Nuffnang

Pengikut

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM

0
sumber :-

WFAUZDIN.BLOGSPOT.COM


RAYUAN KEPADA PIMPINAN PKR - JANGAN HAMPAKAN AHLI YANG SETIA KEPADA PARTI

Posted: 21 Nov 2010 10:00 PM PST

Oleh: WFAUZDIN NS

WAKTU Pemilihan di dalam PKR telah pun berakhir semalam. Mungkin kita sudah pun tahu secara tidak rasmi siapakah pemenang bagi kesemua jawatan MPP terutamanya jawatan panas iaitu Timbalan Presiden, Naib Presiden, Ketua AMK dan Ketua Wanita. Keputusan rasmi dikatakan akan diumumkan pada Kongres PKR tidak beberapa hari lagi.

Satu bala' telah selesai apabila Dato Zaid Ibrahim mengumumkan akan keluar dari PKR berkuatkuasa 16 Dis nanti, suatu tarikh yang terlalu lama bagi kita menanti untuk meraikannya. Apakah semuanya sudah selesai di dalam PKR? Sudah tentu jawapannya tidak, kerana PKR mesti membersihkan imej parti yang dilihat agak tercalar sepanjang tempuh pemilihan kali ini. Jika `kekotoran' yang dikatakan masih melekat di dalam PKR sekarang tidak dibersihkan nescaya ianya akan membawa penyakit ke dalam parti.

Isu utama yang perlu difokuskan oleh kepimpinan parti adalah isu berkaitan pemilihan yang julung kali diadakan secara `satu ahli, satu undi' ini didakwa berlakunya penipuan, penyelewengan dan ketirisan. Sekiranya terdapat kelemahan dari segi teknikal, mungkin kita boleh menerimanya memandangkan kaedah pemilihan ini julung kali diadakan dan parti tidak mempunyai pengalaman melaksanakan pemilihan seperti ini. Tetapi, sekiranya pemilihan kali ini dibuktikan berlakunya penyelewengan, penipuan, ketirisan atau salah guna kuasa oleh pihak yang bertanggungjawab, maka pimpinan wajib memikirkan apakah tindakan yang boleh dilakukan agar ahli-ahli masih yakin dan percaya kepada parti ini.

Saya yakin, majoriti ahli tidak mahu calon yang mereka sokong menang akibat penipuan melainkan mereka yang mempunyai kepentingan peribadi tertentu. Sebab itulah wajar bagi parti menyiasat seadil-adilnya ke atas semua dakwaan yang dikemukakan tanpa prejudis. Setakat ini majoriti ahli masih setia dengan parti, tetapi kesetiaan mereka kepada parti bukan bererti mereka menyokong segala penipuan atau salah laku.

Kita tidak mahu jaminan demi jaminan diberikan oleh Ketua Umum, Presiden mahu pun oleh Setiausaha Agung untuk menyiasat dan mengambil tindakan ke atas semua dakwaan yang dikemukakan. Kita mahu parti melaksanakannya dan dihebahkan secara terbuka kepada semua ahli apakah tindakan dan hasil siasatan yang telah dijalankan. Saya yakin, sekiranya penjelasan yang diberi itu ikhlas dan bertanggungjawab, sudah pasti kita semua redha dengan apa jua keputusan parti.

Biarkan beberapa puak itu berhimpun di hadapan TV 3 dan diberi liputan meluas oleh media pencacai Umno kununnya memprotes pemilihan yang telah diadakan, PKR harus fokus kepada tanggungjawab iaitu amanah kepada semua ahli-ahli yang setia ini. Ahli-ahli yang setia tidak mengharapkan TV3 atau Utusan Malaysia untuk mengadu nasib mereka. Mereka masih yakin parti akan membela mereka dan bukannya media pencacai yang tidak pernah jujur terhadap parti ini. Apakah parti tergamak mengecewakan ahli-ahli yang setia ini?

Mudah-mudahan pimpinan diberi kekuatan untuk menghadapi cabaran seperti ini. Berikhtiarlah sebelum kita terlambat kerana bukan mudah untuk menyatukan ahli setelah mereka sendiri hilang keyakinan kepada parti. /wfauzdin.blogspot.com

JANGAN GELAR MEREKA `KELING', MEREKA CUMA MABUK TODI SAJA

Posted: 21 Nov 2010 08:00 PM PST

Oleh: WFAUZDIN NS

RAMAI yang bengang bila ada puak yang tidak kena mengena dengan parti buat kecoh pasal pemilihan di dalam PKR. Peliknya, ramai di antara mereka berkulit `gelap' dan bercakap macam orang mabuk todi. Saya tidak bersetuju mereka yang berhimpun itu digelar `Keling' kerana kita bimbang mereka yang ikhlas dan setia kepada parti akan terasa hati. Baca di sini.

Mereka tahu, aksi mereka akan dirakamkan oleh TV3 dan pasti esoknya akan terpampang berita mereka `mabuk todi' itu di dalam akhbar pencacai pujaan Zaid Ibrahim. Itulah yang mereka mahu sebenarnya, bukan kerana parti pun sebab ketuanya pun sudah disepak keluar dari parti. Bukan mudah mahu keluar muka di dalam TV3, siap dapat diwawancara lagi. Mengapa TV3 tidak mewancara DS Anwar, Presiden PKR atau pun Saifuddin Nasation selaku Setiausaha Agung PKR? Setidak-tidaknya TV 3 boleh mewancara Pengerusi JPP sendiri untuk menjawab segala persoalan berkaitan pemilihan PKR?

Mengapa si mabuk todi itu yang ditemubual setiap hari? Ini membuktikan TV3 bersekongkol dengan si pemabuk todi itu untuk menghancurkan PKR. Inilah yang dimaksudkan oleh DS Anwar semasa berucap di dalam Rapat Perdana di MBSA Shah Alam malam kelmarin iaitu musuh atau pengkhianat parti yang tidak mempunyai adab. Mereka bukan tidak tahu agenda TV 3 atau Utusan, tetapi demi inginkan publisiti murahan mereka sanggup lakukan.

Nasib baik tidak ramai yang terikut dengan perangai `pemabuk todi' berkulit gelap yang setiap hari berhimpun. Masih ramai lagi yang tahu bagaimana untuk melakukan protes atau kritikan kepada parti mengikut cara dan adab. Seperti yang saya katakan tadi, ahli yang telah dipecat dari parti ini bukannya ikhlas untuk menegur parti tetapi kerana dendam kesumat mereka. Kita cabar mereka bertanding di dalam PRU nanti dan berdepan dengan PKR jika mereka rasa mereka hebat sangat./wfauzdin.blogspot.com

SELAMAT DATANG DS ANWAR KE PAHANG ESOK (23 NOV )

Posted: 21 Nov 2010 05:00 PM PST

Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim khabarnya akan bertandang ke bumi Pahang Darul Makmur pada 23 November ini. Kunjungi ini adalah sesuatu yang amat ditunggu-tunggu oleh ahli PKR dan juga rakyat Pahang sebenarnya.

Tambahan pula disaat kemelut pemilihan 2010 yang kini melanda parti itu. Apa yang pasti kehadiran Anwar bakal memberi suntikan baru kepada pimpinan PKR negeri untuk kembali memperkukuhkan parti selepas agak tegang gara-gara kempen pemilihan ini. Justeru itu ramai yang amat ternanti-nanti kemunculan mantan TPM itu. Difahamkan, Anwar bakal bertemu dengan kepimpinan PKR negeri di Pejabat Perhubungan PKR Jalan Beserah Kuantan.

Sementara di sebelah malamnya, beliau akan bertemu rakyat dalam ceramah umumnya yang kedua di lokasi terbabit. Harus diingat, Anwar pernah hadir dan berceramah di tempat yang sama awal tahun ini. Makanya, kehadiran Anwar kali ini pasti akan memberi harapan baru buat PKR Pahang. Sudah pasti, nama Datuk Zaid Ibrahim bakal ditimbulkan semasa ceramah beliau itu nanti.

Soalnya, apakah relevan untuk nama Zaid terus dimainkan, sedangkan penyokong bekas calon Timbalan Presiden itu sebenarnya masih ramai dalam PKR Pahang itu sendiri. Ada sebahagian daripada mereka kini, mengakui bahawa tertipu dengan permainan Zaid. Beliau begitu licik memberi harapan kepada para penyokongnya, tetapi tiba-tiba bertindak diluar dugaan mereka seperti apa yang berlaku sekarang ini. Semuanya ini jelas membuktikan bahawa para penyokong Zaid tidak bersalah sebenarnya apabila memberi sokongan kepada beliau.

Namun, masalahnya yang berlaku mutakhir ini mereka bukan sahaja dihentam dan dikutuk oleh penyokong Azmin Ali. Malah ada juga yang telah diberi kata dua bahawa riwayat politik masing-masing akan berakhir kiranya berlaku rombakan kepimpinan negeri selepas ini.

Apapun, hanya Anwar Ibrahim yang lebih mengetahui dan bakal meredakan keadaan yang berlaku ini. Nantikan kunjungan beliau ke Kuantan bagi mendengar amanat terakhirnya sebelum Kongres Nasional PKR mulai 26 November ini./PahangdailyJustify Full

PARTI TIDAK PECAT ZAID UNTUK BERI PELUANG BELIAU BERTANDING - DR SYED HUSIN

Posted: 21 Nov 2010 11:46 AM PST

'Kalau Zaid teruskan, Azmin tetap mampu menang'

Abdul Rahim Sabri
Nov 21, 10

Timbalan Presiden PKR Dr Syed Husin Ali berkata, beliau yakin Azmin Ali mampu menang dalam perebutan kerusi nombor dua parti itu walaupun sekiranya Datuk Zaid Ibrahim tidak menarik diri sebelum ini.

NONE "Saya rasa dia (Azmin) boleh menang. Saya percaya kalau Zaid masuk pun, dia (Azmin) boleh menang.

Saya percaya Zaid pun tahu, kerana dia tahu trend pencalonan.

"Tapi bila kita tahu, (sepatutnya) jangan memburukkan parti. Kenapa salahkan orang sahaja," katanya.

Dr Syed Husin berkata, sewaktu membuat keputusan tidak mempertahankan jawatan yang disandangnya sekarang, persaingan bagi mengisi kekosongan itu memang sudah dijangkakan.

Bagaimanapun, tambahnya, "tak sangka menjadi teruk sehingga ada pihak yang mengecam dan memburukkan parti dan pimpinan dengan bekerjasama dengan pihak luar yang memusuhi parti".

Tak baca

"Pihak luar, misalnya media yang akan kaitan dengan parti-parti tertentu. Sebab pemilihan ini bukan sahaja dikomen buruk oleh media tertentu, tetapi juga dikomen oleh pemimpin parti politik tertentu," katanya dalam wawancara dengan Malaysiakini kelmarin.

Bagi Dr Syed Husin, insiden "memburukkan parti dan pimpinan" itu dimulai dengan tindakan Zaid mengkritiknya sebagai nyanyuk ekoran temubualnya dengan portal berita Merdeka Review

"Saya percaya dia (Zaid) pun tidak baca interbiu itu. Kalau dia baca, dia tak akan tuduh saya (yang) menyatakan saya menuduh dia. Sebab saya tidak beri indikasi untuk memihak kepada sesiapa.

"Tapi dah jadi begitu... itu pun saya tidak menjawab. Bila sebut saya nyanyuk, nyanyuklah. Jadi saya tidak layan, sebab (ia) personal. Alhamdulillah, saya belum lagi nyanyuk," katanya sambil ketawa.

(Zaid bagaimanapun menafikan menggunakan gelaran itu kepada Dr Syed Husin, sebaliknya menyebut beliau sebagai "nyanyu" atau merepek.)

Dr Syed Husin yang juga bekas tahanan ISA mendedahkan, pada waktu itu terdapat cadangan supaya Zaid dikenakan tindakan displin susulan tindakan itu.

Nilai dengan kata-kata, tindakan

Bagaimanapun, tambahnya lagi, parti merasakan "kalau (tindakan) diambil displin, (ia) akan ditafsirkan seolah-oleh menyekat beliau untuk bertanding" dalam pemilihan parti.

"Tapi apa yang dilakukannya melanggar disiplin dengan serang parti dan kecam pimpinan. Semua itu melanggar displin. Dan memang dari awal sifatnya begitu," katanya.

Mengulas dakwaan bahawa Zaid adalah "kuda trojan" atau musuh dalam selimut bagi memporak-perandakan parti, Dr Syed Husin berkata, beliau tidak tahu menahu mengenainya.

"(Itu kamu) kena tanya dialah...Tetapi seseorang itu, kita boleh dinilai dengan kata-kata dan tindakannya," katanya.

Mengimbau kembali pertemuannya dengan Zaid di Petaling Jaya setahun lalu, sebelum bekas menteri itu menyertai PKR, Dr Syed Husin berkata, beliau ketika itu berharap agar penyertaan seseorang dalam parti itu dibuat dengan niat baik.

"Tetapi saya kecewa, bila belum sempat beberapa bulan menjadi anggota, dia mulai serang parti kerana (apa yang berlaku) tidak sesuai dengan kehendak dia.

"Jadi, saya rasa perbuatan ini tidak baik dan susah diterima," katanya yang juga ahli Dewan Negara./Malaysiakini

JANGAN GELAR MEREKA `KELING', MEREKA CUMA MABUK TODI SAJA

Posted: 21 Nov 2010 08:08 AM PST

Justify FullOleh: WFAUZDIN NS

RAMAI yang bengang bila ada puak yang tidak kena mengena dengan parti buat kecoh pasal pemilihan di dalam PKR. Peliknya, ramai di antara mereka berkulit `gelap' dan bercakap macam orang mabuk todi. Saya tidak bersetuju mereka yang berhimpun itu digelar `Keling' kerana kita bimbang mereka yang ikhlas dan setia kepada parti akan terasa hati. Baca di sini.

Mereka tahu, aksi mereka akan dirakamkan oleh TV3 dan pasti esoknya akan terpampang berita mereka `mabuk todi' itu di dalam akhbar pencacai pujaan Zaid Ibrahim. Itulah yang mereka mahu sebenarnya, bukan kerana parti pun sebab ketuanya pun sudah disepak keluar dari parti. Bukan mudah mahu keluar muka di dalam TV3, siap dapat diwawancara lagi. Mengapa TV3 tidak mewancara DS Anwar, Presiden PKR atau pun Saifuddin Nasation selaku Setiausaha Agung PKR? Setidak-tidaknya TV 3 boleh mewancara Pengerusi JPP sendiri untuk menjawab segala persoalan berkaitan pemilihan PKR?

Mengapa si mabuk todi itu yang ditemubual setiap hari? Ini membuktikan TV3 bersekongkol dengan si pemabuk todi itu untuk menghancurkan PKR. Inilah yang dimaksudkan oleh DS Anwar semasa berucap di dalam Rapat Perdana di MBSA Shah Alam malam kelmarin iaitu musuh atau pengkhianat parti yang tidak mempunyai adab. Mereka bukan tidak tahu agenda TV 3 atau Utusan, tetapi demi inginkan publisiti murahan mereka sanggup lakukan.

Nasib baik tidak ramai yang terikut dengan perangai `pemabuk todi' berkulit gelap yang setiap hari berhimpun. Masih ramai lagi yang tahu bagaimana untuk melakukan protes atau kritikan kepada parti mengikut cara dan adab. Seperti yang saya katakan tadi, ahli yang telah dipecat dari parti ini bukannya ikhlas untuk menegur parti tetapi kerana dendam kesumat mereka. Kita cabar mereka bertanding di dalam PRU nanti dan berdepan dengan PKR jika mereka rasa mereka hebat sangat./wfauzdin.blogspot.com

TERBUKTI PKR TIDAK MUDAH GOYAH

Posted: 21 Nov 2010 05:00 AM PST

PKR Masih Kuat, Penuh Semangat
Oleh Mohd Sayuti Omar

Saya hadir rapat umum anjuran PKR Selangor bertempat di auditorium MBSA, Shah Alam, Selangor. Mulanya agak malas untuk pergi memandangkan cuara tidak begitu baik, hujan turun sejak petang tadi. Aspal basah melecehkan perjalanan. Tetapi kerana seorang kawan (pegawai kerajaan pencen) sedia untuk jadi teman, saya gagahi juga walaupun tubuh agak keletihan kerana banyak makan daging korban.

Apa yang menarik hati untuk ke sana, bagi melihat sejauh mana kekuatan PKR akhir-akhir ini. Sejauh manakah semangat ahli dan penyokong PKR; apakah ia retak atau semakin membuak ekoran serangan bertubi-tubi ke atas parti berkenaan dan pemimpin utamanya Anwar Ibrahim.

Apakah kekalutan yang berlaku dalam parti itu ekoran bahana pemilihan pemimpin memberi impak buruk kepada atau sebaliknya kepada parti komponen Pakatan Rakyat itu. Kerana kalau ikutkan laporan media massa, seolah-olah PKR sudah tidak mempunyai ahli lagi. Yang tinggal hanya Azmin Ali, Saifuddin Nasution, Wan Azizah serta Nurul Izzah sahaja. Yang lain digambarkan sudah bertaubat dan kembali kepada parti asal mereka, Umno binti kebangsaan.

Jadi untuk melihat apakah rapat umum itu berjaya atau tidak saya (kami) pergi untuk melihat sendiri apa yang berlaku dalam parti itu. Jangan hanya melihat dari wall Fb ataupun dalam ruang blog yang melaporkan mengikut sentimen masing-masing. Apakah ianya mendapat sambutan dan ahli dan para penyokongnya masih mempunyai semangat berkobar-kobar.

Apa lagi notis rapat umum itu diadakan dalam masa singat, sejauh manakah ahlinya alert kepada panggilan itu. Kalau dengan notis yang singkat tetapi ahli tetap juga dapat memenuhi dewan itu bermakna PKR masih segar bugar.

Masa saya sampai di aditorium MBSA bahagian bawah sudah dipenuhi dengan orang ramai. Tiada lagi kerusi kosong kecuali ruang-ruang khas menuju ke pentas. Ruang atas juga penuh sesak. Pendek kata semua ruang dalam dewan yang boleh memuatkan 2,500 orang sendak. Majlis juga sudah bermula dengan Saifuddin memberi ucapan pembukaan sebagai Setiausaha Agung.

Sekeliling Adotorium itu terpampang gambar gandingan pemimpin PKR Selangor bersama Anwar. Belasan banner yang bergantungan menyatakan sokongan penuh kepada Anwar Ibrahim. Kata-kata tertulis di banner itu memberi sokongan padu tanpa berbelah bagi kepada Anwar sebagai pemimpin utama PKR yang juga diharap menjadi perdana menteri.

Back drop di hias dengan banner besar yang mempamerkan gambar gergasi Anwar di tengah yang diapit oleh Azmin Ali dan Khalid Ibrahim. Di bawah gambar Anwar tertulis perkataan "Anwar Ibrahim Pengemudi Zaman". Inilah juga tema rapat umum berkenaan.

Jelas sekali apa yang terdapat dalam adotorium itu menggambarkan PKR bukan lemah tetapi semakin kuat. Semangat ahli semakin membakar. Serangan media pro kerajaan ke atas parti dan pemimpinnya tidak membekas langsung. Boleh disimpulkan serangan mengila itu memberi suntikan baru kepada ahli dan penyokong PKR untuk mengemaskan ikatan bekong mereka untuk terjun ke gelanggng perang bagi menghadapi serangan musuh.

Demikian juga tindakan mabuk khamar oleh Zaib Ibrahim yang mengumumkan akan keluar parti 16 disember depan sambil melepaskan najis di jalanan dengan memburukkan parti dan Anwar turut menjadi daya tarikan. Saya percaya mereka yang datang memenuhi aditorium itu untuk mendengar apakah ulasan pemimpin PKR terutamanya Anwar terhadap versi mabuk Zaid kali ini. Mungkin ada perbezaan mabuk Zaid semasa dalam Umno dengan mabuk Zaid selepas keluar PKR!

Anwar tidak banyak mengulas mengenai Zaid. Bau khamar tidak terhidu oleh Anwar. Seperti mana katanya tidak wajar beliau mengulas mengenai Zaid. Masih banyak perkara lain yang beliau patut beri tumpuan daripada mengulas tindakan mabuk Zaid Ibrahim. Cuma Anwar menjelaskan apa yang menyebabkan beliau terkilan dengan Zaid ialah kerana beliau memburukkan parti. "Saya tidak terkilan kalau dia mahu keluar parti, itu haknya. Saya juga tidak kisah kalau beliau memburukkan saya, tetapi jangan menyalahkan parti," ujar Anwar dalam nada yang emosi.

Setiap kali nama Zaid disebut oleh pemidato malam tadi setiap kali itu mendapat reaksi negatif daripada para hadirin. Ada yang melaungkan mabuk... dan mengalu-alukan tindakan Zaid itu dan merasa bertuah dan terselamat kerana seorang lagi pengkhianat PKR sudah pun keluar.

Himpunan malam tadi itu memberi kekuatan dan semangat baru kepada ahli dan penyokong PKR. Sekaligus ia menjelamakan keikhlasan dan kesungguhan para pemimpinnya terutamanya yang berucap; Anwar Ibrahim, Saifuddim, Khalid Ibrahim, Azmin Ali dan Syed Husin Ali.

Misalnya Azmin secara berterus terang dan penuh keinsafan memberi jaminan akan mempertahankan kedudukan Khalid sebagai Menteri Besar Selangor. Pengakuan Azmin itu bukan sahaja melegakan Khalid tetapi turut melegakan ahli PKR yang selama ini direshakan dengan spekulasi media aruas perdana kononya Azmin ada agenda untuk mengambil alih tempat Khalid.

Apapun yang menakjubkan malam tadi ialah ucapan Syed Husin Ali dan pengagumannya kepada Anwar Ibrahim. Malam ini saya lihat Syed Husin benar-benar memjemlakan dirinya sebagai seorang pemimpin yang sedarhana, ikhlas dan tulen.

Walaupun beliau sudah tidak lagi akan menjadi timbalan presiden selepas ini tetapi hakikat itu seolah tidak disedari oleh beliau. Beliau masih bersemangat persis dia adalah pemimpin nombor tiga. Inilah jenis pejuang sebenarnya yang berjuang bukan kerana kedudukan atau didorong oleh wang dan ringgit. Apa yang dijemla dan dipamerkan oleh Syed Husin sewajarnya dicontohi oleh ahli dan penyokong PKR dan dimalui oleh pemimpin yang lain.

Merumuskan himpunan malam tadi, bahawa kedudukan PKR masih belum tergugat. Serangan dan perang saraf yang dilakukan media tidak berjaya melumpuhkan semangat dan cita-cita PKR untuk terus mengemudikan bahtera pemeritah negara di masa depan.

Dalam memberi ingatan dan semangat kepada ahli, dalam menerima kerenah dan serangan musuh, Anwar mengingatkan ahli PKR hendaklah tidak terlalu mengambil kira serangan musuh dan tidak perlu mudah gelabah.

"Kita diserang bukans sekali, malah lebih satu dekad dulu. Sepatutnya kita sudah tidak mudah gelabah lagi," kata Anwar. Mana-mana pemimpin yang mudah cemas dan tidak mampu untuk menangkis serangan musuh, mereka hndaklah berundur dan berilah atau memberi peluang kepada yang lebih bersedia dan mampu," tegas Anwar.

Anwar juga begitu emosi dalam memberi ingatan keras kepada mana-mana pemimpin yang tidak ikhlas, tidak jujur dan tidak mempunyai keyakinan dengan pejuangan membela rakyat agar berundur untuk tidak menimbulkan masalah kepada parti.

Di akhir himpunan itu semua pemimpin membaca ikrar perjuangan bertekad untuk memperkuatkan parti dan seterusnya mengapai harapan dan cita-cita untuk menakhluki Putrajaya.

Anwar memberi ingatan kepada sesiapa yang tidak yakin dan tiak setia dengan parti silalah keluar..


Sebahagian daripada hadirin memenuhi oditorium MBSA.


Saifuddin Nasution yang menjadi nadi kepada PKR berjalan menjalankan tugas dengan baik dipuji Anwar.


Sebahagian pemimpin PKR terutamanya yang bertanding dalam pemilihan merebut jawatan berikrar mempertah dan menjawa maruah parti.


Kelihatan Syed Husin, (berbju putih) turut melafaz ikrar.


Saifuddin dan Azmin mengangkat tangan berikrar mempertahankan parti dan Anwar sekaligus.


Ruang atas auditorium penuh sesak dan kelihatan sebahagian daripada banner menyatakan sokongan kepada Anwar dan PKR bergantungan.

http://msomelayu.blogspot.com/

JIKA BERLAKU PENYELEWENGAN, KITA BATALKAN - SAIFUDDIN NASATION

Posted: 21 Nov 2010 04:00 AM PST

Oleh Dzulkarnain Taib
IMG_9015SHAH ALAM 20 Nov - Setiausaha Agung Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN), Saifuddin Nasution Ismail yakin parti akan bertambah mantap dan kukuh selepas selesai proses Pemilihan Pimpinan Pusat 2010 yang akan berakhir hujung minggu ini dan seterusanya akan menumpukan seluruh tenaga dan perhatian kepada agenda memenangi Pilihan Raya Umum Ke-13.

Bercakap kepada lebih 2,000 penyokong dan anggota parti dari seluruh negeri Selangor di sini semalam pada perhimpunan 'Rapat KEADILAN: Anwar Pengemudi Zaman', Saifuddin berkata episod di mana bekas calon Timbalkan Presiden, Datuk Zaid Ibrahim meninggalkan parti bukan melemahkan parti malah akan memberi suntikan semangat serta merapatkan saf perpaduan di kalangan anggota.

"Selepas pemilihan MPP (Majlis Pimpinan Pusat) nanti, insyaAllah Parti Keadilan Rakyt akan muncul sebagai parti yang terkuat di Malaysia. Sejak dua tiga bulan alu kita menjadi tumpuan media terutama media milik Umno-Barisan Nasional disebabkan pemilihan ini. Mereka kecam dan serang kita hari-hari dan kata parti kitakan berpecah kerana pemilihan. Walaupun saya tidak bersetuju dengan RTM, TV3 dan akhbar milik Umno saya berterima kasih kepada mereka kerana telah membantu mempopularkan lagi KEADILAN di kalangan rakyat Malaysia.

"Sejak kita ditubuhkan pada 1999 mana pernah akhbar Umno seperti Utusan Malaysia memuji kita. Jadi munasabah ke individu seperti Zaid pergi bercakap kepada media yang sudah terbukti sangat membenci perjuangan yang diangkat oleh kita. Mana ada anggota yang waras pemikirannya sanggup dan tergamak menggunakan saluran sedemikian untuk menghentam partinya sendiri. Orang macam ini memang kurang ajar," tegas Saifuddin sambil disahut dengan teriakan. 'Keluar, Keluar' yang ditujukan kepada bekas Pengerusi majlis Pimpinan KEADILAN Negeri Wilayah Persekutuan itu.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Machang berkata pemimpin boleh datang dan pergi dalam mana-mana parti tetapi tiada maaf kepada perbuatan mengkhianati parti.

"Mahu ke kita pemimpin seperti Zaid terus kekal dalam parti kita, mahukah kita benarkan orang seperti Zaid mengkhianati parti yang dibina atas kesengsaraan dan perjuangan rakyat," tanya beliau disambut dengan sedakan gemuruh dari hadirin yang menjawab, 'tidak. tidak, keluar, keluar'.

Saifuddin berkata tujuan Zaid mahu keluar secara rasmi daripada KEADILAN pada 16 Disember depan ialah kerana beliau mahu membuat penjelajahan atau 'roadshow' ke seluruh tanah air untuk mencaci serta menghentam parti.

"Apabila Anwar keluar penjara pada 2004, beliau menjelajah ke seluruh pelusuk Malaysia untuk menjelaskan kepada rakyat agenda perjuangan kita. Hasilnya pada PRU 2008 kita dapat 1.5 juta undi dan menang undi popular di Semenanjung.

"Kita akan terus jaga parti ini daripada musuh yang ingin menghancurkannnya. Apa yang berlaku sekarang adalah sebahagian daripada mehnah dan tribulasi dalam liku-liku perjuanbgan yang panjang dan percayalah kita akan muncul lebih hebat dan kuat selepas ini," ujar beliau.

Saifuddin juga mengambil kesempatan pada perhimpunan itu untuk menjelaskan beberapa isu mengenai proses pemilihan parti yang dibangkitkan oleh anggota dalam aduan mereka kepada Jawatankuasa Pemilihan Pusat (JPP).

"Kita tidak pernah ada pengalaman sebagai sebuah parti mengurus pemilihan secara terus begini. Pemimpin yang ada pun termasuk saya yang pernah menjadi Penolong Setiausaha Pemuda Umno atau Anwar atau Azmin kesemua kita tidak ada pengalaman itu. Kita mulakan proses ini dengan 'zero'. Kita buat juga dan kita muncul sebagai parti yang pertama di Malaysia dengan berani mempelopori pendekatan ini. Ada masalah memang ada, adakah kita tangani ya kita tangani, ada aduan memang ada dan kita selesaikan sebaik mungkin.

"Kalau terbukti ada penipuan, penyelewengan kita akan batalkan mana-mana keputusan tidak kira apa pangkat dia dalam parti. Itu komitmen yang JPP berikan kepada anggota. Seramai 70,000 anggota keluar mengundi pada pusingan pertama, mana ada parti di Malaysia ini merekodkan jumlah seramai ini dalam pengundian parti?

"Yakinlah kita kini bergerak atas landasan yang betul dan kita akan membina pada kekurangan yang ada. Rapatkan saf kembali dan insyaAllah kita akan tawan Putrajaya dalam masa terdekat," tegas Saifuddin./SK

VIDEO - UCAPAN AZMIN BERJANJI MEMBELA MB SELANGOR

Posted: 21 Nov 2010 01:00 AM PST


Anak Bapa

0
sumber :-

Anak Bapa


Desperadoooo!

Posted: 21 Nov 2010 07:34 AM PST


Nampaknya BN semakin hari semakin lesu dan longlai. Di sebalik gegak gempita media mereka betapa BN sudah pulih daripada hentaman tsunami 2008 yang lalu dan kini sudah bersedia untuk merampas kembali negeri-negeri yang di bawah PR, kita dapat saksikan langkah dan tindakan cemas daripada mereka. Antaranya ialah menerima ahli secara langsung ke dalam BN dan NGO yang berminat untuk 'bersekongkol' dengan BN. Hari ini sebahagian besar NGO dah bersuara, "kami tak sudi!"


Anak Bapa boleh faham kenapa NGO tak berminat nak jadi rakan kongsi BN. Pertama sebab dia namanya NGO, jadi tentu dia nak bebas untuk bercakap dan bertindak tanpa dikongkong oleh mana-mana parti politik.


Kedua, kerana mereka dah tahu hayat BN sudah hampir ke penghujung dan tidak berhasrat untuk karam atau kubur bersama-sama.
Jadi Anak Bapa ingin cadangkan kepada BN, jika dirasakan ahli dah makin surut, dan tiada yang baru sudi menyertai mereka, elok buka keahlian kepada beruk, kera dan kaldai. Itu pun jika mereka berkehendak.


Jika tak cukup juga keahlian baru, mungkin boleh pertimbangkan keahlian dari kalangan jin dan syaitan.


Anak Bapa: Upah 1 juta ringgit pun aku tak hingin masuk UMNO atau BN


MIMPI SENJA

0
sumber :-

MIMPI SENJA


Kelahiran 'Bapak' bukti 'Anak' telah berjaya

Posted: 21 Nov 2010 11:04 PM PST

Nazri Abdullah

KUALA LUMPUR, 22 Nov: Penubuhan Biro Aduan Peneroka Kebangsaan (Bapak) yang diumumkan kerajaan semalam membuktikan usaha Anak selama ini berjaya.

Anak atau nama penuhnya Gabungan Anak Peneroka Felda Kebangsaan, ditubuhkan bagi membuka mata kerajaan tentang permasalahan peneroka Felda, kata pengerusinya, Mazlan Aliman.

"Penubuhan biro ini saya anggap satu pengiktirafan kepada Anak yang kita tubuhkan.

"Hasrat penubuhan Anak adalah bagi merangsang kesedaran semua pihak terhadap masalah peneroka dan kita telah berjaya buka mata mereka," katanya kepada Harakahdaily hari ini.

Biarpun mengalu-alukan penubuhan biro itu, Mazlan berkata ianya tetap terkebelakang kerana sepatutnya ia ditubuhkan sejak awal penubuhan Felda lagi.

Beliau juga mendakwa penubuhan tersebut tidak lebih dari 'gimik politik' Umno menutup kelemahan Felda menjelang PRU 13 yang dijangka tahun hadapan.

Bagaimanapun katanya, Anak sedia bekerjasama dengan Bapak untuk menyelesaikan kes tertunggak peneroka yang ada.

"Tak ada masalah Anak nak tolong Bapak, tapi kalau Bapak tak boleh harap, biarlah Anak yang buat," katanya sinis.

Untuk permulaan katanya, Anak akan menyerahkan 20 kes yang ada pada mereka kepada Bapak.

"Kita nak tengok Bapak boleh tak selesaikan 20 kes pertama ini dalam masa seminggu seperti yang dijanji Datuk Ahmad Maslan (Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri).

"Kita cabar mereka tunjukkan keikhlasan dan komitmen untuk bantu masalah peneroka di 317 tanah rancangan," katanya.

Anak sebelum ini dikenali sebagai NGO yang membela nasib peneroka yang dinafikan hak oleh Felda.

Ianya termasuk isu wang tanam semula yang dimenangi peneroka di Pahang dan Kelantan.

Mazlan juga mendakwa nama Bapak yang diumumkan itu seolah-olah menciplak nama NGO yang telah ditubuhkannya sebelum ini untuk menangani masalah peneroka Felcra.

NGO Bapak sepatutnya akan dilancar pada 26 Disember ini bertempat di Ipoh, Perak - HD

Negeri Pakatan tidak akan bersama dalam PRU 13?

Posted: 21 Nov 2010 09:41 PM PST

[Harakahdaily] - KUALA LUMPUR, 22 Nov: Ketika berita angin bertiup kencang pilihan raya umum ke 13 (PRU 13) akan diadakan awal tahun depan, pelbagai pihak dalam Pakatan Rakyat pula membuat andaian negeri-negeri mereka tidak semestinya bersama dalam pilihan raya itu.

Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng dengan jelas berkata, Pakatan akan berbincang terlebih dahulu sesama mereka iaitu PKR, DAP dan PAS sebelum membuat keputusan untuk menyertai pilihan raya itu atau tidak.

Ini kerana, mereka yang menguasai empat negeri, Pulau Pinang, Kedah, Selangor dan Kelantan berhak membuat keputusan sebaliknya iaitu pilihan raya berasingan dengan tarikh yang diumumkan oleh kerajaan pusat.

Lim Guan Eng, ketika berucap di Konvensyen Pakatan Rakyat Pulau Pinang semalam berkata, ketiga-tiga parti komponen Pakatan itu akan mengadakan konvensyen mereka sendiri sebelum membuat keputusan untuk menyertai pilihan raya itu atau tidak.

Pendapat beliau disokong oleh anggota Parlimen Kuala Krai, Dr Hatta Ramli.

"Kita ada negeri yang hendak diuruskan selepas diberikan mandat pada tahun 2008 lalu. Kita akan cukupkan penggal kita. BN di peringkat pusat mempunyai masalah kredibiliti sendiri. Jika mereka mahukan pilihan raya, biarkanlah mereka," kata Dr Hatta kepada Harakahdaily.

Sebelum ini, Exco kerajaan negeri Kelantan, Datuk Husam Musa membuat cadangan yang serupa.

Beliau mencadangkan agar negeri-negeri Pakatan Rakyat tidak mengikut secara membabi buta cadangan kerajaan pusat dan negeri BN membubarkan Parlimen dan Dun mereka.

"Kita mesti ada kuasa tawar menawar. Kalau kita ikut sahaja kehendak mereka bermakna, mereka sentiasa menetapkan kehendak mereka dan kita mengikut mereka sahaja," kata Husam dalam satu kenyataannya.

PRU 13 dikatakan akan diadakan pada awal tahun depan iaitu antara Mac atau April 2011.

Bendahari PKR yang juga anggota Parlimen Selayang, William Leong berkata, pihaknya mendapat maklumat ia akan diadakan April tahun depan iaitu serentak dengan pilihan raya negeri Sarawak.

Para media BN pula diarahkan agar memainkan berita baik untuk BN bagi melahirkan rasa senang rakyat kepada parti yang memerintah negara itu di samping memburuk kerajaan Pakatan Rakyat.

Tindakan Datuk Zaid Ibrahim meninggalkan PKR selepas tertinggal dalam pemilihan timbalan presiden telah dijadikan modal oleh media BN untuk menghuruharakan PKR.

Pemilihan dalam PKR juga dihebohkan kononnya berlaku kekecohan besar dalam parti itu, walaupun PKR menegaskan ia hanya kekecohan kecil sahaja.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishamudin Husein juga menyerang Pakatan apabila menolak usahanya untuk mendaftarkan simbul bersama dalam pilihan raya negeri Sarawak kononnya Pakatan hanya bersatu dari segi simbul sahaja tetapi berpecah.

Negeri-negeri Pakatan juga didakwa gagal melaksanakan manifesto pilihan raya mereka namun begitu manifesto yang mana gagal dilaksanakan tidak dinyatakan oleh beliau

PRU 13 - Hanya si tidur nyenyak saja tak dengar loceng amaran

Posted: 21 Nov 2010 09:34 PM PST

Oleh A. Shukur Harun
Perkembangan terkini politik Malaysia memperlihatkan usaha sungguh-sungguh dari Umno/BN untuk 'merampas' negeri yang kini dikuasai Pakatan Rakyat.

Tentu saja tumpuan utamanya ialah negeri Selangor di mana setiap hari pemimpin Umno/BN serta media yang mereka kuasai mengkritik setiap sudut kerajaan Selangor – bermula sejak kejatuhan BN dalam PRU Ke-12 2008 lapan lagi.

Momentum Umno/BN untuk merebut kembali kemenangan dalam PRU Ke-13 nanti melonjak sejak ke kemenangan mereka di Bagan Pinang, kemenangan tipis PAS di Manik Urai, kekalahan Pakatan di Hulu Selangor, Galas dan Batu Sapi.

Kesungguhan mereka untuk merebut kembali kemenangan ini jangan sama sekali dipandang remeh oleh Pakatan Rakyat, dengan ilusi bahawa mereka tidak akan berjaya, justru rakyat sudah melakukan perubahan sejak 2008, sementelah lagi majoriti pengundi bukan Melayu menyokong mereka. Dengan itu kononnya tidak ada apapun yang boleh merisaukan.

Jika ada pendukung Pakatan Rakyat membuat tanggapan seperti ini, segeralah membetulkan persepsi yang salah ini dan berusahalah bersungguh-sungguh untuk mencapai kemenangan. Terimalah hakikat kelemahan Pakatan Rakyat, khususnya PAS, di Bagan Pinang dan Galas, sementara di Manik Urai PAS menang tipis. Ini loceng amaran yang sangat kuat yang hanya tidak didengar oleh mereka yang tidur nyenyak.

Perlu diingat, parti lawan memiliki segala kekuatan - wang yang banyak, tipu muslihat, ugutan, menggunakan jentera kerajaan, undi pos, mengumpan rakyat terpencil di kawasan pedalaman dan segalanya, tentu saja ini sebagai cabaran kepada Pakatan Rakyat untuk menghadapi kekuatan ini.

Selangor, negeri yang menjadi sasaran utama Umno/BN selain Pulau Pinang, Kedah dan Kelantan, adalah sebuah negeri termoden, bersifat kosmopolitan dengan nisbah penduduk bandarnya hampir sama banyak dengan penduduk luar bandarnya.

Maknanya Selangor adalah sebuah negeri pelbagai kaum dan agama, dengan puluhan institusi pengajian tinggi dengan jumlah golongan terpelajar begitu besar. Oleh itu tentu saja ada pemikiran sesetengah orang bahawa dengan golongan terpelajar yang ramai di Selangor ini, ditambah dengan sifatnya sebagai negeri masyarakat majmuk, tidak sukar untuk Pakatan Rakyat mengekalkan kuasanya dalam PRU akan dating.

Pemikiran ini perlu diperbetulkan kerana di sana, masih ramai rakyat Selangor – terutamanya di kawasan pedalaman seperti di Ulu Selangor, Tanjung Karang, Sabak Bernam, Dengkil, Semenyeh dan kawasan seumpamanya – masih belum sampai maklumat secukupnya mengenai kerajaan Pakatan Rakyat yang memerintah Selangor.

Kerajaan Pakatan Rakyat Selangor memang diakui telah banyak melakukan sesuatu yang terbaik untuk rakyat Selangor dan ini tidak payah dihurailkan satu persatu di mana Menteri Besar, Tan Sri Khalid Ibrahim dan para exconya serta para pegawai bawahannya bertungkus lumus untuk memberikan khidmat terbaik kepada rakyat negeri itu.

Namun mestilah diakui bahawa sektor penerangannya, baik di peringkat parti di dalam PR, mahupun jentera kerajaan peringkat daerah dan mukim, belum lagi menyebarkan penerangan seluas-luasnya. Bagaimana pula dengan peranan Ahli Majlis Daerah, Penghulu, JKKK, ketua kampung, Jawatankuasa Masjid dan lain-lain dalam tugas memberikan penerangan mengenai pelbagai program pembangunan Negeri Selangor.

Kerajaan Pakatan Rakyat Selangor telah menyediakan peruntukan jutaan ringgit untuk jentera penerangannya. Bagaimanakah program penerangannya yang boleh memberi kesan maksima, bagaimana dengan taburan gerak kerjanya, adakah sasaran program penerangan itu tepat atau sebaliknya.

Bagaimana pula kebijaksanaannya menangkis tuduhan, tohmahan malah fitnah dari parti lawan dan bagaimana pula methodnya ketika berinteraksi dengan rakyat.

Inilah persoalan yang berlegar dan cabaran yang dihadapi oleh Kerajaan Pakatan Rakyat Negeri Selangor di mana situasinya tentu sebanyak sedikit berbeza dengan negeri Kedah, Pulau Pinang dan Kelantan. Bagi negeri Kedah, ada simpati yang mendalam dari pelbagai pihak terhadap rakyat Kedah yang mengalami banjir besar di mana pelbagai lapisan rakyat
menunjukkan simpati dan menghulurkan bantuan.

Memang ada isu yang ditimbulkan oleh parti lawan, namun kebanyakan isu itu dapat dijelaskan sebaik-baiknya oleh Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Azizan Razak, para exco dan pimpinan yang lain. Jentera penerangannya, nampaknya lancar dan berkesan.

Kerajaan Pakatan Rakyat Pulau Pinang, walaupun 'diserang' habis- habisan oleh parti lawan dengan resepi perkauman yang pelik-pelik, tetapi Ketua Menterinya, Lim Guan Eng dan para exconya dapat menjawab dan menangkis dengan berkesan pelbagai tuduhan perkauman.

Pulau Pinang yang majoriti penduduknya berada di kawasan bandar atau semi bandar mudah disampaikan maklumat. Dengan itu tidak mudah bagi Umno/ BN untuk merampas negeri itu dalam PRU akan dating.

Sementara itu, Kelantan sudah sinonim dengan PAS, justru dengan segala kekuatannya, sukar bagi Umno/BN untuk merampas negeri pimpinan ulama itu. Namun dengan kemenangan tipis PAS di Manik Urai dan kekalahannya di Galas, adalah wake-up call, loceng amaran yang amat kuat kepada PAS untuk membetulkan kedudukannya, mana-mana yang tidak betul.

Tidak mungkin boleh diterima pemikiran, kalau ada, bahawa PAS Kelantan sudah amat teguh dan tidak tidak mudah dicabar. Kelemahan jentera kerajaan di peringkat ground-lavel, jajahan, kampung dan sebagainya masih wujud.

Isu pemberian dan pengambilan tanah, isu air, kebersihan, perumahan dan sebagainya masih ada yang belum diselesaikan.

Oleh kerana Kerajaan PAS Kelantan sudah 20 tahun memerintah, secara otomatis memberikan gambaran bahawa Kerajaan PAS Kelantan sudah tidak boleh lagi memberikan alasan bahawa masih ada program pembangunannya yang belum terlaksana.

Kesimpulannya di sini, Kerajaan Pakatan Rakyat mestilah bersiap sedia secukupnya untuk menghadapi cabaran Umno/BN dalam PRU akan datang.

Untuk itu segala krisis dalaman dan luaran dalaman, jika ada dalam Pakatan, mestilah diselesaikan segera.

Tidak syak lagi, pertarungan dalam PRU Ke-13 nanti akan lebih sengit dan getir, justru suasana PRU 2008 dulu mungkin berbeza dengan suasana dalam PRU Ke-13 nanti. Oleh itu, jangan berilusi bahawa kemenangan 2008 itu akan berulang jika tidak bekerja keras mempertahankannya - HD

Barisan kepimpinan baru PKR

Posted: 21 Nov 2010 08:55 PM PST

SHAH ALAM - Pemilihan Parti Keadilan Rakyat (PKR) yang melabuhkan tirainya semalam, menyaksikan muka baru dipilih akar umbi dalam kepimpinan selepas berlangsung selama tiga minggu sejak 29 Oktober lalu.

Keputusan tidak rasmi semalam menyaksikan Azmin Ali memenangi jawatan Timbalan Presiden selepas meninggalkan jauh pencabar tunggalnya, Mustafa Kamil Ayub.

Sebelum ini, jawatan berkenaan ditandingi tiga calon, bagaimanapun Datuk Zaid Ibrahim menarik diri berikutan tidak puas hati dengan pemilihan yang didakwa tidak telus.

Manakala bagi saingan naib presiden, Ahli Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar mendapat undian tertinggi diikuti Pengarah Strategi, Tian Chua; Pengarah Pilihan Raya, Fuziah Salleh dan Pengerusi PKR Pulau Pinang, Mansor Othman.

Bagi jawatan ahli MPP yang memperuntukkan 20 tempat, Ketua Penerangan Wanita PKR, Elizabeth Wong Keat Ping mendahului saingan, diikuti ahli MPP, Dr Badrul Amin Baharon; Hee Loy Sian; Pengarah Pemantapan Politik Keanggotaan, Datuk Johari Abdul dan Khalid Jaafar.

Ketua Wanita PKR menyaksikan penyandangnya Zuraida Kamaruddin mendahului dua calon lain dengan majoriti lebih 2,000 undi.

Berbeza pula dengan saingan Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK), persaingan sengit antara penyandangnya Shamsul Iskandar Mohd Akin dan anggota MPP, Badrul Hisham Shaharin yang menyukarkan untuk mengetahui siapakah yang bakal menang.

Sumber terdekat Badrul Hisham ketika dihubungi mengesahkan kekalahan itu selepas dimaklumkan ketinggalan sedikit undi sepanjang pemilihan.

Dalam keputusan 14 November lalu, Shamsul memperoleh 3,981 undi manakala Badrul Hisham 3,273 undi, beza undi adalah sebanyak 708 undi.

Semalam hari terakhir pemilihan parti, baki 37 cabang lagi di Johor, Selangor, Sarawak dan Sabah akan mengadakan pemilihan yang berjumlah 208 cabang - Sinar Harian

Kerajaan Zambry mamak digesa batal projek ikan arowana Bukit Merah

Posted: 21 Nov 2010 08:13 PM PST

Kerajaan Perak, Putrajaya digesa batal projek ikan arowana Bukit Merah
KUALA LUMPUR, 22 Nov — Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) menggesa Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani, dan kerajaan negeri Perak segera membatalkan projek ternakan ikan arowana melibatkan 70 pengusaha di Bukit Merah — yang dimulakan sedekad lalu atas alasan menjejaskan kawasan sawah padi.

Sehubungan itu, CAP juga mahu kawasan sawah padi yang ditukar guna untuk ternakan arowana dibaik pulih dengan kadar segera.

"Langkah itu wajar disegerakan kerana projek berkenaan bukan saja menjejaskan matlamat utama bekalan air tasik Bukit Merah iaitu untuk penanaman padi dan kegunaan harian penduduk di daerah tersebut, malah perusahaan ini juga tidak mengikut peraturan yang telah ditetapkan serta boleh mencemarkan alam sekitar," kata Presiden CAP S.M. Mohamed Idris pada sidang media di George Town hari ini.

Dalam kenyataan media yang dikeluarkan, kata beliau, projek yang bermula pada 2000 itu, dalam skala kecil dengan tidak sampai 10 pengusaha, kini sedang diusahakan oleh 70 pengusaha melibatkan 143 hektar tanah sawah (355 ekar) dengan pembinaan sebanyak 3,808 buah kolam.

Katanya, CAP kesal walaupun projek ini di peringkat awal pelaksanaannya telah dibantah oleh pesawah-pesawah di daerah itu akibat masalah kekurangan air untuk tanaman padi mereka setelah disedut atau dipam oleh pengusaha-pengusaha ternakan ikan, namun tidak ada perhatian serius dan tindakan diambil oleh pihak berkenaan.

"Lebih mendukacitakan lagi CAP mendapati projek yang boleh menjejaskan alam sekitar dan kehidupan penduduk tempatan ini dilakukan tanpa mengikut peraturan dan undang-undang yang telah ditetapkan," kata beliau.

Katanya, walaupun projek tersebut telah bermula sejak 10 tahun lalu, namun masih ada lot-lot tanah sawah yang terlibat belum ditukar statusnya untuk industri akuakultur.

Pejabat Tanah Daerah Kerian hanya menghantar notis pelanggaran syarat tanah kepada para pengusaha terbabit tetapi tidak ada penguatkuasaan undang-undang yang dibuat bagi menutup kolam-kolam yang dibina, kata beliau dalam kenyataan itu.

Mohamed menambah, kawasan penanaman padi yang produktif di bawah Projek Kerian-Sungai Manik ini tidak sepatutnya ditukar guna untuk tujuan lain.

"Kami amat kesal kerana pihak berkuasa tidak mengambil tindakan walaupun syarat penggunaan tanah telah dilanggar.

"Kenapa tiada penyelarasan dan tanggungjawab bersama di antara agensi untuk memastikan sumber makanan kita adalah terjamin?

"Projek ini juga tidak dirujuk kepada Jabatan Alam Sekitar (JAS) bagi memastikan sama ada kajian kesan kepada alam sekitar (EIA) perlu dilakukan atau tidak," katanya.

Sehubungan itu katanya, CAP percaya dan merasa bimbang pembuangan sisa kolam ke dalam sistem saliran pertanian di daerah itu akan mencetuskan masalah alam sekitar serta pencemaran air yang serius pada masa akan datang.

"Dalam tinjauan yang dibuat CAP difahamkan oleh petani-petani yang terlibat, kegiatan menyedut atau mengepam air dari saliran pertanian melalui Terusan Selinsing dan Terusan Bagan Serai di daerah ini terus dilakukan oleh pengusaha-pengusaha ternakan ikan arowana di kawasan itu," katanya lagi.

Beliau menambah, CAP dimaklumkan oleh Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) Kerian, akibat kegiatan mencuri air, yang berlaku secara berleluasa, mereka gagal membenterasnya dengan berkesan.

"Para pesawah terbabit mengadu kepada CAP bahawa berikutan masalah kekurangan bekalan yang berlaku pokok padi terencat pembesarannya, buah padi kurang berisi, serangan makhluk perosak dan ancaman rumput menjadi semakin serius dan hasil pendapatan mereka merosot secara mendadak.

"Kajian JPS sehingga Oktober 2010 iaitu dari 15 Ogos 2010 ke 26 Oktober 2010 menunjukkan takungan air di Tasik Bukit Merah menurun sebanyak 0.2 kaki sehari," katanya.

Tegas Mohamed, CAP berpendapat jika projek ini diteruskan masalah bekalan air sawah di kawasan ini akan menjadi lebih meruncing lagi pada masa akan datang terutama sekali pada musim kemarau jika paras air di tasik berkenaan berada pada tahap yang kritikal.

Air Tasik Bukit Merah bukan saja digunakan oleh lebih 10,000 pesawah daerah Kerian dan Seberang Perai Selatan Pulau Pinang yang melibatkan kawasan sawah seluas lebih 24,000 hektar, tetapi juga menjadi kegunaan harian 200,000 penduduk yang tinggal di Semanggol, Selinsing, Bagan Serai, Beriah, Parit Buntar, Tanjong Piandang dan Kuala Kurau.

Katanya lagi, CAP kesal dan hairan bagaimana Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani dan kerajaan negeri Perak termasuk jabatan serta agensi berkaitan boleh membenarkan dan membiarkan perusahaan ternakan ikan Arowana ini beroperasi dengan sewenang-wenangnya.

"Agensi seperti Pejabat Tanah, Jabatan Pertanian, JPS dan JAS perlu mengambil tindakan tegas berdasarkan peraturan dan undang-undang sedia ada," katanya.

Justeru, Mohamad menambah, "apakah ikan hiasan ini lebih penting dari kehidupan petani dan makanan untuk rakyat pada masa akan datang?"

"CAP menggesa projek ternakan ikan arowana di daerah Kerian di sini dihentikan segera dan kawasan sawah padi dibaik pulih," katanya - TMI

Isu Felda - 'Bapak' pro BN nak lawan 'ANAK' diterajui Exco PAS

Posted: 21 Nov 2010 07:19 AM PST

SHAH ALAM, 21 Nov — Biro Aduan Peneroka Kebangsaan (Bapak) merupakan alternatif baru bagi menyalurkan aduan dan pendapat untuk warga Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda) sekiranya terdapat sebarang masalah, perkara dan isu yang membabitkan warga peneroka.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Ahmad Maslan berkata penubuhan Bapak yang merupakan biro di bawah Gabungan Wawasan Generasi Felda (GWGF) sangat dialu-alukan kerana ia boleh berfungsi untuk membantu menjelaskan dan menyelesaikan sesuatu isu itu dengan lebih cepat.

"Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak merestui penubuhan Bapak dan berharap ia memberikan faedah kepada semua warga Felda terutamanya menyelesaikan isu berbangkit atau dibangkitkan di kalangan warga Felda," kata beliau pada sidang media selepas merasmikan Bapak di sini hari ini.

Kini, pemimpin PAS mengetuai Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak) yang merupakan sebuah NGO yang mewakili generasi kedua dan ketiga anak peneroka Felda.

Presidennya ialah Mazlan Aliman merupakan ahli jawatankuasa kerja PAS pusat dan ia mempunyai ahli seramai 2,000 orang. Ia telah mengadakan konvensyen nasional pada 20 Februari lalu di Jerantut, Pahang.

Dipetik Bernama, Ahmad berkata, Bapak dianggotai oleh 317 sukarelawan yang bersedia menerima aduan dan cadangan yang dikemukakan warga Felda tentang sesuatu isu dan
berusaha menyelesaikan dalam tempoh paling minimum antara seminggu dan dua minggu hari bekerja.

Katanya, Bapak merupakan idea Pengerusi GWGF Tan Sri Rozali Ismail yang turut berbesar hati menaja segala perbelanjaan yang diperlukan oleh biro berkenaan.

Beliau berkata walaupun Felda mempunyai saluran aduannya sendiri, penubuhan Bapak sangat relevan dalam menangani masalah lain yang dihadapi oleh warga peneroka seperti isu kebajikan dan pendidikan.

Katanya Bapak yang beroperasi di Plaza SunwayMas di Seksyen 9 di sini, menerima aduan 24 jam sehari dan tujuh hari seminggu melalui pelbagai kaedah termasuk faksimili, e-mel, khidmat pesanan ringkas (SMS), portal atau talian bebas tol 1-800-88-4943.

Ahmad yang juga Ketua Penerangan Umno turut mencadangkan supaya GWGF menjadi anggota gabungan Barisan Nasional (BN) agar sama-sama dapat berjuang dan menjaga kebajikan serta masa depan warga peneroka - TMI
MS: Bapak ditubuhkan kononnya nak lawan Anak? ... kita tengok la nanti macamana. Nak komen pun tak tau lagi macamana Bapak nak bergerak. hehehehe

"Friends of Pakatan Rakyat (FoPR)" London lahir tanpa Zaid

Posted: 21 Nov 2010 05:58 AM PST

Zaid Ibrahim (dua dari kiri) bersama pemimpin PR pada majlis pelancaran Julai lalu. Kelihatan

KUALA LUMPUR, Nov 21 — A London-based informal network of Pakatan Rakyat (PR) supporters is set to continue despite the resignation of the man who launched them, Datuk Zaid Ibrahim from PKR this December 16, the pact's leaders said today.

Friends of Pakatan Rakyat (FoPR) in London which started on July 4 said it did not revolve around a single personality.

Thus far, no one else has followed Zaid's footsteps out of the party.

"It (Zaid's leaving) doesn't make the slightest bit of difference," DAP deputy chairman Dr Tan Seng Giaw told The Malaysian Insider today.

"There are others who are in contact with Friends," he added, naming DAP advisor Lim Kit Siang, PAS treasurer Dr Hatta Ramli, and Opposition Leader Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Dr Hatta claimed that PR leaders did not play a founding role in the movement but merely officiated its launch.

"We were there as leaders of Pakatan Rakyat to officiate. It's not a Zaid project, or my project or Nurul Izzah (Anwar)'s project. It's the supporters of Pakatan," said Dr Hatta.

"So if anyone of us leaves, too bad. But the thing must go on. It should not be affected by anyone leaving," added the Kuala Krai MP.

Dr Hatta, Dr Tan, Nurul Izzah and Zaid were present at the FoPR launch in London on July 4 where maverick blogger Raja Petra Kamarudin gave a speech before over 200 people.

Nurul Izzah echoed Dr Hatta's views and said that the FoPR would continue despite Zaid's absence.

"Even though we may be devoid of the original leader (Zaid), the Friends of Pakatan Rakyat will still continue," said the Lembah Pantai MP.

"The Friends of Pakatan Rakyat has been emailing us their updates from time to time," she added.

Nurul Izzah also noted that a meeting between FoPR and Anwar has been scheduled for January next year.

"I believe that they (FoPR) remain consistent and are quite committed to the cause, but a proper meeting will be held between the representative and the Opposition Leader in January," said Anwar's eldest daughter.

In July, then PR secretariat coordinator Zaid said the network was aimed at stirring the Malaysian diasporas to pressure the Barisan Nasional (BN) government for their rights as citizens, including the right to vote.

He had also denied that the PR leadership was funding nor using the FoPR network to compete with partisan groups like the Umno Supporters' Clubs.

Zaid dropped the quit bombshell earlier this month, blaming the party leadership for condoning electoral fraud and election malpractices.

He also resigned from all party posts, including his positions as PKR Federal Territories chief, PKR Wangsa Maju division chief and PKR political bureau member.

Recently, the former Umno minister confirmed that he would quit PKR this December 16, but would likely form his own party and contest in the coming general election - TMI

Pemilihan PKR : Lagi kertas undi bocor

Posted: 21 Nov 2010 04:52 AM PST

KUALA LUMPUR, 21 Nov — Pemilihan PKR 2010 yang menutup tirainya hari ini terus dicalar dengan dakwaan terbaru — kononnya diragui ketelusan berikutan laporan sebuah blog bahawa kertas undi bagi beberapa cabang di Selangor telah bocor sebelum sesi pengundian dimulakan pagi tadi.

Hari ini adalah hari terakhir cabang-cabang PKR mengadakan proses pengundian.

Sebanyak 37 cabang melangsungkan proses pengundian iaitu 13 di Johor, tujuh di Selangor, satu di Sabah dan 16 lagi di Sarawak. Proses pengundian yang bermula 10 pagi berakhir 4 petang tadi.

Sebelum ini wujud saranan agar pemilihan pusat ditangguh dan dibatalkan tetapi parti memutuskan untuk meneruskan pemilihan.

Ketua Jawatankuasa Pemilihan Pusat (JPP) Dr Molly Cheah ketika dihubungi berkata beliau tidak tahu-menahu mengenai dakwaan terbaru itu.

"Saya tidak tahu apa-apa mengenai pemilihan hari ini. Saya tidak berada di sana (pejabat PKR), saya cuma ada dengar cabang Hulu Selangor ada masalah.

"Itu sahaja, yang lain saya tidak tahu. Kena tanya pejabatlah kalau nak tahu," kata beliau ketika dihubungi The Malaysian Insider petang ini.

Usaha mendapatkan pemimpin kanan PKR belum berhasil.

Biro Politik PKR mengadakan mesyuarat petang ini.

Blog People's Parliament, yang dua minggu lalu mempersoalkan kertas undi boleh dijual beli, hari ini melaporkan borang pemilihan Majlis Pimpinan Pusat (MPP) yang sepatutnya diserahkan kepada ahli untuk mengundi pada pukul 10 pagi tetapi diperoleh terlebih awal.

Menurut blog tersebut yang menerima maklumat tersebut daripada seorang penghantar e-mel berkata telah menerima e-mel dan gambar yang mengandungi borang pemilihan PKR.

Ekoran dakwaan blog itu awal bulan ini, Setiausaha Agung PKR, Saifuddin Nasution Ismail berkata, parti itu menggunakan warna yang berlainan bagi borang pemilihan setiap minggu.

Beliau juga berkata, bagi pemilihan minggu ini warna bagi borang pemilihan MPP adalah berwarna merah jambu.

Dalam blog tersebut turut dilampirkan borang pemilihan untuk jawatan timbalan presiden dan naib presiden.

Ini merupakan kali pertama PKR mengadakan pemilihan secara langsung berdasarkan konsep satu ahli, satu undi.

Menurut penghantar e-mel tersebut, borang pemilihan berwarna pink itu sepatutnya hanya boleh dibuka secara rasmi pada pukul 10 pagi.

"Bagi pemilihan hari ini ia melibatkan tujuh cabang di Selangor dan 30 yang lain di Johor, Sarawak dan Sabah.

"Borang pemilihan ini sepatutnya hanya boleh dibuka pada pukul 10 pgi, saya percaya borang ini telah dibuka sebelum pemilihan bermula.

"Saya hanya menyerahkan maklumat ini kepada anda (pemilik blog) dan berharap anda boleh melakukan sesuatu," katanya.

Sebelum ini banyak aduan telah dibuat ekorang ketidaktelusan PKR dalam menjalankan pemilihan parti itu kali ini.

Keputusan pemilihan PKR hanya akan diumumkan pada Kongres Nasional PKR bulan depan.

Kongres tersebut yang akan berlangsung selama tiga hari bermula Jumaat depan akan diadakan di Dewan Sivik Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ).

Sehingga 14 November lepas, keputusan terhadap saingan bagi jawatan timbalan presiden menyaksikan Naib Presiden Azmin Ali mendahului kedudukan dengan kelebihan undi sebanyak 11,350 undi.

Azmin meraih 14,751 undi manakala pencabarnya Naib Presiden dan Pengerusi PKR Perak Mustaffa Kamil Ayub memperoleh 3,401 undi.

Ahli Parlimen Lembah Pantai Nurul Izzah Anwar mendahului saingan bagi jawatan naib presiden yang memperuntukkan empat tempat dengan kelebihan undi sebanyak 1,518 undi daripada pencabar terdekatnya Pengarah Strategi PKR Tian Chua.

Nurul Izzah memperoleh 11,042 undi manakala Tian Chua dengan 9,524 undi dan mereka diikuti Pengarah Pilihan Raya Fuziah Salleh (7,878) serta Pengerusi PKR Pulau Pinang Datuk Dr Mansor Othman (7,448).

Bagi jawatan ahli MPP yang memperuntukkan 20 tempat, Elizabeth Wong mendahului saingan dengan memperoleh 8,367 undi; diikuti Dr Badrul Amin Baharon (7,814), Hee Loy Sian (6,694), Datuk Johari Abdul (6,570), dan Khalid Jaafar (6,406).

Saingan Ketua Wanita PKR menyaksikan penyandangnya Zuraida Kamaruddin mendahului dua calon lain dengan kelebihan 2,362 undi.

Beliau memperoleh 4,510 undi manakala pencabarnya Dr Suraya Sudin memperoleh 1,181 undi serta Animah Ferrar dengan 967 undi.

Saingan bagi jawatan Ketua AMK pula, pertandingan dilihat sengit di antara penyandangnya Shamsul Iskandar Mohd Akin dan Badrul Hisham Shaharin atau lebih dikenali sebagai Chegubard.

Shamsul Iskandar memperoleh 3,981 undi manakala Badrul Hisham 3,273 undi, beza undi adalah sebanyak 708 undi.

Dalam pada itu, cabang Ayer Hitam, Johor terpaksa membatalkan proses pemilihan kerana mendakwa tidak menerima notis mengadakan pemilihan daripada ibu pejabat.

Ketua penaja cabang Zaid Mohd Yusof berkata, seramai 116 ahli PKR di kawasan itu tidak dapat menjalankan proses pemilihan kerana kegagalan pengurusan pentadbiran.

"Bukan kekecohan yang berlaku tetapi adalah pemilihan tidak dapat dijalankan kerana notis mengadakan pemilihan tidak diterima daripada ibu pejabat.

"Bila petugas dari ibu pejabat datang minta adakan pemilihan, kami tidak dapat jalankannya kerana tiada notis tersebut.

"Tiada notis suruh kita adakan pemilihan, jadi kita tidak boleh nak buat pemilihan. Seramai 116 ahli tidak boleh mengundi disebabkan pengurusan pentadbiran yang lemah," kata beliau ketika dihubungi.

Beliau yang ternyata kecewa dengan perkara itu meminta pihak pengurusan supaya lebih peka dan mengambil berat tentang soal pemilihan parti.

"Pihak pengurusan tidak mengambil berat, mereka tidak tahu masalah yang kita alami.

"Bagi saya ini adalah peristiwa hitam yang berlaku dalam pemilihan PKR," katanya - TMI

Ahli terus BN, sejauh mana luaskan sokongan?

Posted: 21 Nov 2010 04:32 AM PST

Barisan Nasional memutuskan untuk menerima ahli terus, sebagai ahli BN tanpa duduk di bawah parti komponen.

Dalam suasana menjelang Pilihan Raya Umum ke-13 kini, tindakan ini dilihat mampu meluaskan keahlian dan sokongan daripada ramai yang menyokong agenda BN tetapi tidak mahu terlibat dengan parti komponen.

Dari satu sudut, keahlian terus ini boleh menjejaskan kuasa komponen besar seperti Umno yang kini mendominasi BN.

Walau bagaimanapun, beberapa langkah kawalan dijangka dilaksanakan untuk menjaga pengaruh Umno dalam pakatan itu, menunjukkan satu lagi keyakinan baharu pemimpin Umno dan BN, Datuk Seri Mohd Najib Abdul Razak.

Perkembangan ini merupakan satu petanda positif buat BN - dalam meluaskan sokongan - yang berdepan risiko perpecahan ekoran Pilihan Raya Umum ke-12 lebih dua tahun lalu.

Tetapi sejauh mana Umno berjaya memelihara kuasanya dan tidak berkompromi dalam hal melibatkan kepentingan parti dan konstituensinya, disebabkan tuntutan-tuntutan pelbagai kepentingan dan bentuk keahlian yang menggambarkan semangat sama-rata itu.

Umno merupakan pihak yang paling berkemungkinan melihat pengaruhnya terhakis melalui tindakan itu, walaupun ini masih bergantung kepada langkah-langkah kawalan yang boleh dilaksanakan.

Kemasukan ramai individu berpotensi diketengahkan - misalnya untuk mengisi posisi-posisi penting - boleh mengancam pemegang kuasa dalam Umno yang terus menguasai parti itu.

Walau bagaimanapun, parti-parti komponen lain turut bimbang dengan ahli-ahli terus yang berpotensi meningkat dalam BN tanpa tertakluk kepada politik parti komponen yang lebih sukar.

Bekas Perdana Menteri Tun Mahathir Mohamad ialah antara tokoh pemerintah yang menyokong keahlian terus - Siasah Daily

Kerajaan mahu rakyat buta, pekak

Posted: 21 Nov 2010 03:58 AM PST

Akta siber:

Harakahdaily

KUALA LUMPUR, 21 Nov: PAS mendakwa tindakan Kementerian Dalam Negeri memperkenalkan garis panduan, definisi hasutan kepada pengguna internet sebagi satu lagi usaha untuk 'membuta dan memekakkan' rakyat.

Ketua Penerangannya, Idris Ahmad berkata, tindakan tersebut lebih kepada usaha menyekat maklumat sebenar sampai kepada rakyat.

"PAS berpandangan tindakan ini lebih kepada usaha untuk membendung maklumat penyelewengan kerajaan BN.

"Umno BN hanya bergantung kepada propaganda media perdana sahaja untuk mengekalkan pengaruh mereka di negara ini.

"Mereka tidak mampu untuk melawan serangan yang dibuat oleh media baru pada hari ini," katanya dalam kenyataan kepada Harakahdaily hari ini.

Katanya lagi, seluruh jentera Umno sudah tidak bermaya, dan hanya bergantung kepada media radio dan televisyen sahaja.

Malahan setengah tempat ujarnya, Umno terpaksa menswastakan program penerangan melalui NGO yang pro mereka agar boleh menarik orang datang.

"Jika tidak, orang tidak mahu datang jika atas lambang umno.

"Sebab itu tidak hairan kepada kita BN sudah membuka peluang kepada NGO untuk bersama BN dalam mesyuarat majlis tertinggi.

Beliau turut mempersoal tindakan kerajaan itu dengan asas bahawa telah banyak akta-akta yang diwujudkan untuk mengatasi masalah tersebut.

Ianya seperti Akta Rahsia Rasmi (OSA), Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA), Akta Mesin Cetak dan Akta Hasutan.

"Kerajaan boleh bertindak mengikut akta yang sedia ada dengan membawa pesalah ke muka pengadilan," katanya.

Beliau bagaimanapun bersetuju jika tindakan diambil kepada mereka yang mendedahkan maklumat ketenteraan negara, penghinaan kepada agama dan bangsa.

"Tetapi jika maklumat yang didedahkan ialah penyelewingan yang merugikan negara dan rakyat, kenapa perlu kerajaan takut untuk menghadapi penghakiman yang akan dibuat oleh rakyat dalam pilihanraya umum akan datang," soalnya

Pemilihan PKR : Lagi kekecohan dilapurkan ...

Posted: 21 Nov 2010 12:03 AM PST

Proses pemilihan PKR yang memasuki minggu terakhir kini kembali 'kecoh' apabila beberapa insiden didakwa berlaku, antaranya pertikaian dalam proses pengiraan undi.

Sekurang-kurangnya terdapat dua kekecohan berlaku semalam yang melibatkan cabang di Puchong dan Hulu Selangor - kedua-duanya di Selangor.

Menurut seorang wakil calon, di Puchong malam tadi berlakunya "drama" merampas kertas undi apabila seorang calon naib presiden dikatakan tidak berpuas hati dengan proses pengiraan undi bagi jawatan itu.

Ia ekoran dakwaan pengiraan pengundian tidak memihak kepadanya dan pengawas yang bertugas sewaktu pengiraan didakwa menyebelahi calon yang lain bagi jawatan yang sama.

Kejadian perang mulut antara kedua-dua pihak itu akhirnya memaksa pihak pengawas di situ meminta bantuan polis untuk menteramkan keadaan dan mengiringi pegawai pemilihan membawa pulang
kertas undi ke ibu pejabat PKR di Petaling Jaya.

Sementara itu, di cabang Hulu Selangor pula, media melaporkan sekumpulan ahli PKR bertindak menghalang kereta yang membawa kertas undi daripada memasuki pekarangan sebuah dewan pengundian di Kuala Kubu Bharu semalam.

Lebih 100 orang dilaporkan berkumpul bagi membantah pemilihan peringkat cabang yang tidak tidak dibuat serentak dengan pengundi Majlis Pimpinan Pusat (MPP) PKR.

Sehubungan dilaporkan berlakunya insiden tolak menolak dan pertikaman lidah antara individu kumpulan terbabit dan anggota Jawatankuasa Pemilihan Pusat (JPP) PKR.

Di cabang Ayer Hitam di Johor pula hari ini terdapat dakwaan pemilihan tidak dapat dijalankan susulan dakwaan notis mengadakan pemilihan tidak diterima daripada ibu pejabat.

Ketua penaja cabang Zaid Mohd Yusof berkata, walaupun beliau menerima SMS daripada pengawas pemilihan pada pukul 1 pagi tadi memaklumkan proses berkenaan akan dijalankan, tetapi pihaknya enggan mengadakannya.

Ketika dihubungi Malaysiakini pagi ini, Zaid mendakwa, ini kerana ia " tak ikut prosedur".

"Sepatutnya kamu beritahu lebih awal," kata ketua cabang yang masih lagi ditahap penajaan.

Malaysiakini sedang berusaha mendapatkan penjelasan daripada ibu pejabat PKR berhubung dakwaan-dakwaan itu - Malaysiakini

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT