Nuffnang

Pengikut

RAKYAT MARHAEN

sumber :-

RAKYAT MARHAEN


Krisis UPM : Kecoh, pelajar cuba larikan fail bukti

Posted: 22 Feb 2011 09:19 PM PST

Kekecohan berlaku pagi tadi apabila seorang wakil pro-Mahasiswa (pro-M) Universiti Putra Malaysia (UPM) cuba melarikan fail bukti - sejurus selepas mereka menemui naib canselor (TNC) hal ehwal pelajar (HEP) - berhubung pembatalan kemenangan calon pro-M, dalam pilihan raya kampus kelmarin.

NONEKejadian itu berlaku kira-kira jam 11 pagi, apabila bekas pengerusi pro-M UPM, Mohd Lokman Al-Hakim Low Abdullah cuba membawa keluar fail yang mengandungi bahan-bahan bukti berhubung perkara itu.

Sebelum itu, fail tersebut diserahkan oleh TNC HEP, Prof Dr Fauzi Ramlan, selepas diminta oleh Lokman untuk melihat sendiri bukti-bukti terbabit.

Selepas meneliti fail tersebut, Lokman bergegas keluar dari pejabat TNC, menyebabkan TNC menjerit dan beberapa pengawal keselamatan berkejar ke situ dan dan menahan Lokman.

Pengawal keselamatan tersebut bertindak merampas balik fail dari Lokman.

Ketika dihubungi Lokman berkata beliau bertindak demikian kerana yakin bukti-bukti tersebut adalah palsu.
NONEDalam keputusan pilihan raya kampus kelmarin, pro-M UPM menang 11 kerusi daripada 43 kerusi yang dipertandingkan.
Bagaimanapun, pihak UPM bertindak membatalkan kemenangan tersebut dengan alasan mereka berkempen secara kumpulan yang dilarang oleh peraturan kempen.
Berikutan itu, kira-kira penyokong pro-M berkumpul di hadapan pejabat TNC membantah keputusan tersebut.
Lokman adalah antara enam pemimpin pro-M yang dibenarkan masuk berjumpa dengan Dr Fauzi bagi membincang perkara tersebut.

Makin Hampir : SPR Sedia Hadapi Kemungkinan Banjir Semasa Pilihanraya Sarawak

Posted: 22 Feb 2011 09:15 PM PST


SIBU 23 FEB : Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) bersedia menghadapi kemungkinan banjir pada pilihan raya negeri Sarawak ke-10, kata Pengerusi SPR Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof.
Beliau berkata SPR akan menggunakan pengalaman mengendalikan pilihan raya dalam keadaan banjir seperti yang ditempuhinya semasa pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri Tenang di Johor, bulan lepas. 
"Sudah pasti sebelum kami menetapkan tarikh pilihan raya, kami akan berhubung dengan Jabatan Meteorologi bagi mendapatkan laporan ramalan cuaca,kemungkinan berlakunya banjir dan sebagainya," katanya ketika ditemui pemberita selepas melancarkan sesi taklimat kepada 24 Pegawai Pengurus Pilihan Raya dan 51 Penolong Pegawai Pengurus bagi kawasan Kalaka dan Balleh di sini.
Abdul Aziz berkata SPR, yang meluluskan peruntukan sejumlah RM45 juta bagi mengadakan pilihan raya negeri Sarawak kali ini, telah bersiap sedia dengan segala keperluan logistik bagi mengendalikan pilihan raya negeri.
"Kami akan menggunakan 24 helikopter, 4,124 kenderaan pacuan empat roda, 919 perahu panjang dan 63 bot laju berikutan negeri ini yang luas, kawasan petempatan yang berselerak dan rupa bumi tidak sekata," katanya.
Beberapa kawasan pula begitu luas dengan ada kawasan menyamai keluasan Pahang.
"Ini merupakan cabaran-cabaran yang ada. Tetapi jika kita telah melakukan persiapan terbaik dan terperinci, kita boleh mengatasi masalah berkenaan,"katanya semasa berucap.
Abdul Aziz menasihatkan para pegawai dan petugas pilihan raya tidak berasa goyah dengan tugasan dan keadaan yang dihadapi kerana mereka diberi kuasa untuk mengawal keadaan sepenuhnya.
"Jika anda berasa perlu melakukan apa jua keputusan dengan segera, anda lakukannyalah mengikut prosedur suruhanjaya dan undang-undang," katanya. Selepas sesi taklimat di sini, sesi seumpamanya akan dilakukan di Miri bagi 15 Pegawai Pengurus dan 39 Penolong Pegawai Pengurus Pilihan Raya.

Revolusi Rakyat : Gaddafi perintah hancurkan pemberontak

Posted: 22 Feb 2011 09:14 PM PST

Presiden Libya, Muammar Gaddafi hari ini memerintahkan polis dan tentera menghancurkan rakyat yang cuba menggugat pemerintahannya selama 41 tahun dan memberi amaran penunjuk perasaan akan diperangi sehingga ke titisan darah terakhir.

NONEPada ucapannya di televisyen hari ini, Gaddafi menegaskan beliau akan terus kekal sebagai presiden Libya dan bersedia mati syahid bagi mempertahankan negaranya.

Sambil mendakwa pemerintahnnya juga disokong oleh rakyat, beliau mengarahkan polis dan tentera menghancurkan rakyat yang kian ramai berdemonstrasi. Setakat ini, angka korban meningkat kepada ratusan nyawa sejak lapan hari lalu.

Gaddafi memberi amaran bahawa pihak keselamatan akan menyelongkar dan menjejaki pemberontak ke 'setiap rumah dan setiap inci ruang' agar mereka menyerah diri atau berdepan dengan maut.

Beberapa jam kemudian, kerajaan Libya buat pertama kali mengeluarkan angka korban akibat kekacauan yang melanda di seluruh negara iaitu 300 terkorban iaitu 189 orang awam dan 111 lagi askar.

Jumlah kematian yang tertinggi ialah di Bandar Benghazi, yang terletak di timur negara itu yang membabitkan tercetusnya penentangan terbesar, kata jurucakap Kementerian Dalam Negeri Libya.

Di Benghazi, 104 orang awam terbunuh manakala 10 lagi askar.

- AFP

Habuan Prk : Mintalah sungai pun nescaya akan dapat

Posted: 22 Feb 2011 09:13 PM PST

TEMERLOH, 23 Feb: PAS yakin semua permintaan rakyat di Kerdau dan Merlimau akan ditunaikan oleh Barisan Nasional (BN) sempena dengan pilihan raya kecil kedua-dua kawasan itu sekarang.

Naib Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, beliau yakin, jika rakyat minta sungai atau betulkan jalan yang bengkang bengkok pun akan ditunaikan oleh kerajaan BN sekarang.

"Tuan-tuan mintalah apa sahaja. Musim ini tuan-tuan, kalau nak sungai pun mereka akan lulus. Kalau tuan-tuan nak luruskan jalan yang bengkang bengkok pun, mereka akan buat," kata beliau di majlis ceramah dekat sini.

Namun begitu, Tuan Ibrahim yang juga Yang Dipertua PAS kawasan Kuala Krau dan Pesuruhjaya PAS Pahang mengingatkan rakyat kawasan itu agar mengingati apa yang berlaku dalam kawasan pilihan raya kecil sebelum ini.

"Sebelum tuan-tuan percaya kepada janji-janji mereka, tuan-puan kena ingat pilihan raya kecil Sanggang di Temerloh sebelum ini. Ketika itu, beratus-ratus lori bawa batu jalan masuk ke kampung-kampung untuk membaiki jalan yang berlubang.

"Namun, akhirnya selepas pilihan raya, batu itu tinggal batulah. Jalan raya tuan-puan tetap macam itu juga," katanya mengingatkan janji BN semasa pilihan raya kecil Sanggang sebelum ini.

Kerdau adalah kawasan pilihan raya yang berjiran dengan kawasan pilihan raya kecil Sanggang sebelum ini.

Dalam pilihan raya itu, PAS meletakkan Datuk Hishamudin Yahya untuk bertanding namun kalah di tangan calon BN.

Tuan Ibrahim mengingatkan, kali ini orang-orang yang sama dengan watak-watak yang sama akan datang lagi ke Kerdau.

"Namun tuan-puan kena ingat, jangan sampai tertipu buat kali kedua," katanya.

Menurut Tuan Ibrahim, walaupun BN menang beberapa pilihan raya kecil kebelakangan ini, mereka sangat takut dengan kebangkitan rakyat sejak 2008 hingga kini.

"Walaupun PM menang besar dalam pilihan raya umum 2008, namun kenaikan yang ketara jumlah pengundi di Pekan menunjukkan PM sendiri sangat bimbang.

"Sebab itu, Perdana Menteri selalu saja mengulangi,  Mesir tidak sama dengan Malaysia. Percayalah di Malaysia, rakyat yang kena dulu, Mesir tidak," katanya merujuk kepada kebangkitan rakyat Mesir.

Menurut Tuan Ibrahim, Umno sangat bimbang dengan tawaran 100 hari pertama Pakatan Rakyat melalui buku Jingganya.

"Sewaktu kita tawarkan program 100 Paktan Rakyat, PM berulang kali berkata, negara akan bangkrap jika ia dilaksanakan," katanya.

Sebenarnya, kata Tuan Ibrahim, tawaran yang dibuat oleh Pakaran Rakyat itu berdasarkan kajian teliti dan penyelidikan mendalam yang dibuat dan atas kemampuan negara.

"Yang paling menakutkan mereka, bila kita berjanji nak beri RM500 elaun tambahan sebulan kepada semua guru di Malaysia. Mereka kata, negara akan bangkrap.

"Namun, baru-baru ini, lebih 800 guru-guru besar dinaikkan gaji mereka...boleh pula," kata Tuan Ibrahim.

Pakatan Rakyat juga, kata Tuan Ibrahim, menawarkan untuk menghapuskan tol dalam program 100 harinya.

"Baru-baru ini, Perdana Menteri mengumumkan penurunan kadar tol....kalau panjanglah lagi tempoh menjelang pilihan raya ini, mereka akan tiru satu persatu cadangan kita," kata beliau.

Revolusi Rakyat : Banyak cara selesai kemelut, bukan guna peluru

Posted: 22 Feb 2011 09:00 PM PST

KUALA LUMPUR, 23 Feb: Dewan Pemuda PAS Pusat hari ini menyerahkan memorandum kepada Kedutaan Libya bagi membantah kekejaman pemerintah negara itu membunuh rakyat sendiri berdemonstrasi anti kerajaan.
Penyerahan diketuai Timbalan Ketua Pemuda PAS Pusat, Azman Shapawi Abd Rani diiringi Setiausaha, Khairul Faizi Ahmad Kamil, Bendahari, Mohd Adram Musa, Naib Ketua Pemuda PAS Wilayah, Suhaimi Abd Aziz dan yang lain.
Memorandum diserahkan kepada wakil kedutaan itu kira-kira jam 11.05 pagi di hadapan pintu masuk ke bangunan itu dengan dikawal anggota FRU.
Azman pada sidang media selepas itu berkata, pemuda PAS mengecam sekeras-kerasnya tindakan kejam kerajaan pimpinan Muammar Gaddafi.
"Dewan Pemuda PAS melahirkan rasa sedih dengan kematian begitu ramai rakyat Libya akibat tindakan kerajaan mereka yang penyelesaian menggunakan cara keras.
"Kita yakin banyak lagi cara lain untuk menyelesaikan kemelut politik Libya selain menggunakan senjata api, peluru dan darah kepada rakyat negara itu," katanya.
Beliau turut menyifatkan kenyataan Gaddafi yang tidak akan tunduk kepada desakan rakyat dan sanggup membunuh peserta demonstrasi sebagai kenyataaan angkung dan sombong pemimpin itu.
Pada masa sama, satu kumpulan rakyat Libya turut mengadakan bantahan di luar bangunan kedutaan.
Kumpulan terdiri dari 100 orang itu melaungkan selogan 'Free Libya', 'Down Gaddafi', 'Gaddafi Go To Hell' sambil membawa gambar rakyat mereka yang terkorban dan pelbagai sepanduk menghentam kekejaman kerajaan negara mereka itu.
Sehingga hari ini dilaporkan lebih 500 orang telah terbunuh dalam bantahan anti kerajaan di negara itu.
Keadaan bertambah buruk selepas kumpulan anti kerajaan bertembung dengan kumpulan pro kerajaan.

Turut difahamkan, angka kematian akan terus meningkat ekoran tindakan kerajaan itu yang menggunakan bom dan peluru yang dilepaskan dari helikopter ke atas himpunan.
Gaddafi ketika bercakap di televisyen semalam menegaskan beliau tidak akan meletakkan jawatan meskipun berhadapan dengan kebangkitan rakyat, secara besar-besaran yang tidak pernah disaksikan sebelum ini.

Beliau dengan angkuh mendakwa pemuda yang menyertai demonstrasi itu sebagai sebagai "tikus dan askar upahan", yang mahu menjadikan Libya sebagai negara Islam.
Sementara itu, PAS akan mengadakan himpunan aman di kedutaan sama selepas solat Jumaat, 25 Februari ini.
Himpunan anjuran Lajnah Antarabangsa PAS dengan kerjasama beberapa NGO itu akan diketuai Ahli Jawatan Kuasa PAS Pusat, Mohammad Sabu dan beberapa kepimpinan lain.

Fitnah II: Bulu, tuala 'Good Morning' jadi tumpuan

Posted: 22 Feb 2011 08:58 PM PST

Perbicaraan kes liwat membabitkan Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini menyaksikan saksi keenam pihak pendakwaan, iaitu ahli kimia, Nor Aidora Saedon memberi keterangan.

Nor Aidora memberitahu mahkamah bahawa beliau adalah ketua unit paterniti DNA, Divisyen Forensik, Jabatan Kimia Malaysia sejak 2008. Beliau menganggotai jabatan tersebut pada 1998.

Nor Aidora berkata sejak menyertai jabatan berkenaan beliau telah mengendalikan lebih kurang 100,000 sampel DNA.
Katanya lagi, beliau sering mengendalikan kes-kes berkaitan pembunuhan dan rogol serta kes-kes yang membabitkan analisis DNA dan memerlukan bukti DNA biologikal

Namun apabila Nor Aidora cuba merujuk kepada laporan berhubung apa yang diterimanya pada 17 Julai 2008, peguambela Sankara Nair membuat bantahan kerana saksi dikatakan membangkitkan bukti-bukti yang masih belum dikemukakan mahupun disebut.
Namun Peguam Cara II Negara, Datuk Mohd Yusof Zainal Abiden mencelah dan berkata tidak apa yang perlu dibantah kerana saksi belum menyatakan apa-apa lagi.

Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Mohd Zabidin Mohd Diah kemudian mengarahkan semua pihak berjumpa dengannya di kamarnya.
Perbicaraan kemudiannya bersambung dengan ahli kimia itu mengenal pasti lima barang kes yang terdiri daripada sehelai bulu, satu berus gigi kecil warna putih, sehelai tuala kecil jenama Good Morning yang turut terdapat sehelai lagi bulu dan satu botol air mineral plastik.
Awal pagi tadi, pakar DNA Dr Seah Lay Hong menyambung keterangannya dan sesi soal balas buat hari kelima.

Semalam, Seah enggan memberikan jawapan langsung apabila ditanya bagaimana beberapa profail DNA yang ditemui pada dubur pengadu kes, Mohd Saiful Bukhari Azlan tidak dicatatkan dan sama ada wajar untuk membuat kesimpulan bahawa mangsa adalah homoseksual pasif.

Revolusi Rakyat : Pemuda PAS bersama intifadah rakyat Libya

Posted: 22 Feb 2011 08:56 PM PST

KUALA LUMPUR, 23 Feb: Dewan Pemuda PAS Pusat (DPPP) bersama anak muda di Malaysia menyambut dan menyokong kebangkitan dan intifadhah rakyat Libya yang bermatlamat untuk menolak rejim para diktator yang korup dan berjuang untuk menegakkan kerajaan berasaskan pilihan rakyat dan yang menjaga kebajikan rakyat.
"Kami kagum dan menyatakan hormat kami kepada keberanian rakyat Libya, kebanyakannya diterajui oleh anak muda, yang tidak takut kepada kereta kebal, jet pejuang serta peluru tentera," tegas Pengerusi Lajnah Antarabangsa DPPP, Dr Raja Ahmad al-Hiss dalam satu kenyataan.
Sehubungan itu, katanya DPPP menyampaikan takziah kepada keluarga yang telah kehilangan ahli yang telah mempertaruhkan nyawa mereka untuk memperjuangkan kebebasan dan keadilan.
Sehingga ini dilaporkan lebih 200 rakyat Libya yang menyertai bantahan terhadap rejim Muammar Gaddafi terbunuh.
(Gambar: Rakyat Libya menyertai Pemuda PAS Pusat menyerahkan memo kepada Kedutaan Libya di ibu negara, pagi ini.)
DPPP turut mendesak Kerajaan Malaysia menyatakan pendirian terbuka di atas insiden pembunuhan kejam penunjuk perasaan rakyat Libya oleh rejim Gadaffi.
Ahmad menambah, pihak juga menyeru Persidangan Negara Islam (OIC) menghantar tentera pemantau bagi memastikan tiada lagi insiden pembunuhan kejam oleh rejim Gadaffi.
DPPP juga mendesak regim Muammar Gaddafi berundur dan kuasa secara aman perlu dilaksankan segera kepada sebuah kerajaan transisi sehingga piliharanraya yang bebas diadakan, mendesak tentera Libya supaya bersama kebangkitan rakyat.
Tambahnya, kerajaan Malaysia perlu menggunakan saluran diplomatik untuk memberi tekanan kepada Muammar Gaddafi untuk berunding dengan golongan pro-demokrasi agar peralihan kuasa berlaku dengan aman kepada kerajaan transisi sehingga piliharan raya yang bebas dan adil dilaksanakan.
"DPPP menyeru semua rakyat Malaysia untuk bersama untuk solidariti kebangkitan umat Islam Libya," ujarnya.
Persekutuan Hak Asasi Manusia Antarabangsa (IFHR) melaporkan bahawa beberapa buah bandar di Libya termasuk Benghazi dan Sirte telah dikuasai para penunjuk perasaan anti-pemimpin Muammar Gaddafi selepas pasukan-pasukan tentera dikatakan berpaling tadah dengan menyertai tunjuk perasaan.
Pendekatan kekerasan yang digunakan oleh pihak rejim dalam menangani kumpulan penunjuk perasaan anti-kerajaan dikecam hebat oleh pemimpin tempatan mahupun luar negara.
Amerika Syarikat melalui Setiausaha Negaranya, Hillary Clinton telah menggesa pihak rejim untuk menghentikan pertumpahan darah yang berlangsung sejak awal minggu lepas.
Walau bagaimanapun, gesaan itu dibalas dengan serangan-serangan peluru berpandu serta bom oleh pesawat-pesawat pejuang dan helikopter-helikopter rejim ke atas penunjuk perasaan yang berhimpun di sekitar ibu negara Libya, Tripoli.
Insiden yang berlaku terhadap penunjuk perasaan yang tidak bersenjata itu dilihat sebagai satu tindakan yang tidak berperikemanusiaan oleh rejim terhadap rakyat Libya.
Kelmarin anak lelaki Muammar, di samping menjanjikan reformasi yang signifikan terhadap pentadbiran, beliau telah memberi amaran kerajaannya akan mempertahankan negara itu daripada demonstrasi sehingga peluru dan anggota pasukan keselamatan terakhir, malah memberi amaran perang saudara akan tercetus.
Ekoran daripada beberapa peristiwa berdarah yang berlaku, ramai tokoh penting dalam pentadbiran rejim yang dicemari dengan nepotisme telah menyertai tindakan pembangkang. Antaranya termasuklah Menteri Keadilan, Mustapha Abdul Jalil dan Duta Libya ke Liga Arab, Abdel Moneim al-Honi yang mengumumkan beliau menyertai revolusi. Manakala duta ke India, Ali al-Essawi pula memberitahu BBC, beliau meletakkan jawatan ekoran tindakan ganas kerajaan ke atas penunjuk perasaan.
Kuasa Muammar yang sudah memerintah negara itu selama 42 tahun semakin lemah dari hari ke hari. Letusan kuasa rakyat dijangka pasti lambat laun menghancurkan rejim kejam itu.

Siswa berang: Kemenangan pro-M dibatalkan

Posted: 22 Feb 2011 08:48 PM PST

Lebih 100 pelajar pro-Mahasiswa (pro-M) sedang berkumpul di hadapan bangunan pentadbiran UPM bagi membantah pembatalan kemenangan 11 daripada calonnya dalam pilihan raya kampus semalam.

NONEMenurut jurucakap pelajar berkenaan, Ahmad Shukri Kamaruddin, semua 11 calon pro-M itu dihubungi melalui telefon pada jam 9 malam semalam. Mereka kemudiannya diberikan surat rasmi yang mengatakan bahawa kemenangan mereka telah dibatalkan.

"Surat itu ditandatangani oleh ketua unit disiplin, hal ehwal pelajar UPM, Noraihan Nordin" kata Ahmad Shukri.

Kesebelas mereka diberi tempoh sehingga jam 10 pagi ini untuk merayu tetapi terpaksa membayar RM100 setiap orang bagi berbuat demikian.

Kumpulan pro-M menganjurkan bantahan mereka sebaik menerima keputusan pembatalan kemenangan mereka sejak jam 10 malam semalam. Setkat ini, tiada kejadian yang tidak diingini dilaporkan.

NONEPelajar juga meluahkan rasa tidak puas hati mereka dengan timbalan naib canselor apabila beliau tiba di pejabatnya pagi ini.

Satu mesyuarat kemudian diadakan dengan lima daripada calon yang terbabit itu.

"Kami juga menghubungi Timbalan Menteri Pelajaran Tinggi, Datuk Saifuddin Abdullah berhubung perkara tersebut. Beliau melahirkan rasa kecewa yang perkara ini berlaku dan berjanji menghubungi pihak universiti," kata said Ahmad Shukri.

Media: Adik ipar bekas PM Britain urus kempen anti-Taib

Posted: 22 Feb 2011 08:48 PM PST


Tan Sri Muhyiddin Yassin berbual dengan Taib (kiri)sempena sambutan Chap Goh Mei di Kuching, 17 Feburari. — Foto Bernama
KUALA LUMPUR, 23 Feb — Siaran Radio Free Sarawak, stesen radio yang kritikal terhadap kepimpinan Ketua Menteri Tan Sri Abdul Taib Mahmud, dikendalikan oleh adik ipar bekas perdana menteri Gordon Brown dan seorang warga keturunan Dayak dari London, demikian menurut laporan London Evening Standard. Akhbar tabloid itu mendedahkan, Claire Rewcastle Brown juga penulis Sarawak Report, yang sehingga kini merupakan blog tanpa diketahui nama pengendalinya, yang turut mengkritik kerajaan Barisan Nasional (BN) dan mencatatkan 18,000 hit setiap hari.
Menurut akhbar itu, Rewcastle Brown dan Peter John Jaban, yang dikenali sebagai Papa Orang Utan oleh pendengar stesen tersebut, telah memutuskan untuk mendedahkan identiti mereka menjelang pilihan raya umum Sarawak, dijangka diadakan April ini.
Rewcastle Brown, 51, berkata peranannya ialah memberikan "peluang kepada 2.5 juta penduduk Sarawak yang ditindas."
Rewcastle Brown lahir di Sarawak sebelum negeri bekas jajahan British itu diserahkan kepada Malaysia. Dia tinggal di Sarawak sehingga berusia lapan tahun, kata akhbar itu.
Program radio itu disiarkan dari sebuah restoran di Covent Garden, yang terletak di tengah London, ke Sarawak yang jauhnya kira-kira 10,000km.
Tujuan siaran itu ialah mendedahkan dakwaan rasuah dalam kepimpinan Taib, yang memimpin Sarawak sejak tiga dekad lalu.
The London Evening Standard mengunjungi studio Radio Free Sarawak ketika Jaban sedang menemu bual seorang ketua kampung yang telah dipaksa keluar dari tanahnya. Ketua kampung itu bercakap dengan Jaban menggunakn telefon bimbit dari hutan Borneo.
Rewcastle Brown memberikan penerangan kepada Jaban: "Pastikan anda tanya dia soalan sama ada dia tahu bahawa Ketua Menteri Taib yang telah mencuri tanah mereka? Dan, tanya juga siapa yang dia akan mengundi nanti!"
Menurut akhbar itu, kedua-dua mereka merahsiakan identiti masing-masing kerana bimbang Taib, 74, yang dikatakan salah seorang tidak berbelas kasihan dan lelaki paling kaya di dunia — didakwa lebih kaya berbanding Sultan Brunei, akan mendapatkan mereka dengan apa jua cara sekalipun.
"Bahasa Inggeris masih merupakan bahasa penyatuan di Sarawak dan saya menggunakan blog dan siaran ini untuk mendedahkan pembersihan hutan secara sewenang-wenangnya, di mana 95 peratus hutan di Sarawak sudah ditebang dan digantikan dengan ladang kelapa sawit, yang telah menjadikan Taib dan keluarganya kaya," kata Rewcastle Brown.
"Apa lagi, siasatan saya menunjukkan wang keluarga Taib (juga) ada di sini, di London dan ini termasuklah hartanah mewah di tengah ibu negara (Britain)," katanya.
Dia menambah, pemimpin parti pembangkang, Baru Bian, seorang peguam hak asasi manusia yang karismatik, mendorong kepada perubahan yang sebenar dalam pilihan raya umum akan datang.
"Tetapi, sungguh memeranjatkan hanya satu pertiga (rakyatnya) yang mendaftar sebagai pengundi dan kerajaan Malaysia yang berasuah tutup mata mereka kerana Taib sentiasa menghasilkan (kemenangan) Sarawak, negeri mereka paling kaya, kepada mereka," katanya lagi.
Katanya, dia dan Jaban memutuskan untuk mendedahkan identiti mereka selepas ugutan diposkan ke Sarawak Report dan kematian misteri ketua pendedah maklumat mereka di Amerika Syarikat.
"Sebelum Krismas, seorang pembantu Taib di Amerika Syarikat yang tidak puas hati dengannya, Ross Boyert, ditemui mati di sebuah bilik hotel di  Los Angeles dengan beg plastik ditemui di bahagian lehernya.
"Inkues ini masih dijalankan tetapi diduga bahawa saya dan Peter juga kemungkinan berada dalam keadaan bahaya. Daripada berselindung, kami memutuskan untuk tampil (dan mendedahkan identiti)," katanya kepada London Evening Standard.
"Ironisnya, Taib dan orang-orangnya menganggap kami ini menjalankan operasi besar-besaran tetapi kami cuma lima orang dengan beberapa komputer bimbit dan sebuah set pengadun (nada). Kemajuan teknologi MP3 bermakna radio dengan gelombang pendek mudah untuk dikendalikan," katanya.
Pada Disember lalu, pengendali blog Malaysia Today, Raja Petra Kamarudin yang kontroversial juga dilaporkan menyertai Radio Free Sarawak sebagai penyumbang tetapnya.
Stesen itu mula beroperasi sejak pertengahan November lalu sebagai saluran siaran bukan kerajaan.
Menurut maklumat sebelum ini, Radio Free Sarawak merupan stesen radio bukan kerajaan yang menyediakan siaran setiap hari antara pukul 6.30 hingga 7.30 petang pada gelombang 7590kHz dan dari 6 hingga 7 petang pada 15420 kHz.
"Kami begitu efektif sehingga orang Taib sangka kami dibiayai oleh George Soros, yang yayasannya membiayai Radio Free Burma," kata beliau merujuk kepada jutawan dari Amerika Syarikat itu.
Katanya, dia memulakan kerja-kerja itu dengan kos kurang daripada £10,000 (RM49,000) sebulan pada Oktober lalu.
Kemudian dia menjelaskan, mereka menerima bantuan kewangan daripada rakan-rakan yang tidak mahu diri mereka dikenali.
Bagaimanapun Rewcastle Brown sama sekali menafikan pembabitan Gordon.
"Bukan Gordon," katanya.
"Sokongan dia hanya dari segi moral," kata Rewcastle Brown lagi.

UPM diarah kekalkan status calon MPP, jangan sampai dilabel ‘macam Burma’

Posted: 22 Feb 2011 08:46 PM PST


Saifuddin: Jangan nanti orang anggap kita seperti Burma yang tak iktiraf Aung San Suu Kyi, jangan orang anggap kita seperti Palestin yang tak iktiraf kemenangan Hamas.
KUALA LUMPUR, 23 Feb — Timbalan Menteri Pengajian Tinggi Datuk Saifuddin Abdullah mengarahkan Universiti Putra Malaysia (UPM) mengekalkan status 33 calon dan menarik balik keputusan membatalkan kemenangan 10 pelajar — yang kesemuanya sebelum ini dilabel sebagai barisan Pro Mahasiswa.
Kesemua 33 calon Pro Mahasiswa, yang didakwa beraliran condong kepada politik pembangkang, dibatalkan kelayakan bertanding kerusi Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) atas alasan berkempen secara berkumpulan.
Keputusan itu termasuklah mereka yang menang pilihan raya kampus itu.
Justeru, Saifuddin mahu pentadbiran UPM agar mengekalkan keputusan pilihan raya kampus seperti yang diumumkan kelmarin.
Pro Mahasiswa juga mencatatkan keputusan baik kali ini di beberapa universiti lain.
"Pendirian saya sangat jelas dalam perkara ini, saya tida bersetuju dan saya cadangkan supaya kekalkan keputusan seperti keputusan pengundian.
"Jangan nanti orang anggap kita seperti Burma yang tak iktiraf Aung San Suu Kyi, jangan orang anggap kita seperti Palestin yang tak iktiraf kemenangan Hamas," katanya ketika dihubungi The Malaysian Insider.
Beliau berkata tidak wajar pengurusan UPM membatalkan kelayakan Pro Mahasiswa kerana kumpulan itu tidak dapat membela diri ketika bantahan dibuat oleh kumpulan Pro Aspirasi.
"Pada saya perkara ini mudah sahaja, yang pertama siapa yang buat bantahan, apa alasan untuk bantahan dan adakah Pro Mahasiswa diberi keadilan untuk mempertahankan diri?
"Setahu saya (Pro) Aspirasi yang buat bantahan, alasan tanding berkumpulan dan Pro Mahasiswa tak diberi peluang untuk membela diri.
"UPM suruh mereka (Pro Mahasiswa) buat rayuan, tapi nak buat rayuan apa kalau nak pertahankan diri juga tidak boleh, macam mana nak buat rayuan," katanya.
Tambah Ahli Parlimen Temerloh itu, Pro Aspirasi juga sebuah kumpulan, jadi mengapa hanya Pro Mahasiswa yang dikenakan tindakan.
"Pro Aspirasi juga sebuah kumpulan, katakan kepada saya dan dunia adakah Pro Aspirasi bukan sebuah kumpulan," kata Saifuddin.
Laporan The Malaysian Insider pagi tadi menyebut pembatalan kesemua calon Pro Mahasiswa dibuat melalui panggilan telefon dari Bahagian Hal Ehwal Pelajar (HEP) malam tadi.
Di UPM kumpulan Pro Aspirasi mempertahankan kemenangan apabila memperoleh kemenangan besar menewaskan Pro Mahasiswa.
Pro Aspirasi menang dengan majoriti besar apabila menguasai 32 kerusi termasuk lima kerusi umum berbanding Pro Mahasiswa yang hanya mendapat 11 kerusi.
Sebanyak 43 kerusi dipertandingkan termasuk sembilan kerusi umum dan barisan Pro Mahasiswa bertanding di 33 kerusi.
Usaha The Malaysian Insider mendapatkan pengesahan pengurusan UPM belum berhasil.
Dalam pada itu, kira-kira 40 ahli Pro Mahasiswa UPM mengambil langkah drastik dengan mengepung pusat pentadbiran universiti sebagai membantah tindakan membatalkan status mereka.
Menurut jurucakap kumpulan itu, Mohd Ramzul Nasri Kamarusaman, pihaknya mahukan penjelasan dari pentadbiran UPM berhubung pembatalan calon Pro Mahasiswa itu.
"Sekarang kami sedang mengepung pentadbiran UPM dan memohon menjelas dari Bahagian Hal Ehwal Pelajar (HEP) berhubung pembatalan status calon Pro Mahasiswa yang bertanding.
"Kita hanya mahukan penjelasan dalam perkara ini, kenapa status kami dibatalkan? Apa yang saya tahu bantahan di buat oleh seorang ahli Aspirasi yang tewa (dalam pilihan raya kampus)," katanya ketika dihubungi The Malaysian Insider sekitar pukul 11 pagi tadi.

Fitnah II : Identiti 'lelaki Y' diketahui hari ini?

Posted: 22 Feb 2011 07:03 PM PST

Perbicaraan kes liwat membabitkan Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini menyaksikan saksi keenam pihak pendakwaan, iaitu ahli kimia, Nor Aidura Saedon memberi keterangan.

Nor Aidura memberitahu mahkamah bahawa beliau adalah ketua unit paterniti DNA, Jabatan Kimia sejak 2008. Beliau menganggotai jabatan tersebut pada 1998.

Nor Aidura berkata sejak menyertai jabatan berkenaan beliau telah mengendalikan lebih kurang 100,000 sampel DNA.

Namun apabila Nor Aidura cuba merujuk kepada laporan berhubung apa yang diterimanya pada 17 Julai 2008, peguambela Sankara Nair membuat bantahan.

Namun Peguam Cara II Negara, Datuk Mohd Yusof Zainal Abiden mencelah dan berkata tidak apa yang perlu dibantah kerana saksi belum menyatakan apa-apa lagi.

Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Mohd Zabidin Mohd Diah kemudian mengarahkan semua pihak berjumpa dengannya di kamarnya.

Awal pagi tadi, pakar DNA Dr Seah Lay Hong menyambung keterangannya dan sesi soal balas buat hari kelima.

Semalam, Seah enggan memberikan jawapan langsung apabila ditanya bagaimana beberapa profail DNA yang ditemui pada dubur pengadu kes, Mohd Saiful Bukhari Azlan tidak dicatatkan dan sama ada wajar untuk membuat kesimpulan bahawa mangsa adalah homoseksual pasif.

Bailout and more bailouts

Posted: 22 Feb 2011 06:56 PM PST

Bailout and more bailoutsHow much longer can bailouts continue? The government is hit by yet another possible bailout. What's next? PKFZ? Ports? More companies and individuals?

Hit by escalating cost of operations, stage bus operators nationwide have asked the Government to take over their businesses and liabilities.

Pan Malaysia Bus Operators Association president Ashfar Ali has sent a memorandum to Land Public Transport Commission (LPTC) chairman Syed Hamid Syed Albar proposing that the Government buy over their assets. (and take over their debts)

The association, which comprises members from 130 bus companies operating more than 3,200 buses, said the fares that they collect can no longer cover rising operational costs.

The stage buses ply about 80% of the routes outside the Klang Valley.

Syed Hamid, in his response, admitted that the issues raised were valid and promised to look at the memorandum before meeting the association for further discussions.

The government must take a comprehensive look at the public transport policy. It must come out with a proper system to ensure that while it does not burden the people, public transport providers are able to operate viably.
In the spirit of 1Malaysia's people first agenda, the government cannot ignore the need to revamp and restore the public transport system to world-class standards. A good public transport is essential to positive socio-economic development.

Otherwise, more bailouts will not help to improve the situation. Even if Syed Hamid or the government agree to the bailout, the final say belonged to the people/tax payers. The government had created a precedent by bailing out groups previously and more will come forward with similar proposal in the future. We should not encourage businessmen to treat the government as an insurance policy whenever their business is not doing well.

More burden on the taxpayers will reach a breaking point. I would like to urge the government to take a serious look at the current public transport system or a lack of it and address the problems immediately. -  Straight Talk

Monday February 21, 2011

It's bailout or bust, bus firms tell Govt

PETALING JAYA: Hit by escalating cost of operations, stage bus operators nationwide have asked the Government to take over their businesses and liabilities.
Pan Malaysia Bus Operators Association president Datuk Ashfar Ali has sent a memorandum to Land Public Transport Commission (LPTC) chairman Tan Sri Syed Hamid Syed Albar proposing that the Government buy over their assets.
In the document, which was made available to The Star, the association, which comprises members from 130 bus companies operating more than 3,200 buses, said the fares that they collect can no longer cover rising operational costs.
The stage buses ply about 80% of the routes outside the Klang Valley.
Syed Hamid, in his response, admitted that the issues raised were valid and promised to look at the memorandum before meeting the association for further discussions.
Ashfar said spiralling prices of fuel, spare parts and labour, as well as bus terminal fees, insurance premiums and vehicle replacement costs, had led to higher overheads.
"The Commercial Vehicle Licensing Board set the lifespan of a stage bus at 15 years. The cost of a non-air-conditioned bus has shot up from RM177,000 to RM262,000 over the past 10 years, while the price of an air-conditioned bus has gone up from RM237,000 previously to RM312,000.
"Stage bus operators are in critical condition. They are experiencing losses and may have to wind up at any time," Ashfar said.
As such, he said the association was proposing that the Government bail out the companies from their debts by taking over their operations.
"The Government can buy over the companies together with the buses, routes and workers at a negotiable rate.
"Without prejudice, we propose that the Government use the same method that was applied when taking over Intrakota or Parkmay," he said, adding that the Government had the experience to operate stage buses through government-linked companies such as RapidKL and RapidPenang and other agencies like Mara.
"The Government is no longer our proponent, but our competitor," Ashfar said.
He said the problems faced by bus operators could not be resolved because there was no clear policy on the industry.
"Although LPTC announced that it would complete the transportation policy by September, many operators may not be able to hold on until then," Ashfar said.
Syed Hamid said that while the issues raised were valid, the proposal seemed to be a quick-fix solution.
"This is a new proposal but I don't think it will solve the problem.
Syed Hamid said LPTC was carrying out various studies on public transportation before releasing the master plan on public transportation.
Some 20 stage companies have closed shop in the past 15 years, including Chin Wah Omnibus, Sum Omnibus, Lian Hoe Omnibus, Foh Hup Omnibus, Len Omnibus, Penang Yellow Bus Co and Northern Malaysia Transport Co.

Menanti Kepulangan Najib Dari Turki

Posted: 22 Feb 2011 06:55 PM PST

PADA masa ini Najib Razak dan Rosmah Mansor bersama beberapa orang menteri sedang berada di Turki dalam misi lawatan rasmi. Semalam Najib dilaporkan telah berjumpa dengan Recep Tayyip Erdogan, Perdana Menteri Turki. Kurang pasti saya apakah pertemuan dua perdana menteri itu adalah kali pertama atau tidak. Tetapi saya rasakan lawatan Najib ke Turki dan menemui Erdogan itu adalah kali pertama.

Tentu Najib gembira dengan kunjungan itu. Apa lagi Rosmah Mansor. Peluang itu memboleh beliau memperkenalkan dirinya sebagai wanita pertama Malaysia. Apa lagi kalau dapat duduk bersama Najib menghadap Erdogan, lebih mengembirakan. Cuma janganlah dalam siri lawatan kali ini Rosmah terjumpa barang kemas isteri Erdogan dalam mana-mana kapal perihatan kemudian akan diberikan hadiah berupa wang.

Sesuatu lawatan pembesar ke sesuatu negara itu ada tujuan dan pengertiannya tersendiri. Ia akan memberi nostalgi buat kedua pihak. Ia bukan dibuat saja-saja. Bayangkan untuk membolehkan Najib ke Turki, bukan mudah. Pelbagai protokol harus dilalui dan berbagai prosude perlu dituruti.

Sudah tentu para diplomat kita membuat tinjauan terlebih dahulu. Buat selidikan apakah kunjungan Najib itu tidak menimbulkan apa-apa masalah kepada Turki. Kalau Erdogan menerima Najib tetapi kalau rakyat Turki tidak menerima ia menjadi masalah juga. Pernah berlaku rakyat mengadakan perasaan sebagai membantah kunjungan seseorang pembesar negara lain ke negara mereka. Alhamdulilah tidak berlaku kepada Najib di Turki.

Biasanya maksud lawatan seperti itu adalah untuk kebaikan kedua buah negara. Ia akan membawa manfaat untuk kedua buah negara. Dalam hal ini tentulah mengenai ekonomi. Kunjungan seseorang pembesar negera ke atas negara lain samalah dengan pemergian seorang bapak ke hutan atau lautan, mereka pergi untuk mencari makan untuk anak dan isteri. Demikian taraf pemergian Najib lebih kurang begitulah, menjalankan tanggungjawab sebagai PM.

Bagaimana pun bagi saya kunjungan Najib itu bukan setakat itu saja. Ia bukan mencari pelaburan tetapi ada motif dan niat lain yang lebih penting dan tersirat. Menandatangani beberapa MoU tidaklah penting sangat dan bukan itu matlamatnya. Mungkin rakyat boleh menerima setakat itu saja, berpandukan apa disiarkan media massa, tetapi bukan dari pemerhati politik yang mengetahui apa yang ada di sebalik tabir dan mampu menterjemahkan setap gerak geri orang politik.

Justeru kedatangan Najib ke Turki dan berpelung berjumpa dengan Erdogan bukan saja setakat mahu minum kopi atau makan nasi Turki tetapi ada perkara lain lebih penting dari itu.

Umum sudah mengetahui mengenai hubungan Erdogan dengan Anwar Ibrahim. Mereka adalah sahabat baik dan selalu berhubung dengan telefon macam sepasangan kekasih. Mereka bebas untuk bercakap bila-bila masa saja. Kebebasan ini menandakan mereka sangat akrab dan saling bantu membantu di antara satu sama lain.

Peristiwa Anwar lari sewaktu polis hendak tangkap apabila laporan liwat kedua di buat ke atasnya, menjelaskan betapa hubungan beliau dengan Erdogan sangat baik. Dalam keadaan tergesa-gesa untuk menyelamatkan diri malam itu katanya Anwar tidak tahu untuk berlindung di mana. Ketika inilah Erdogan memberi kebenaran agar kedutaan Turki di Jalan Ampang memberi perlindungan kepada Anwar. Sempat sehari semalam juga Anwar tidur di kedutaan Turki.

Kejadian ini memecah mata semua orang. Ia menunjukkan keakraban di antara keduanya. Tentulah bagi Najib melihat hakikat ini merasa sesuatu yang tidak enak. Apa lagi Anwar selalu berjumpa dengan Erdogan di pentas-pentas pidato dunia dalam simposium, forum dan sebagainya. Kekerapan Anwar berjumpa Erdogan ini dipantau oleh Najib dan dilaporkan oleh para diplimatik kita.

Najib cukup bimbang keadaan ini. Tentulah Najib akan berfikir lebih jauh dari itu. Manakala sebagai rakan baik tentu Anwar akan menggunakan Erdogan untuk kepentingan politiknya. Ini yang Najib bimbang dan curigai. Lebih jauh apa yang ditakuti Najib ialah Erdogan akan membantu Anwar.

Sebelum ini pun sudah ada bisik-bisik mengatakan Anwar mendapat bantuan kewangan dari Erdogan. Walaupun pada masa ini ia hanya sebagai dakyah tetapi tidak mustahil kalau Erdogan membantu Anwar termasuk memberi sumber kewangan.

Jadi kedatangan Najib ke Turki itu adalah sebahagian dari untuk mendakwah Erdogan agar tidak begitu mempercayai Anwar dan membantu dari segi kewangan. Apakah misi Najib ini berjaya? Sama-sama kita akan dengar ulasan Najib sebaik kembali dari Turki kelak.

Apakah yang bakal Najib perkatakakan? Di sini saya boleh agakkan apa yang akan diperkatakan Najib. Saya juga yakin wartawan akhabr arus perdana sudah menyiapkan intro untuk berita ulasan Najib itu. Ianya akan lebih kurang berbunyi begini, Najib berpuas hati dengan sambutan Erdogan ke atasnya. Erdogan berpuas hati dengan penjelasannya mengenai senario politik Malaysia.

Selain itu akhbar pula akan mengatakan Erdogan setelah mendengar penjelasan Najib mulai faham akan tindak tanduk dan sikap oportunis Anwar Ibrahim mengenai Islam. Atau selama ini rupanya erdogan tidak mendapat penjelasan sebenar di sebalik isu liwat dilakukan Anwar.

Berita itu juga nanti akan ditambah Erdogan akan membuat lawatan ke Malaysia dalam masa terdekat ini. Ia akan disudahi kunjungan itu berjaya membawa balik berbillion pelaburan dari Turki. Kita dengarlah nanti.
MSO

The battle for Sarawak begins: Angels and Devils show hand

Posted: 22 Feb 2011 06:50 PM PST

The battle for Sarawak begins: Angels and Devils show handSarawak Chief Minister (CM) Taib Mahmud is the most depised man in Sarawak. He is Malaysia's longest serving Chief Minister and just like ex-president Hosni Mubarak of Egypt, ruled for 30 years. On 11 February 2011, the Egyptians celebrated as Mubarak finally yielded to people power.
For the people of Sarawak, their time will come. It is just a question of when.
For decades, Taib ruled Sarawak with an iron fist. He crushed the people's spirit with one hand and grabbed what was rightfully theirs, with the other. He had no desire to listen to the people and he destroyed those who opposed him. He used the police to do his dirty work and it is alleged that paid thugs would do the rest.
What he could not obtain easily, he simply took, by force if necessary. He grew rich at the expense of the Sarawakian. His treated his people like dogs, but happily cultivated the friendship of those in the west – the rich and famous, and those in power.
But the tide is turning. If Taib thought he could silence the people, then he is wrong. Everyday, there is an expose about his and his family's personal wealth being splashed in the news. The foreigners he called 'friends' are slowly distancing themselves from him.
The Sarawak people are fighting back and they are bringing the fight into their homes. They're not doing it with parangs or blowpipes. Their weapon is more potent. It is with incisive arguments and sharp critiques.
These are the voices of the ordinary man in the street or the rainforest, which are carried over the airwaves and into Sarawak households. This is the voice of Radio Free Sarawak (RFS). Thus far, Taib has not been able to stop the RFS from operating.
Taib has tried and Malaysia's Special Branch personnel have been seen shadowing the main voice of RFS and other Malaysians at events that have been held in London, when these highlight the abuses of the Sarawak and Malaysian governments.
On 22 February, the two faces behind RFS came out of hiding. They are an unlikely duo – an Englishwoman and an Iban from Sarawak. She is Clare Rewcastle Brown – the sister-in-law of former British Prime minister Gordon Brown; he is the main voice of RFS – Papa Orang Utan aka Peter John Jaban.
Claire was born in Sarawak when it was still under British rule. She used to accompany her mother who was a mid-wife and whose work would take her into the interior. Jaban was an election monitor working in Taib's state-controlled radio but was sacked for allowing callers to criticise Taib.
Claire said that they decided to reveal their identities because of death threats posted to the Sarawak Report website which is run by Clare. Sarawak Report is an anomymous blog which gets 18,000 hits per day. Both the Sarawak Report and RFS expose the excesses of Taib, his family and those in his inner circle.
According to Claire, Taib is responsible for "the outrageous deforestation which has seen 95% of the Sarawak's rainforest cut down and replaced by logging and palm oil plantations which have enriched Taib and his family."
Another reason for going public is the mysterious death of Sarawak Report's main whistleblower, the American Ross Boyert who once worked for Taib. Boyert was found dead in a Los Angeles hotel room with a plastic bag around his head.
Clare said, "The inquest (into Boyert's death) is still pending but there was a sense that Peter and I could be in danger. Rather than hide, we've decided to come out fighting."
For both Clare and Peter, the important thing was to "give the 2.5 million oppressed people of Sarawak a choice".
"The leader of the opposition party, a charismatic human rights lawyer called Baru Bian, inspires hope of real change in the upcoming election, but scandalously only one-third of the electorate are registered to vote and the corrupt Malaysian government turn a blind eye because Taib always delivers them Sarawak, their richest state."
In 2008, Clare went to Sarawak to report on a by-election and secretly filmed companies clearing rainforests for oil palm. That was when she was introduced to Jaban and invited him to London to be the voice of RFS. Sadly, for as long as Taib is in power, Jaban is unable to return home.
He said, "I miss my four children, I miss my home."
Wiping the tears from his face, he said, "I am prepared to die for this cause."
What asked about their chances of success, Clare said, "People say our man hasn't got a prayer in the election and that Taib will intimideate voters as he always does but I think our reports are having a huge effect and that there's a groundswell for change."
Malaysians will agree with Clare's sentiments, "You've got to take heart from what is happening in the middle-east to rulers who seemed equally immovable until just a few weeks ago."

(Main source: London Evening Standard)

Penyamun Kata Dia Tak Curi : Siapa dalang Akhbar palsu Selangor Terkini?

Posted: 22 Feb 2011 06:49 PM PST

Sebuah akhbar palsu yang menggunakan logo Kerajaan Negeri Selangor dikesan diedarkan secara percuma kepada orang ramai semasa sambutan Maulidurasul baru-baru ni.

Akhbar ini direka hampir serupa dengan akhbar rasmi kerajaan negeri Selangor bezanya adalah isi kandungannya menghentam kerajaan Negeri Selangor. Pelbagai isu disiarkan di dalam akhbar tersebut.

Ada isu penyelewengan Kerajaan Negeri Selangor, penyelewengan ADUN dan MP Pakatan Rakyat, dan pelbagai isu memburukkan Kerajaan Negeri. Kalau semua isu ini ada bukti yang sahih, bukan fitnah, mengapa si penerbit tidak mahu menerbitkan akhbar ini dengan jalan terang? Mengapa pilih jalan gelap?



Akhbar bodoh ini, lagaknya seperti pejuang kebenaran, kononnya mahu menyelamatkan rakyat Selangor dari penyelewengan Pakatan Rakyat. Tapi diedarkan secara curi-curi, lesen pun takut nak mohon. Maka akhbar ini boleh melemparkan fitnah sesuka hati "baling batu sembunyi tangan". Berani keluarkan kenyataan, tapi tak sanggup tanggung akibat.

Sifirnya mudah, kalau dakwaan dalam Selangor Terkini ini betul dan ada asasnya, isu ini takkan keluar dalam akhbar haram. Isu begini akan masuk dalam akhbar halal. Selangor bukan kawasan orang bodoh. Shah Alam kawasan orang bijak pandai, kawasan banyak universiti banyak orang celik tak mudah ditipu. Tapi ada penerbit dan pengarang akhbar bodoh cuba nak perbodohkan orang pandai kah kah kah.

Apa yang menarik, setiap pembaca yang menerima akhbar Selangor Terkini akan diberikan sebuah kalender percuma 2011 yang terpampang gambar Najib Tun Razak. Nampaknya akhbar ini mahu pembaca menyokong Najib Tun Razak. Jadi siapa dalang di sebalik akhbar palsu yang penakut dan tidak bertanggung jawab ini?

Kita boleh tanya gerombolan songkok tinggi tiga jengkal yang suka bawak keris ke hulu ke hilir tak tentu pasal, cium keris di khalayak ramai nak tunjuk hero, nak gertak biar orang takut. Sekali tengok akhbar bodoh ni, kalau boleh bercakap, kambing pun boleh jawab siapa dalang buat akhbar bodoh mengarut mencarut ini.

RentaP© "Gerombolan songkok tinggi kata tak tau, kah kah kah..."

‘Heirless’ Taib is afraid to step down

Posted: 22 Feb 2011 06:42 PM PST

Chief Minister Taib Mahmud is desperately in need of a political successor to safeguard his and his family's empire in Sarawak.

I have regular meetings with the someone whom I would like call the "Oracle of Syed Putra."  I first started penning my meetings with the Oracle way back in 2008 in my blog.
The "Oracle" is the alter ego of Tun Daim Zainudin. They grew up together. They knew each other's siblings. They played together and did things normally done by the young and old alike. They were inseparable.
I already had an appointment with the Oracle, when I saw Daim's picture in The China Press. I called M, the Oracle's long-time personal assistant, and asked if he could get the Chinese report translated. There would have been a translated transcript for the Oracle. The Oracle must be a keeper of sorts for Daim. He is a treasure trove.
Anyway I got the translated copy on the day of my meeting with the Oracle.
Knowing that I can be fastidious about the written language, M quickly pointed out "that's the English translation done by the Press people. That's not the English of the Oracle or Tun Daim."
I ran through the translated copy. It contained many things that I had written about in my blog sakmongkolak47 since I began my regular sitdowns with the "Oracle of Syed Putra".
The Oracle once told me that Daim reads my blog.
Rosmah-link
Anyway, when my time came, I entered into the Oracle's inner sanctum. I immediately asked about Sarawak.
Question: What is your take about Sarawak, O Oracle?
The Oracle: You know what's the problem with Toib?  (Incidentally, the Oracle has this peculiar way of pronouncing the name. The Oracle comes from Kedah. The way they pronounced Taib is Toib – the "T" is the "tho" of the Arabic alphabet. Hence "Taw-ib".)
He (Taib Mahmud) wants to stay as long as possible because he hasn't got a succession plan. He knows he is breeding an uprising in Sarawak. He wants the son to succeed. But the son seems to have lost all interest since the mother passed away.
You remember the Islamic Fashion Show in Monaco? It was bankrolled basically by Taib's people. The whole soirée was financed by Taib. It was his way of getting into the good books of Rosmah (Mansor).
So he got some Sarawakian fashonista who talked to that Raja Shahreza (organiser) fellow who talked to Rosmah (Prime Minister Najib Tun Razak's wife) and who talked to… and they all got to sing along with Prince Albert, the Playboy of Monaco.
And do you remember after that, the PM came back and urged all parties concerned to support Taib. Even though earlier, he thought it was time for the silver-haired one to go.
Now he's trying to persuade Najib to hold simultaneous parliamentary and state elections. For that he sends his sister to bond up with Rosmah.
Everyone now seems to realise that it's Rosmah who exerts paramount persuasive powers over the husband. And the husband is the PM of Malaysia.
Self-presevation
Taib's reasoning is, if elections were to be held at the same time, the opposition's forces and resources will be thinly spread. That way, he can be more certain Sarawak will prevail.
And by suggesting that the fortunes of the federal government are tied to how Taib performs in the state elections, Najib may just be persuaded.
Everyone knows that Najib has got this phobia. Tell some scare stories and he will wilt.
You know, TDZ (Daim) met up with this Taib feller. He tells the latter, it's time to go. Mahathir has left. Ling (Liong Sik) has left. You may be overstaying. Taib tells Daim that he needs time to plan for a succession.
Why is the right succession important?
It's essential for self-preservation. Taib practically owns the whole of Sarawak. If some wrong person were to get into office, can his interests be protected? Can the future of his children be guaranteed?
He needs someone who can guarantee safety over his interests and the future of his family.
Succession plan

I went on to the next question. It's itching and eating me up.
Question: When do you think he will hold the Sarawak election? Will it be done concurrently?
(The Oracle): Not good. Better to have it done separately. Taib will lose many of the urban seats. The Chinese are not going to vote for the BN. Do you think the Chinese will get intimidated by Taib's warnings that he won't be able to help the Chinese? Certainly not.
The Chinese help themselves basically. The lesser you interfere, the better they like it. They can run a parallel economy, you know.
The best strategy for Najib is to carry out a containment policy. If Sarawak were to lose more state seats this time, let that losing trend be contained there. Don't let them get over here in peninsula.
The biggest problem in Sarawak is Taib himself. He has stayed too long and accumulated too much resentment alongside the fabulous wealth that he has amassed. Sarawak can lose more seats based on the public revulsion of him alone.
It's like the flow of current. You hold hands with a man about to be electrocuted, you get zapped too.
Najib will be ill advised if he holds the general election together with the Sarawak election.

Prk Kerdau: Media cuba lagakan Pakatan Rakyat

Posted: 22 Feb 2011 06:38 PM PST

KUANTAN, 23 Feb: Pakatan Rakyat Pahang telah mengadakan mesyuarat pada 21 Februari lalu telah mengeluarkan kenyataan muafakat Pakatan Rakyat untuk PAS meletakkan calon bagi mewakili Pakatan Rakyat Pahang.

Mesyuarat yang dipengerusikan Naib Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man juga telah membentuk jawatankuasa bersama bagi menghadapi pilihanraya kecil (PRK) Kerdau.

Kenyataan muafakat PR Pahang sekaligus menidakkan laporan sesetengah media yang cuba melagakan parti komponen Pakatan Rakyat dengan mengatakan bahawa PKR berminat untuk meletakkan calon mereka sekadar mainan media semata-mata.

Mesyuarat tersebut juga telah merangka strategi bersama bagi menghadapi PRK kali ini di mana DAP, PKR dan DHPP telah diberi tugasan bagi menjayakan gerak kerja PRK Kerdau.

Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dan Ahli Jawatankuasa Kuasa Kerja PAS Pusat, Mohamad Sabu akan hadir pada Majlis Pengisytiharan Calon PAS bagi pilihanraya kecil Dun Kerdau yang akan diadakan pada 24 Februari ini.

Majlis Pengistiharan Calon di Darul Hikmah, Kerdau yang bermula jam 9.00 malam akan turut dihadiri oleh pimpinan PKR dan DAP.

Pro-M UPM bantah calon mereka menang dibatalkan

Posted: 22 Feb 2011 06:34 PM PST

KUALA LUMPUR, 23 Feb: 50 aktivis Pro-M UPM terpaksa bersengkang mata sejak awal malam tadi, bagi mengadakan perhimpunan untuk membantah keputusan Jawatankuasa Pelaksana PRK yang membatalkan kemenangan semua calon mereka.
Mereka bersama 11 calon mereka mula berkumpul di hadapan pejabat pentadbiran UPM sejak jam 10.30 malam tadi, sejurus selepas dimaklumkan pembatalan kemenangan calon-calon mereka oleh Ketua Unit Tindakan Tatatertib Hal Ehwal Pelajar (Hep) UPM, Noraihan Noordin jam 9.30 malam tadi.
Jurucakap Majlis Politik Nasional (MPN) Gamis, Shukri Kamarudin menjelaskan, pembatalan kemenangan mereka itu dimaklumkan oleh Noraihan kepada semua calon Pro-M menerusi telefon, atas alasan disebabkan mereka menyertai PRK secara berkumpulan.
Menurut beliau, pada hal pihak lawan mereka, Aspirasi, juga menyertai PRK secara berkumpulan, tetapi anehnya semua kemenangan calon Aspirasi tidak pula dibatalkan.   
Katanya, keputusan tersebut amat mengejutkan dan ia tentunya tidak boleh diterima sekali-kali oleh mereka, sehingga menyebabkan mereka terpaksa berkumpul di hadapan pejabat pentadbiran UPM sehingga saat ini, bagi menyampaikan bantahan rasmi kepada pihak pentadbiran universiti itu.
"Sehubungan itu, saya telah menghubungi Timbalan Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Saifuddin Abdullah sekitar jam 12.30 malam tadi untuk menyatakan bantahan kami kepadanya.
"Datuk Saifuddin sendiri juga amat terkejut dan berasa aneh dengan pembatalan kemenangan calon-calon Pro-M itu. Beliau turut berjanji akan menyelesaikan perkara itu kerana ia merupakan sesuatu yang tidak sepatutnya berlaku," katanya ketika menghubungi Harakahdaily hari ini.
Setelah menunggu sekian lama, mereka baru berpeluang untuk mengadakan perbincangan dan menyampaikan bantahan kepada pihak pentadbiran UPM, setelah Naib Canselor UPM, Datuk Ir Radin Umar tiba sekitar jam 8.00 pagi tadi.
"Sebaik Datuk Ir Radin tiba, kami terus menyerbunya dan Datuk Ir Radin bersetuju untuk mengadakan perbincangan mengenai perkara itu dengan kami dengan diwakili calon-calon Pro-M di biliknya sekejap lagi," jelasnya.
Pembatalan kemenangan calon-calon Pro-M itu melibatkan 9 kerusi Fakulti dan 2 kerusi Umum yang ditandingi mereka, dengan mengikuti segala peraturan yang telah ditetapkan oleh Jawatankuasa Pelaksana PRK dan pihak pentadbiran UPM sendiri.
Kini bilangan aktivis Pro-M yang mengikuti perhimpunan itu semakin bertambah. Dari hanya 50 orang, kini bilangan mereka sudah meningkat ke angka 100 orang dan bilangan itu dijangka akan terus meningkat dari semasa ke semasa.
"Yang kami tuntut hanyalah keadilan. Kenapa seteruk ini diskriminasi yang dilakukan terhadap kami, tetapi kepada pihak Aspirasi tidak pula dibatalkan kemenangannya?" katanya.

Demokrasi Mati : UPM batal status calon Pro Mahasiswa termasuk 10 pemenang

Posted: 22 Feb 2011 06:33 PM PST


KUALA LUMPUR, 23 Feb — Kesemua calon barisan Pro Mahasiswa termasuk 10 daripada mereka yang memenangi pilihan raya kampus Universiti Putra Malaysia (UPM) kelmarin dibatalkan kemenangan pihaknya atas alasan berkempen secara berkumpulan.
Menurut jurucakap Pro Mahasiswa UPM, Mohd Ramzul Nasri Kamarusaman, keputusan pembatalan kemenangan itu dimaklumkan melalui panggilan telefon dari Bahagian Hal Ehwal Pelajar (HEP) malam tadi.
Jelas Mohd Ramzul, kesemua calon Pro Mahasiswa yang bertanding dalam pilihan raya kampus 2010/2011 turut dibatalkan kelayakan bertanding.
Usaha The Malaysian Insider mendapatkan pengesahan pengurusan UPM belum berhasil.
Calon-calon Pro Mahasiswa walaupun gagal menguasai pilihan raya kampus UPM kali ini tetapi memperlihatkan prestasi lebih baik berbanding sesi lalu.
Salah satu syarat dikenakan sistem pilihan raya kampus ialah calon-calon tidak boleh bertanding secara berkumpulan atau berpuak.
Label Pro Aspirasi dan Pro Mahasiswa tidak diiktiraf oleh pengurusan universiti-universiti awam.
Jika langkah itu disahkan bermakna pengurusan UPM mengulangi keputusan yang dibuat ketika pilihan raya kampus sesi lalu apabila tujuh calon Pro Mahasiswa UPM dibatalkan kemenangan mereka, antara lain kerana menggunakan media baru untuk berkempen.
"Kita di UPM calon yang menang seramai 11 orang tapi yang dibatalkan hanya 10 orang kerana seorang calon menang tanpa bertanding.
"Setiap calon dihubungi HEP malam tadi dengan mengatakan kemenangan dibatalkan atas alasan berkempen secara berkumpulan dan kita dikehendaki membayar RM100 jika ingin membuat rayuan," kata Mohd Ramzul ketika dihubungi The Malaysian Insider pagi ini.
Katanya, pihak pengurusan HEP gagal menunjukkan resit pembatalan kepada calon Pro Mahasiswa sekali gus menimbulkan persoalan sama ada ia benar atau tidak.
"Kalau ada pembatalan mesti ada orang yang buat bantahan dan kena bayar RM100, kita minta nak tengok resit tapi pihak HEP tak bagi.
"Kita nak tahu siapa yang batalkan sebab kalau ada 33 calon bertanding bermakna mereka kena bayar RM3,300, tapi HEP tak bagi sebaliknya suruh kita buat rayuan dengan bayar RM100 setiap seorang," katanya.
Mereka dibenarkan membuat rayuan sebelum 10 pagi ini.
Di UPM kumpulan Pro Aspirasi mempertahankan kemenangan apabila memperoleh kemenangan besar menewaskan Pro Mahasiswa.
Pro Aspirasi menang dengan majoriti besar apabila menguasai 32 kerusi termasuk lima kerusi umum berbanding Pro Mahasiswa yang hanya mendapat 11 kerusi.
Sebanyak 43 kerusi dipertandingkan termasuk sembilan kerusi umum dan barisan Pro Mahasiswa bertanding di 33 kerusi.

Kes liwat Saiful, siapa lelaki misteri pemilik 'DNA Y'?..makin hari makin pelik..!!!

Posted: 22 Feb 2011 05:53 PM PST

Oleh WAN NORDIN WAN YAACOB
Pelbagai peristiwa 'pelik' berlaku dalam perjalanan perbicaraan kes liwat membabitkan Ketua Pembangkang, Dato' Seri Anwar Ibrahim dengan bekas pembantu peribadinya, Mohd Saiful Bukhari Azlan sejak ia mula dibicarakan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.
Di awal perbicaraan, pasukan pembelaan yang diketuai Karpal Singh menghadapi kesukaran untuk mendapatkan laporan perubatan dari Hospital Kuala Lumpur hingga menyebabkan beberapa kali perbicaraan terpaksa ditangguhkan.


Namun paling menarik perhatian, dalam perbicaraan terkini pada 17 Februari lalu, saksi pendakwaan yang juga Ketua Jabatan Kimia, Hospital Kuala Lumpur, Dr Seah Lay Hong memberitahu mahkamah bahawa beliau telah menemui satu sampel 'DNA Y' lelaki misteri pada satu bahagian di seluar dalam Saiful.
Pada masa sama, beliau turut mengesahkan, hasil calitan di kawasan dubur Mohd Saiful mempunyai campuran DNA milik Saiful dan lelaki 'Y' serta seorang lelaki misteri.
Ketika menjelaskan sama ada wujud pihak ketiga sebagai penyumbang DNA 'misteri' itu, Dr Lay Hong berkata, jika berdasarkan andaian berkemungkinan akibat tercemar seperti penggunaan mangkuk tandas sama atau barang mandian lain.
Menurutnya, andaian itu diberikan kerana beliau bukan pakar untuk memperjelaskan mengenai keadaan itu.
Dr Lay Hong memberi keterangan berdasarkan laporan hasil ujian DNA beliau ke atas sampel Mohd Saiful ketika pemeriksaan utama oleh Timbalan Pendakwa Raya, Noorin Badaruddin.
Entah bagaimana tiba-tiba ada pula 'kesan air mani' yang entah datang darimana agaknya terdapat di dubur dan melekat di seluar dalam Saiful.
Dalam keterangannya sebagai saksi pada 17 Februari, Dr Cheah berkata, sampel DNA sama itu telah ditemui pada empat spesimen yang diambil daripada bahagian anus dan usus besar Saiful.
Dr Seah berkata dua ujian dijalankan ke atas tompokan spesimen B iaitu ujian PSA dan ujian menentukan kehadiran sperma.
Tiga ujian dilakukan pada kesan tompokan mani - iaitu ujian asid phosphosate, PSA dan ujian kehadiran sperma.
Dr Seah berkata beliau berjaya mengesan dua tompokan mani di bahagian depan dan juga di bahagian bawah seluar dalam Saiful.
Doktor itu juga menjumpai dua kesan tompokan mani pada seluar hitam yang digunakan oleh Saiful. Tompokan itu dikesan berhampiran kawasan zip depan.
Dr Seah berkata beliau hanya mengetahui lokasi calitan kapas diambil berdasarkan tanda-tanda yang dibuat. Antaranya:
Calitan B5 yang ditanda P36 ialah kawasan sekitar peri-anal atau dubur.
Calitan kapas B7 dan B 39 yang ditanda P38 dan P 39, masing-masing adalah sekitar dubur atas manakala calitan B9 yang dilabel sebagai P40 adalah di kawasan sekitar dubur bawah.
Dr Seah menyambung keterangan dan berkata ujian DNA dimulakannya pada 1 Julai 2008. Ujian kedua pula dilakukan pada 2 Julai 2008.
Katanya, analisis DNA itu selesai pada 5 Julai 2008 dan hasilnya beliau mendapati kesan air mani pada calitan kapas bertanda B5, B7, B8 dan B9.
Mahkamah diberitahu semua barangan termasuk permaidani dan selimut disimpan di bilik sejuk Jabatan Kimia.
Seah berkata calitan kapas yang ditandakan sebagai B7 mempunyai DNA dua lelaki yang satu daripadanya sama dengan Saiful manakala satu lagi milik 'Lelaki Y'. Sampel B7 diambil daripada kawasan atas dubur.
"Ada juga ekstrak sperma yang dominan iaitu 'Lelaki Y', ujar Dr Seah dan menambah sampel B5 bukan ekstrak sperma.
"Oleh kerana ia adalah calitan pada peri-anal, ia terdedah di kawasan sekitar dubur," katanya.
Dr Seah berkata ujian DNA pada calitan kapas B5 pula (dari kawasan peri annal) menunjukkan ia milik Saiful dan campuran DNA termasuk Saiful, lelaki Y dan seorang lelaki penyumbang lelaki.
"Tiada profil DNA pada calitan B, B1, B2, B3, B4 dan B6," kata Dr Seah.
Dr Seah pada mulanya mendedahkan, tompokan pertama air mani daripada seluar milik Saiful dalam tersebut menunjukkan ia mengandungi DNA Saiful.
Tompokan kedua air mani itu mempunyai dua DNA, satu miliki Saiful manakala satu lagi miliki seorang lelaki yang tidak dikenali dan dilabelnya sebagai 'lelaki Y'.
Seah berkata berdasarkan ujian yang dijalankannya, kesan tompokan mani di seluar hitam itu adalah milik Saiful sendiri.
Lebih memeranjatkan, dalam perbicaraan yang sama, beberapa pendedahan memeranjatkan berlaku melibatkan borang pro-forma oleh doktor yang mengendalikan kes berkenaan.
Dalam satu keterangannya, Dr Seah memberi makluman dalam borang tersebut Saiful hanya terlibat dalam 'cubaan liwat' dan 'cubaan seks oral'.
Sedangkan, Doktor Hospital Kuala Lumpur Dr Khairul Nizam Hassan sebelum ini memberitahu mahkamah bahawa Saiful mendakwa telah diliwat dan diminta melakukan seks oral.
Bagaimanapun, pasukan yang mewakili Anwar, yang diketuai peguam Karpal Singh berjaya menimbulkan keraguan berhubung kenyataan berkenaan.
Turut hadir di mahkamah dalam perbicaraan 17 Februari lalu ialah wakil daripada Kedutaan Australia dan dua orang pakar daripada negara itu iaitu ahli patologi forensik Dr David Wells dan pakar DNA Dr Brian McDonald.
Dalam perbicaraan tersebut, pihak pendakwa juga gagal membekalkan carta DNA kepada pihak pembelaan kerana tidak mencukupi.
Terdahulu, pada bicara sebelah pagi hari yang sama, tiga bukti baru dikemukakan di hadapan Hakim, Dato' Mohamad Zabidin Mohd Diah, sehelai permaidani pelbagai warna, sehelai selimut tebal dan bulu kemaluan.
Manakala empat bahan bukti sebelum ini turut dibuka melibatkan sehelai seluar panjang hitam, kemeja Ralph Lauren, sehelai kemeja hijau G2000, dua seluar dalam warna biru gelap dan kelabu jenama Levis.
Menerusi perbicaraan itu, Anwar diwakili Peguam Sankara Nair dan Ram Karpal Singh.
Hadir sama, Peguam Cara Negara II, Datuk Mohd Yusof Zainal Abiden dan Timbalan Pendakwa Raya, Datuk Nordin Hassan.
Persoalannya di sini siapa sebenarnya individu terbabit (yang memiliki DNA Y) yang 'mungkin bersama' dengan Saiful dalam masa yang sama meninggalkan kesan mungkin 'selepas bersama'.
Siapakah sebenarnya Saiful dalam kes ini dan apakah kewujudan individu lain dalam kes ini akan nanti membawa interpretasi dan kesan lain dalam perbicaraan.
Namun Dr Cheah sendiri tidak menolak pandangan campuran DNA yang ditemui itu mungkin akibat penggunaan atau perkongsian mangkuk tandas yang sama.

Media UMNO : RTM Akan Tingkat Serang Selangor dan Pulau Pinang

Posted: 22 Feb 2011 05:52 PM PST

Seorang rakan di RTM memberi tahu minggu lepas rombongan Adun dari Selangor datang ke RTM bertemu dengan Menteri Radio dan TV, Rais Yatim. Tujuan pertemuan itu ialah untuk meminta RTM membuat sesuatu bagi menolong Umno Selangor merampas negeri berkenaan dari Pakatan Rakyat.

Cerita kawan itu Rais bersetuju menggunakan alat kerajaan yang dikuasainya itu bagi membantu Umno Selangor. Antara cara ialah RTM akan menyiarkan lebih banyak lagi keburukan di Selangor. Untuk tujuan ini sekumpulan orang yang tahu membuat propaganda akan dicari dan diberikan upah khas.

Mereka akan berfikir membuat skrip, berbentuk provokasi, memperlekehkan kerajaan Selangor sehingga rakyat jadi meluat. Ianya akan disiarkan dalam slog-slog tertentu termasuk juga dalam berita perdana.

Untuk tujuan ini juga kata rakan itu, RTM akan menyediakan satu dokumen khas untuk menyerang Selangor. Katanya Rais masih optimis Selangor akan dapat ditawan oleh Umno. Keadaan atau peluang UBN di Selangor menurut Rais agak cerah berbanding dengan Pulau Pinang.

Rais mengakui Pulau Pinang UBN tidak dapat berbuat apa-apa. Kedudukan Lim Guan Eng masih kuat dan mendapat sokongan rakyat. Bagaimana pun kata Rais seperti mana ditutur rakan itu RTM tetap juga melakukan provokasi dan menyerang Pulau Pinang. Satu dokumentri khas mengenai Pulau Pinang akan disediakan oleh RTM.

Apabila dokumenteri khas mengenai Pulau Pinang itu nanti disiarkan dan serangan radio Rais Yatim ke atas Selangor diperhebatkan itu menandakan pilihan raya umum ke-13 sudah hampir tiba.

Dengan maklumat ini kerajaan Pakatan Selangor dan kerajaan DAP Pulau Pinang bolehlah berwaspada dan bersiap sedia untuk menangkis dakyah dan hasutan RTM nanti.
MSO

Revolusi Rakyat : Menteri Dalam Negeri Libya Abdel Fatah Yunes Letak Jawatan

Posted: 22 Feb 2011 05:48 PM PST

Libya's leader Muammar Gaddafi speaks on national television from Tripoli in this February 22, 2011 still image taken from video footage. Gaddafi said on Tuesday he would not step down despite a nationwide revolt against his rule, vowing to die in Libya as a martyr and threatening tougher action against protesters.
Libya's leader Muammar Gaddafi speaks on national television from Tripoli in this February 22, 2011 still image taken from video footage. Gaddafi said on Tuesday he would not step down despite a nationwide revolt against his rule, vowing to die in Libya as a martyr and threatening tougher action against protesters.
Egyptians carry their belongings as they transit the Sallum border crossing with Libya on February 22, 2011. Egypt sent military planes to Tripoli to evacuate up to 1.5 million Egyptians trapped in Libya's violent uprising as thousands dashed to the border hoping to make their way home.
Egyptians carry their belongings as they transit the Sallum border crossing with Libya on February 22, 2011. Egypt sent military planes to Tripoli to evacuate up to 1.5 million Egyptians trapped in Libya's violent uprising as thousands dashed to the border hoping to make their way home.

Libyan interior minister resigns

Libyan Interior Minister Abdel Fatah Yunes has resigned as protests against embattled leader Muammar Gaddafi continue, despite the government's violent crackdown.
"I announce my resignation from all my duties in response to the revolution of February 17," AFP quoted Yunes as saying on Tuesday.
The interior minister's resignation comes as the harsh repression of protesters continues.
But Gaddafi remains defiant, vowing to use all his power to crush the revolution and saying he will fight "to the last drop of his blood."
British Foreign Secretary William Hague and US Secretary of State Hillary Clinton have condemned the bloody crackdown on protesters and have asked Libya to stop the violence.
European Union states are discussing a proposal to impose sanctions on Gaddafi's regime, although Italy has signaled disagreement, fearing at least 300,000 Libyan migrants could seek refuge in the country, Italy's ANSA news agency said.
The United Nations Security Council has held emergency talks on the current crisis in Libya at the request of the Libyan deputy ambassador to the UN, Ibrahim Dabbashi, who has expressed indignation over the repression of protesters.
Pundits say the Libyan regime's heavy-handed clampdown on the people seems to have seriously backfired since the anti-government demonstrations have actually gained momentum across the country.
Also on Tuesday, protesters reportedly clashed with government forces in Sabratha — which is located near the capital Tripoli — where thousands of soldiers have been deployed to quell the demonstrations. PressTV

Revolusi Rakyat : Siapa di Belakang Raja Bahrain?

Posted: 22 Feb 2011 05:43 PM PST

Yahudi di Bahrain menyokong penuh Raja Bahrain, Hamad ibn Isa Khalifa yang berfaham wahabi untuk terus berkuasa meski sebahagian besar rakyat Bahrain, baik Syiah dan Sunni bergabung untuk menjatuhkannya.

Nancy Khedouri, ahli parlimen Yahudi Bahrain menjelaskan, "We are all numbed, saddened and shocked by what has happened. Yes, it's very upsetting, but we all have faith that this is just a temporary cloud that will float away." (lihat sini)

Selain daripada Nancy, Yahudi yang juga berpengaruh dan menjadi orang kepercayaan oleh Raja Bahrain ialah Duta Bahrain ke Washington, iaitu Houda Ezra Nonoo (lihat sini).

Selain mendapat dukungan bersepadu Yahudi, Raja Bahrain turut menikmati ikrar taat setia daripada Arab Saudi (lihat sini dan sini). Pakatan longgar Yahudi-Wahabi untuk mengekalkan kekuasaan di rantau Teluk bakal beakhir. Satu demi satu pemimpin dunia Arab yang Yahudi di belakangnya akan dikejar.

Kelmarin rakyat Bahrain, tidak kira Sunni dan Syiah bangkit terus dari tidur untuk menuntut hak mereka. Yang cacat, yang kecil, yang perempuan, yang tua, yang muda, yang lelaki sudah bingkas semuanya.











Sepatah kata Ayatullah Jaafar Hadi, 'Manusia sudah berani menuntut keadilan dan kebenaran, dan itu adalah asas pertama kemunculan sang penyelamat.'

Prk Kerdau : Kempen Tok Nan Lucah

Posted: 22 Feb 2011 05:38 PM PST


UMNO/BN Pahang di bawah pimpinan MB-nya akan cuba elakkan strategi ceramah 'syok sendiri' dalam PRK Kerdau nanti. Kurang impak... katanya. Baca sini.

Jadi... kalau ceramah 'syok sendiri' bukan lagi strategi utama mereka, mereka akan gunakan pulak strategi yang lebih impaknya. Aha... strategi 'tipu dan tipu lagi'.

Strategi ini akan dilaksanakan melalui sesi 'tipu itu dan tipu ini', dari rumah ke rumah pengundi di sana.

Ingat lagi poster ini....


Ini berlaku diPerak. Tetapi... ia memberi idea kepada UMNO/BN untuk dijadikan bahan kempen mereka.

Lantas... bahan atau isu utama yang akan dijadikan pengisian kempen UMNO/BN, di PRK Kerdau... ialah isu harga dua komoditi utama negara iaitu kelapa sawit dan getah, yang kini mendatangkan pulangan yang agak lumayan kepada rakyat, terutamanya golongan peneroka.

Banyak dalam kalangan rakyat tersebut, mungkin tidak tahu, yang harga komoditi tersebut dipengaruhi oleh pasaran dunia dan bukannya ditentukan oleh kerajaan 1Malaysia. Ini sudah pasti akan dimanipulasi oleh puak-puak lahanat ini, untuk memperdaya rakyat agar undi dapat kepada mereka.

Lantaran itu, Pakatan Rakyat jangan ambil mudah strategi yang akan digunapakai oleh UMNO/BN. Strategi 'tipu dan tipu lagi' mesti di-counter dengan memberi penjelasan kepada rakyat akan hakikat dan realiti yang sebenarnya. Jangan biarkan rakyat diperkunta-kintekan dan diperbodohkan.

PRK Kerdau tak lama lagi
Pengarah BN, si Tok Nan Lucah
PR pun, jangan syok sendiri
Atur strategi dengan berhemah
 

Revolusi Rakyat : 'Bersihkan Libya Rumah Demi Rumah' Ghadafi.....ada yang nak ikut cara Ghadafi...!!!

Posted: 22 Feb 2011 05:35 PM PST


TRIPOLI - Pemimpin Libya Muammar Ghadafi memerintahkan pasukannya untuk menghancurkan setiap pemberontak yang cuba menggugat pemerintahannya selama 41 tahun. Dia juga memperingatkan kepada para demonstran bersenjata bahawa mereka akan dihukum dan berjanji memeranginya sampai akhir.

Dalam ucapan yang tidak teratur di television, seperti dilaporkan AFP Selasa (22/1/2011), Ghadafi bersumpah untuk tetap berada di Libya sebagai pemimpin revolusi. Dia mengatakan akan mati sebagai syahid di tanah nenek moyangnya dan berjuang hingga ke titisan darah yang terakhir.

Bagi menghalang gerakkan rakyat, Gadhafi memerintahkan tentera dan polis untuk menghancurkan segala pemberontakan yang melawan pemerintahan kuku besinya selama empat dekad. Direkodkan ratusan orang telah terkorban dalam pemberontakan selama lapan hari ini.

Ghadafi juga mengancam untuk membersihkan Libya "rumah demi rumah" dan "inci demi inci".

Dalam siarang langsung, bekas kolonel angkatan darat yang kini berusia 68 tahun itu berkata, "Muammar Ghadafi adalah pemimpin revolusi; Muammar Gadhafi tidak memiliki posisi rasmi untuk berundur. Dia adalah pemimpin revolusi selamanya."

"Ini negara saya, negara saya,"
teriaknya dalam ucapan kira-kira 75 minit yang berisi kata-kata pendek, hamburan kata-kata kemarahan dan diselangi dengan genggaman tinjunya.

Walaupun telah terdapat laporan pihak tentera, polis dan militan yang telah membunuh demonstran yang tidak bersenjata telah tersebar luas, Ghadafi tetap mengatakan, "Kami belum menggunakan kekuatan".

Tetapi, dia mengatakan, "Jika situasi semakin buruk, kami akan bertindak seperti undang-undang antarabangsa dan perlembagaan Libya."

"Rakyat Libya bersama saya," katanya sambil menyeru mereka keluar pada hari Rabu. "Tangkap tikus-tikus itu," katanya terhadap demonstran anti kerajaan. "Pergilah dari rumahmu dan serang mereka walau di manapun mereka berada."

"Setiap rakyat Libya yang membawa senjata melawan rakyat Libya akan dihukum mati," tambahnya lagi.

Comments (0)

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT