with families camping in the square, but they have mostly left because of the violence. But we are still determined and will not leave.'
Improvised armour: An opposition supporter throws a rock during rioting with pro-Mubarak supporters
Improvised armour: An opposition supporter throws a rock during rioting with pro-Mubarak supporters
Egypt's Prime Minister Ahmed Shafiq has since apologised for the attacks by regime supporters on anti-government protesters in central Cairo, vowing to investigate who was behind them.
The protesters accuse the regime of sending a force of paid thugs and policemen in civilian clothes to attack them with rocks, sticks and firebombs to crush their movement to oust the president
Prime Minister Shafiq told state TV: 'I offer my apology for everything that happened yesterday because it's neither logical nor rational.'

THE MANY WAYS TO PROTECT YOUR HEAD IN A FIGHT WITH STONES

Desperate times call for desperate measures. The anti-Mubarak protesters in Tahrir Square have resorted to a variety of headgear - at times comical - to protect themselves in the pitched battle against President Mubarak's thugs.

Stones are the preferred weapon in this Old Testament-style fight within the Egyptian capital and the protesters have made use of whatever lies closest to hand.

There's the man with a saucepan on his head, another with what looks like a latticed litter basket - so he can still see where the rocks are coming from - and another with a piece of styrofoam tied with a scarf to the top of his head.
In Yemen, one protester was even more inventive - he created a makeshift helmet with two baguettes, a chapatti and clingfilm.
An anti-government protestor uses water bottles as a protection for his head in Cairo, Egypt, Thursday, Feb. 3, 2011
An opposition supporter with pieces of bread taped onto his head shouts slogans during an anti-government protest in Sanaa
A man with a piece of styrofoam tied to his head near Tahrir square in Cairo, Egypt
An Egyptian protester wears an improvised helmet made of cloth and a cardboard box

An opponent of embattled Egyptian president Hosni Mubarak tries to protect his head while calling for reinforcements
An Egyptian anti-government demonstrator covers his head during clashes with pro-regime opponents

Egyptian protestors opposed to President Hosni Mubarak gather on February 3, 2011 in Cairo s central Tahrir square
Egyptian anti-government demonstrators raise their hands as they ask their fellow protestors to stop clashing with pro-regime opponents

Throughout last night there were what appeared to be a planned series of assaults on the demonstrators. Activists said police snipers used the cover of darkness to shoot at them, killing at least three people.
About 300 people are believed to have died since the Egyptian uprising began. But after several days of peaceful rallies the situation drastically changed within the last 24 hours. The president's supporters charged into the square on horses and camels, lashing people with whips, while others rained firebombs and rocks from rooftops.
Demonstrators calling for an immediate end to Mr Mubarak's 30-year-rule accused the state of organising the violence to crush their protest or to create a pretence for the military to intervene to restore order.
The protesters showed police ID badges they said were taken from their attackers, while some government workers said their employers ordered them into the streets.
Dr Rafik Bedair, of the Egyptians United group based in the UK, helped organise a group of six British doctors who flew out to Cairo from London last night to provide medical treatment to protesters. He told the Standard: 'There is no question this is state-organised violence. People are being massacred in the square. The big question is when the army will intervene and whose side they will take.
'The government has used these tactics before at election times of paid thugs and secret police to create unrest. They may then call on the army to keep order. But more anti-government protesters have been arriving in the square this morning to increase our numbers. People are willing to fight.'
The U.S. is condemning the notion the state may have co-ordinated violence against protesters.

Preparations: Anti-government protesters bring stones to throw at supporters of President Hosni Mubarak
Preparations: Anti-government protesters bring stones to throw at supporters of President Hosni Mubarak

Aftermath: Protesters carry a suspected plain clothes policeman for treatment after he was hit by a rock
Aftermath: Protesters carry a suspected plain clothes policeman for treatment after he was hit by a rock
The Egyptian people must be able to exercise freely their right to peaceful assembly, and enjoy the full protection of the security forces. Attacks against journalists are completely unacceptable.'We condemn all those who use or encourage violence, which will only aggravate the political crisis in Egypt.
'Only a quick and orderly transition to a broad-based government will make it possible to overcome the challenges Egypt is now facing. That transition process must start now.'
Their statement echoed calls by the White House which has been demanding that America's old ally - who has said he will not stand for election again in September - should begin the process of political transition immediately.
David Cameron's official spokesman said: 'We will continue to use all channels to bring pressure to bear on the regime.'

An injured pro-Mubarak supporter is detained by anti-government demonstators at an underground metro station after being rounded up
An injured pro-Mubarak supporter is detained by anti-government demonstators at an underground metro station after being rounded up

As the U.N. moved to evacuate its staff, Secretary General Ban Ki-moon called for s swuift transition of power.
'Many people are now asking the government should take reform,' he told a London news conference.
'There have been calls for transition, very orderly peaceful transition. If a transition needs to be taken, the sooner the better.
Asked about reports of attacks on reporters, Ban said: 'The freedom of speech, whether peaceful demonstrators or journalists, should be fully guaranteed and protected.
'The government should listen very attentively to the wishes of the people.'
Time out: An anti-government protester takes a rest in the rock-strewn main square
Time out: An anti-government protester takes a rest in the rock-strewn main square

Read more: Dailymail

Kami Sokong Tokguru

0
sumber :-

Kami Sokong Tokguru


Huru-hara Di Mesir,Kerajaan Malaysia Lambat Bertindak

Posted: 03 Feb 2011 01:25 AM PST

Tag : Isu Semasa

Rusuhan di Mesir:
Kerajaan malaysia lambat bertindak,
mengikut maklumat yang saya terima ketika ini kerajaan Indonesia sudah hampir selesai membawa pulang semua pelajar mereka dari mesir. Sedangkan Pelajar malaysia kat sana sudah 4 hari terputus bekalan makanan, yang ada pun kedai makanan dlm kawasan lapangan terbang saja dengan harga yang mahal.

Hari ini baru kerajaan nak bertindak.Inikah namanya rakyat didahulukan??

03/02/2011 1:54am
KUALA LUMPUR, 3 Feb (Bernama) — Kedutaan Besar Malaysia di Kaherah telah melancarkan Pelan Tindakan Evakuasi untuk membawa keluar warga Malaysia, khususnya pelajar dari negara bergolak itu.
Berdasarkan kenyataan yang disiarkan di blog Jabatan Penuntut Malaysia Kaherah, operasi pelan bermula 2 Feb. Rakyat Malaysia akan dibawa keluar melalui penerbangan ataupun pelayaran.

Berdasarkan modus operandi pelan berkenaan, mereka yang masih berada di negara itu akan dikumpulkan di beberapa tempat sebelum penerbangan keluar dibuat dengan pesawat Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM).

Kesemua individu yang diselamatkan melalui penerbangan ehsan akan dikumpulkan di Jeddah.
Individu dari Kaherah akan berkumpul di Kompleks Haiyyu Ashir dan DMAK; dari Iskandariah akan berkumpul di Rumah MARA manakala mereka dari Mansourah pula akan diterbangkan ke Iskandariah sebelum dibawa ke Jeddah dan berkumpul di Hotel New Mansourah.

Para peserta dikehendaki berkumpul sebelum bertolak ke lapangan terbang pada masa yang ditetapkan iaitu di Kaherah pada 11 pagi 2 Feb; dan pada 10 pagi 3, 4 dan 5 Feb.
Peserta dari Iskandariah pula perlu berkumpul pada 9 pagi 4, 5 dan 6 Feb.
Rakyat Malaysia yang mengikuti pelayaran pula akan melalui Pelabuhan Al-Adabiyah sebelum ke Pelabuhan Jeddah dan berkumpul di Kompleks Haiyyui Ashir.

"Jeddah adalah pusat transit (penginapan di asrama Tabung Haji) untuk tempoh tidak melebihi sebulan, penginapan dan makan minum ditanggung oleh Kerajaan Malaysia," demikian menurut kenyataan itu.
Pelayaran dari Pelabuhan Jeddah menuju ke Pelabuhan Pulau Pinang atau Pelabuhan Klang.

Kos perjalanan balik ke Mesir adalah atas tanggungan sendiri. Bagaimanapun perjalanan dari tempat penginapan ke pelabuhan atau lapangan terbang disediakan.
Setiap peserta hanya dibenarkan membawa bagasi kecil tidak melebihi tujuh kilogram, selain diingatkan supaya membawa pasport/dokumen perjalanan yang sah.

Menurut kenyataan itu lagi, operasi menyelamat itu akan terlebih dahulu ditumpukan kepada pelajar wanita, pelajar berkeluarga, pelajar yang uzur dan sakit, berada di zon risiko tinggi, pelajar tahun pertama dan pelajar sekolah rendah/sekolah menengah.
Selain itu, pelajar juga perlu mengisi borang makluman pelajar sebelum mengikuti penerbangan dan pelayaran berkenaan.

Sebarang pertanyaan boleh dikemukakan kepada para pegawai kedutaan iaitu Saharudin Hassan (+2010-5005338), Wan Ahmad Tarmizi Wan Idris (+2010-1101004), Muhammad Hazam Hajanan (+2010-8714264) dan Samsul Kahar Kamarudin (+2010-5382715).
– BERNAMA
Pro-government demonstrators, below, some riding camels and horses and armed with sticks, clash with anti-government demonstrators, above, in Tahrir square, the center of anti-government demonstrations, in Cairo, Egypt Wednesday, Feb. 2, 2011.


An Egyptian  cries in front of on army tank in Tahrir, or Liberation square, in Cairo, Egypt, Wednesday, Feb. 2, 2011. Several thousand supporters of President Hosni Mubarak, including some riding horses and camels and wielding whips, clashed with anti-government protesters Wednesday as Egypt's upheaval took a dangerous new turn.
AP Photo 13 minutes ago

Berita terkini disini :
pinkturtle2.wordpress.com

dan disini:
http://beritaterbaru.net/search/rusuhan-di-mesir


 
 
Cari N3 lama-lama disini

MIMPI SENJA

0
sumber :-

MIMPI SENJA


Mencari rezeki di bandar kecil Lahad Datu ...

Posted: 03 Feb 2011 09:39 PM PST

Atas urusan syarikat, selepas setahun, tiba lagi aku ke bandar kecil pantai timur Sabah iaitu Lahad Datu.
Tidak banyak perubahan yang aku dapati jika dibandingkan setahun yang lalu. Cuma sebuah komplek belibelah baru sedang dibina bersebelah hotel tempat aku menginap - Executive Hotel . Disebabkan kesibukan kerja, walaupun aku tiba di sini pada 1Feb yang lalu, menghalang aku dari keluar memerhatikan pergerakan hidup seharian penduduk sini.
Cuti Thn Baru Cina memberi kesempatan pada aku untuk 'meronda' .... dan ini lah sebahagian yang aku dapat melihat .. ternya tidak banyak berubah dari segi penghidupan mereka ...

Perahu kecil digunakan untuk membawa penduduk di pulau seberang untuk ke bandar Lahad Datu

Remaja ini dalam linkungan 15-16 tahun mencari rezeki menjual buah-buahan


Haha yang ini menarik ... menjual rokok seludup ... ada brand Astro ...

Masih terdapat ramai peniaga-peniaga Filipina (pendatang haram katanya) mengambil kesempatan berniaga rokok. Sederet makcik-makcik ini menyimpan barangan jualan masing-masing apabila mendapati aku menfokuskan kamera aku ke arah mereka.

Selepas aku ronda-ronda, seorang sahabat (yg baru aku kenali - pengikut 'mimpi senja') menjemput aku untuk makan tengahari. Dia berpesan pada aku, jgn cakap apa-apa pasal blog, pakatan rakyat atau pembangkang kerana orang yang hendak kami temui adalah seorang Ketua Cawangan Umno .... hahaha., aku kata boleh lah kita korek2 rahsia dari dia ...
sah .... nanti kalau ada kelapangan akan aku muatkan di sini bagaimana seorang Ketua Cawangan Umno menghentam Umno ...
Aku balik hotel tersenyum sorang-sorang ... beginilah nasib Umno di Sabah sebenarnya ....

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

0
sumber :-

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


CAHAYA DI MASJID AL AQSA

Posted: 03 Feb 2011 07:46 AM PST
Media dan pergolakan Mesir

Posted: 03 Feb 2011 04:29 AM PST

Media dan pergolakan Mesir

Mustafa K Anuar | Feb 03, 2011

Enam wartawan dari stesyen televisyen satelit Al Jazeera edisi bahasa Inggeris baru-baru ini dilaporkan ditahan buat beberapa ketika dan kemudian dilepaskan oleh pihak tentera Mesir. Tetapi alat kelengkapan kamera mereka masih dirampas dan berada dalam tangan pihak berkuasa.

Bukan itu sahaja. Sebelum ini, regim Hosni Mubarak mengambil tindakan untuk menutup biro Al-Jazeera di Mesir kerana nampaknya disebabkan pelaporan beritanya yang meluas dan kritis tentang pergolakan di Mesir yang tidak disenangi regim itu.

Kejadian ini bukanlah sesuatu yang luar biasa khususnya bagi orang Mesir dan juga pemerhati media kerana sebelum tercetusnya konflik dan protes besar-besaran di Mesir ini sudahpun berlaku di masa lalu beberapa kes wartawan dan blogger ditahan dan juga dihadapkan ke mahkamah atas alasan "keselamatan negara" dan sebagainya. Atau sekurang-kurangnya tindakan pemerintah ini adalah bertujuan untuk cuba menakut-nakutkan pihak media dan wartawan tertentu.

Tindakan ini nampaknya "selaras" dengan sikap dan dasar regim Mubarak yang rata-rata tidak menghormati prinsip kebebasan bersuara dan kebebasan media di negaranya. Dan tindakan regim Mubarak baru-baru ini menutup rangkaian Internet dan sekali gus menjejaskan aktiviti blog, emel, Facebook dan Twitter serta rangkaian telefon bimbit - walaupun mengejutkan ramai orang - adalah secocok dengan paradigma kolot dan merbahaya ini. Ini kerana ianya merupakan satu usaha pihak berkuasa Mesir untuk melumpuhkan komunikasi, aktiviti dan solidariti antara ribuan orang Mesir yang membawa protes mereka ke jalan-jalan di Kahirah dan kota lain di Mesir.

Pendekata, inilah cara atau kaedah yang digunakan oleh sesebuah regim yang mengalami keretakan hegemoninya di mata rakyat jelata dan merasakan kepentingannya terancam. Tindakan ini adalah selain daripada menggunakan kekerasan pada peringkat akhirnya melalui "khidmat" apparatus negara seperti polis dan tentera bertujuan untuk "mendiamkan" orang ramai.

Sesungguhnya rakyat jelata Mesir selama lebih kurang tiga dekad yang lalu tidak mempunyai peluang dan ruang (kalau adapun, kurang) untuk melafazkan secara terbuka perasaan tidak puas hati, kegelisahan, kekecewaan, kemarahan, keinginan dan impian mereka melalui media massa arus perdana yang ada di negara itu. Seperti di kebanyakan negara yang mengalami kebebasan media yang tersekat, Internet dilihat atau diangkat sebagai satu "cahaya" yang boleh menerangi bumi Mesir pada tahap dan keadaan sosial tertentu.

Ini bukanlah untuk mencadangkan bahawa tercetusnya satu gelombang "reformasi" di Mesir adalah disebabkan rangkaian Internet dan aktiviti blog, Facebook dan Twitter semata- mata. Keadaan sosio-ekonomi dan politik di Mesir dan ruang komunikasi yang "dibuka" oleh Internet saling "mencuit" hati dan memperkasakan rakyat Mesir untuk memberontak dan meluahkan perasaan pemberontakan ini.

Dengan kata lain, kemiskinan, pengangguran, harga barang keperluan yang melambung tinggi, rasuah, dan juga ketiadaan (atau kekurangan) akauntabiliti dan ketelusan serta penyalahgunaan kuasa bagi diri pihak pemerintah, antara lain, merupakan beberapa faktor utama yang menggerakkan hati rakyat untuk bangkit menuntut keadilan dan kesaksamaan. Dan dalam konteks ini media baru dan media sosial saling membantu meningkatkan kesedaran politik rakyat.

Lagipun, hakikat bahawa rakyat Mesir terus bangkit memberontak walaupun rangkaian Internet dicengkam kuat oleh regim Mubarak menunjukkan faktor sosio-ekonomi dan politik menjadi pemangkin utama dalam pergolakan Mesir ini. Tetapi ada juga kemungkinan bahawa penutupan rangkaian Internet ini menggerakkan lagi rakyat Mesir, lebih-lebih lagi generasi muda yang pandai-teknologi (tech-savvy), terus berdegil memprotes di khalayak ramai.

Iktibar daripada pengalaman Mesir

Apakah pengajaran atau iktibar yang boleh diperolehi dari pengalaman Mesir ini? Antara lain, pemerintah mesti hormati prinsip demokrasi, keadilan, akauntabiliti dan ketelusan yang boleh membantu mencorakkan dasar pemerintah yang mesra rakyat atau people-centred dan mendirikan sebuah masyarakat yang lebih adil, maju, bertamadun dan harmonis.

Tidak kurang pentingnya ialah dasar ekonomi yang tidak menghasilkan jurang besar antara si kaya dan si miskin, dan juga penting ialah gaya hidup mewah pemerintah tidak bertentangan atau berkontradiksi dengan cara hidup sebilangan besar rakyat yang melarat dan miskin. Jurang pemisah ini sudah tentunya boleh menyalakan api di hati yang marah dan perut yang lapar.

Dari segi komunikasi dan media, pemerintah Mesir, seperti pentadbiran negara lain yang kononnya mengamalkan sistem pemerintahan demokrasi, perlu menghormati dan menghayati kebebasan media dan kebebasan bersuara untuk setiap lapisan masyarakat.

Media yang bebas dan bertanggungjawab boleh memainkan peranan yang penting bagi memberi maklum balas rakyat terhadap dasar-dasar yang digariskan oleh pemerintah dan yang menimbulkan implikasi kepada kehidupan rakyat jelata. Bukan sahaja maklum balas ini membolehkan pemerintah mengetahui kesan dari dasarnya tetapi juga memberi peluang bagi rakyat untuk melibatkan diri mereka secara langsung atau tidak langsung dalam proses mengambil keputusan (decision-making process) bagi menentukan bahawa dasar berkenaan betul-betul memberi manfaat kepada rakyat biasa.

Seperti halnya di Malaysia, penglibatan politik rakyat tidak hanya bermula dan berhenti pada saat mereka membuang undi di pilihan raya. Mereka mempunyai hak untuk mengambil bahagian dalam membantu mencorakkan dasar negara melalui kegiatan seperti perbincangan umum, surat kepada wakil rakyat, membuat petisyen dan berdemonstrasi di jalan. Rakyat tidak boleh memberi cek kosong (blank cheque) kepada wakil rakyat mereka untuk membolehkan wakil mereka berbuat apa yang mereka suka.

Perasaan kecewa, gelisah, tidak puas hati serta keinginan dan impian rakyat yang dibendung kerana tiada media arus perdana yang sanggup memberi peluang untuk luahan perasaan ini boleh akhirnya "meletup" hingga mencetuskan krisis politik dalam negara di mana rakyat bangkit untuk menuntut keadilan di ruang awam.

Lagipun, sekatan yang dikenakan terhadap media arus perdana menidakkan rakyat jelata ruang untuk berdialog sesama sendiri atau bersama pihak pemerintah secara bertamadun apabila berhadapan dengan masalah sosio-ekonomi dan politik yang menghantui negara. Sekurang-kurangnya dialog ini sepatutnya mengingatkan pemerintah bahawa ia perlu berunding atau berdialog dengan rakyat yang memilihnya untuk mewakili mereka dan kepentingan mereka, lebih-lebih lagi bagi isu yang mendatangkan kesan mendalam atau serius kepada diri rakyat itu sendiri.

Media dan wartawan yang bersekongkol dengan pihak pemimpin yang tidak adil dan telus hanya merumitkan lagi keadaan dalam masyarakat kerana gambaran realiti sosial yang menyeluruh tidak disampaikan ke pengetahuan si pemimpin untuk tindakan susulan. Sikap ini bukan sahaja mencabuli etika profesion kewartawanan kerana membelakangi kebenaran dan keadilan malah ia boleh dianggap sebagai satu tindakan yang bukan patriotik.

Seperkara lagi mengenai media baru dan media sosial; ianya adalah satu gejala yang menawan hati ramai orang, khususnya muda mudi. Itulah sebabnya usaha untuk menapis media ini, yang mana baru-baru ini ada ura-ura untuk berbuat demikian oleh pihak pemerintah di Malaysia, mendapat tentangan daripada khalayak ramai. Jadi kita boleh bayangkan betapa marahnya rakyat Mesir apabila regim Mubarak mengambil tindakan untuk menutup Internet ketika komunikasi pantas dalam kalangan aktivis dan rakyat biasa menjadi begitu perlu dan penting.

Akhir sekali, badan manusia boleh ditahan dan dipenjarakan. Idea dan perasaan insani yang dibendung akhirnya akan mengalir keluar jua menerusi saluran yang sesuai dengan keadaan tertentu.

*Mustafa K Anuar ialah pemerhati media dan politik.

LAWATAN KETUA CABANG TEMERLOH KE ATAS MANGSA BANJIR

Posted: 03 Feb 2011 12:42 AM PSTMentakab-2Feb .2011, Seramai 58 keluarga (kira-kira 250 orang) telah dipindahkan ke tempat pemindahan banjir di Sek Keb.Batu Kapur,Mentakab kerana menjadi mangsa banjir.
~
~mereka terdiri daripada penduduk kampung Batu Kapur,Sungai Buluh dan kg berhampiran.
banjir yang disebabkan limpahan air sungai Semantan berikutan hujan lebat berterusan.
~PKR Cabang Temerloh bersama Ketau Cabangnya ,Ahmad Nizam Hamid telah mengziarahi mangsa-mangsa banjir yang ditempatkan disekolah tersebut dan telah menyampaikan sumbangan daripada Cabang Temerloh berupa barang makanan seperti telur,ikan masin,susu,sirap,mi,air mineral,kicap,ikan bilis,mi segera,minyak masak,bawang dll.(JKM berikan beras dan ikan sardin).juga membantu penduduk memindahkan barang2 mereka ke tempat selamat (AJK mengharungi air pindahkan barang dan kenderaan 4x4)

Menurut kenyataan ketua cabang Temerloh lagi, kerajaan perlu baiki dan sediakan sistem perparitan yang lebih baik serta mendalamkan sungai Semantan.Ini kerana kawasan kampung tersebut adalah 'flood-prone area'.Sekiranya hujan lebat berterusan walaupun di luar musim tengkujuh,kawasan kampung tersebut akan menghadapi banjir, paling kurang 2 kali setahun.

Menurut beliau lagi, ini bukan perkara baru,sejak bertahun-tahun inilah masalah yg dihadapi oleh penduduk kampung yang kesal kerana kerajaan Pahang telah gagal mengambil tindakan pro-aktif walaupun kawasan tersebut (DUN Lanchang) di wakili oleh seorang Exco kerajaan negeri pahang dan parlimen oleh timbalan menteri.

Tiada langsung langkah pro-aktif dan peruntukkan dikeluarkan bagi meyediakan prasarana sistem perparitan yang lebih baik,efisien bagi mengelakkan atau sekurang-kurangnya mengurangkan risiko banjir yang menjejaskan kehidupan penduduk.Beliau melahirkan penghargaan kepada JKM,Pertahanan Awam,JKKK diatas khidmat cemerlang dan cekap.

JAMUAN MAKAN MALAM BERSAMA DSAI

Posted: 03 Feb 2011 12:41 AM PST


JAMUAN RAKYAT BERSAMA DSAI
Tarikh: 20/2/2011
jam : bermula 7.30 malam
tempat :Dewan Besar Taman Rimba Mentakab
kupon2 berharga RM40 seorang dan juga meja khas dijual dengan harga RM2000 sahaja.
kupon boleh didapati dengan menghubungi;
1.sdr ahmad nizam 019 9554246
2.sdr.amran 017 9264017
3.sdr Dr Yahya 013 9215468
4.sdr Raja Burhan 019 9623410
5.sdr Ramasamy (Appu) 010 9015611
6.sdr Bung Tajudin 019 9887111
7.sdr Hj Shukur 019 9681207

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT