Nuffnang

Pengikut

Cursing Malay : Terus Terang

0
sumber :-

Cursing Malay : Terus Terang


Melahirkan Anak Luar Nikah Adalah Semudah ABC

Posted: 03 Jan 2011 06:20 PM PST


D'Perbatasan

0
sumber :-

D'Perbatasan


Bunuh, rogol, rasuah & nilai Melayu

Posted: 03 Jan 2011 05:48 AM PST

Dunia Melayu kini telah berubah. Ini bukan sekali air bah, sekali emak meninggalkan abah. Yang berubah ini bukan emak dan abah. Yang berubah ialah nilai manusia Melayu. Ini satu perubahan yang amat besar. Dalam masa hanya satu generasi telah dilihat satu perubahan budaya nilai Melayu yang amat jelas. Satu anjakan atau lebih tepat lagi satu lonjakan nilai telah berlaku.

Lonjakan nilai manusia Melayu ini bukan dibawa oleh tok lebai atau oleh sasterawan negara atau cikgu sekolah. Nilai ini bukan datangnya dari sekolah pondok atau sekolah kebangsaan. Yang bertanggungjawab membawa nilai baru ini ialah struktur ekonomi.

Struktur ekonomi ini telah diperkenalkan kepada manusia Melayu oleh United Malays National Organisation. Selama hampir 30 dahulu, Mahathir Mohamad melalui Dasar Ekonomi Baru (DEB) telah memasukkan satu nilai dan budaya baru dalam roh manusia Melayu.

Tiga puluh tahun sebelum hari ini, manusia Melayu adalah manusia pertanian. Ekonomi Melayu adalah ekonomi pertanian. Justeru, nilai yang dilahirkan oleh manusia Melayu ketika itu menggambarkan sopan santun dan damai mesra masyarakat pertanian.

Apabila DEB diperkenalkan, dasar ini menolak manusia Melayu ke satu dunia dan alam yang baru – alam jual beli atau alam perniagaan. Pada tahun tahun 70-an, manusia Melayu telah digalakkan datang berhijrah ke bandar dan kota. Dari kampung yang permai, manusia Melayu telah mula memasuki pekan dan bandar yang adat budayanya amat berbeza.

Perubahan yang dibawa oleh DEB ini bukan satu perubahan yang perlahan lahan, bukan evolusi. DEB ini telah mengheret dan memaksa manusia Melayu untuk menerima satu nilai dan budaya yang baru. Justeru, roh manusia Melayu ini pada tahun-tahun 90-an dahulu telah dipopularkan sebagai roh Melayu baru. Ini adalah garis pisah antara Melayu pertanian dengan Melayu peniagaan.

Sistem ekonomi yang dimunculkan oleh DEB pada asasnya ialah ekonomi sistem kapitalis. Tetapi dengan United Malays National Organisation, sistem kapitalis ini telah diubahsuai. Sistem kapitalisme ini tidak lagi menjadi satu perniagaan bebas, tetapi kapitalisme kroni. Kapitalisme jenis ini telah memilih anak bini kawan dan sahabat menjadi rakan niaga untuk menerima dana dan kontrek dari kerjaaan. Kapitalisma kroni inilah yang selama ini bertanggung jawab melahirkan satu nilai baru kepada manusia Melayu.

Asas nilai baru yang sedang dianjurkan oleh United Malays National Organisation ialah mengumpul pangkat, darjat, harta dan kekayaan. Tamak dan haloba dianggap nilai yang baik dalam budaya niaga.

Mementingkan kontrak dan tender

Hari ini jati diri Melayu - siapa Melayu, apa kepercayaan manusia Melayu, apa agama manusia Melayu – semuanya telah didifinasikan oleh United Malay National Organisation. Semua pengtakrifan baik dan buruk sedang dimonopoli oleh United Malays National Organisation.

Naratif yang berbeza dari apa yang diajar oleh United Malays National Organisation akan dianggap salah atau akan termasuk ke dalam bab ajaran sesat. Ajaran agama Islam juga telah didifinasi oleh United Malays National Organistation. Halal haram, baik dan buruk bukan lagi dirujuk melalui kitab kitab suci, tetapi melalui 'juruheboh' dan jurucakap agama yang dilantik oleh United Malays National Organistion.

Tidak dibenarkan, malah dilarang dan diharamkan apa sahaja naratif yang berlainan dari cerita yang dimulutkan oleh penyokong United Malays National Organistion. Kebenaran kini, telah dan sedang dimonopoli oleh United Malays National Organistion.

Rasuah yang pada satu ketika dahulu tidak ditemui atau berani menyerang masyarakat pertanian kini telah menjadi satu jalur budaya Melayu. Rasuah kini dilihat sebagai ciri budaya untuk menjalankan apa sahaja bentuk perniagaan. Malah kaum pemodal dan orang berniaga kini telah menerima pakai budaya rasuah. Dalam perhitungan jual beli, mereka telah menyediakan belanjawan khusus untuk merasuah sesiapa yang patut dirasuah – dari budak pejabat hingga ke ketua pegawai eksekutif (CEO).

Nilai Melayu baru ini tidak berhenti di tahap rasuah sahaja. Satu contoh klasik: Lebih dari satu dekad dahulu ada satu kes di mana seorang ketua menteri dikaitkan dengan anak sekolah bawah umur yang hamil. Kes ini menjadi heboh. Tetapi dengan nilai Melayu baru, kes 'rogol bawah umur' ini tidak mendatangkan mudarat kepada si perogol.

Manusia Melayu yang menganuti nilai baru ini telah tidak menyatakan rasa mual, benci atau merasa bersalah kerana kes rogol anak bawah umur telah dikaitkan dengan seorang ketua menteri. Nilai baru yang dihayati oleh manusia Melayu ini lebih mementingkan kontrak dan tender yang akan diperolehi daripada mementingkan salah atau benar seorang budak bawah umur yang dirogol.

Ketika tulisan ini ditulis, satu lagi kes rogol sedang heboh dan rancak dibincangkan dalam laman sesawang. Telah diperkatakan bahawa seorang menteri kanan dalam pentabiran Abdullah Badawi dahulu dikatakan terlibat merogol seorang pembantu rumah dari Indonesia.

Sama ada kes ini sahih atau tidak, bukan persoalannya. Apa yang menjadi persoalan ialah bagaimana manusia Melayu baru ini telah menjadi lali. Mereka tidak lagi teperanjat apabila membaca berita ini. Malah mereka tidak hairan yang berita ini telah tenggelam timbul selama dua tahun.

Nilai salah dan benar

Rasuah, rogol dan tipu ini telah menjadi satu yang lumrah. Ini kerana, ia sering berlaku atau dilakukan oleh mereka duduk di puncak kuasa, maka orang awam kini telah mula menerima perkara ini sebagai jalur nilai dan budaya Melayu.

Mari kita lihat satu lagi kes klasik yang telah membuktikan lonjakan perubahan nilai manusia Melayu ini. Kes yang dimaksudkan ini ialah kes pembunuhan model dari Mongolia. Dari apa yang umum baca, dengar dan lihat - ketika kes ini dibicarakan - umum telah tahu tentang kawan baik kepada Najib Razak (ketika itu timbalan perdana menteri) telah dituduh bersubahat dalam pembunuhan ini.

Malah dari apa yang umum diberitahu, mengikut laporan mahkamah Najib Razak bukan hanya kawan kepada orang yang tertuduh. Dari mulut saksi, perbicaraan umum telah diberitahu bahawa model yang dibunuh ini telah bertemu dengan Najib Razak di Paris. Malah melalui satu akuan bersumpah umum juga telah diberitahu yang Najib Razak ini adalah bekas kekasih model yang terbunuh. Najib bagaimanapun menafikan dakwaan itu.

Persoalan yang timbul di sini, bukan siapa yang membunuh. Atau siapa yang memberi arahan agar model ini dbunuh. Bukan ini yang ingin dibincangkan. Apa yang ingin ditimbulkan ialah bagaimana tiga juta manusia Melayu yang menjadi ahli United Malays National Organisation telah menjadi lali dan tuli bila berhadapan dengan kes pembunuhan model dari Mongolia ini.

Ketulian dan kelalian perasaan tiga juta ahli parti United Malays National Organisation ini terjadi kerana mereka telah menerima dan menghayati nilai dan budaya baru. Tiga juta manusia Melayu ini kini hanya boleh melihat melihat kontrak dan tender. Mata dan jiwa mereka tidak berupaya lagi melarikan diri dari kuasa, pangkat dan harta benda.

Jalur nilai baru ini tidak memiliki nilai salah dan benar. Malah salah dan benar telah pun ditakrif oleh juruheboh dan 'juruagama' United Malays National Organisation. Apabila juruheboh dan juruagama mengatakan Najib Razak ini suci dan bersih, maka tiga juta manusia Melayu ini juga akan mengangguk menerima perkara ini umpama wahyu.

Nilai baru ini menjadi amat merbahaya kerana sesiapa yang menghayati nilai ini tidak lagi ada keupayaan untuk menilai mana yang salah dan mana yang betul. Kerana ramai yang sanggup menerima dan berkongsi dengan nilai ini maka mereka merasa selamat dan betul. Angka dan jumlah yang banyak menjadikan mereka merasa kebal.

Anjakan nilai manusia Melayu ini telah menjadi bagitu songsang. Dari manusia pertanian yang jujur dan bersopan santun kini manusia Melayu akan berkira-kira tentang untung rugi sebelum membuat apa-apa keputusan. Mereka tidak lagi menilai sesuatu dengan salah benar atau halal haram. Akhirnya, tiga juta manusia Melayu yang menjadi ahli United Malays National Organisations bukan hanya menganggap sosok Najib ini suci dan bersih malah Najib Razak ini telah diangkat dan dinobatkan untuk menjadi ketua mereka.

Inilah krisis yang sedang dihadapi oleh manusia Melayu – krisis nilai. Maka terpulang kepada manusia Melayu lain – yang bukan termasuk dalam kategori tiga juta ini - jika mereka masih memiliki nilai salah benar untuk bangun dan bersuara. Krisis nilai orang Melayu ini akan berpanjangan dan membawa mudarat yang amat sangat ke atas negara bangsa. Mudarat akan sampai jika ramai orang Melayu yang bersopan santun dan jujur tidak melakukan sesuatu.Oleh Hishamuddin Rais

Umno Tutup Pekung Didada Selindung 'Tiger Show'

Posted: 03 Jan 2011 05:14 AM PST


Umno-Barisan Nasional(BN) sehingga hari ini masih belum tampil menjelaskan isu 'Tiger Show' pada majlis makan malam syarikat Sony di Hotel Marriott, Putrajaya 16 Disember lalu walaupun dituntut pelbagai pihak.

Sehubungan dengan itu, Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Dr Lo'lo' Mohamad Ghazali bercadang untuk membuat surat terbuka kepada menteri berkenaan bagi mengajukan perkara tersebut, memetik laporan Harakahdaily.

Dr Lo'lo' menyifatkan Umno sengaja menutup pekung didada selain menunding jari ke arah pakatan pembangkang.

Malangnya lagi, media pro Umno Utusan Malaysia bertindak menghebahkan di muka hadapan cara Ahli Parlimen Serdang, Teo Nie Ching mengenakan pakaian sukan biasa ketika sesi senam robik baru-baru ini.

"Adalah malang isu YB Teo Nie Ching yang hanya bersenam robik dengan pakaian sukan yang biasa dipakai wanita bukan Islam menjadi berita muka depan Utusan Malaysia, tetapi kemungkaran yang lebih besar seperti ini didiamkan oleh media pro Umno," katanya yang juga Ahli Parlimen Titiwangsa.

Majlis makan malam itu sebelum ini dihadiri oleh orang Melayu beragama Islam namun mempamirkan aksi ghairah dengan pakaian menjolok mata.Dr Lo'lo' menambah, majlis tersebut jelas mempersendakan umat Islam yang hadir.

"Pertunjukan ini yang bukan setakat 'free show', malah 'free touch' dihadiri sebahagian besarnya oleh orang-orang Melayu yang mungkin beragama Islam," tegas beliau.


Menteri yang bertanggungjawab terhadap agama Islam, Datuk Seri Jamil Khir Baharom sepatutnya menyatakan pendirian menolak unsur barat di negara ini hanya mendiamkan diri sebaliknya membenarkan media Umno-Barisan Nasional memburuk-burukkan pemimpin Pakatan Rakyat.

Sebelum ini, Ketua Dewan Pemuda PAS, Nasrudin Hassan Tantawi mahu hal ehwal agama kerajaan bertindak memperbetulkan perkara itu agar tidak dipandang serong masyarakat di negara ini.

Katanya, Malaysia tidak akan membenarkan sebarang usaha menjadikan negara sebagai hab maksiat atau hab tarian lucah seperti yang berlaku pada makan malam anjuran syarikat Sony Malaysia baru-baru ini.

Artis Melayu Suka Berkemban!

Posted: 03 Jan 2011 05:10 AM PST

Pakaian semasa anugerah Skrin TV3 suku baru-baru ini membuktikan, ada artis Melayu yang kelihatan macam separuh bogel, dan ada juga yang kelihatan suku telanjang !! Bukankah artis Melayu ini beragama Islam? Lupakah mereka pada agama? Bukankah pakaian melambangkan keperibadian dan iman?

Apa kata Tuan-tuan Mufti, Harussani dan lain-lain? Apa kata Jamil Khir ? Apa kata Dr.Mashitah Ibrahim? Apa kata Khusrin? Kenapa tidak mahu memberi sebarang komen atau teguran? Jawapannya mudah !,,.. Pertama,.. oleh kerana orang yang terlibat ialah Melayu Umno maka perbuatan itu menjadi tidak salah !,,..... Kedua,..Oleh kerana pemimpin atasan Umno tidak memberi lampu hijau, maka komen atau teguran tidak perlu dibuat !!,,… maka ini lah susahnya kalau bertuankan UMNO.

Dan apa pula kata atau komen ibu kepada artis-artis ini?,,… kita tunggu!
Dan teguran yang dibuat oleh Datuk Rais Yatim pula adakah ia sekadar "tegur-tegur ayam" yang hanya melepaskan batuk ditangga? Wallahhu'alam !! Tetapi berdasarkan fakta dan sejarah sebelum ini banyak dasar atau peraturan yang dibuat oleh kementerian penerangan ibarat "hangat-hangat tahi ayam"

Tetapi perkara ini kalau tak ditegur atau dilarang, pasti akan menjadi ikutan gadis-gadis Melayu yang tipis pegangan agamanya! Lantas artis beginilah yang akan menjadi idola mereka ! Berbanggakah kita mempunyai artis yang hanya pandai atau berani bergaya sexy? Bermegahkah kita mempunyai artis yang berani tak bertempat ini?

Dan yang paling ditakuti oleh masyarakat, tetapi tidak ditakuti oleh pemakainya ialah tarikan kepada perogol-perogol. Perogol memang sentiasa menunggu peluang dan apabila wanita memperagakan pakaian begini mereka merasa macam dipelawa oleh pemakainya !! Tunggulah saat dan ketikanya !! Apabila sudah berlaku perkara yang tidak baik menyesal tak sudah !! menyesal tak berguna !! Jangan salahkan sesiapa !

Ada perkara dibincang dengan PM

Posted: 03 Jan 2011 02:16 AM PST

Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, mengakui bertemu Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak akhir Disember lalu.

Bagaimanapun, beliau enggan mendedahkan hasil pertemuan itu kerana demi menjaga peraturan yang sepatutnya dilakukan oleh setiap pemimpin.

Beliau berkata demikian kepada media ketika diminta mengulas berhubung pertemuannya dengan Perdana Menteri pada 25 Disember lalu.

Ketika ditanya adakah sebarang perkara telah dibincangkan antara pemimpin tertinggi negara itu, Tuan Guru juga turut mengakuinya.

"Tentu ada perkara yang dibincangkan, mana boleh bertemu dengan Perdana Menteri untuk bersembang biasa.

"Bagaimanapun kerana ianya pertemuan tertutup, jadi saya tidak boleh mendedahkannya kepada umum, itu salah dari segi peraturannya," ujarnya selepas meraikan Wira Negara di Kampung Cherang, dekat sini tengah hari tadi.

Ketika ditanya adakah pertemuan itu turut mensentuh soal royalti, beliau juga enggan mengulas lanjut.

"Saya tak boleh sebut apa-apalah sebab ianya tertutup," ujarnya.

Ganyang Umno

Posted: 03 Jan 2011 02:07 AM PST

Dalam keadaan negara yang semakin menggelisahkan, Umno masih lagi bersuka - ria. Ramai pemimpinnya bersuka - ria sedangkan rakyat gelisah dengan kenaikkan harga barang yang menggila.

Wajarkah kita terus mempertahankan keegoan Umno selamanya. Perlukah kita merobohkan keegoan Umno? Semua persoalan itu harus kita jawap untuk diri kita sendiri. Kita rakyat yang bijak dan cerdik. Harus pandai memilih jawapan yang mana satu benar - benar menguntungkan kita. Untung dalam erti kata kita mampu hidup senyum, kita tidak mengeluh acapkali mahu membeli barang peralatan sekolah yang melambung naik. Kita mengeluh setiap kali membeli barangan dapur yang semakin gila tinggi harganya.

Kita perlu cerdik apakah Ketuanan yang mereka jeritkan itu benar - benar membantu kita? Kita perlu jadi pandai apakah benar - benar laungan 1Malaysia benar - benar dihayati oleh pemimpin negara. Jika kita fikir dengan lebih mendalam maka kita akan ketahui, semuanya itu hanyalah untuk meraih undi kita. Jika mereka masih menang, selepas itu pasti mereka akan membodohkan kita. Kita juga yang rugi.

Ganyang Umno agenda kita pada tahun ini. Jika kita terus diam maka masa depan negara akan punah. Kita terpaksa membela biawak hidup yang suka pada dunia popular dan glamour (Rosmah). Kita dipaksa menambahkan tabung negara dengan menaikkan harga barang secara mendadak. Semuanya kerana berlaku ketirisan dalam perbelanjaan negara. Projek harga 1 juta naik kepada 10 Juta hanya kerana kroni. Apakah kita mahu terus jadi sedemikian rupa? Kita dipaksa menanggung hutang negara sedangkan pemimpin negara berjoli sakan. Adilkah?

Wajib tahun ini kita pasangkan niat untuk menganyang Umno selumat - lumatnya. Tiada lagi jalan penyelesaian yang baik buat diri kita. Tiada lagi jalan untuk kita berbaik dengan Umno. Mereka mengkhianat kita selama puluhan tahun. Sudah tiba masanya kita ganyang mereka. Ganyang Umno bererti kita mahu Malaysia selamat. Bererti kita mahu melihat bangsa Melayu itu hebat tanpa tongkat penipu yang direka oleh Umno. Kita mahu melihat Islam diletakkan tempat sewajarnya. Ganyang UMNO!!

Dari Dragsuperstar

1Malaysia One Israel, Sama Tapi Tak Serupa

Posted: 03 Jan 2011 01:53 AM PST

TAHAP pemahaman konsep 1Malaysia di kalangan rakyat meningkat 84 peratus, kata Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan Malaysia, Dato' Seri Dr Rais Yatim.

Konsep 1Malaysia bukan alat politik, kata Perdana Menteri, Dato' Seri Mohd Najib Tun Razak.

Malah semasa berucap merasmikan Konvensyen Tritahunan Kongres Kesatuan Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) baru-baru ini, beliau menafikan 1Malaysia sama dengan 1Israel.

Katanya, "Konsep 1Malaysia tidak diciplak dari negara lain…ini ciptaan saya sendiri.
Negara lain boleh ada satu itu, satu ini…tetapi tidak ada di dunia ada
"1Malaysia: Rakyat didahulukan, Pencapaian diutamakan".

Sementara Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Dato' Seri Nazri Aziz masih menunggu Dato' Seri Anwar Ibrahim mengemukakan bukti yang mengaitkan Apco dengan konsep 1Malaysia.

Najib kata 1Malaysia adalah ilham beliau. Manakala bekas PM Israel, Ehud Barak juga mengilhamkan konsep 1Israel suatu ketika dahulu.

Berdasarkan penjelasan Najib, Rais dan Nazri, mungkin kita boleh terima bahawa 1Malaysia tidak serupa 1Israel yang digunapakai oleh Ehud Barak, untuk meraih sokongan rakyat kepada Parti Buruh pada tahun 1999.

Jelas di sini yang sama hanya penggunaan nombor 1 (One) di pangkal nama negara yang tidak serupa, iaitu Malaysia berbanding Israel.

Cumanya, Apco dikatakan menasihati Ehud Barak pada tahun 1999 manakala Umno-BN pada 2009. Jarak masanya 10 tahun.

Maknanya, ada yang sama, ada yang tidak sama. Dalam erti kata lain, ia sama tapi tak serupa.

Najib cuba menafikan 1Malaysia sebagai alat politik. Kalau beliau bercakap dengan Jakun di rimba, barangkali mereka percaya, tetapi rakyat Malaysia semuanya semakin cerdik.

1Malaysia diguna secara meluas oleh Umno-BN. Semasa Perhimpuan Agung Umno, baru-baru ini, diguna secara meluas 1Umno 1BN. Malah huruf I pada ejaan BN digantikan dengan nombor 1. Ia dieja dengan BAR1SAN NAS1ONAL.

Jika kita mengikut etika tatabahasa Dewan Bahasa Pustaka (DBP), ejaan sebegitu tidak sah. Kalau anak-anak kita masuk periksa, tulis ejaan BAR1SAN NAS1ONAL dah lama mereka failed.

Kalau dalam etika kewartawanan pun, mana-mana tulisan yang seperti itu, pasti dibakulsampahkan.

Apa pun, usahlah PM hendak nafi. Memang 1Malaysia menjadi alat politik BN. Kerajaan BN adalah politik, PM pun orang politik. Apa sahaja adalah untuk kepentingan politik.

Namun yang hendak dibahaskan di sini, isu asasnya ialah, damage atau kerosakan angkara Apco ini amat besar kepada negara.

Pertama, kerajaan Umno-BN menggunakan lebih RM77 juta wang rakyat untuk dibayar kepada Apco.

Kedua, kerajaan Umno-BN sudah mendedahkan rahsia negara kepada syarikat perunding asing, yang diterajui Yahudi.

Ketiga, angkara Yahudi Apco, politik Malaysia jadi huru hara dan kelam kabut.

Keempat, demi kepentingan politik, kerajaan Umno-BN melalui Nazri Aziz, lebih mempercayai keterangan Yahudi Apco daripada keterangan Anwar Ibrahim.

Faktanya, Anwar yang juga ahli parlimen Permatang Pauh, bersama tiga rakan yang lain digantung enam bulan daripada menghadiri sidang parlimen kerana membangkitkan isu kaitan Apco dengan '1Malaysia' dan 'One Israel'.

Kerajaan Umno-BN sebenarnya cuba untuk lari daripada hakikat sebenar yang dipersoal rakyat, iaitu mengapa sebuah syarikat yang diketahui mempunyai hubungan kuat dengan perisikan Israel dibenarkan untuk menguruskan salah satu fungsi kerajaan yang paling berpengaruh, iaitu bidang komunikasi?

Kerajaan Umno-BN tidak harus lari untuk menafikan hakikat bahawa pembabitan Apco Worldwide dalam merencanakan dasar negara bukan perkara baru, ia bermula sejak September 2009.

Media talibarut Umno-BN cuba menyembunyikan hakikat bahawa penglibatan Apco dalam merencanakan dasar kerajaan amat membahayakan negara dan rakyat.

Media menyembunyikan hakikat bahawa Apco yang beribu pejabat di Amerika. Alamat penuhnya ialah 700, 12th Street, N.W, Suite 800, Washington DC 20005. Washington adalah pusat pelobi Yahudi

Yang jelas Apco tidak hanya terlibat dengan aktiviti Zionis dan pencabulan hak asasi sahaja, malah juga dengan aktivisme anti-Islam.

Dilaporkan secara jelas bahawa
Lembaga Pengarah dan Jawatankuasa Eksekutif Apco kebanyakannya adalah mereka berketurunan Yahudi

Manakala penasihat utama Apco ialah pakar-pakar yang pernah berkhidmat dengan rejim Zionis termasuk bekas Ketua Agensi Keselamatan Israel, Doron Bergerbest-Eilon; bekas duta Israel ke Jerman, Shimon Shein dan bekas duta Israel ke Amerika Syarikat, Itamar Rabinovich.

Pengarah Urusan Apco di Malaysia ialah Paul Stadlen, yang juga seorang berketurunan Yahudi, yang sebelum ini bertugas di pejabat Apco di London.

Justeru, masalah sebenar yang dipersoalkan ialah, selama ini Malaysia tidak mempunyai hubungan diplomatik dengan Israel, justeru menggunakan khidmat perisik yang rapat dengan Israel adalah tidak bersesuaian dengan dasar negara.

Juga dipersoalkan rakyat, jika perisik atau syarikat perunding Apco memberikan nasihat komunikasi untuk tujuan politik kepada parti politik Israel, apakah bentuk nasihat yang sama tidak mungkin digunapakai di Malaysia.

Mungkin rakyat boleh menerima secara kebetulan 1Malaysia sama dengan 1Israel, Klinik 1Malaysia sama seperti Klinik 1Israel, tetapi rakyat sesekali tidak boleh menerima kehadiran Yahudi Apco.

Menggunakan khidmat Yahudi Apco untuk kepentingan politik Umno-BN adalah menyalahi undang-undang negara, tatasusila agama dan bangsa.

Apa faedahnya Umno-BN mempertahankan Yahudi Apco, sebaliknya bersikap keras dengan rakyat Malaysia dan melebarkan permusuhan sesama Islam.

Apa salahnya jika Umno-BN mengaku hubungan Yahudi Apco sebagai suatu kesalahan dan menghentikan segera khidmat Apco Worldwide.

Jika hubungan Umno-Apco diteruskan, mereka hanya menanti masa, untuk dikuburkan di pusara yang mereka gali sendiri.


Oleh Mohd Rashidi Hassan

Siapa Dalang UMNO-BN Di Istana Selangor?

Posted: 03 Jan 2011 01:43 AM PST

RAKYAT mahu tahu siapakah yang bercakap benar, sama ada Setiausaha Sulit Sultan Selangor, Dato' Munir Bani atau Setiausaha Politik Menteri Besar, Faekah Hussin dalam isu pelantikan Dato' Mohammed Khusrin Munawi sebagai Setiausaha Kerajaan Negeri yang baru.

Pelantikan Khusrin diumumkan oleh Munir Bani, selepas mendakwa, ianya dibuat selepas mendapat perkenan Sultan.

Manakala Menteri Besar, Tan Sri Khalid Ibrahim dan rakan-rakan pimpinan kerajaan negeri, menolak Khusrin kerana pelantikan dibuat tidak dirujuk kepada beliau.

Khalid berkata beliau sudah mempunyai beberapa nama untuk dikemukakan bagi menggantikan Dato' Ramli Mahmud, yang sepatutnya hanya tamat bertugas sebagai Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) pada 20 Mac 2011.

Namun Munir Bani mendakwa, Kerajaan Negeri lewat menghantar senarai calon untuk mengisi jawtan SUK tersebut.

Faekah dalam kenyataan balas kepada Munir menegaskan, tidak terdapat dalam mana-mana peruntukan yang menyatakan bahawa pelantikan SUK perlu dibuat dalam tempoh atau masa tertentu.

Tambahan pula, Kerajaan Pakatan Rakyat masih mempunyai banyak masa, kerana tugas SUK Ramli Mahmud hanya tamat Mac nanti.

"Pakatan Rakyat Selangor kesal dengan perkembangan mutakhir ini dan merasakan ia adalah tindakan yang didalangi individu tertentu yang mahu menggunakan istana demi kepentingan politik mereka.

"Isu Dato' Khusrin Munawi ini timbul sejurus sebelum Umno mengumumkan Dato' Seri Najib Razak kekal sebagai Ketua Perhubungan Umno Selangor," kata Faekah.

Menurut Faekah, kerajaan Selangor telah menjalankan proses pemilihan pada 27 November 2010 dengan menubuhkan Panel Pemilihan yang sejajar dengan Nota Amalan Perkhidmatan Awam.

Panel yang diketuai oleh Speaker Dewan Negeri Selangor, Dato' Teng Chang Khim serta dianggotai oleh dua Ahli Majlis kerajaan negeri iaitu Dato' Dr Hasan Mohamed Ali dan Dr Xavier Jayakumar, telah menemuramah enam calon dari lapan nama yang telah dicadangkan oleh Pejabat Setiausaha Negeri dan Pejabat Sumber Manusia.

Panel Pemilihan katanya telah menyenarai pendek calon-calon dan pada 17 Disember 2010, MB telah mempersembahkan nama-nama tersebut untuk pertimbangan Sultan Selangor bagi mengisi jawatan Setiausaha Kerajaan.

Justeru, ada beberapa persoalan pokok yang harus dirungkaikan akibat dari kemelut ini. Pertamanya, siapakah yang melantik Khusrin ke jawatan SUK?

Kedua, mengapakah Khusrin yang terkenal dengan kontroversi, dan dilihat menjadi pencacai Umno-BN dilantik secara tergesa-gesa?

Ketiga, walaupun dikatakan pelantikan Khusrin dan kakitangan kerajaan negeri pada jawatan tertentu di bawah kuasa Kerajaan Pusat, apakah Umno-BN tidak mengiktiraf MB Khalid sebagai ketua negeri yang sah disisi Perlembagaan?

Keempat, jika perkenan Sultan diperlukan dalam pelantikan SUK, apakah dari segi amalan, SUK mengangkat sumpah menerima tugas, dihadapan Sultan atau MB?

Kelima, nama-nama calon SUK sudah dipersembahkan pada 17 Disember 2010, mengapakah calon tersebut tidak dipertimbangkan?

Nampak sangat ada dalang-dalang tertentu dari PWTC cuba untuk mencetuskan masalah di Selangor.

Mereka tahu Khusrin adalah balaci untuk mengorek rahsia-rahsia kerajaan, seterusnya boleh menyalurkan maklumat untuk kepentingan Umno-BN.

Nampaknya Umno-BN cuba untuk mencetus krisis di Selangor sebagaimana berlaku di Perak, dengan berselindung di sebalik istana.

Modus operandinya sama. Iaitu dengan
memainkan isu bahawa Kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor menderhaka kepada titah Sultan.

Tiada jalan lain untuk mencetuskan permusuhan yang dihasilkan daripada kebencian dengan mengunakan institusi Raja.

Jalan mudah untuk memperalatkan rakyat ialah dengan mengatakan pemimpin Pakatan Rakyat tidak menghormati Raja.

Istana juga kadang-kadang harus diperingatkan. Dakyah yang dimainkan Umno amat berbahaya. Ia boleh mencetuskan ketegangan kaum, khususnya orang-orang Melayu.

Raja-Raja Melayu, seharusnya berada 'above' (melangkaui) orang-orang politik, adil dan tidak memihak.

Sudah berulangkali diingatkan bahawa dalam sejarah negara yang merosakkan kedaulatan dan institusi Raja adalah pemimpin Umno-BN.

Pemimpin Pakatan Rakyat tiada rekod derhaka. Yang menderhaka dan 'membinatangkan' Raja, adalah pemimpin Umno, sebagaimana yang berlaku di Terengganu.

Ini berbeza dengan pemimpin Pakatan Rakyat di Selangor. Sama ada daripada PAS, KeADILan, mahupun DAP, mereka semuanya memberikan ketaatan yang tidak berbelah bahagi kepada Sultan.

Begitu juga rakyat Selangor yang terdiri dari kalangan pelbagai kaum dan agama. Mereka mendaulatkan Raja dan mematuhi segenap aspek yang ada dalam Perlembagaan Negeri.

Semua ini adalah proses demokrasi yang menjadi teras kepada pemerintahan. Harus ada kerjasama semua pihak bagi memastikan peranan dan bidang kuasa masing-masing dihormati, memelihara proses demokrasi serta mendaulatkan keluhuran undang-undang.

Semua pihak harus sedar bahawa Pakatan Rakyat adalah kerajaan yang sah, pilihan majoriti rakyat menerusi pilihan raya.

Pakatan Rakyat adalah kuasa rakyat, kuasa majoriti rakyat. Umno-BN adalah golongan minoriti.

Oleh kerana itu dalam spesifik dalam soal SUK yang dibicarakan ini, majoriti rakyat menolak pelantikan Khusrin.

Kita menolak Khusrin kerana beliau adalah ejen Umno, balaci dan barua Umno. Elok dia letak jawatan, bertarung dalam pentas politik secara terbuka. Usah jadi pegawai yang menjadi 'duri dalam daging' kepada kerajaan.

Sebagai harapan kepada pihak berkenaan, lantiklah orang lain sebagai SUK. Lantik pegawai yang non-partisan, agar beliau dapat berkhidmat untuk rakyat Selangor dengan adil dan saksama.Dari Mohd Rashidi Hassan

Selangor Pinda Perlembagaan Kembalikan Kuasa Lantik SUK kepada Kerajaan Negeri dan Sultan

Posted: 03 Jan 2011 01:41 AM PST

Kerajaan Negeri Selangor akan meminda Undang-undang Tubuh Negeri bagi mengembalikan kuasa pelantikan Setiausaha Kerajaan Negeri, Pegawai Kewangan dan Penasihat Undang-Undang Negeri kepada Sultan dan Menteri Besar.

Langkah itu diambil selepas Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah berpendapat baginda tidak mempunyai kuasa untuk menerima atau menolak Datuk Khusrin Munawi sebagai Setiausaha Kerajaan yang dilantik terus oleh Putrajaya tanpa merujuk kepada kerajaan negeri.

Tan Sri Khalid berkata kuasa yang ada pada istana bersabit pelantikan jawatan-jawatan kanan itu ditarik balik oleh kerajaan Umno-Barisan Nasional pada tahun 1993, ketika krisis Perlembagaan.

Undang-undang Tubuh Negeri Selangor, dan perlembagaan negeri-negeri lain dipinda ketika itu bagi memusatkan lagi kuasa kerajaan persekutuan dan menghakis pengaruh Raja-Raja Melayu.

Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, Dewan Undangan Negeri Selangor akan mengadakan mesyuarat tergempar untuk membetulkan keadaan itu dengan mengembalikan kuasa Sultan dan Menteri Besar bersabit perlantikan SUK, Penasihat Undang-undang dan Pegawai Kewangan Negeri.

Dalam pertemuan lebih sejam dengan Sultan Sharafuddin pagi tadi, Khalid berkata baginda mencadangkan kerajaan negeri mengadakan perbincangan dengan Suruhanjaya Perkhidmatan Awam untuk mencari penyelesaian terbaik mengenai pelantikan Khusrin oleh Putrajaya.

"Justeru, demi kebaikan negeri Selangor dan menjunjung titah Tuanku, kerajaan negeri akan menulis surat kepada SPA bagi membincangkan semula calon yang layak, sesuai dan berkebolehan untuk mengisi jawatan tersebut," tegas beliau.

Tan Sri Khalid berkata sementara menunggu penyelesaian muktamad antara kerajaan negeri dan SPA, kerajaan negeri tidak akan terlibat dalam sebarang bentuk majlis dan keraian berkaitan pelantikan Datuk Khusrin.

Ini bermakna tidak ada majlis angkat sumpah di hadapan Menteri Besar dan Datuk Khusrin juga tidak akan hadir sebarang mesyuarat EXCO dan Majlis Tindakan Ekonomi Selangor, kata Khalid.

Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Mohd Sidek Hassan mengumumkan Khusrin sebagai Setiausaha Kerajaan Negeri baru berkuatkuasa 1 Januari walaupun jawatan itu hanya kosong pada Mac depan.

Pelantikan itu dilakukan secara mutlak oleh Putrajaya tanpa merujuk kepada kerajaan negeri yang telah menjalankan proses penyaringan sendiri untuk memilih calon terbaik sebelum dikemukakan untuk perkenan Sultan Selangor.

Khusrin adalah bekas Pengarah Jabatan Agama Islam Selangor yang sering tidak sehaluan dengan kerajaan negeri dan dilihat lebih cenderung kepada politik Umno.

Pelantikannya dikhuatiri akan memberi kesan jentera kerajaan negeri khususnya dalam melaksanakan keputusan-keputusan yang diambil oleh mesyuarat EXCO kerajaan negeri.

GoMalaysian

0
sumber :-

GoMalaysian


Terkini Daripada Ceramah Pakatan Rakyat di Tenang, Johor

Posted: 03 Jan 2011 05:45 AM PST


Terkini daripada ceramah Pakatan Rakyat di Tenang, Johor...

Terbaru (lebih kurang 10:30pm) menurut twitter media rakyat, ceramah telah dihentikan atas permintaan PDRM

Ceramah stopped after @anwaribrahim speech, "request" by PDRM @niknazmi @elizabethwong
http://twitter.com/mediarakyatnet/status/21933371835809793

Terkini menurut Twitter Tian Chua:

As soon as @AnwarIbrahim started speaking, police attempted to stop, gave half an hour to end the ceramah.
http://twitter.com/tianchua/status/21924612874969088

Terkini menurut Twitter Media Rakyat:

Police moved in, trying to stop @anwaribrahim to speak @tianchua
http://twitter.com/mediarakyatnet/status/21924140613111808

@anwaribrahim continues his speech
http://twitter.com/mediarakyatnet/status/21924990140022785
Gambar dipetik daripada Tian Chua, Media Rakyat

[ADS] Terima Email Dan Dapatkan $$$ Setiap Kali Membacanya !!!
[ADS] Malaysia Online Contest, Promotion & Earning Blog!!!

(Gambar) Persiapan PAS Menjelang Pilihanraya Kecil Tenang, Johor

Posted: 02 Jan 2011 10:11 PM PST


Tukar Tiub

0
sumber :-

Tukar Tiub


DARI ARKIB ROGOL RAIS YATIM

Posted: 03 Jan 2011 06:52 PM PST
INI BUKTYINYA

MANGSA ROGOL RAYU IDENTITI TIDAK DIDEDAH - malaysiakini

NGO Indonesia yang memperjuangkan kes dakwaan rogol oleh seorang menteri kabinet semasa pentadbiran mantan perdana menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi berkata mangsa dan keluarganya merayu agar identiti mereka dirahsiakan.

Ini kerana mereka bimbang impak skandal itu ke atas mereka dan kemungkinan menteri berkenaan yang kini berkhidmat di bawah pentadbiran perdana menteri, Datuk Seri Najib Razak akan mempunyai kesan kepada mereka meskipun berada di Indonesia.

Menurut sepucuk surat yang didakwa ditulis oleh adik perempuan mangsa - yang disiarkan di beberapa blog - dan dihantar ke kedutaan Indonesia dan Amerika Syarikat di Kuala Lumpur, kejadian rogol itu terus dirahsiakan kerana "menteri berkenaan mempunyai banyak wang dan kenalan di Indonesia."

"Adalah dikhuatiri sesuatu akan berlaku kepada keluarga dan kakak saya seperti yang berlaku dalam kes Altantuya di Malaysia," petik surat yang ditulis pada pertengahan 2007 itu yang merujuk kepada pembunuhan kejam warga Mongolia, Altantuya Shaariibuu.


TAK PANJANG PUN


nota:
kolope den bukan panjang
nak heboh buek apo
ancuk omak kao
kah kah kah
ARKIB : 01/02/2004

HUKUMAN PENJENYAH SEKS: PM,TPM AKAN TEMUI NGO - meloya

KUALA LUMPUR 31 Jan. - Abdullah Ahmad Badawi dan Timbalannya, Najib Razak akan menemui pertubuhan-pertubuhan bukan kerajaan (NGO) berhubung cadangan mengenakan hukuman lebih keras terhadap penjenayah seks.

Pertemuan itu akan turut disertai oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Rais Yatim serta tiga menteri wanita iaitu Rafidah Aziz, Dr. Siti Zaharah Sulaiman dan Shahrizat Abdul Jalil.

Najib berkata, Perdana Menteri telah meminta pertemuan itu diadakan dalam masa terdekat ini.

``Ini untuk mendengar pendapat mereka sebelum kerajaan membuat apa-apa keputusan yang lain,'' katanya pada sidang akhbar selepas dianugerahkan Ijazah Kehormat Doktor Undang-Undang Universiti Nottingham itu di sini hari ini.

Sebanyak 106 pelajar Universiti Nottingham kampus Malaysia turut menerima ijazah masing-masing.

Najib diminta mengulas cadangan tegas Wanita Barisan Nasional (BN) semalam yang mahukan perogol bersiri dikasi bagi mengelak mereka mengulangi jenayah yang sama terhadap mangsa lain apabila dibebaskan dari penjara.

Kasi bermakna kerandut zakar atau testikel perogol itu dibuang terus menerusi prosedur klinikal yang menyebabkan lelaki terbabit kehilangan hormon, ereksi, nafsu berahi dan kurang agresif dalam perlakuan seks.

Rabu lepas, Kabinet memutuskan untuk meminda lagi Seksyen 376 Kanun Keseksaan bagi mengenakan hukuman paling keras, iaitu mati mandatori ke atas pesalah jenayah rogol yang menyebabkan kematian mangsa.

Dengan pindaan ini bermakna tiada lagi hukuman sebat dan penjara tetapi sebaliknya pesalah dibawa terus untuk menjalani hukuman mati di tali gantung.

Jemaah menteri turut mencadangkan supaya hukuman penjara seumur hidup dengan sebatan dikenakan ke atas perogol yang melakukan kesalahan sama secara berulang tetapi tidak membawa maut. Kabinet juga bersetuju menghalusi desakan masyarakat supaya pesalah rogol dan bunuh itu disebat di khalayak ramai.

Desakan-desakan sedemikian timbul ekoran kes terbaru seorang kanak-kanak Nurul Huda Gani, 10, dirogol kemudian dibunuh di pondok pengawal Tenaga Nasional Berhad (TNB) di Gelang Patah, Johor 17 Januari lalu.

Menurut Najib, kerajaan bersedia mengkaji cadangan-cadangan pelbagai pihak yang mahukan hukuman lebih keras dikenakan terhadap perogol seperti itu.

Katanya, kerajaan sehingga kini telah menerima pelbagai cadangan daripada orang ramai yang bimbang jenayah sedemikian akan terus berleluasa.

``Ada macam-macam cadangan tetapi kita kena timbang dengan mengkaji segala implikasi,'' tegasnya.

Katanya, setakat ini Kabinet bersetuju meminda Seksyen 376 Kanun Keseksaan iaitu terus mendakwa pesalah rogol dan bunuh atas tuduhan melakukan pembunuhan.
``Itu satu ketetapan yang telah kita buat,'' katanya.

Pindaan ke atas Seksyen 376 Kanun Keseksaan tahun lalu menyaksikan hukuman lebih berat iaitu penjara minimum 15 tahun dan maksimum 30 tahun dengan sebatan menanti pesalah jenayah itu, di samping Seksyen 302 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman mati.

ZUL NORDIN TAK BAYAR HUTANG !!!

Posted: 03 Jan 2011 05:52 PM PSTHUKUMAN TAK BAYAR HUTANGnota:
mat bisul ini telah meminjam
15 ribu ringgit untuk bayaran
bertanding dipilihanraya yang lalu

sampai hari ini mat bisul ini
buat doono saje
telah berkali kali di talipon
buat deeek saje

inilah contoh pejuang islam
inilah contoh penjihad islam
cakap berdegar degar
berak dalam belukar kah kah kah
DAKWA PENDERHAKA SULTAN DI BAWAH SEKSYEN 121 KANUN KESEKSAAN
– meloya

Zulkifli Noordin hari ini mencadangkan beberapa tindakan tegas diambil ke atas pihak yang menghina serta menderhaka kepada Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah berhubung pelantikan Muhammed Khusrin Munawi.

Dia berkata, semua pihak yang mengugut dan menentang perkenan Sultan Sharafuddin dalam isu tersebut perlu didakwa di bawah Seksyen 121 Kanun Keseksaan kerana 'Perbuatan memerangi Raja-Raja Melayu' yang jika sabit kesalahan, hukumannya gantung sampai mati.

Selain itu katanya, pertuduhan alternatif juga boleh dibuat di bawah Seksyen 121 (1B) kerana 'merancang, mengada-ada, mereka-reka atau berusaha akan pemecatan atau perlucutan raja pemerintah sebuah negeri' yang jika sabit kesalahan, hukumannya pula adalah penjara seumur hidup.

"Ini bukan perbuatan yang boleh dibiarkan, apatah lagi bertolak ansur, kerana amat biadab lagi kurang ajar bagi mana-mana rakyat di negeri Selangor melakukan perbuatan derhaka seperti itu. Jangan biarkan mereka ini terus memaki-hamun dan mempertikai kedudukan sultan kerana kelak ia menjadi barah.

"Bagi maksud ini, teman (saya) mencadangkan kepada mana-mana rakyat Selangor supaya membuat laporan polis menurut Seksyen 121 atau Seksyen 121 (1B) supaya tindakan segera boleh diambil. Kita tidak mahu sejarah membaringkan diri di bawah kereta sultan berulang lagi," katanya.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit… SEBELUM GANTUNG ORANG SAMPAI MATI…. BAYAR HUTANG DULU… kah kah kah..

woit…. KENAPA HUTANG 15RIBU TAK BAYAR BAYAR…. kah kah kah…

woit… JANGAN LAH CAKAP HAL UNDANG UNDANG … kah kah kah..

kah kah kah… MENIPU… BAWA LARI DUIT ORANG HUKUM NYA APA?..... kah kah kah..

kah kah kah…TAK BAYAR HUTANG… AKAN DI DAKWA DI BAWAH SEKSYEN MANA?.... kah kah kah…

nota:
pelik yang heboh ini orang seperti mat bisul
sultan sendiri dah kata yang tuanku tidak ada kuasa
kuasa semua sudah lupus

siapa yang lupuskan?

pada tahun 1993 ee madey hapuskan kuasa
raja raja melayu – kah kah kah
masa itu mat bisul dimana?
masa itu mat bisul buat apa?

nota:
mat bisul kenal tak dinsman
dia seniman dan baru ini
dia ada tulis sajak bernama : malaon terus berhutang
kah kah kah

IKLAN UNTUK ORANG JELEBU

Posted: 03 Jan 2011 05:39 PM PST
JELEBU DAN GAGU JADI BERITA DUNIAnota:
orang jelebu yang sempat
baca ini sila bersama ke pokan klawang
kalau tidak esok pagi di soromban

ada orang gagu
rogol orang
kah kah kah

nota:
siapa tak tahu apa dia gagu
sila tanya lebai google
kah kah kah
KENYATAAN MEDIA

Posted: 03 Jan 2011 05:16 PM PST
SATU LAGI PROJEK KRONI

"KESAN SEMULA SEMUA RM340 BILLION KETIRISAN NEGARA BUAT BIAYAI SEKOLAH USANG"

Membalas kennyataan Timbalan Perdana Menteri (TPM) yang juga merangkap Menteri Pelajaran Tan Sri Muhyiddin Yassin dalam laporan SINCHEW DIGEST pada hari ini (3 Jan) yang mendakwa seolah kerajaan tiada kemampuan untuk membiayai kos pembaikan RM30 juta buat setiap 300 buah sekolah usang yang kini telah diklasifikasikan sebagai 'menghadapi risiko keruntuhan', adalah sesuatu yang amat memeranjatkan.

Ini kerana, jumlah RM30 juta buat 300 buah sekolah usang ini hanya akan melibatkan peruntukan sebanyak RM9 billion walhal Kementerian telah diperuntukkan sebanyak RM36 billion buat Perbelanjaan sepanjang 2011 ini.

Kenyataan TPM ini seolah mengiyakan sikap tidak ikhlas kerajaan lanun Umno-BN selama ini apabila dengan awal-awal lagi hanya memperuntukkan RM6 billion buat Pembangunan berbanding RM29 billion buat menanggung kos Pengurusan Kementerian Pelajaran. Ini bermakna, kerajaan lanun Umno-BN memang tidak pernah merancang untuk menyelamatkan sekolah-sekolah usang ini, walaupun sedia tahu ianya melibatkan keselamatan dan nyawa anak-anak serta guru-guru kita.

Saya yakin, jika ketirisan berjumlah RM340 billion, iaitu sebanyak Rm100 bilion telah berlaku sepanjang 22 tahun di era Tun Mahathir, dan ketirisan Rm240 bilion sepanjang 5 tahun pemerintahan PM berikutnya seperti yang dilapor Brian Wain dapat dikawal dan dikesan semula, pastinya masalah kekurangan peruntukan ini tidak akan berlaku.

Maka, bagi menjaga keselamatan anak-anak dan para guru yang belajar dan bertugas di 300 buah sekolah usang ini, saya menggesa agar TPM sedia bekerjasama dengan Kementerian Kewangan, Jabatan Audit, SPRM, PDRM dan badan berkaitan lain untuk segera mengesan semula semua wang ketirisan sebanyak RM340 billion ini, agar dapat menampung kos pembaikan RM9 billion ini.

Sekian. Terima kasih.

YB ZURAIDA BINTI KAMARUDDIN
AHLI PARLIMEN AMPANG
MERANGKAP KETUA WANITA KEADILAN

3 Januari 2011


SUMPAH JADI BATU - SAMPAI HARI INI TAK KERAS-KERAS LAGI

Posted: 03 Jan 2011 08:40 AM PST
CISSS DERHAKA KAMU !
nota:
ciss derhaka kamu
aku sumpah kau jadi batu
kah kah kah
nak jadi air batu pun suasah
ini kan pulak
DUA NGO BUAT LAPORAN POLIS MENGENAI BLOG HINA SULTAN
– mStar

SHAH ALAM: Gabungan Anti Penyelewengan Selangor (GAPS) dan Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) membuat laporan polis berhubung kenyataan Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sri Muda, Shuhaimi Shafiei yang dianggap menghina Sultan Selangor dalam laman blognya.

Pengerusi GAPS, Hamizun Khairuddin berkata, Shuhaimi dalam kenyataannya menerusi laman blog http://srimuda.blogspot.com pada 30 Disember lepas didakwa terang-terangan menentang keputusan Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah yang memperkenankan pelantikan Mohd Khusrin Munawi sebagai Setiausaha Kerajaan (SUK) negeri Selangor yang baru.

"Kenyataan ADUN itu seolah-olah memberi amaran bahawa Sultan Selangor akan berdepan dengan tindakan rakyat. Ia berunsur fitnah, menghina, menggertak, menggugut dan derhaka kepada institusi raja di Selangor.

"GAPS akan membuat laporan polis setiap hari di semua daerah sehingga ADUN tersebut dikenakan tindakan," katanya kepada pemberita sebelum membuat laporan polis berhubung perkara itu di Ibu Pejabat Polis Daerah Shah Alam di Seksyen 6sini, Isnin.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit… BANGANG BETUL GENG SONGKOK TINGGI NI…. kah kah kah..

kah kah kah… LUPA… SIAPA YANG PINDA PERLEMBAGAAN … kah kah kah…
'
kah kah kah….LUPA SIAPA HAPUSKAN KUASA RAJA?.... kah kah kah..

woit… TANGKAP LAH MALAOAN YNG HILANGKAN KUASA RAJA…. NAPA TAKUT?... kah kah kah..

kah kah kah... TAKUT PADA EEE MADEY?... kah kah kah..

kah kah kah… SULTAN SELANGOR SENDIRI KATA…. BETA TARAAK KUASA… kah kah kah..

kah kah kah… HINA MACAM MANA PULAK… MEMANG SULTAN TAK ADA KUASA… kah kah kah…

woit...DERHAKA KEPALA BANA APA PULAK?... kah kah kah..

woit… BIASANYA BODOH BUKAN PENYAKIT BERJANGKIT…. kah kah kah..

kah kah kah… TAPI NAMPAKNYA VIRUS PEMBAWA BODOH INI ADA PADA SONGKOK TINGGI… kah kah kah

nota:
ada dua benggali yang betul betul
arif dalam hal perlembagaan
dan hak raja raja

satu nama karpal singh
satu lagi kavita singh

karpal singh pakar perlembagaan
kavita singh pakar hak raja raja
kah kah kahSELAMAT MASUK 2001 - LAWAN JANGAN BERHENTI

Posted: 03 Jan 2011 01:51 AM PST
BERTEMPUR TERUS SEPANJANG HAYAT

NOTA:


sebelum kau tidur malam ini
baca apa yang aku lampirkan disini
sebelum kau sibuk sibuk
naik kapal ke gaza
baca manifesto ini dulu

bila kau minum kopi panas itu
bila kau sedang makan roti canai
bila kau sedang menikmati dim sum
bila kau sedang makan roti bakar

kau baca sekali lagi apa yang aku
lampirkan disini

bila kau menghantar tex sms kepada kekasih
bila kau berfacebook dengan awek
bila kau befacebook dengan balak
baca sekali lagi apa yang aku lampirkan disini

anak anak muda
ini adalah suara teman mu
anak anak muda
ini janji masa depan kamu
anak anak muda
ini adalh beben kamu

anak anak muda
jika apa yang aku lampirkan disini
menggangu sarapan kamu
aku tidak meminta maaf
aku hanya seorang perawi
yang mengumpul segala hadis hadis songsang


DEMOCRACIES IN 2011
Layla Anwar
An Arab Woman Blues , January 1, 2011

Seriously, what does Democracy mean ?

What does it REALLY mean ? Freedom of Speech and Majority Rule ?

Someone define that fucking word to me. Because after 7 years of liberation, I still don't get it.

What does democracy mean ?

The grocer next door is selling toilet paper called Freedom and Democracy. Bought a roll in hard currency....he said to me - only dollars will do.

I found the paper too hard on my ass...

Went back to him, complaining, said to him - this paper is too hard on my soft skin. He told me the price was worth paying...

He had memorized the Madeleine Albright democrat cunt a few years prior...who stated when over half a million soft skins of Iraqi babes went blank with death, that American democratic cunt said - she said - the price was worth it

What does your fucking word - your fucking democracy - mean ? apart from some sore ass caught in some freedom dungeon...apart from a mass grave for children.


MANIFESTO ANAK ANAK MUDA DARI GAZA

"Fuck Hamas. Fuck Israel. Fuck Fatah. Fuck UN. Fuck UNWRA. Fuck USA! We, the youth in Gaza, are so fed up with Israel, Hamas, the occupation, the violations of human rights and the indifference of the international community!

"We want to scream and break this wall of silence, injustice and indifference like the Israeli F16s breaking the wall of sound; scream with all the power in our souls in order to release this immense frustration that consumes us because of this fucking situation we live in...

"We are sick of being caught in this political struggle; sick of coal-dark nights with airplanes circling above our homes; sick of innocent farmers getting shot in the buffer zone because they are taking care of their lands; sick of bearded guys walking around with their guns abusing their power, beating up or incarcerating young people demonstrating for what they believe in; sick of the wall of shame that separates us from the rest of our country and keeps us imprisoned in a stamp-sized piece of land; sick of being portrayed as terrorists, home-made fanatics with explosives in our pockets and evil in our eyes; sick of the indifference we meet from the international community, the so-called experts in expressing concerns and drafting resolutions but cowards in enforcing anything they agree on; we are sick and tired of living a shitty life, being kept in jail by Israel, beaten up by Hamas and completely ignored by the rest of the world.

"There is a revolution growing inside of us, an immense dissatisfaction and frustration that will destroy us unless we find a way of canalising this energy into something that can challenge the status quo and give us some kind of hope.

"We barely survived the Operation Cast Lead, where Israel very effectively bombed the shit out of us, destroying thousands of homes and even more lives and dreams. During the war we got the unmistakable feeling that Israel wanted to erase us from the face of the Earth. During the last years, Hamas has been doing all they can to control our thoughts, behaviour and aspirations. Here in Gaza we are scared of being incarcerated, interrogated, hit, tortured, bombed, killed. We cannot move as we want, say what we want, do what we want.

"ENOUGH! Enough pain, enough tears, enough suffering, enough control, limitations, unjust justifications, terror, torture, excuses, bombings, sleepless nights, dead civilians, black memories, bleak future, heart-aching present, disturbed politics, fanatic politicians, religious bullshit, enough incarceration! WE SAY STOP! This is not the future we want! We want to be free. We want to be able to live a normal life. We want peace. Is that too much to ask?"

SELAMAT TAHUN BARU

Posted: 03 Jan 2011 01:19 AM PSTTHE YEAR LIVING DANGEROUSLYKAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


nota:
kerajan akan keluar kenyataan
jangan percaya wikileaks

mufti johor akan istihar
baca wikileaks ini haram

raja gopal akan sumpah
wikileaks untuk jadi batu

mufti perak akan istihar
wikilekas ini makruh
jika membacanya sambil mengorek lubang hidung kah kah kah!


PECAH BERITA DARI TUKAR TIUB

Posted: 02 Jan 2011 11:18 PM PST
PENJUAL TIKET HALAL HARAMMALAOAN KHUSRIN MULA PANAS BONTOT


Ini keputusan yang telah diambil oleh kerajaan Selangor:

- mb tidak akan hadir diupacara perlantikan khusrin

- khusrin tidak akan dibawa masuk ke sebarang menyuarat majlis kerajaan negeri

- khusrin tidak akan mengangkat sumpah di hadapam mb

- kerajaan negeri selangor akan menulis surat kepada suruhanjaya perkhidmatan awam

- kerajan negeri akan pinda perlembagan tubuh kerajaan selangor untuk jelas kuasa

- mb akan meminta tuan speaker memanggil mesyuarat tergempar
untuk meminda undang undang tubuh selangor


nota:
adalah terbaik jika
malaon ini diberi
satu meja satu kerusi
dua kipas angin
satu rim kertas A4
tiga batang pen bic
langgankan maloan ini
setiap minggu dengan majalh urtv

arahkan malaon ini buat kajian
tentang sakit jiwa yang akan
melanda saekor kerang sumbang
yang tinggal di zoo negara
kah kah kah


nota:
juga sedia seorang guru
untuk mengajar bahasa inggeris
kerana whatsi the because
mi no spik inglis kah kah kahINI PEJABAT TERBAIK UNTUK KHUSRININI TANDAS KHAS UNTUK KHUSRIN

SAKIT SEMAKIN TENAT

Posted: 02 Jan 2011 08:44 PM PST
TANPA CUKAI OXFORD UNIVERSITI


nota:
ini gambar kedai tanpa cukai
dipintu besar sebelah kiri
di oxford universiti

gambar memperlihatkan
pelajar sedang sibuk
membuat kajian jual
beli alcohol, tembakau dan cokolat

oxford universiti adalah pemula
yang membuka kedai tanpa cukai
pertama dalam dunia ini

kedai kedua akan dibuka tidak
lama lagi di sintok kah kah kah


UUM CADANG MOHON STATUS BEBAS CUKAI BAGI LONJAKKAN UNIVERSITI – berota hairan

SINTOK: Universiti Utara Malaysia (UUM) akan memohon status zon bebas cukai untuk kampus induknya di sini, dalam usaha melonjakkan institusi itu menjadi universiti pengurusan dan perniagaan bertaraf antarabangsa.

Naib Canselornya, Prof Dr Mohamed Mustafa Ishak, berkata pihak UUM kini menyiapkan kertas kerja berhubung perkara itu untuk dikemukakan kepada Kementerian Pengajian Tinggi.

"Status ini membantu menjana kewangan universiti hasil pertumbuhan perniagaan dalam kampus berasaskan bebas cukai yang dapat mengurangkan kebergantungan kewangan kepada kerajaan," katanya selepas menyampaikan amanat Naib Canselor untuk warga UUM, di sini hari ini.

Beliau berkata, status itu diharap dapat dikuatkuasakan menjelang akhir tahun ini.

Terdahulu dalam amanatnya, Mohamed Mustafa berkata, status bebas cukai adalah antara empat strategi UUM dalam pelan transformasi 10 tahun untuk menjadi universiti pengurusan terkemuka dunia dan sebagai universiti penyelidikan dalam bidang Pengurusan dan Sains menjelang 2013.

"Pelaksanaan akan dilakukan dalam dua fasa iaitu dalam fasa pertama (2011-2015) tumpuan adalah untuk meletakkan UUM dalam peta akademik tempatan, manakala fasa kedua (2015-2020) menjadikan UUM sebagai pusat rujukan dalam bidang pengurusan oleh sarjana luar negara," katanya.

Katanya, strategi kedua akan menumpukan kepada bidang berteraskan "niche" dengan memperbanyakkan penyelidikan, pengkomersilan dan penerbitan jurnal berimpak tinggi, mensasarkan 70 peratus tenaga akademik memiliki ijazah doktor falsafah dan pelajar negara mencapai 30 peratus atau 10,000 pada 2015.

"Penubuhan pusat-pusat pengajian baru dan jabatan-jabatan di kolej-kolej bagi menyerlahkan bidang tujahan (niche) dan kekuatan akademik UUM manakala serta memperkasa aktiviti akademik dan antarabangsa menjadi srategi ketiga dan keempat," katanya.

Beliau berkata, kejayaan fasa pertama akan membuka laluan untuk meletakkan UUM sebagai "Top Business School dan Centre of Excellence" menjelang tahun 2020.

"Melalui strategi ini UUM mensasarkan dapat membaiki ranking sekarang 4 kepada tahap tertinggi 6 sebelum 2015," kata beliau.

Selain itu katanya, menerusi strategi itu juga UUM akan meningkatkan kampus bandarnya dengan membeli sebuah hotel di Kuala Lumpur bagi dijadikan pusat pelajar bidang pelancongan,katanya.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit… BILA TT KETAWA KAH KAH KAH SEBUT NAMA SINTOK .. ADA YANG MARAH…. kah kah kah..

kah kah kah… SEKARANG LIHAT DAN BACA SENDIRI…. kah kah kah..

kah kah kah… RANCANGAN UNIVERSITI SINTOK INI…. kah kah kah..

kah kah kah… INI NAK JADI GEDUNG ILMU ATAU NAK JADI TEMPAT DUTY FREE SHOPPING… kah kah kah..

kah kah kah…. NAK JADI MACAM LANGKAWAI… ROKOK MURAH DAN BEER MURAH… kah kah kah..

kah kah kah… MAK CIK FELDA BOLEH DATANG BELI DUVET MURAH… kah kah kah..

kah kah kah… PAK CIK FELDA BOLEH BELI BARANG SIAM MURAH… kah kah kah…

kah kah kah…… YA RABBI...TEROK SANGAT SAKIT MAELAYU NI…. kah kah kah..

woit… BANGANG APALAH MELAYU NI…. kah kah kah..

woit… UNIVERSITI TEMPAT MENCARI ILMU PENGETAHUAN BUKAN TEMPAT DUTY FREE… kah kah kah..

kah kah kah... UNIVERSITI BUKAN TERMINAL LAPANGAN TERBANG... kah kah kah

kah kah kah….NICHE… KEPALA BANA APA?.... kah kah kah….

woit… DENGAR BEROK CAKAP NICHE…. BEROK SINTOK PUN CAKAP NICHE… kah kah kah…

woit… TEROKLAAA …. NEGARA KITA INI ..SEDIH….kah kah kah…

kah kah kah… SEDIH… ADA MENTERI... MENTERI JADI PEROGOL…. kah kah kah..

kah kah kah… PERDANA MENTERI TERLIBAT DALAM KES BUNUH…. kah kah kah..

kah kah kah… ADA NAIB CANSELOR…. NAK BUKA KEDAI DUTY FREE… kah kah kah

woit....KALAU TAK HUMBANKAN GEROMBOLAN... HANCUR NEGARA KITA INI...kah kah kah

nota:
siapa ada maklumat
naib canselor ini belajar dimana dahulu
atau dimana dia beli ijazah?DARI ARKIB ROGOL RAIS YATIM

Posted: 02 Jan 2011 07:48 PM PST
maka menurut tuan yang empunya cerita
orang orang melaka pun berkumpul lah
tidak ada yang mereka kesah kesah itulah
lalu mereka pun membuat pantun dan seloka
untuk jadi ingat ingatan kepada anak cucu cicit
agar mereka tahulah kesah ini hendaknya:


menjarjis jarjis ke hulu
meraba-raba ke kelab malam
merais-rais dahulu
merogol amah diam-diam
DATUK SERI MANA PULAK NI ?
ARKIB : 11/10/2010

BANTERAS PORNOGRAFI LAMAN WEB
- meloya

Pengaruh pornografi di Internet harus dipandang serius oleh semua pihak di negara ini. Hal ini pernah dibangkitkan oleh Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr. Rais Yatim di persada antarabangsa baru-baru ini.

Sejak perkhidmatan Internet diperkenalkan di negara ini pada 1987 dan peningkatan pengedaran dan penjualan VCD serta DVD lucah yang berleluasa, didapati kes-kes jenayah seksual turut meningkat.

Apatah lagi, banyak kes yang tidak dilaporkan. Ini kerana lebih 80 peratus daripada pesalah seksual mempunyai hubungan ataupun mengenali mangsa seperti ahli keluarga, saudara mara dan jiran mereka.

Trend sebegini jelas menunjukkan keruntuhan moral semakin gawat di kalangan anggota masyarakat di negara ini.

Bukan itu sahaja, sekiranya gejala negatif ini tidak dikekang segera, maka ia akan menjejaskan matlamat kerajaan untuk mencapai taraf negara maju pada 2020. Ini kerana sesetengah kakitangan pejabat terutamanya di sektor swasta menggunakan masa pejabat untuk melayari laman-laman sesawang pornografi.

Mereka bukan sahaja menyalahguna kemudahan pejabat dan meningkatkan kos operasi syarikat tempat mereka bekerja, malah daya produktiviti mereka turut terjejas. Mereka tidak dapat menumpukan perhatian kepada tugas dan pemikiran mereka menjadi celaru kerana imej-imej lucah sentiasa terpampang di dalam minda mereka. Mereka ketagih menonton gambar-gambar lucah.

Bagaimanapun, untuk menyekat dan mengekang pornografi siber bukanlah mudah seperti yang difikirkan. Ini disebabkan aktiviti-aktiviti 'penjualan tubuh' merupakan aktiviti-aktiviti komersial utama di Internet dan paling banyak di laman sesawang tertentu.

Adalah dianggarkan terdapat lebih daripada 1.5 juta laman sesawang pornografi di Internet dan 74 peratus daripada laman sesawang pornografi itu.

Menurut Rais, beliau akan mengusulkannya dengan mengutus surat kepada Setiausaha Agung ITU, Dr. Hamadoun Toure untuk memastikan cadangan yang dikemukakan Malaysia diambil tindakan sewajarnya.

Selain itu, disyorkan supaya semua kerajaan di dunia mengkehendaki dan mensyaratkan semua laman sesawang pornografi wajib dibayar. Mereka boleh mengusul dan membahaskan syor ini di Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan Bangsa Bersatu (UNESCO).

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit... DARI KAJIAN 80% PESALAH SEKSUAL KENAL ATAU ADA HUBUNGAN DENGAN MANGSA... kah kah kah..

woit... INI BUKAN FITNAH DARI TT... kah kah kah..

kah kah kah... INI KAJIAN ILMIAH... kah kah kah....

kah kah kah.. ADA HUBUNGAN DENGAN MANGSA?.... kah kah kah..

kah kah kah... MACAM ANAK DENGAN BAPAK... SUMBANG MUHRIM... kah kah kah..

kah kah kah... MACAM ISTERI DENGAN ABANG IPAR... kah kah kah..

kah kah kah... ATAU MACAM TUAN RUMAH DENGAN AMAH.... kah kah kah..
BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT