Nuffnang

Pengikut

Biaqpila

sumber :-

Biaqpila


HARGA MINYAK HANYA BOLEH BERTAHAN SEHINGGA SELESAI PRK

Posted: 25 Feb 2011 05:45 AM PST

KAH! KAH! KAH!
DOK ULANG LAGI MINYAK TAK NAIK HARGA
KAH! KAH! KAH!
KERAJAAN BOLEH LAGI BERTAHAN MENAMPUNG SUBSIDI
KAH! KAH! KAH!
BERTAHAN HINGGA SELESAI PILIHANRAYA KECIL MERLIMAU DAN KERDAU
PASAI TU DEPA BUAT SERENTAK KOT
KAH! KAH! KAH!
SUPAYA SENANG NAK PENAIK HARGA KEESOKKAN HARINYA
KAH! KAH! KAH!

KUALA LUMPUR – Kerajaan mengekalkan harga semasa bagi RON 95 pada kadar RM1.90 dan diesel pada RM1.80 meskipun harga minyak dunia semakin meningkat, kata Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob (gambar) kecil) semalam.

Menurut beliau, berikutan itu kerajaan sedang dalam perbincangan dengan Kementerian Kewangan untuk mencari alternatif bagi menampung peningkatan harga minyak dunia itu.

"Kerajaan akan mengekalkan harga semasa dan melihat opsyen atau alternatif lain walaupun tanggungan kerajaan bertambah.

"Setakat ini boleh tahan, untuk tidak naikkan harga RON 95 dan diesel," katanya selepas mengumumkan keputusan kewangan 2010 Bank Rakyat di sini.

Beliau berkata, peruntukan bajet untuk subsidi tahun ini sebanyak RM10.3 bilion dan jika trend itu berterusan, ia akan mencecah RM14 bilion. - Kosmo

*Lagiberita kata: Kenapa tidak naik? Adakah kerana Umno sayang pada rakyat? Atau sebab ada pilihanraya kecil waktu terdekat ini? Pastinya menang pilihanraya, hadiah untuk rakyat adalah naik harga minyak...

KONGSI CERITA INI MELALUI FACEBOOK

DAPHE IKING SAH MASUK ISLAM

Posted: 25 Feb 2011 02:00 AM PST


Pengacara terkenal yang juga pelakon filem Belukar, Daphne Eleanor Iking (gambar) mengesahkan beliau telah memeluk agama Islam awal bulan lepas sepertimana yang dilaporkan oleh akhbar Kosmo hari ini. Pemenang anugerah Aktres Harapan Terbaik pada Festival Filem Malaysia Ke-23 itu turut mengakui beliau telah melangsungkan perkahwinan dengan seorang usahawan, Azmi Abdul Rahman atau lebih dikenali sebagai Joe, 30-an, pada 8 Januari lalu.

Ini merupakan perkahwinan kedua Daphne, 31, yang sebelum ini mengahwini Ryan Chong Yiing Yih, 33 dan dikurniakan seorang cahaya mata, Isobel Daniella Iking, 4.

Nama Islam Daphne Iking kini ialah Dahlia Eleanor Iking. Azmi pula adalah bekas Managing Director untuk Redberry Group (gambar mereka berdua).

"Saya memeluk Islam bulan lalu dan kemudian bernikah pada 8 Januari. Majlis kesyukuran secara kecil-kecilan telah diadakan di kampung halaman saya di Keningau, Sabah," akui Daphne.

Akhirnya desas-desus menyebut bahawa Daphne Iking masuk Islam telah terjawab setelah beliau mengakuinya hari ini.

Sebelum ini juga, semasa di dalam Anugerah Seri Angkasa 2010 baru-baru ini, beliau juga ada memberikan salam dalam majlis tersebut.

Semasa Daphne mengacara majlis tersebut bersama Hanie dan Afdlin Shauki, beliau ada juga menyebut perkataan Masya-Allah dan pada penghujung acara, sekali lagi kedengaran suara Daphne Iking memberi salam kepada para penonton.

-KLToday.com


KONGSI CERITA INI MELALUI FACEBOOK

1KAMBING 2JANTINA

Posted: 24 Feb 2011 11:00 PM PST

KAT MALAYSIA MACAM2 ADA..
1MALAYSIA 1UMMAH
1MURID 1SUKAN
1NEGARA 1NOMBOR
CUMA KAT MALAYSIA TAKDAK 1KAMBING 2JANTINA
KAH! KAH! KAH!Seekor anak kambing jenis Jawa campuran yang unik dan aneh telah dilahirkan di Desa Mojolegi Boyolali. Anehnya kambing itu memiliki dua alat kelamin jantan dan betina.

Anak kambing yang unik tersebut baru berusia dua minggu dan ketika dilahirkan dalam keadaan sihat. Tetapi, memiliki alat kelamin bentina yang menempel di dekat duburnya serta satunya lagi menempel diperut bahagian bawah.

Kambing itu kini menjadi bahan tontonan orang ramai. Bahkan, ada yang ingin membeli untuk diperlihara. Menurut Suyatmi, anak pemilik kambing tersebut, keluarganya belum berniat akan menjual anak kambing yang aneh itu, biarpun ditawar dengan harga yang tinggi - malaysiasensasi.net
KONGSI CERITA INI MELALUI FACEBOOK

JANGAN MINUM MACAM HAIWAN

Posted: 24 Feb 2011 08:00 PM PST

Elak Minum Berdiri dan Gopoh

17 Rabiulawal 1432H. [MOD] -

RASULULLAH saw bersabda maksudnya: Jangan minum terus-menerus seperti cara haiwan minum. Tetapi minumlah dua teguk, dua teguk dan tiga teguk, tiga teguk. Dan bacalah Bismillah apabila kamu minum dan baca Alhamdulillah apabila selesai meminumnya. (Hadis riwayat Imam At-Tarmizi

Islam menyediakan panduan dan adab kepada umatnya ketika minum supaya mereka selesa dengan perbuatan itu dan menjauhi mereka daripada perkara buruk.

Minum secara gopoh akan boleh membuatkan seseorang itu tersedak. Oleh itu, adalah baik minum secara tidak berterusan supaya air boleh masuk ke dalam badan dengan lebih sempurna.

Begitu dengan adab membaca Bismillah supaya kita dijauhi daripada sebarang bencana atau musibah yang terkandung dalam air yang hendak diminum itu. Kita juga patut bersyukur dengan mengucapkan Alhamdulillah kerana diberikan rezeki dan dapat minum dengan sempurna.

Islam juga menasihatkan umatnya daripada meminum air dalam tempat simpan seperti teko atau cerek dan sebagainya. Makruh meniup ke dalam air yang akan diminum sama ada air itu panas atau sebagainya. Ini menunjukkan Islam mementingkan kesihatan bagi umatnya dan mengajar supaya mereka tidak tergopoh-gapah untuk minum sehingga tiada kesabaran menunggu dan ! menanti air itu sejuk terlebih dulu.

Islam juga menegah umatnya minum atau makan sambil berdiri. Ini ditegaskan dalam hadis riwayat Imam Muslim yang bermaksud: Janganlah sekali-kali seseorang daripada kamu membiasakan minum berdiri. Siapa yang terlupa hendaklah dia memuntahkan kembali minuman itu.

Gopoh - amalan syaitan

SATU daripada penyakit kalbu yang berbahaya dan boleh menjatuhkan manusia ke jurang maksiat dan boleh meluputkan pahala segala kebajikan ialah tindakan bergopoh-gapah (isti'jal). Mengikut Imam al-Gazali, gopoh-gapah merupakan penyakit kalbu yang mendesak seseorang agar segera mengerjakan sesuatu urusan sebaik-baik sahaja terlintas di hati, tanpa perancangan dan pertimbangan terlebih dulu. Urusan itu lalu dikerjakan dengan terburu-buru nafsu. Khususnya dalam berbuat amal kebajikan, ada orang yang ingin segera mencapai martabat yang tinggi, lalu dengan tergopoh-gapah mengerjakan ibadat supaya segera mencapai hajatnya itu. Orang yang bergopoh-gapah seperti itu hanya akan bersungguh-sungguh mengerjakan ibadatnya pada peringkat awalnya saja. Apabila hajatnya, matlamat ibadatnya, tidak tercapai dalam masa yang singkat, dia mudah menjadi lemah dan terus kecewa, lantas dia meninggalkan kesungguhannya itu. Kesungguhan dan kegopohannya itu menyebabkan dia kepenatan dan tidak terdaya lagi hendak meneruskan ibadatnya. Sudahnya, kerja ibadatnya terbengkalai dan cita-cita ingin mencapai martabat idamannya itu luput dengan begitu saja. Dalam keadaan bergopog-gapah, kerapkali seseorang itu melakukan kesilapan sampai melakukan kerja di luar kebajikan pula atau menyeleweng dari syariat.

Umpamanya, jika berbicara, akan tergelincirlah lidah menuturkan kata-kata yang keji atau sia-sia. Jika makan atau minum, akan termakan atau terminum secara berlebihan atau pun makanan dan minuman yang haram atau syubahat menjadi pilihan. Mendoakan keburukan untuk diri sendiri atau untuk orang lain juga termasuk dalam penyakit bergopoh-gapah, sebagaimana firman Allah yang mafhumnya: "Dan manusia mendoakan kehajatan sebagaimana dia mendoakan kebaikan dan adalah manusia itu bersifat gopoh-gapah" (al-Isra' : 11) Dalam keadaan tertentu, memang ada orang yang mendoakan keburukan untuk orang lain. Umpamanya, seseorang yang dizalimi akan membanyakkan doa supaya penzalim yang berkenaan mendapat pembalasan segera daripada Allah. Jika doanya itu dimakbulkan, tentulah hatinya berasa senang dan puas, tetapi dia dikira telah melakukan kerja maksiat kerana tindakannya itu.

Lawan "gopoh-gapah" itu ialah "anaah", iaitu ciri kalbu yang membimbing seseorang supaya berlambatan dan tenang, penuh hemat atau berhati-hati mengerjakan sesuatu urusan, yakni terlebih dulu dikaji-selidik, dibuat perancangan dan pertimbangan yang saksama dan berpandangan jauh dengan membuat andaian-andaian tentang kemungkinan akan berlakunya keburukan atau risiko, lalu lebih dulu dirancang cara-cara mengatasinya.

Keadaan yang demikian adalah merupakan ciri-ciri asas sifat warak. Sifat warak ini penting kerana pokok kepada ibadat itu ialah warak iaitu berhati-hati dan teliti dalam tindakan, penuh hemat dalam membuat pertimbangan terhadapa segala urusan. Jika sebaliknya, maka itulah yang dikatakan: Apabila berbicara, pembicaraannya akan tergelincir daripada kebenaran. Apabila makan, akan termakan makanan yang haram atau syubahat. Demikianlah juga dalam urusan yang lain. Dengan yang demikian, maka luputlah sifat waraknya. Amalan atau ibadat tanpa warak tidak akan menghasilkan kebajikan.

Menurut Imam al-Ghazali : Sifat anaah itu merangkumi dua prinsip, iaitu tawaqquf dan taanni. Maksud tawaqquf ialah terlebih dahulu menyelidiki sesuatu urusan sebelum memulakan pelaksaannya sehingga ternyata kebenaran dan kebaikannya, manakala taanni bermaksud, berhati-hati-hati pada permulaan dan semasa melaksana sesuatu urusan supaya berjalan dengan lancar dan sewajaranya, sehingga tercapai matlamat. Tindakan berhati-hati dalam beribadat dan menangani segala urusan (mengikut konsep anaah) itu amat dituntut, manakala tergesa-gesa atau tergopoh-gapah (al-'ajalah) itu ditegah.

Rasulullah bersabda, maksudnya: "Tergopoh-gapah itu tindakan syaitan kecuali dalam lima perkara, iaitu mengawinkan anak perawan, membayar hutang, menguruskan mayat, melayani tetamu dan bertaubat daripada dosa".

idhamlim

KONGSI CERITA INI MELALUI FACEBOOK

PRK MERUPAKAN RAHMAT DAN BALA PENDUDUK SETEMPAT

Posted: 24 Feb 2011 05:21 PM PST

Setiap kali adanya PRK, takkala itu juga penduduk akan menumpang meraih keuntungan segera. Apa tidaknya, menjelang hari penamaan calon, hari pengundian dan hari-hari berkempen akan meningkatkan pendapatan peniaga dan penduduk setempat.

Bayangkan sewa rumah untuk petugas yang biasanya sekitar RM200 mencecah ke RM2,000 sebulan ketika PRK. Ianya benar-benar mendatangkan hasil yang lumayan.

Selain sewa rumah dan bilik-bilik hotel dijadikan sebagai transit, turut meraih pendapatan adalah perniagaan makanan dan restoren.

Manakala pencacai-pencacai politik pula akan diupah untuk memasang poster, banner dan membina pondok panas.

Itu belum lagi termasuk projek 'kebetulan' yang tiba-tiba akan dirasmikan pada waktu yang sama. Pendek kata segala sumbangan dan peruntukan seperti membaiki jalan, masjid, sekolah dan lain-lain akan diumumkan ketika itu juga.

Malah dengan bangganya pemimpin dari parti biru karat mengisytiharkan peruntukan berjuta-juta ringgit bagi mendapat sokongan pengundi.

Nampaknya semakin ramailah rakyat akan mendoakan wakil rakyat di tempat mereka mati apabila mereka memerlukan bantuan atau sumbangan. Itulah jalan yang paling mudah untuk mendapatkan peruntukan bantuan untuk masjid, surau dan sekolah-sekolah.

Bila sahaja lepas PRK, janji sebelumnya hanya sekadar menanam tebu dibibir. Akhirnya kebanyakkan projek hanyalah berstatus 'terbengkalai'. Pengundi hanya mampu gigit jari. Padan muka hangpa!...

payahsungguhKONGSI CERITA INI MELALUI FACEBOOK

Comments (0)

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT