Nuffnang

Pengikut

PAKATAN RAKYAT N15 DUN JUASSEH

0
sumber :-

PAKATAN RAKYAT N15 DUN JUASSEH


Bolehkah Dipercayai Pendedahan Wikileaks?

Posted: 13 Dec 2010 09:45 AM PST

PENDEDAHAN laman bebas Wikileaks mengenai isu politik Malaysia khasnya pembabitan bakal Perdana Menteri ke 7, Anwar Ibrahim dalam isu liwat jangan mudah ghairah untuk mempercayainya. Pendedahan laman itu yang memetik pegawai atas kerajaan Singapura mempercayai apa yang belaku ke atas Anwar (liwat) boleh jadi satu perangkap kepada politik negara ini sendiri.

Tidak mustahil juga pendedahan itu satu konpirasi melibatkan pembayaran wang beratus juta ringgit. Ingat, manusia sanggup melakukan apa saja bila sudah terdesak dan demi mempertahankan kekuasaan.

Mungkin pihak UBN merasa senang dengan pendedahan laman berkenaan. Blog blog tajaan UBN akan memperdagangkan hal itu segila-gilanya. Mereka boleh menguatkan lagi hujah untuk memburukkan Anwar yang kini dijalankan dengan pelbagai cara. Media UBN telah memungguh semua sampah sarap dan pemuda sepak kertas untuk menimbus dan membusukkan Anwar.

Kalaulah semut ataupun burung dapat bercakap memburukkan Anwar, pasti media masa akan menyedut dan menggunapakai cakap hawainan itu. Semua manusia telah digunakan media pro UBN untuk memburukkan Anwar. Namun hasilnya nampak masih belum sampai kemuncak.

Mungkin ada rancangan media Malaysia untuk menterjemahkan kicauan burung ataupun kokok ayam, atau katak bagi mengukuhkan tuduhan ke atas Anwar. Tidak mustahil akan keluar dalam akhbar atau tv, ayam atau burung atau katak akan dipetik kenyataannya yang memburukkan Anwar.

Kenapa saya melarang agar jangan ghairah dengan pendedahan Wikileaks itu? Apakah Wikileaks selamanya akan memburukkan peribadi Anwar? Belum tentu! Iya sebuah laman bebas yang menyaring 250,000 kebel diplomatik Amerika Syarikat. Gambaran diberikan bahawa laman berkenaan profesional dan mengetahui segalanya. Dan kenapa pula kita mudah akur dan tunduk kepada badan-badan bebas yang bersikap propagandis seperti Wikileaks itu?

Ingat juga pada mulanya ia dijalankan secara percuma. Tetapi bila ia sudah menjadi perhatian dunia, laman itu akan berharga berbillion ringgit. Sesiapa yang ingin mendedahkan sesuatu untuk kepentingan politik dan peribadi akan sedia membayar laman berkenaan. Dalam politik hari ini hanya mereka mempunyai wang saja mampu berada di atas dan memegang kuasa.

Pada saya kemunculan Wikileaks adalah strategi musuh Islam. Ia bukan saja musuh negara ini tetapi Islam seluruhnya. Kalau dari sisi lain dengan pendedahan laman bebas itu ia memberi gambaran Amerika itu sendiri mengetahui luar dan dalam sesebuah negara dan juga individu di mana-mana saja. Dalam erti kata lain Wikileaks dan Amerika terus menjalani propaganda dan perang saraf mereka bagi melemahkan negara dan kuasa lain. Mereka nampak bergaduh tetapi hakikatnya mereka bersekongkol untuk mengugut dunia.

Bagi mereka yang ghairah menerima pendedahan laman berkenaan harus berhati-hati dan waspada. Jangan ghairah sangat. Saya bimbang ia akan terbalik kod (istidraj) nanti. Apa kata kalau selepas ini Wikileaks atau laman-laman blog dunia yang lain mendedahakan pula apa yang berlaku ke atas isu-isu lain termasuk pembunuhan wanita Mongolia yang dibunuh kejam di hutan simpan di negara ini dua tahun lepas itu? Apakah kita boleh menolaknya begitu saja?

Dengan mempercayai Amerika mengetahui setiap apa yang berlaku dalam seluar kita, termasuk juga dalam seluar dalam isteri kita, kita percaya kes pembunuh Altantuya juga berada dalam kabel diplomatiknya. Bila-bila masa ia akan terbongkar. Apakah selepas Wikileaks mendedahkan jenayah itu nanti kita akan mempercayainya? Amerika hanya menanti masa saja untuk mendedah apa-apa rahsia kita kalau kita tidak sedia mengikut telunjuknya.

Kalau misalnya dalam pendedahan itu (pembubunah Altantuya) ia membabitkan pemimpin negara yang berkuasa sekarang ini, apakah kita akan mempercayainya. Atau kita akan menganggap pendedahan itu satu fitnah pula? Hendaknya jangan ada sikap double standard dalam menerima pendedahan Wikileaks ataupun maklumat yang dimiliki oleh Amerika ini.

Kalau hari ini kita percaya maka esok juga kita kena percaya apa yang akan didedahkan. Jangan... kalau ia dedah mengenai keburukan oposisi, kita mudah menerimanya dan kalau ia mendedah kelakuan pemimpin pemerintah kita buat-buat buta untuk melihatnya.

Dalam tilikan saya pendedahan penglibatan Anwar dalam isu liwat semacam ada urusan jual beli dan strategi lebih lanjut. Ia melibatkan kewangan yang besar. Tunggulah..

Jadi semua pihak hendaklah tidak mudah mempercayai pendedahan Wikileaks itu dan anggaplah ia hanya permainan kuasa dunia yang ingin mencaturkan politik dunia saja. Kita boleh akui dunia luar itu lebih maju dan moden daripada kita, tetapi kita tidak dapat merasakan apakah nawaitu mereka ke atas kita benar atau tidak. Saya yakin selamanya Amerika akan memperkudakan kita. Maka semua pihak perlu berhati-hati jangan sampai menggit jari tertelan air liur. Kita jangan kehilangan banyak orang yang berpotensi untuk jadi pemimpin
Susupan Malam

kalam Perantau

0
sumber :-

kalam Perantau


Saman RM1bilion: MB Terengganu tidak cerdik

Posted: 13 Dec 2010 10:00 PM PST

Oleh : Khairul Azlam Mohamad   

KUALA TERENGGANU, 13 Dis: PAS menyifatkan dakwaan kononnya Kerajaan PAS Terengganu cuai sehingga disaman RM1 bilion dianggap berniat jahat, berkepentingan politik Umno serta kenyataan yang tidak cerdik.

Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali berkata, dakwaan Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Ahmad Said bahawa kerajaan negeri sekarang terpaksa menanggung beban kerana kecuaian kerajaan PAS bermotif politik.

Baginya, Ahmad seorang yang tidak cerdik kerana tidak tahu membezakan antara kerajaan dengan parti politik.

"Kenyataan Mat (Ahmad) Said bahawa kerajaan Terengganu hari ini terpaksa menanggung beban hasil dari kecuaian Kerajaan PAS yang menyebabkan disaman RM1 bilion oleh Syarikat Riyapadu Sdn Bhd itu bermotif politik.

"Saya merasakan sebagai seorang Menteri Besar, saya rasa 'Mat Said' ini tidak reti beza antara kerajaan dengan parti politik. Sebab kerajaan ini satu entiti dan parti ini satu entiti yang lain.

"Rakan-rakan dia dalam Umno pernah kata Mat Said ini 'bodoh' tetapi saya tidaklah sampai ke tahap itu untuk kata dia seorang yang bodoh. Tetapi, saya rasa dia (Ahmad) tidak cerdik sikit dalam hal ini," jelasnya yang merupakan bekas Exco kerajaan negeri.

Beliau berkata demikian pada sidang media di Pejabat Badan Perhubungan PAS Negeri Terengganu, Taman Seri Intan di sini, hari ini. Menurutnya, Ahmad disifatkan kurang cerdik kerana menyalahkan PAS sedangkan kes tersebut masih dalam proses perbicaraan di mahkamah.

Katanya, jika proses mahkamah belum selesai dikhuatiri boleh menimbulkan subjudis serta persepsi yang salah.

"Kes ini dia boleh menimbulkan subjudis sebenarnya kerana proses mahkamah belum selesai tetapi gambaran yang diberi oleh akhbar ini, seolah-olahnya kerajaan ini terpaksa tanggung beban RM1 bilion.

"Ini satu persepsi yang salah kerana proses mahkamah belum selesai lagi. Kes ini sekarang di Mahkamah Tinggi, selepas ini Mahkamah Rayuan dan seterusnya ke Mahkamah Persekutuan," ujarnya.

Menurutnya, isu tersebut cuba dipolitikkan oleh Umno dan kerajaan Barisan Nasional dengan melabelkan PAS sebagai yang bertanggungjawab. Hadir sama pada sidang media tersebut Timbalan Pesuruhjaya (II) PAS Terengganu, Mohd Abdul Wahid Endut dan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Batu Burok, Dr Syed Azman Syed Ahmad Nawawi.


Disebalik ekonomi negara dikatakan kukuh, 2,000 mungkin hilang kerja

Posted: 13 Dec 2010 07:00 PM PST

Oleh HAKIMI ISMAIL
pengarang@utusan.com.my

KUALA LUMPUR 13 Dis. – Kementerian Pelajaran akan menyiasat dakwaan mengatakan terdapat kira-kira 2,000 pekerja rendah awam di sekolah-sekolah seluruh negara tidak disambung kontrak perkhidmatan apabila ia tamat pada 31 Disember ini.

Timbalan Menteri Pelajaran, Dr. Mohd. Puad Zarkashi berkata, kementerian akan melakukan siasatan terperinci mengenai dakwaan Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) itu bagi memastikan keadilan pekerja tersebut terbela.

“Saya tidak boleh mengatakan perkara tersebut betul atau salah memandangkan pihak kementerian tidak dimaklumkan mengenai masalah tersebut.

“Kementerian akan melakukan semakan dengan Jabatan Pelajaran Negeri bagi mengesahkan perkara tersebut,” katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Beliau mengulas kenyataan Presiden CUEPACS, Omar Osman yang mendakwa nasib kira-kira 2,000 pekerja rendah awam di sekolah-sekolah seluruh negara kini tidak menentu apabila kontrak perkhidmatan mereka yang akan tamat pada 31 Disember ini tidak disambung.

Lebih malang lagi, Omar berkata, kebanyakan mereka termasuk orang kurang upaya (OKU) telah berkhidmat di antara 10 hingga 20 tahun serta mempunyai pelbagai tanggungan.

”Kesemua mereka telah menerima surat daripada Jabatan Pelajaran Negeri masing-masing mengenai penamatan kontrak perkhidmatan kira-kira tiga bulan lalu,” kata Omar di Pulau Pinang hari ini.

Dalam pada itu, Mohd. Puad meminta agar mana-mana pihak tidak memperbesarkan isu ini memandangkan perkara tersebut belum ada kesahihannya lagi.


Isu FELDA: Najib Pengkhianat Sebenar

Posted: 13 Dec 2010 03:30 PM PST

SHAH ALAM  : Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak disifatkan sebagai pengkhianat sebenar oleh Mantan Timbalan Menteri yang bertanggungjawab menjaga FELDA, Datuk Dr Tan Kee Kwong.

Ini kerana katanya rizab tunai  agensi itu susut mendadak selepas Najib mengambil alih syarikat itu pada tahun 2005.

Tegasnya, tindakan terdesak itu juga ujarnya disebabkan Najib ingin menjaga 40 kerusi Parlimen yang terletak di bawah kawasan FELDA seluruh negara.

Dihubungi Tv Selangor Dr Tan berkata, selepas Najib mengambil alih pengurusan FELDA, rizab tunai lembaga itu jatuh daripada RM4.5 bilion kepada RM1.2 bilion.

Beliau mendakwa Najib sebagai individu yang bertanggungjawab penuh ke atas FELDA membazirkan RM3 bilion melalui pelaburan anak syarikatnya, FELDA Global Ventures.

FELDA juga  baru-baru ini kata Dr Tan, cuba meminjam daripada Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) akibat kekurangan rizab tunai walaupun aset dari hartanah dan pegangan sahamnya banyak.

“Banyak lagi kes peneroka yang tidak berpuas hati tentang Tabung Tanam Semula.

“Dua bulan lalu, ada satu kes yang melibatkan peneroka berusia 60 tahun yang melalui skim tabung tersebut telah menyimpan sebanyak RM17,000.

“Oleh disebabkan alat-alat dan baja di bawah skim FELDA mahal, beliau menggunakan wang sendiri dan apabila beliau mahu menuntut wang tersebut, FELDA kata tak boleh,” jelasnya.

Beliau yang mempersoalkan tindakan tersebut, menggesa supaya FELDA melantik syarikat akauntan untuk menjalankan audit dalaman terhadap akaun lembaga tersebut.

Dr Tan turut mempertikaikan kenyataan Najib di mana FELDA juga mempunyai 45 anak syarikat yang tidak diberikan butiran termasuk pelaburan luar negara RM3 bilion di Amerika Syarikat.

“Bagilah semua butir-butir, sebab kita tidak tahu apakah butir-butirnya tetapi beliau tidak jawab langsung,” ujarnya.

Tambahnya, apabila FELDA kalah dalam kes Kadar Perahan Gred (KPG) di FELDA Kemahang 3 di Kelantan, Najib turut menyalahkan peguam di mana menyebabkan peneroka semakin marah dengan sikap sebenar kerajaan Umno-Barisan Nasional(BN).

Sementara itu, Pengerusi Persatuan Anak-Anak Felda Kebangsaan (Anak), Mazlan Aliman berkata sebelum Najib dan pemimpin Umno membuat tuduhan, beliau harus melihat kembali tentang apa yang didedahkan oleh Dr Tan mengenai penyusutan rizab FELDA dari tahun 2004 sehingga 2009.

“Maknanya daripada sejumlah rizab FELDA menyusut daripada RM4 bilion kepada hanya RM1.3 bilion.

“Ia juga telah dikemukakan dalam Parlimen tentang kebenaran dakwaan Dr Tan dan telah dijawab oleh Datuk Ahmad Maslan selaku Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri.

“Beliau telah mengaku bahawa wujud kemerosotan tersebut, jadi adakah dengan jawapan secara berterus-terang itu bahawa kononnya pihak pembangkang telah membuat pengkhianatan dan tuduhan mengatakan FELDA bankrap?,” soalnya

Justeru, Mazlan menegaskan Najib sebagai Timbalan Perdana Menteri seharusnya bertanggungjawab ke atas salah urus dan kemerosotan rizab tunai yang dipertanggungjawabkan ke atasnya ketika itu.

Semalam dalam satu ucapan di hadapan peneroka FELDA, Najib melabel golongan yang menuduh agensi itu bankrap sebagai pengkhianat.

FELDA pada ketika ini menyaman akhbar rasmi PKR, Suara Keadilan yang menyiarkan laporan ‘FELDA Bankrap’ sehingga pihak Kementerian Dalam Negeri mengharamkan penerbitan akhbar berpengaruh itu


Tok Guru Haji Hadi pertahan kerjasama Pas, DAP berbeza

Posted: 13 Dec 2010 04:09 AM PST

MERCHANG – Kerjasama antara Pas dalam Pakatan Rakyat (PR) dengan DAP adalah kerjasama tidak wala’, himayah, istianah dan tahaluf, berbeza dengan UMNO dalam Barisan Nasional (BN).

Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata, UMNO dalam BN bekerjasama dengan MIC dan MCA dalam soal wala, dan ia menggadaikan maruah, harga diri serta prinsip Islam.

"Wala adalah istilah politik dalam kitab fiqah yang bermakna hubungan dengan orang bukan Islam sehingga kita (Islam) boleh menjual maruah dan harga diri kita. Macam dalam UMNO, hendak menang, sanggup beri kawasan Islam.

"Pas pula tetap dalam mempertahankan dasar-dasarnya dan teguh dalam pendiriannya walaupun bekerjasama dengan DAP," katanya pada program gerak kerja pilihan raya Pas Dewan Undangan Negeri (DUN) Pengkalan Berangan di sini.

Dengan mengambil contoh kerjasama himayah pula seperti dilakukan Abu Talib (bukan Islam) menolong Rasulullah SAW atas dasar saudara, Abdul Hadi yang juga Ahli Parlimen Marang menyifatkan perbuatan seperti itu dibenarkan.

"Manakala istianah ialah khidmat bagi membantu Islam seperti dilakukan Abdullah Bin Uraiqit juga seorang bukan Islam dalam membantu nabi menunjukkan jalan semasa nabi hijrah, perbuatan itu juga turut dibenarkan," katanya.

Abdul Hadi berkata, Allah melarang umat Islam berwala iaitu memberi kesetiaan sehingga sanggup menjual harga diri dan maruah kepada orang bukan Islam dan menyifatkan perkara seperti itu wujud dalam kerjasama UMNO dengan MCA dan MIC.

Menurutnya, ia berbeza dalam kerjasama antara Pas dengan DAP kerana parti itu tidak akan berganjak daripada dasarnya kerana bekerjasama dengan DAP adalah kerjasama tahaluf.

"Selain itu, Pas juga tidak menolak pilihan raya bagi memilih kerajaan, selagi ada jalan mudah, kita pilih demokrasi. Ia membuktikan bukan semua dari Barat kita tolak kerana kita (Pas) juga memilih pilihan raya cara damai (demokrasi)," katanyaWFAUZDIN.BLOGSPOT.COM

0
sumber :-

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM


ADAKAH AKIM AKAN `ROSAK' SELEPAS KEMASUKAN ZAID?

Posted: 13 Dec 2010 09:00 PM PST

Oleh: WFAUZDIN NS

SECARA resminya Dato Zaid Ibrahim telah menyertai sebuah parti yang bernama AKIM. Mungkin ramai juga yang tidak mengenali AKIM, tetapi lebih mengenali Zaid Ibrahim seorang bekas Menteri Kabinet, bekas pemimpin Umno dan bekas pemimpin PKR. Jika ada yang mengenali AKIM pun adalah mungkin terkenangkan calon parti ini pernah hilang deposit di dalam Pilihanraya.

Tahniah buat Zaid kerana memilih parti yang teramat sesuai dengan dirinya. Kita tidak tahu apakah peranan atau jawatan yang boleh dipegang oleh Zaid di dalam parti yang baru beliau sertai ini. Tidak mustahil beliau akan diserahkan jawatan Presiden secara `percuma' di dalam AKIM dan beliau tidak perlu bersusah payah bertanding. Jika sewaktu di dalam PKR, cita-cita Zaid teramat tinggi tetapi kurangnya tenaga beliau maka beliau beliau `cabut' awal dari bertarung, maka di dalam AKIM mungkin beliau mendapat apa yang dihajatinya.

Sehingga kini kita tidak tahu berapa ratus ribu yang turut bersama beliau untuk menyertai AKIM. Jika diikutkan berita yang dicanangkan oleh media pencacai sebelum ini, PKR akan hilang separuh dari ahli-ahlinya kerana akan mengikuti jejak langkah Zaid.

Apakah AKIM akan terus hidup sebatang kara umpama kera sumbang atau bakal menjadi parti komponen BN, tidak diketahui. Yang nyata, AKIM tidak diperlukan oleh PR. Apabila Zaid menyertai AKIM, maka silap besar mereka yang menyangka selama ini Zaid mempunyai kekuatan untuk membina pengaruhnya sendiri dengan menubuhkan parti baru. Mungkin baru Zaid tahu kekuatan dirinya yang sebenar.

Mudah-mudahan AKIM tidak dirosakkan pula oleh Zaid. Apa pun, tahniah buat Zaid./wfauzdin.blogspot.com

PERKENALKAN NAJIB SEBAGAI PENGKHIANAT FELDA YANG SEBENAR

Posted: 13 Dec 2010 07:00 PM PST

Isu FELDA: Najib Pengkhianat Sebenar- Dr Tan Kee Kwong

Sumber TVS

SHAH ALAM 13 DIS : Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak disifatkan sebagai pengkhianat sebenar oleh Mantan Timbalan Menteri yang bertanggungjawab menjaga FELDA, Datuk Dr Tan Kee Kwong.
Ini kerana katanya rizab tunai agensi itu susut mendadak selepas Najib mengambil alih syarikat itu pada tahun 2005.

Tegasnya, tindakan terdesak itu juga ujarnya disebabkan Najib ingin menjaga 40 kerusi Parlimen yang terletak di bawah kawasan FELDA seluruh negara.

Dihubungi Tv Selangor Dr Tan berkata, selepas Najib mengambil alih pengurusan FELDA, rizab tunai lembaga itu jatuh daripada RM4.5 bilion kepada RM1.2 bilion.

Beliau mendakwa Najib sebagai individu yang bertanggungjawab penuh ke atas FELDA membazirkan RM3 bilion melalui pelaburan anak syarikatnya, FELDA Global Ventures.

FELDA juga baru-baru ini kata Dr Tan, cuba meminjam daripada Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) akibat kekurangan rizab tunai walaupun aset dari hartanah dan pegangan sahamnya banyak.

"Banyak lagi kes peneroka yang tidak berpuas hati tentang Tabung Tanam Semula.

"Dua bulan lalu, ada satu kes yang melibatkan peneroka berusia 60 tahun yang melalui skim tabung tersebut telah menyimpan sebanyak RM17,000.

"Oleh disebabkan alat-alat dan baja di bawah skim FELDA mahal, beliau menggunakan wang sendiri dan apabila beliau mahu menuntut wang tersebut, FELDA kata tak boleh," jelasnya.

Beliau yang mempersoalkan tindakan tersebut, menggesa supaya FELDA melantik syarikat akauntan untuk menjalankan audit dalaman terhadap akaun lembaga tersebut.

Dr Tan turut mempertikaikan kenyataan Najib di mana FELDA juga mempunyai 45 anak syarikat yang tidak diberikan butiran termasuk pelaburan luar negara RM3 bilion di Amerika Syarikat.

"Bagilah semua butir-butir, sebab kita tidak tahu apakah butir-butirnya tetapi beliau tidak jawab langsung," ujarnya.

Tambahnya, apabila FELDA kalah dalam kes Kadar Perahan Gred (KPG) di FELDA Kemahang 3 di Kelantan, Najib turut menyalahkan peguam di mana menyebabkan peneroka semakin marah dengan sikap sebenar kerajaan Umno-Barisan Nasional(BN).

Sementara itu, Pengerusi Persatuan Anak-Anak Felda Kebangsaan (Anak), Mazlan Aliman berkata sebelum Najib dan pemimpin Umno membuat tuduhan, beliau harus melihat kembali tentang apa yang didedahkan oleh Dr Tan mengenai penyusutan rizab FELDA dari tahun 2004 sehingga 2009.

"Maknanya daripada sejumlah rizab FELDA menyusut daripada RM4 bilion kepada hanya RM1.3 bilion.

"Ia juga telah dikemukakan dalam Parlimen tentang kebenaran dakwaan Dr Tan dan telah dijawab oleh Datuk Ahmad Maslan selaku Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri.

"Beliau telah mengaku bahawa wujud kemerosotan tersebut, jadi adakah dengan jawapan secara berterus-terang itu bahawa kononnya pihak pembangkang telah membuat pengkhianatan dan tuduhan mengatakan FELDA bankrap?," soalnya

Justeru, Mazlan menegaskan Najib sebagai Timbalan Perdana Menteri seharusnya bertanggungjawab ke atas salah urus dan kemerosotan rizab tunai yang dipertanggungjawabkan ke atasnya ketika itu.

Semalam dalam satu ucapan di hadapan peneroka FELDA, Najib melabel golongan yang menuduh agensi itu bankrap sebagai pengkhianat.

FELDA pada ketika ini menyaman akhbar rasmi PKR, Suara Keadilan yang menyiarkan laporan 'FELDA Bankrap' sehingga pihak Kementerian Dalam Negeri mengharamkan penerbitan akhbar berpengaruh itu.

WIKILEAKS - ANWAR MULA JAWAB TUDUHAN BERMULA HARI INI

Posted: 13 Dec 2010 05:00 PM PST

Harakahdaily

KUALA LUMPUR, 13 Dis: Ketika berhadapan dengan pelbagai tuduhan yang dilemparkan melalui Wikileaks, hari ini PKR mengeluarkan jadual penuh ceramah perdana Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim yang akan menjelajah ke seluruh negara bermula 14 hingga 19 Disember ini.

Beliau dijadualkan berucap bersama para pemimpin Pakatan Rakyat iaitu PAS dan DAP bermula malam esok 14 Disember di tapak pasar malam Taman Melwati, Wangsa Maju Wilayah Persekutuan.

Turut akan berucap di majlis itu nanti adalah anggota Parlimen Shah Alam, Khalid Samad,Teresa Kok, Shamsul Iskandar Mohd Akin, Datuk Dr Tan Kee Kwong dan Ibrahim Yaacob.

Wikileaks melalui media Australia telah mendedahkan pelbagai dokumen yang bersumberkan para pemimpin dan diplomat Singapura. Antaranya mendakwa, musuh politik Anwar telah membuat perangkap untuknya dan Anwar telah memasuki perangkap itu.

Turut didedah adalah kenyataan para diplomat Singapura yang berkata, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib bimbang kalau hilang kuasa kerana takut beliau akan didakwa. Sehingga kini media gagal mendapatkan sebarang komen dari Najib mengenai hal ini.

Namun begitu, Anwar telah mempertikaikan laporan ini dan mendesak mereka memberikan bukti ke atas dakwaan itu. Sebelum itu, Anwar mencadangkan ia adalah kerja para SB (polis cawangan khas) Malaysia dengan Singapura.

Anwar dipercayai akan menjawab secara terperinci segala tuduhan ini dalam siri ceramah perdana yang disusun untuk beliau ini.

Selepas ceramah perdana pertama di Kuala Lumpur, pada 16 Disember beliau akan turun ke Malaka dan Negeri Sembilan pula. Mula-mula beliau akan berucap di Dataran Muhibah, Kampong Ismail, Ampangan, Negeri Sembilan.

Selepas ceramah itu, beliau akan bergegas ke Markas PAS Paya Dalam, Air Molek, Melaka. Di kedua-dua tempat itu, pemimpin PAS dan PKR akan turut berucap bersama beliau.

Pada 17 Disember, beliau akan turun pula ke Markas PAS Cegar Medang, Jalan Benus, Bentong, Pahang untuk memberikan tazkirah Maghrib sebelum memberikan ceramah perdana di Himpunan Perdana Peneroka Felda yang berlangsung Markas PAS Kawasan Bera, Mengkarak, Bera, Pahang.

Pada 18 Disember pula, Anwar akan turun ke Pulau Pinang dan akan memberikan tazkirah Maghrib di Markas PAS Negeri Perak, Air Kuning, Changkat Jering, Bukit Gantang. Selepas itu beliau akan menyertai Majlis Makan Malam KeADILan di Dewan Cina Perkampongan Juru, Batu Kawan, Pulau Pinang.

Selepas itu, beliau akan bergegas ke majlis Ceramah Perdana yang akan diadakan di Padang Bola Balik Pulau, Pulau Pinang.

Keesokan harinya, beliau akan menyertai pemimpin Pakatan Rakyat yang lain dalam Konvensyen Ke 2 Pakatan Rakyat yang akan diadakan di Dewan Millenium, Kepala Batas, Pulau Pinang.

WIKILEAKS, MAHAFIRAUN DAN SAKA

Posted: 13 Dec 2010 04:49 AM PST

Oleh: WFAUZDIN NS

"PENDEDAHAN WikiLeaks yang dipetik oleh akhbar Australia, The Sun Herald membuktikan bahawa fitnah liwat terhadap Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim merupakan usaha jahat Cawangan Khas Polis Malaysia untuk menjatuhkan kredibiliti serta karier politik Anwar" (Malaysia Insider). Berita TV hari ini menyiarkan kenyataan bekas Pemimpin Umno yang pernah digelar `Mahafiraun' berkaitan isu ini.

`Mahafiraun' amat lega kerana ada pihak asing iaitu Wikileaks yang sependapat dengan beliau bahawa kununnya DS Anwar sememangnya terlibat di dalam kegiatan tidak bermoral itu. Selama ini sudah berbagai cara telah dilakukan untuk memburukkan imej DS Anwar di dalam negara dengan bantuan media celaka namun ternyata gagal. Kini, mereka mengutip bahan berupa `sampah buangan' dari luar pula untuk meneruskan kerja jahat mereka. Seperti kata DS Anwar di dalam Twitternya, semuanya gagal menampilkan bukti tentang dakwaan ke atasnya. Jika `Mahafiraun' percaya kepada pendedahan Wikileaks ini, maka beliau juga akur bahawa ada `perangkap' untuk DS Anwar di dalam kesnya itu.

Kepercayaan `Mahafiraun' ini diikuti pula oleh anaknya. Kejahatan serta dendam `Mahafiraun' terhadap DS Anwar diperturunkan oleh kepada waris beliau. Ini seperti menjadi `Saka' kepada keturunan `Mahafiraun' terhadap DS Anwar. Saya sudah lama tidak mendengar DS Anwar mengecam orang tua nyanyuk itu, tetapi orang tua itu masih tidak sedarkan diri. Kita masih ingat di dalam perbicaraan kes liwat pertama, orang tua ini begitu penakut dan bacul untuk tampil ke mahkamah menjadi saksi meskipun beliau telah disapina. Walhal, sebelumnya beliau setiap hari muncul di kaca TV mengaku beliau ada bukti kukuh dan tahu kisah sebenar tentang kelakuan tidak bermoral DS Anwar.

Sikap pengecut beliau itu tidak hilang sampai ke tua. `Mahafiraun' ini walaupun sudah tua dan nyanyuk tetapi masih perasan bahawa kata-katanya akan dipercayai oleh semua orang. Beliau lupa, perpecahan terbesar di kalangam Melayu - Islam di negara ini adalah berpunca dari perangai jahat beliau. Beliaulah orang pertama yang menghancurkan perpaduan sesama Melayu. Wujudnya Parti Melayu Semangat 46 suatu ketika adalah berpunca dari kerja jahat beliau. Kemudiannya, muncul gelombang reformasi dan Parti KeADILan yang menambahkan perpecahan Melayu juga adalah kerana tangan si tua ini.

Adakah DS Anwar tergugat dengan semuanya ini? Ternyata impian mereka untuk melihat DS Anwar tersungkur di arena politik tidak berjaya. Jenis DS Anwar, semakin ditekan semakin kuat. Tidak seperti Najib dan gerombolannya yang semakin ditekan, mereka akan gunakan segala jentera termasuk pihak keselamatan untuk melindunginya. Najib tidak sekuat DS Anwar untuk berani berdepan dengan rakyat tanpa bantuan jentera yang mereka kuasai. Jika Wikileaks yang kununnya hebat didunia itu masih gagal untuk menjatuhkan DS Anwar, apalah mahu diharapkan dengan media seperti TV 3 suku dan Utusan Meloya itu?

Terbukti, kekuatan DS Anwar tiada lain adalah kerana beliau berjuang dengan kebenaran dan beliau disokong oleh rakyat yang mahukan keadilan. Kebenaran pasti menang jua apabila berdepan dengan kebathilan. Orang yang benar tidak takut untuk berdebat mahupun berhujah, tetapi orang yang salah lagi penipu tidak akan berani berbuat demikian. Pernahkah kita lihat si tua `Mahafiraun' mahu pun Najib ini berani berdebat atau berhujah dengan DS Anwar? Mereka hanya berani berhujah seorang diri di media kawalan mereka kerana mereka ingat rakyat semakin bodoh dan tolol./wfauzdin.blogspot.com

keAZAManMalaysia

0
sumber :-

keAZAManMalaysia


Tun Zaki Azmi dirasuah Khir Toyo(terlates daripada blogger PERKASA anti-Jawa)

Posted: 13 Dec 2010 06:20 PM PST

yg tak baca surat khabar..

sila baca surat khabar...

ketua hakim negara kita masih lg bersih dan ditanggung halal..

ceritanya begini..

keluar berita hairan..

ketua hakim negara kita..

announce..

kaedah plea bargaining akan dilaksanakan di mahkamah..

konon untuk orang kena tuduh..

mengaku salah..

dengan hukuman terhadapnya dikurangkan...

ahahahahahahahahahahahhahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha

dan dan...

khir toyo raja disneyland malaya kita nk dibicara...

dan dan...

kaedah plea bargaining nak diamalkan..

dulu zaman anwar kena mata lebam...

tak de plak kaedah plea bargaining ni..

tau tk plea bargaining ni ape??

bukan buah pelir la...

plea maksudnya rayu...bargaining maksudnya menawar2,,,

cantum dua jadi lah rayu menawar2...

huahuahua

aku hidup di sebuah negara..

negara itu taklah slamat...

apa dah jadi ngn mahkamah negara??

ini semua nak kasi khir toyo slamat...

ahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaahhaahahahahahhahahahaahhahaaahaaTu

MIMPI SENJA

0
sumber :-

MIMPI SENJA


Calon kedua 'Third Force" dalam PRU 13

Posted: 13 Dec 2010 08:50 PM PST

By Debra Chong
December 14, 2010

KUALA LUMPUR, Dec 14 — Raja Petra Kamarudin's UK-based political group will name its second independent candidate for the coming general election next week, after a closed-door briefing with selected non-governmental organisations (NGOs) on Sunday.

The chairman of the two-month-old Malaysian Civil Liberties Movement (MCLM) named prominent lawyer and human rights activist Malik Imtiaz Sarwar as its first choice candidate in a live Internet broadcast from London two nights ago.

The MCLM is selling itself as a "third force" in politics to "repair the broken system" and seeking to set its pick of professionals from civil society as independent candidates in the 13th general election, widely believed will be called in the next three months.

A notice on its website (http://www.mclm.org.uk) posted yesterday said MCLM president, lawyer Haris Ibrahim, and Malik will be speaking about the "Rakyat taking ownership of the 13th general election and the nation" at its first public forum at the KL and Selangor Chinese Assembly Hall in the national capital on December 21 at 7.30pm.

The identity of its second candidate will be revealed then.

Former Bar Council president Datuk Ambiga Sreenevasan is among several personalities speculated to be part of the team.

A vocal lawyer who has been at the forefront of calls for reforms in governance and election practices, she was last year awarded the International Woman of the Year by the US government.

The Bersih chairman nixed the idea when approach for confirmation.

"No, am not! Wrong info," Ambiga replied to The Malaysian Insider in a text message.

MCLM will be holding a closed-door briefing with other NGOs of its Barisan Rakyat independent candidate initiative at the same venue on Sunday at 2.30pm.

Attendance is by invitation only. - TMI

Bayaran Khas Maal Hijrah dan kakitangan kerajaan dari sumber kerajaan negeri Pulau Pinang, bukan kerajaan pusat

Posted: 13 Dec 2010 08:12 PM PST

by CM Lim Guan Eng
on Tuesday, December 14, 2010 at 11:25am.
Kenyataan Akhbar Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng Di Komtar, George Town Pada 14.12.2010

Bayaran Khas Maal Hijrah RM100 Kepada Semua 1,376 Guru Kafa Dan Bantuan Khas Sekolah RM800 Kepada Setiap 7,812 Anggota Perkhidmatan Awam Negeri Pulau Pinang Sebanyak RM 6.25 juta Adalah Daripada Sumber Kerajaan Negeri Bukannya Kerajaan Persekutuan,

Kerajaan negeri Pulau Pinang mengumumkan bayaran khas Maal Hijrah sebanyak RM100 kepada semua 1,376 guru Kelas Agama Fardhu Ain (KAFA) di Pulau Pinang yang akan dibayar minggu ini sempena perayaan Maal Hijrah minggu lepas. Pada masa yang sama, perlu ditegaskan bahawa bantuan khas sekolah sebanyak RM800 kepada setiap 7, 812 anggota perkhidmatan awam negeri Pulau Pinang datangnya daripada sumber kerajaan negeri Pulau Pinang dan tidak satu sen pun datang daripada kerajaan pusat. Pembayaran RM800 setiap orang melibatkan RM 6.25 juta, yang telahpun dibayar kepada 7, 812 juta pada 1 Disember 2010

Penerimaan RM 800 oleh anggota pentadbiran awam negeri Pulau Pinang adalah melebihi RM500 yang diterima oleh anggota perkhidmatan awam Persekutuan. Dengan pembayaran RM500 duit raya sebelum ini dan RM800 bantuan khas sekolah sekarang, ini bermakna bahawa semua anggota pentadbiran awam negeri Pulau Pianng telah menerima RM1,300 secara keseluruhannya pada tahun ini. Inilah yang saya maksudkan dengan memperkayakan warga pentadbiran awam. Dan saya yakin kalau kita meningkatkan prestasi kerja kita, kita akan pastikan bahawa warga perkhidmatan kerajaan negeri Pulau Pinang akan sentiasa dapat lebih daripada apa yang anggota perkhidmatan awam persekutuan ataupun kerajaan negeri lain dapat perolehi.

Penghargaan RM1,300 tahun ini kepada semua pekerja kerajaan negeri Pulau Pinang ini adalah satu pengiktirafan Kerajaan Negeri kepada komitmen penuh mereka dalam menjayakan agenda Kerajaan Negeri. Sumbangan yang diberikan ini melibatkan 20 Jabatan Negeri dan turut dipanjangkan kepada Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP); Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP); Perbadanan Pembangunan Pulau Pinang (PDC); Majlis Agama Islam Negeri Pulau Pinang (MAINPP); Lembaga Muzium dan Balai Seni Lukis Negeri Pulau Pinang; Perbadanan Perpustakaan Awam Pulau Pinang; Institut Integriti Negeri Pulau Pinang (IINPPI); dan George Town World Heritage Incorporated (GTWHI);

Pemberian Bantuan Khas Kewangan sebanyak RM800 ini melibatkan sejumlah 3,153 pegawai/kakitangan jabatan negeri dengan implikasi kewangan sebanyak RM2.5 juta. Sekiranya kita mengambilkira semua termasuk Pihak Berkuasa Tempatan (PBT), Badan Berkanun Negeri (BBN) dan agensi negeri, ianya melibatkan 7,812 anggota dengan RM6.25 juta. Bantuan khas ini diberikan kepada semua Pegawai Perkhidmatan Awam di Pentadbiran Negeri Pulau Pinang termasuk Kumpulan Pengurusan Tertinggi dan setaraf termasuk pegawai yang memangku Jawatan Utama/ Gred Khas. Kerajaan Persekutuan telah memutuskan bahawa pemberian RM500 diberikan kepada mereka yang memegang jawatan D54 ke bawah, tetapi negeri Pulau Pinang berikan semua. Tidak ada seorang pun dipinggirkan daripada mendapat insentif galakan ini.

LIM GUAN ENG

Pembohong kalau kata Felda agensi terbaik - 'Anak'

Posted: 13 Dec 2010 07:26 PM PST

Dakwaan Felda sebagai agensi pembangunan tanah yang terbaik, disangkal kerana masih wujud banyak kelemahan dan kegagalan agensi tersebut terutama dalam pelaksanaan tanam semula, lapor Harakahdaily.

Presiden Persatuan Anak-anak Peneroka Kebangsaan (ANAK), Mazlan Aliman mendedahkan beliau menemui bukti kegagalan Felda yang membantu peneroka yang menyerahkan ladang kepada agensi berkenaan.

Menurut Mazlan, apa yang ditemuinya di Felda Chiku 1 dan Felda Prasu amat memeranjatkanya.

"Bukti yang saya temui itu amat memeranjatkan kerana tidak menyangka Felda yang didakwa agensi terbaik dalam kerja perladangan tetapi gagal melakukan penanaman semula terbaik malah merugikan peneroka.

"Satu masa dulu Timbalan Menteri Datuk Ahmad Maslan berkata Felda menahan wang tabung tanam semula (TTS) kerana ada peneroka tanam sendiri beli barang lain dan ladang semak dipenuhi babi hutan. Sekarang saya nak tunjukkan, ladang Felda yang dipenuhi babi hutan," katanya.

Mazlan berkata demikian dalam sidang medianya di di Temerloh baru-baru ini selepas pulang daripada melawat Felda berkenaan sesudah menerima aduan daripada peneroka yang menyerahkan urusan tanam semula ladang mereka kepada agensi kerajaan berkenaan.

Dalam lawatan itu, Mazlan telah dibawa meninjau ladang kendalian Felda yang bermasalah termasuk belum ditanam, semak yang merimbun dan tanaman kelapa sawit yang terbantut kerana tiada pemuliharaan.

Mazlan yang juga Pengerusi Lajnah Pembangunan Tanah PAS Pusat berkata, kegagalan berkenaan sudah tentu akan membebankan peneroka kerana kos sulaman menyebabkan jumlah hutang dan pinjaman sara hidup mereka akan meningkat.

"Bagi Felda pula, peningkatan hutang peneroka tidak menimbulkan masalah kerana ia yang memberi hutang sebaliknya penerokalah yang akan menanggung hutang yang makin lama semakin tinggi kadar faedahnya sekalipun Felda gagal menjayakan penanaman semula itu.

"Apa yang dibimbangkan, mana-mana peneroka yang ladangnya gagal dimajukan Felda akan menanggung kos dan bunga hutang yang tinggi berbanding peneroka lain sedangkan peneroka berkenaan tidak mempunyai kuasa menuntut Felda menanggung kos kegagalan penanaman itu, " katanya.

Menurut Mazlan lagi, melalui perjanjian Felda dengan peneroka, peneroka tidak mempunyai apa-apa hak di atas kelewatan Felda menjayakan penanaman semula. Malah, peneroka juga tidak diberi penyata kewangan pengurusan ladang mereka oleh Felda - mkini

Guru tuisyen Matematik tayang video lucah

Posted: 13 Dec 2010 03:38 PM PST

JOHOR BAHRU: Seorang guru tuisyen yang mengajar mata pelajaran Matematik ditahan polis kerana dikatakan turut menyediakan kelas seks serta menayangkan video lucah kepada seorang pelajarnya.

Perbuatan itu dipercayai dilakukan sejak bertahun lalu dan ia terbongkar apabila pelajar lelaki terbabit yang berusia 17 tahun dari Skudai di sini, menceritakan perkara berkenaan kepada keluarganya, kelmarin.

Berikutan itu, bapa pelajar berkenaan membuat laporan polis berhubung kejadian itu di Balai Polis Skudai di sini semalam dan bertindak atas laporan itu, polis menahan guru tuisyen lelaki terbabit yang berusia 30 tahun pada jam 11 pagi.

Dalam laporan berkenaan, bapa mangsa mendakwa guru terbabit dikatakan melakukan gangguan seksual dengan menayangkan video lucah serta meliwat mangsa sebanyak dua kali iaitu pada November 2008 dan Mei 2009.

Dia juga didakwa pernah melakukan seks oral dan mengajar teknik beronani kepada remaja terbabit yang kini sudah menamatkan pengajian tingkatan lima.

Timbalan Ketua Polis Ibu Pejabat Daerah (IPD) Johor Bahru Utara, Superintendan Akhir Ishak ketika dihubungi berkata, lelaki terbabit ditahan di rumahnya di Skudai.

"Berdasarkan laporan polis, remaja berkenaan mula menghadiri kelas tuisyen Matematik kelolaan guru terbabit sejak empat tahun lalu, iaitu ketika remaja berkenaan berusia 13 tahun," katanya.

Menurutnya, guru terbabit direman bagi membantu siasatan dan kes disiasat mengikut Seksyen 377C Kanun Keseksaan dan jika sabit kesalahan boleh dipenjara 20 tahun dan sebat - myMetro

Najib, awak yang pengkhianat yang telah 'mencuri' duit peneroka

Posted: 13 Dec 2010 06:35 AM PST

Tan Kee Kwong: Najib, You are the traitor who has stolen the poor peneroka's money

Dec 13th, 2010

From the desk of Dr Tan Kee Kwong

Dear Najib

Salam. I read with great interest today papers about your comments. In it your were quoted that those who talk bad about Felda & called it bankrupt are to be regarded as traitors to the Nation. The sad truth is that after you took charge of Felda in 2005. you turned what was a very succesfull organisation into a financial nightmare. In fact you are the traitor who has stolen the poor peneroka's money.

I am sure you know that for the next General Election, Felda schemes & their votes determine about 60 Federal Parliament Seats. From my feedback, many of the peneroka are boiling mad. They have been exploited & taken for a ride. If what you say is true & ALL the peneroka are so happy with the UMNO/BN government, why the sudden interest in the welfare of the peneroka. why the many cash handouts? Please explain the following:

1. In 2001, the cash reserves of Felda was RM4.5 billion with ZERO borrowing. Recently your Deputy Minister replied that the cash reserves has plunged to RM1.2 billion. This is despite the fact that for the past 3 years, the CPO price has been very high. If you have looked after Felda properly the cash reseves should now be at least RM8 billion.

2. New Felda HQ in KLCC. Said to cost RM662 million, Explain how this six star building is going to help the poor peneroka, many of whom only get nett RM500 per month. Why a huge deposit ofRM235 million paid even before construction started?
Why the decision was made at secret meeting in your DPM's office in Putrajaya without the knowledge orapproval of the Felda board? Recently Ahmad Maslan siad this is a very good investment as it has already made paper profit of RM300 million. Pray how did he come to this conclusion when the building is not even finished or sold!

3. Felda Global Ventures. We know that Felda has invested at least RM3 billion on these projects. We also know that since day one it has been losing money, in fact it has lost RM300 million. Twin Rivers Project in USA, invested RM500 million, Cattle rearing project invested RM600 million. Since you say we are traitors, tell us in detail what has happened. The peneroka in Felda Keratong near Segamat are laughing, the imported cattle for the cattle project have to be kept in an air conditioned room 24 hours a day!

4. Why the need to borrow from EPF? Before you started on Felda Global Ventures. Felda never borrowed from EPF. Is this borrowing secure? To all the EPF contributors beware, your money is used to finance many of these dubious schemes which Najib started

5. Skim Tabung tanam semula. In August this year I visited a Felda scheme near Kemaman. Talked to a peneroka who wants to sue Felda. He has been contributing to this fund for psat 17 years & has accumulated RM17,000. However when he replanted his old trees, he did not use the fund but used his own money instead. It has been 3 years now tried to get his OWN money back, but the Felda administration has refused so far. Wonder why, if Felda is so well run & cash rich why can't even pay this poor peneroka a paltry sum?

6. Felda settlers to camp outside Felda HQ. In October this year, there was a report that many settlers were not happy with Felda for refusing to settle their replanting payments. So this case i quoted above is widespread & happening in many. many schemes round the country.

7. Oil palm fruit sent to Mill. In Felda Kemahang, Kelantan. Felda lost the case as it was proved that Felda was not paying the proper amount sent to mill. It was a landmark case. On appeal Felda lost the case. Soon after that you visited a scheme near Bahau. Instead of respecting the court'sdecision you made a silly remark like Felda will engage the best lawyers & fight all the remaining cases in court. Good for you, you will make mare peneroka angry with you!
I DARE YOU

1. Subject the whole of Felda to an independant audit & publish the findings.
2. Felda has 43 subsidiaries, publish all their annual reports & subject them to an audit as well.

MS: Aku nak tengok apa najib atau mad maslan nak jawab? Berani ker depa jawab atau buat cerita lain. Bos dengan anak buahnya sama sama ... dari dulu aku kata memang najib ni kaki kencing ... bukan sikit-sikit punya kencing bro ... hahaha

Jom pi mandi di Wangsa Maju malam esok .. hahaha

Posted: 13 Dec 2010 06:00 AM PST

MS: Sapa-sapa yang rasa malas nak balik rumah lepas ofis esok, mungkin sebab jalan jem ker, tak sempat nak datang semula, jangan risau, 'water canon' akan menunggu untuk 'memandikan' sedara di ceramah DSAI di Wangsa Maju pada malamnya. Hahaha jangan lupa bawa payung sekali ya ...

FRU dan mula sibuk, ..... Hari ni MCA pula tangguhkan pemilihan depa ... ha tak kan tak faham2 lagi kot ... e2 maknanya PRU dah dekat ... Najib rasa dia tgh hebat kan skrg ni ...
Polis Minta Orang Ramai Jangan Hadiri Ceramah PKR Di Wangsa Maju


KUALA LUMPUR: Polis hari ini mengingatkan orang ramai agar tidak menghadiri ceramah umum Parti Keadilan Rakyat (PKR) di tapak pasar malam Taman Melati, Wangsa Maju, di sini, Selasa.

Ketua Polis Daerah Sentul, Asisten Komisioner Zakaria Pagan berkata, penganjur tidak mempunyai permit untuk mengadakan ceramah umum itu.

Polis tidak meluluskan permohonan penganjur kerana ia boleh menyebabkan gangguan kepada ketenteraman awam dan keselamatan, katanya kepada Bernama melalui Sistem Pesanan Ringkas (SMS) hari ini.

Katanya pihak polis akan mengambil tindakan undang-undang sekiranya penganjur meneruskan majlis tersebut.

Ceramah umum PKR, anjuran cabang Wangsa Maju, dijadualkan bermula pukul 9 malam. - BERNAMA .

BN akan rampas kuasa jika kalah PRU 13

Posted: 13 Dec 2010 02:27 AM PST

KUALA LUMPUR, 13 Dis — Pemimpin PAS menjangkakan Barisan Nasional (BN) akan menggerakkan rampasan kuasa jika Pakatan Rakyat (PR) memenangi pilihan raya umum ke-13 tergempar, yang disebut-sebut akan diadakan awal tahun depan.

Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar berkata kenyataan Datuk Seri Najib Razak yang mengingatkan rakyat tidak mengundi parti lain selain BN menunjukkan perdana menteri sangat terdesak untuk kekal memegang kuasa.

"Pada Sabtu lalu, perdana menteri mengatakan jika BN tidak boleh menang, tiada pihak lain yang boleh atau harus menang. Ini satu kenyataan bahaya... apa yang akan berlaku jika BN kalah dalam pilihan raya umum akan dating?" katanya lagi.

"Adakah ini bermakna akan ada rampasan kuasa? Satu ugutan telah pun dibuat oleh perdana menteri, sebahagian daripada persediaan ke arah pilihan raya, seolah-olah Najib sendiri tidak yakin dengan peluang partinya untuk menang," kata Mahfuz kepada pemberita di lobi bangunan Parlimen hari ini. -TMI

MENYUSUL LAGI

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT