Nuffnang

Pengikut

Cursing Malay : Terus Terang

0
sumber :-

Cursing Malay : Terus Terang


11 Steps to Geekiness : Bagaimana Nak Cuci Grafik Kad Anda

Posted: 10 Nov 2010 10:23 AM PST


WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI

0
sumber :-

WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI


Tanah P.Pinang: Tindakan Umno mahu tutup kesalahan disanggah

Posted: 10 Nov 2010 08:19 PM PST

Tanah P.Pinang: Tindakan Umno mahu tutup kesalahan disanggah
Mohd Sabri Said
JELUTONG, 11 Nov: Tindakan Farid Saad (Adun BN- Pulau Betong) mengajak rakyat terutamanya orang Melayu 'tutup buku' kesalahan Umno masa lampau yang menyebabkan penghakisan tanah orang Melayu di Pulau Pinang, disanggah.

Ahli Parlimen Parit Buntar, Dr Mujahid Yusuf Rawa dan Presiden Teras Pengupayaan Melayu (TERAS), Haji Azmi Abdul Hamid sependapat membidas cadangan itu walaupun Farid memberi alasan masalah itu akan diperbetul generasi baru Umno. Kedua-dua mereka membuat bidasan sewaktu menjadi panel dalam 'Forum Isu Penghakisan Tanah Melayu Pulau Pinang: Apakah Penyelesaianya' di sini semalam.

Bagi mereka istilah 'tutup buku' tidak wajar digunakan sebaliknya kelalaian dan sikap tidak amanah kepimpinan Umno sewaktu berkuasa di Pulau Pinang harus diperjelaskan dengan teliti agar generasi muda hari ini mengenal pasti parti mana yang merosakan bangsanya sendiri.

"Sekarang bukan masanya buat kajian bahkan kena menyedari kenapa boleh berlaku begitu walhal kepimpinan Umno berkuasa, menjadi Timbalan Ketua Menteri serta memegang Exco Tanah tetapi tidak mampu melakukan sesuatu kerana terlalu takut atau mungkin tidak bijak dalam urus tadbir tanah.

"Mana boleh lepas tangan atau tutup buku dalam hal ini kerana ia membabitkan maruah bangsa dan agama. Rakyat kena peka untuk mengajar kepimpinan yang bersalah dan menggangkat parti yang mampu mengambil alihan tugasan Umno, " kata Mujahid.

Menurut mereka, memang tidak dinafikan model pembangunan yang tidak seimbang menjadi salah satu penyebab kenapa tanah Melayu terjual
kepada syarikat atau pemilik individu bukan Melayu.

Orang Melayu lebih gemar kepada wang ringgit yang ditawarkan ekoran mainan orang tengah yang terdiri daripada kepimpinan politik melayu yang kadang-kadang bercakap soal isu penghakisan tetapi dalam masa yang sama mereka merupakan pengkhianat.

"Paling malang ada juga kepimpinan Umno yang jadi pengkhianat bertindak sebagai orang tengah membeli tanah penduduk melayu untuk menyenangkan pembangunan akan datang, " terang Azmi. Manakala seorang lagi ahli panel, Presiden Persatuan Melayu Pulau Pinang (PEMENANG), Datuk Seri Yusuf Latiff pula mendedahkan sikap pentingkan diri kepimpinan Umno sehingga gagal mempertahankan tanah orang Melayu.

Katanya, ramai pemegang amanah tidak jujur dan senang dibeli serta bertindak mengucar kacirkan keadaan sehingga sanggup pula membuka ruang untuk kaum lain bertapak terutamanya Koperasi.

Beliau mengambil contoh Koperasi Tunas Muda yang dulunya begitu aktif menjaga kepentingan tanah orang Melayu tetapi kini memberi peluang
kepada kaum lain terutamanya dari segi usahasama pembangunan.

Katanya, kewujudan Yayasan Bumiputera Pulau Pinang, Koperasi Nusantara dan banyak lagi koperasi yang diterajui Umno, gagal kerana sikap tidak
amanah.

Walaupun pernah menerajui Koperasi tersebut di awal penubuhanya, beliau kurang senang terhadap operasi sekarang yang lebih mementingkan keuntungan bukan pembelaan terhadap penghakisan tanah orang Melayu.

"Sewaktu peringkat awal kita buat dengan niat yang betul tetapi apakan daya akibat tiada kejujuran dan amanah membuatkan semuanya berkecai, "
tegasnya.

Bukan sahaja ahli panel, malah peserta yang menyertai program tersebut juga turut kecewa dan membantah cadangan 'tutup buku' itu sekaligus
menganggap perjuangan Umno sudah terlambat dan sia-sia.

6 RESOLUSI

Posted: 10 Nov 2010 07:04 PM PST

BARD DAKWA ADA PEGAWAI DUIT TERLALU BANYAK

Posted: 10 Nov 2010 06:58 PM PST

Seorang pegawai kanan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak didakwa memiliki harta dan mengumpul kekayaan bernilai RM200 juta.

Perkara ini didedahkan di laman blog Ahli Majlis Pimpinan Pusat (MPP) PKR, Badrul Hisham Shaharin.

rm200 milion zakiah ibrahim, pm private secDalam tulisan di laman blognya, Badrul Hisham atau juga dikenali sebagai Chegubard berkata maklumat dari seorang yang mendakwa 'orang dalam' di Jabatan Perdana Menteri memberikannya dokumen dan fakta mengenai penyelewengan yang memungkinkan pegawai kanan di Pejabat Perdana Menteri itu mengumpulkan kekayaan secara luar biasa.

"Dokumen dan fakta tersebut melibatkan Setiausaha sulit kanan kepada Perdana Menteri," tulisnya.

"(Beliau) merupakan wanita yang mempunyai pengaruh besar di Pejabat Perdana Menteri. Tanyalah kepada sesiapa yang pernah berurusan dengan Pejabat Perdana Menteri mesti mengetahui gelagat dan peranan wanita ini," dakwanya.

NONEMenurut Badrul Hisham, pegawai kanan itu dalam diam mengumpul harta bernilai RM200 juta dalam masa tidak sampai tiga tahun menguasai pejabat PM.

Beliau juga dituduh sebagai individu yang memuktamadkan siapa yang mendapat projek melalui runding terus di Kementerian Kewangan.

"Menggunakan bilik yang betul-betul terletak di sebelah bilik PM, (beliau) membuat keputusan untuk menguasai dan menukar syarikat yang mendapat kontrak kerajaan samada untuk Ketua Umno bahagian, kerabat diraja mahupun kroni-kroni beliau sendiri," katanya.Badrul Hisham juga membekalkan beberapa dokumen bagi menyokong dakwaannya itu.

Mustaffa dedah 162 aduan salah laku, penyelewengan.ELOK JIKA DIFIKIRKAN JALAN YANG LEBIH TELUS

Posted: 10 Nov 2010 05:51 AM PST

Mustaffa dedah 162 aduan salah laku, penyelewengan

KUALA LUMPUR 9 Nov. - Selepas memberi kata dua kepada Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail, Mustaffa Kamil Ayub hari ini mendedahkan pula terdapat 162 aduan salah laku berkait penyelewengan oleh Jawatankuasa Pemilihan Pusat (JPP).

Mustaffa Kamil yang merupakan calon Timbalan Presiden PKR berkata, jumlah aduan sejak 28 Oktober lalu itu sudah cukup membuktikan bahawa JPP berat sebelah dan hanya ingin memastikan kemenangan berpihak kepada calon-calon yang digemari pihak tertentu sahaja.

Sehubungan itu, beliau sekali mendesak Wan Azizah dan Pengerusi JPP, Dr. Molly Chia supaya bertindak segera membatalkan semua pemilihan yang sedang berlangsung dalam masa 48 jam atau bakal berdepan 'tindakan' yang lebih tegas daripada pihaknya.

Pada masa sama, Mustaffa Kamil memberitahu, satu memorandum bantahan juga akan dihantar kepada Wan Azizah dan Molly hari ini untuk melihat sejauh mana kesungguhan pucuk pimpinan PKR memberhentikan penyelewengan itu.

"JPP gagal mempertahankan prinsip pemilihan yang bersih, bebas dan adil. Integriti jawatankuasa ini dipersoalkan kerana daripada 162 aduan yang diterima keseluruhannya berkisar kepada tindakan JPP yang berat sebelah, memihak, serta terlibat dalam penipuan undi.

"Presiden PKR dan JPP perlu mengisytihar pemilihan parti dibatalkan dalam masa 48 jam. Sekiranya tidak dilakukan kami akan mengambil langkah lebih tegas demi menegak keadilan," katanya pada sidang akhbar di kediaman bekas pesaingnya, Datuk Zaid Ibrahim di sini hari ini.

Semalam, Mustaffa Kamil mengancam untuk menarik diri daripada pemilihan bagi jawatan timbalan presiden jika kepimpinan parti tidak menyelesaikan segera isu proses pemilihan yang didakwa penuh dengan penyelewengan dan penipuan.

DEWAN RAKYAT SOAL BABI-Dewan Rakyat 11/09/10 Morning Session

Posted: 10 Nov 2010 01:34 AM PST

Ds rosmah own KARAOKE video/??

Posted: 10 Nov 2010 01:31 AM PST

ADA YANG MENDAKWA IANYA PALSU...BETOL KAH//

Posted: 10 Nov 2010 12:23 AM PST

Hindraf failed to send Memo to Anwar

Posted: 09 Nov 2010 11:59 PM PST

INGAT KALAU JUMPA ELOK-ELOK OK KOTTT....Pelaburan cukong dalam PKR

Posted: 09 Nov 2010 11:57 PM PST

Pelaburan cukong dalam PKR
Hishamuddin Rais
Nov 9, 10
11:20am
Kongsi 70
PKR pada ketika ini sedang mencuba melebarkan dan memperkukuhkan ruang demokrasi. Ini dilakukan dengan memberi hak kepada semua ahli-ahli PKR untuk mengundi. Setiap anggota PKR boleh mengundi dan memilih pimpinan dari ranting, cabang hingga ke pusat - satu angota satu undi. Bunyinya cukup gah!

Tetapi hakikat yang berlaku ketika ini tidak segah mana. Kelam dan kabut sedang berlaku di mana-mana. Masih belum jelas apakah tujuan PKR memperkenalkan sistem satu ahli satu undi ini.

Pemilihan ini telah masuk ke minggu ke tiga. Setiap minggu semakin sesak dan terdesak masalah yang mucul. Rungutan dan tidak puas hati semakin lantang kedengaran. Saranan terakhir agar pemilihan ini di tangguhkan - kerana tidak diyakini ketelusannya - bukan datangnya dari orang luar parti tetapi dari Mustaffa Kamil Ayub (gambar kanan, tengah), naib presiden PKR sendiri.

Dalam tulisan pertama dahulu saya telah menulis bahawa dalam masa terdekat PKR ini akan dibajak oleh para cukong. Kali ini saya ingin menyambung dan memikrokan lagi hujah saya itu.

Pada minggu pertama pemilihan saya telah mengamati proses pengundian di beberapa cabang di Selangor. Saya mendapati cukup jelas sistem struktur sistem pemilihan ini telah memperlihatkan keterbukaan di mana bibit-bibit politik wang boleh menerobos masuk dan menjadi barah.

Kalau dalam sistem perwakilan 'cukong (kapitalis) penaja politik' hanya melabur dan membeli undi ahli perwakilan sahaja. Dalam sistem satu anggota satu undi 'cukong' ini perlu melabur dengan lebih lumayan untuk membeli setiap ahli dari satu negeri ke satu negeri.

Justeru, ada hujah yang mengatakan bahawa tidak mungkin ada cukong yang akan melabur untuk membeli ke semua 400,000 anggota PKR. Justeru sistem satu anggota satu undi ini lebih telus. Sistem ini lebih kukuh dan kalis pembajakan (rompakan). Ini cakap cakap dari ibu jari kaki saya - masuk telinga kiri keluar ke lubang hidung.

Sabah, Selangor kunci kemenangan

Orang yang memiliki pandangan sedemikian kurang arif dalam ilmu politik ekonomi. Tidak memahami kepentingan kaum pemodal. Hujah yang tidak berasaskan kelas dan kepentingan kelas. Kaum pemodal dan para cukong juga memiliki fikrah. Jika diri mereka lembab berfikir maka dolar mereka boleh mencari dan mengupah juru fikir. Kaum pemodal, para cukong dan juru fikir mereka akan menghitung untung rugi sebelum melabur. Untuk kaum pemodal yang menjadi rukun imam mereka ialah keuntungan.

Para cukong akan melihat Selangor negeri Pakatan yang terkaya di Asia Tenggara kini di bawah puncuk pimpinan PKR. Ada berbilion dolar dan dinar sedang dilabur dalam negeri Selangor. Bayangkan, kaum pemodal dan para cukong apabila melihat Selangor pasti meleleh air liur seperti melihat 'China Doll' berkemban di tepi katil.

Apakah tidak masuk akal jika para pelabur ini menaja tiga empat orang calon untuk menerobos ke dalam pucuk pimpinan PKR. Ini pelaburan berjangka pendek dan berjangka panjang. Para cukong melihat PKR dalam Pakatan Rakyat seperti anak dara sunti yang memiliki masa depan yang cerah. Masuk akal jika mereka melabur sekarang sebagai 'faedah simpanan berjangka panjang' jika United Malays National Organistaions tersungkur rebah.

Strategi untuk menang cukup enteng. Pada ketika ini pemusatan ahli terdapat di Sabah dan Selangor. Justeru apa yang wajib dilakukan ialah memastikan ahli-ahli parti di Selangor dan Sabah turun di hari pengundian. Kunci kemenangan ialah siapa yang berjaya menyusun dan membawa turun ahli ke meja undi maka si malaun ini akan menang.

Pada tahap ini sang cukong hanya perlu mengeluarkan dana untuk dua buah negeri ini sahaja. Kerja politik, kempen di negeri lain adalah kerja sampingan. Undi dari wilayah ini dianggap bonus. Hadiah yang wajib dimenangi datang dari Sabah dan Selangor. Khalas (selesai).

Wahai Dr Watson, ini elementri Dr Watson.

Hakikatnya dalam masa yang tidak lama lagi sesiapa yang bernawaitu untuk kerusi pimpinan PKR wajib memiliki modal yang banyak. Bermodalkan semangat perjuangan dan air liur adalah kerja gila dalam istilah politik PKR hari ini. Sosok yang memiliki kualiti pimpinan, memiliki fikrah yang cerah , jujur dan telus tidak semesti akan naik dalam struktur perlembagaan PKR yang ada masa ini.

Tiada wang, lupakan PKR

Untuk mereka yang memiliki semangat juang dan ingin berbakti kepada nusa dan bangsa tetapi tidak berdolar - jawabnya lupakan sahaja PKR sebagai wadah perjuangan. Struktur yang diwujudkan tidak akan membenarkan cita-cita ini tercapai.

Sabar! Abang dan kakak bersabar dahulu. Jangan cepat putus asa. Jalan masih luas terbuka. Biar saya tarbiahkan sejujur mungkin cara untuk menang. Ini tarbiah ringkas dari saya. Senang sahaja: Sila cari cukong untuk menaja kempen anda!

Jangan risau hati, jangan gundah gulana bukan susah untuk mencari sang cukong. Para cukong ini sedang berkeliaran untuk mencari sosok yang baik, jujur dan berketerampilan untuk dimenangkan. Ada cukong pembuat bangunan, ada cukong pasir, ada cukong simen, ada cukong DVD, ada cukong internet, ada cukong papan iklan - ada seribu satu macam jenis cukong yang mahu projek dan lesen mereka diluluskan.

Para cukong yang berkeliaran ini amat bersedia melabur dolar dan riyal untuk memastikan calon mereka menang. Malah para cukong ini melihat bahawa besar kemungkinan sosok yang menang ini nanti akan mendapat tempat sebagai ahli majlis. Tak perlu menjadi ADUN - menjadi ahli majlis tempatan sahaja sudah memadai kerana 'rezeki' akan datang mencurah-curah. Sila kira berapa banyak lembaga majlis tempatan di Selangor?

Untuk melelehkan air liur, sidang pembaca sekalian, biar saya ceritakan disini bahawa belanjawan Majlis Perbandaran Petaling Jaya lebih besar daripada belanjawan negeri Perlis. Pasti meleleh air liur basi sang cukong sekali lagi.

Mungkin tulisan saya ini akan dianggap pesimis seolah-olah kita tidak memiliki jalan keluar daripada di bajak oleh cukong dan para pemodal. Biar saya ceritakan di sini secara jujur dan ikhlas bahawa nawaitu dan pegangan dalam real politic tidak mencukupi. Real politic bukan tentang niat dan pegangan.

Dalam real politic niat yang baik tidak semestinya membawa kebaikan. Mari kita bersama-sama menerima hakikat bahawa kemusnahan dalam dunia ini banyak bermula daripada niat dan cita cita untuk membawa kebaikan.

Justeru apakah tidak ada jalan keluar untuk umat manusia dari terus di cengkam oleh kaum pemodal? Jawabnya pasti ada. Manusia memiliki fikrah. Selagi manusia boleh berfikir maka manusia akan

~penarik beca

0
sumber :-

~penarik beca


PKR dikepalai "Khir Toyo"? Na'uzubiLlah!

Posted: 10 Nov 2010 12:52 AM PST


Tukar Tiub

0
sumber :-

Tukar Tiub


SIAPA DIA MINAH INI ?

Posted: 10 Nov 2010 06:58 PM PSTSIAPA ADA MAKLUMAT ?
nota:
sesiapa tahu siapa dia malaon ini
sila munculkan wajah nya
agar dapat dilihat !


CHEGUBARD DAKWA PENGAWAI JPM ADA 200 JUTA - mkini

Seorang pegawai kanan Perdana Menteri,i Najib Razak didakwa memiliki harta dan mengumpul kekayaan bernilai RM200 juta.

Perkara ini didedahkan di laman blog Ahli Majlis Pimpinan Pusat (MPP) PKR, Badrul Hisham Shaharin

Dalam tulisan di laman blognya, Badrul Hisham atau juga dikenali sebagai Chegubard berkata maklumat dari seorang yang mendakwa 'orang dalam' di Jabatan Perdana Menteri memberikannya dokumen dan fakta mengenai penyelewengan yang memungkinkan pegawai kanan di Pejabat Perdana Menteri itu mengumpulkan kekayaan secara luar biasa.

Dokumen dan fakta tersebut melibatkan Setiausaha sulit kanan kepada Perdana Menteri," tulisnya.

"(Beliau) merupakan wanita yang mempunyai pengaruh besar di Pejabat Perdana Menteri. Tanyalah kepada sesiapa yang pernah berurusan dengan Pejabat Perdana Menteri mesti mengetahui gelagat dan peranan wanita ini," dakwanya

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit… SIAPA AGAKNYA MINAH INI ?.... kah kah kah..

kah kah kah… MACAM MANA MINAH INI DAPAT KUMPUL DUIT…. kah kah kah..

kah kah kah… KETIKA BERSEKOLAH… BERAPA WANG SAKU MINAH INI DAPAT SEHARI… kah kah kah

kah kah kah… DARI DARJAH BERAPA MINAH INI MULA MENABUNG?… kah kah kah..

kah kah kah… ADA BERAPA AGAKNYA TABUNG BULUH MINAH INI?.... kah kah kah..

woit…. TERBITKAN DOKUMENT ITU DAHULU…. kah kah kah..

kah kah kah… KEMUDIAN BARU BERI PADA SPRM… UNTUK SAPU PUNGGUNG… kah kah kah..

kah kah kah… SAMPAI KIAMAT… TAK KAN ADA SIASATAN… kah kah kah..

nota:
soalan cepu emas :
minah ini janda atau anak dara sunti lagi kah kah kah


ANAK MUDA BERSEDIA

Posted: 10 Nov 2010 06:54 PM PST
BERSEDIA UNTUK KE JALAN RAYA

nota:
anak anak muda bdersedia untuk bertempur
anak muda bersedia untuk turun ke jalan raya
anak muda dunia ini akhirnya adalah milik kamu !

KRISIS TENAGA MUNGKIN BERLAKU
– beerita hairan

Negara mungkin menghadapi krisis tenaga dalam tempoh kurang 10 tahun lagi jika terus bergantung kepada arang batu dan gas sebagai sumber utama menjana elektrik.

Berikutan itu, kerajaan tidak mempunyai pilihan kecuali mempelbagaikan sum-ber tenaga termasuk mempertimbangkan opsyen nuklear kerana sumber bahan api fosil semakin menyusut, tidak menentu bekalannya, selain tertakluk kepada permintaan dan spekulasi pasaran yang menyebabkan tarif elektrik tidak stabil.

NOTA:

ini cara hendak mengolah persetujuan rakyat

mula mula takutkan orang ramai yang kita akan gelap
kemudian takut kan lagi kalau leterik tak ada tak dapat tengok astro
kemudian takutkan kalau gelap ada hantu
kemudian tunjukkan negara yang ada tenaga nuklear indah dan permai

kemudian lantik syrikat kroni bumiputera beli loji nuklear dari peranchis

tapi tak cakap:
buat stadium – stadium runtuh
buat jalan - jalan robek
buat jambatan – jambatan terbarai

nota:
hentikanlah projek tipu melayu ini
melayu dan bodoh
siang malam kena tipu kah kah kah

MINAH OBESE KAKI KELENTONG

Posted: 10 Nov 2010 06:47 PM PST
JANGAN LUPA NAIK KERETAPI BUKIT50 LAWATAN LUARA NEGARA BABIT KOS RM378,805.61 - berita haitran

KETUA Menteri, Lim Guan Eng serta Exco kerajaan negeri sudah melakukan sebanyak 50 lawatan ke luar negara sejak awal tahun ini sehingga bulan lalu yang membabitkan kos sebanyak RM378,805.61.

Daripada jumlah itu, Guan Eng serta dua Exconya iaitu Abdul Malik Kasim dan Law Heng Kiang, paling kerap ke luar negara iaitu sebanyak tujuh kali, masing-masing membabitkan kos sebanyak RM56,305, RM44,921 dan RM30,830.

Guan Eng (DAP-Air Putih) dalam jawapan kepada soalan bertulis Datuk Jasmin Mohamed (BN-Sungai Dua) di sidang Dewan Undangan Negeri (DUN), berkata Timbalan Ketua Menteri I, Datuk Mansor Othman, melakukan lawatan ke luar negara enam kali dengan kos berjumlah RM54,765.

Bagaimanapun, Timbalan Ketua Menteri II, P Ramasamy hanya sekali saja melakukan lawatan ke luar negara yang dibiayai oleh InvestPenang, iaitu agensi promosi pelaburan kerajaan negeri.

Kos lawatan oleh Exco lain ke luar negara ialah RM30,542.88 bagi Chow Kon Yeow (empat lawatan); RM37,180.96 bagi Lim Hock Seng (lima lawatan); RM40,672.89 bagi Phee Boon Poh (tiga lawatan); RM39,745 bagi Law Choo Kiang (lima lawatan); RM16,410 bagi Wong Hon Wai (tiga lawatan) dan RM27,432.88 bagi Ong Kok Fooi (tiga lawatan).


LOKE : BELANJA PERJALAN MENTERI BERCANGGAH - mkini

Jawapan bertulis terbaru Menteri Pelancongan, Ng Yen Yen berhubung butiran perjalanannya adalah RM300,000 kurang daripada jawapan yang hampir sama diberikan dua minggu sebelum ini.

Ahli parlimen Rasah, Anthony Loke berkata percanggahan jawapan Ng semalam berhubung butiran perbelanjaan perjalanannya bagi Januari sehingga Oktober adalah RM1.28 juta tetapi jawapannya kepada MP Pandan, Datuk Seri Ong Tee Keat pada 28 Oktober lalu hanya mencatatkan jumlah RM1.58 juta.

"Terdapat perbezaan RM300,000... Adakah kerana menteri terlalu letih dengan penerbangan sehingga dia baca angka yang salah?" perlinya.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH..


nota:
cuba bandingkan dua perbelanjaan
dari dua perntabira.

satu: seorang perempuan obese
merayau seorang diri dan lihat berapa duit
rakyat di bahamnya

dua:
lihat pula kerajaan pakatan – telus dan jelas dalam
menggunkan duit orang ramai
lihat pula minah obese ini bukan shaja sudah rembat
duit tapi bil pun nak tipu kah kah kahSAKIT APA PULAK NI?

Posted: 10 Nov 2010 12:15 PM PST
BUKAN PENYAKIT - INI NAMA BAND
NAJIB SEMBUH DIJANGKA OENGERUSIKAN MESYUARAT KABINET JUMAAT - berita hairan

Najib Razak dijangka kembali bertugas dalam tempoh terdekat setelah disahkan sembuh daripada penyakit ulser dan cacar, kata Ketua Pengarah Kesihatan, Dr Mohd Ismail Merican.

"Perdana Menteri menjalani ujian endoskopi di Hospital Selayang pagi ini yang menunjukkan ulser yang dialaminya telah sembuh," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Mohd Ismail berkata, doktor peribadi Perdana Menteri mendapati tahap kesihatan beliau menunjukkan kemajuan yang amat baik dan beliau boleh kembali bertugas seperti biasa.
"Beliau dijadual mempengerusikan mesyuarat Kabinet Jumaat ini," katanya.

Najib yang diserang cacar lewat bulan lalu, dimasukkan ke Hospital Kuala Lumpur Khamis lalu akibat penyakit ulser serta gastritis ringan.

Beliau dibenarkan pulang pada Ahad lalu dan dinasihatkan berehat.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAHwoit... SAKIT APA NI?.... kah kah kah...

kah kah kah... PENYAKIT APA PULAK NI.... kah kah kah...

kah kah kah.. MACAM MACAM PUNYA SAKIT.... kah kah kah...

kah kah kah...BETUL KE SAKIT INI?... kah kah kah kahHerman Samsudeen

0
sumber :-

Herman Samsudeen


ALL ABOUT PROTON INSPIRA – SPECIFICATION & PRICE

Posted: 10 Nov 2010 07:36 PM PST

Lancer Inspira…Inspira Lancer…This car really nice & suits for young Malaysian Executive. I Just worry. Malaysian will buy this car, but after they get the key that Proton logo will changes to Mitsubishi…. By kdi http://kereta.info Proton has successfully launched its new model, Proton Inspira which is the result of technology sharing between Proton and [...]

Dewan Ulama PAS WP anjur forum korban

Posted: 10 Nov 2010 04:45 PM PST

KUALA LUMPUR, 11 Nov: Dewan Ulama PAS Wilayah Persekutuan (DUPWP) akan mengadakan forum bertajuk, "Ibadah Korban dan Perjuangannya Dalam Islam". Forum tersebut akan diadakan pada 13 November bermula jam 9.15 malam bertempat di Markaz PAS Kampung Pasir dengan Urusan Ulama PAS Lembah Pantai menjadi tuan rumah. Panel yang akan membarisi forum tersebut ialah Ustaz Ahmad [...]

Menteri Pelancongan “Melancong” Keluar Negara Dengan Kos RM1.28 juta atau RM1.58 juta

Posted: 10 Nov 2010 12:52 AM PST

Mempromosikan negara sememangnya menjadi tugas utama Menteri Pelancongan, Datuk Seri Dr Ng Yen Yen. Tak kiralah berapa kosnya, tetapi rakyat mahu tahu jumlah sebenar. aktiviti mempromosikan negara diluar negara adalah aktiviti tahunan Kementerian beliau dan sebagai menteri beliau akan mengetuai delegasi berkenaan untuk membuat misi pelancongan sambil-sambil ‘melancong’ mencari idea. Tetapi jawapannya terhadap kos sebenar aktiviti [...]

Fakta Hutang Negara Yang Anda Patut Tahu?

Posted: 09 Nov 2010 07:23 PM PST

Oleh Ust. Nasaruddin Hassan Tantawi Ketua Pemuda PAS Pusat http://episodeperjuangan.blogspot.com/ Hutang Negara Meningkat 2010 1 ] Baki Tunai lwn Pinjaman Tunai : Walaupun kerajaan berjaya menyimpan baki tunai RM6.32 bilion pada 2009 berbanding hanya RM1.541bilion pada 2008, jumlah pinjaman tunai yang dibuat kerajaan tahun lepas adalah sebanyak RM107.171 bilion berbanding hanya RM75.156 bilion pada tahun [...]

Generasi Pewaris Khilafah

0
sumber :-

Generasi Pewaris Khilafah


TAFSIR FI ZILAL- SAYYID QUTB

Posted: 10 Nov 2010 06:10 PM PST


GoMalaysian

0
sumber :-

GoMalaysian


(Video) Sidang Parlimen Kecoh Dengan Isu Sosej Babi

Posted: 10 Nov 2010 06:45 AM PST

ang

Sidang Parlimen kecoh dengan isu Sosej Babi...


Video: http://www.ustream.tv/recorded/10749021

[ADS] Terima Email Dan Dapatkan $$$ Setiap Kali Membacanya !!!
[ADS] Malaysia Online Contest, Promotion & Earning Blog!!!

Malaysian Insider

Zul Noordin accuses PAS MP of supporting Muslims eating pork

KUALA LUMPUR, Nov 10 —The Dewan Rakyat was in uproar today after Zulkifli Noordin accused PAS MP Dr Dzulkefly Ahmad of supporting pork consumption among Muslims.

The ex-PKR MP had earlier defended the actions of a school teacher in Sarawak who had caned a 10-year old school student Basil anak Baginda for bringing non-halal food to school.

Pork is considered a non-halal (non-kosher) meat, to Muslims and Jews.

Zulkifli alleged that the father to Basil, Noor Azman Abdullah @Baginda is a Muslim, therefore that would make Basil himself a Muslim, justifying the teacher caning him.

"I know for a fact that the father of the student, Noor Azman Abdullah@ Baginda is a Muslim. He was a witness in Permatang Pauh's case not too long ago.

"Noor Azman was also a PKR candidate in the past," said Zulkilfi, although he did not elaborate on his sources.

This led Kuching MP Chong Chieng Chin to refute Zulkifli' claims, saying that he had spoken to the boy's mother and she had confirmed that he was not a Muslim.

Zulkifli persisted with his attacks, saying that Pakatan Rakyat (PR) endorsed pork consumption among Muslims.

This led PAS MP Dzulkefly Ahmad to stand up to urge that the matter be taken up another time, as Parliament "was not the forum to raise the issue, as the matter had to be discussed thoroughly".

Zulkifli, the Kulim-Bandar Baharu MP then riled up Dzulkefly and the rest of PR MPs in Parliament.

"Inilah PAS, menggalakkan anak Muslim makan babi (This is PAS, encouraging Muslim children into eating pork)," said Zulkifli.

A shouting match then ensued between PR and BN MPs when PR MPs demanded Zulkifli retract his remarks.

However, Dewan Rakyat deputy speaker Datuk Wan Junaidi Jaafar ordered PAS MP Dzulkefly instead to be kicked out of Parliament for refusing to sit down.

Zulkifli was then seen moving towards the PAS MP and insulting him, but Wan Junaidi did not take any action.

"The reason why I stood up was because I could not stand it, this religious bigotry being perpetrated by Zul Noordin. We do not want this to go on, at a time where racial fault-lines are very tense.

"This is the kind of extremist practice we do not want to see," said Dzulkefly.

The Kuala Selangor MP said this during a press conference where he was accompanied by 10 MPs from PAS, PKR and DAP.

DAP MP Tony Pua said that he was disappointed that Wan Junaidi had not done anything despite the fact that "everyone" had seen Zulkifli's actions in Parliament.

"Kulim Bandar Baharu taunted, made fun of and provoked YB Kuala Selangor right in front of the Speaker," said Pua.

http://www.themalaysianinsider.com/malaysia/article/zul-noordin-accuses-pas-mp-of-supporting-muslims-eating-pork/


D'Perbatasan

0
sumber :-

D'Perbatasan


Malaikat Yang Gila Kuasa

Posted: 10 Nov 2010 06:32 PM PST

Tajuk Cerita Asal: Malaikat turun dari langit.

Hebat sungguh Zaid bin Ibrahim. Hebat apabila kemasukannya membawa perubahan besar kepada Parti Keadilan Rakyat baru-baru ini. Keluarnya kemudian menyebabkan PKR menjadi kacau bilau. Zulkifili dan Zaharin yang keluar tidak langsung menyebabkan PKR bergolak tetapi seorang yang benama Zaid berjaya menghuru harakan PKR. Hebat sungguh Zaid.

Semua orang kenal Zaid. Zaidlah yang mahu menyaman Kerajaan Kelantan apabila Kerajaan Kelantan mahu melaksanakan hudud. Alasannya ia bercangggah dengan undang-undang Persekutuan. Ertinya Zaid adalah pendukung undang-undang buatan manusia bukan undang-undang Tuhan.

Zaid sebenarnya oang yang tidak ada tempat dalam UMNO dahulu. Dia kalah di parlimen Kota Baharu. Namun Pak Lah menyelamatkan sisa-sisa politknya dengan mengambilnya jadi menteri tak berfotpolio. Ertinya menteri tidak ada jabatan khusus.

Orang malayu sangat sinonem dengan tiga perkara. Apakah tiga perkara itu? Iaitulah arak, anjing dan babi. Perasuah setinggi langitpun kalau tidak minum arak, tidak memeluk anjing dan tidak makan babi, dia akan dimaafkan. Tidak hairan jika perasuah tegar masih menang dalam pilihanraya kerana wang tidak najis seperti anjing dan babi. Namun orang yang pernah minum arak adalah sipandang rendah oleh orang malayu. Dan perangai orang itu akan menjadi bahan empuk untuk dimanipulasikan jika dia dilantik menjadi calun pilihanraya. Dan inilah Zaid. Maka adalah silap besar PKR melantik Zaid menjadi calun pihanraya dahulu dimana dia kalah dengan sejaah botol araknya bukan dengan calun Barisan Nasional.

Jangan hairan jika Profesor Abdul Aziz Bari berkata Zaid adalah duri dalam daging PKR dan dia gagal bekerja dalam satu pasukan di PKR, dan dia tidak memberikan apa-apa menafaat selama dia berada di dalam PKR melainkan prinsip tegak sendirinya. Zaid bukan pendomentrasi yang sanggup di ISAkan oleh kerajaan. Zaid bukan pengasas PKR. Zaid tidak pernah merasakan pukulan cota FRU seperti Tian Chua. Zaid hanya mengintai jawatan President PKR dan dengan alasan itu dia akan meminta itu dan ini kepada Pakatan Rakyat kelak jika Pakatan memerintah Malaysia.

Zaid sebenarnya tidak layak untuk mencalunkan dirinya sebagai Timbalan President PKR tetapi hanya layak sebagai ketua cabang atau ketua cawangan sahaja. Itulah jawatan yang selayaknya jika dia menyertai PKR dalam Pakatan Rakyat sudah separuh perjalan menuju Putra Jaya. Dan inilah sebenarnya yang diintai oleh Zaid walaupun berbuih mulutnya berkata dia ikhlas untuk memperbetulkan PKR. Zaid sudah ditolak UMNO. Ziad tidak ada tempat di hati pemimpin PAS kerana Zaidlah yang mahu menyaman Kerajaan yang mahu melaksanakan hukum Tuhan. Maka tidak ada jalan bagi Zaid melainkan masuk PKR.

Namun Zaid silap besar dan tidak bijak berpolitik dan boleh dikatakan baru belajar berpolitik. Penyokong PKR yang bijak berfikir dan melihat sejarah tidak akan menjadi pengikut Zaid. Kerana sejarah menunjukkan yang layak diangkat menjadi pemimpin ialah orang yang telah mengorbankan masa dan umurnya dalam perjuangan. Zaid tidak ada semuanya itu dalam sejarah PKR. Tetapi Zaid telah melakar sejarah orang yang mahu pengasas PKR, mahu orang yang dipenjara bertahun-tahun kerana mahu merubah penyelewengan, mahu orang yang masih kekal dalam PKR sedangkan yang lain telah kembali masuk ke kepompong supaya berundur. Zaid mahu dia jadi pemimpin utama PKR. Zaid mahu menggantikan Wan Azizah sebagai President PKR dan seterusnya menjadi Perdana Menteri jika Pakatan Rakyat berjaya ke Putra Jaya. Zaid mahu Azmin yang tinggalkan bontang oleh Ezam kotak, Zaharin, Ruslan Kasim, Lokman, Zulkifli Nordin dan lain-lain berundur. Zaid mahu dia dijulang sebagai Malaikat.

Dan sekarang Zaid melepaskan semua jawatan parti tetapi tidak keluar parti. Dan Zaid berkata akan terus menyokong PKR. Namun Zaid tidak mengurangkan prinsip tegak sendirinya. Sekarangpun Zaid telah menjadi fokus media arus perdana. Zaid telah ada wadah menyampaikan prinsip tegak sendirinya secara terbuka. Zaid sudah ada suara untuk menyatakan prinsip tegak sendirinya walaupun membalun partinya sendiri. Dan ini membawa rebah kepada partinya, membakar rumahnya sendiri. Masakan menyokong parti kalau dalam kempem pilihanraya kelak Zaid akan mengkritik partinya sendiri.

Namun percayalah, Pakatan Rakyat akan kalah jika Zaid menjadi pemimpin atasan PKR. Prinsip tegak sendiri Zaid akan menjadi beban kepada PAS dan DAP jika Zaid menjadi President PKR. Zaid akan memaksakan pendapat peribadinya kepada Tuan Guru Nik Aziz dan Lim Guan Eng. Ketika itulah Lim Kit Siang dan Karpal Singh akan menolak PKR. Hasilnya Pakatan Rakyat akan hancur. Dan inilah yang dimahukan musuh Pakatan Rakyat.

Maka DAP dan PAS haruslah berfikir seratus kali untuk menerima Zaid jika dia keluar PKR. Pemimpin dua parti ini harus menolak terus Zaid. Kerana sejarahnya mula menghampiri sejarah Ibrahim Ali. Ibrahim Ali diberikan tempat dalam pilihanraya oleh PAS kerana PAS menyangka dia telah bertaubat. Rupanya tidak. Dan nampaknya Zaidpun tidak boleh bermusyawarah walaupun telah menunaikan haji. Seharusnya Zaid tahu apa makna musyawarah setelah melawati maqam RasuluLLah Sallallahu alaihi wasallam.

Jangan hairan jika Ezam kotak menyerah hanya kerana semua pendapatannya sewaktu dalam PKR disekat total. Nak makan apa kalau kerja tidak ada. Samalah dengan seroang rakan penulis dahulu di Johor. Dia berhenti kerja dan menjadi ketua pemuda PAS cawangan kalau tidak silap. Namun ahli keluarganya bukan orang PAS. Kemudian dia di jadikan kontrek oleh sebuah kerajaan negeri. Sekarang PASnya entah kemana. Ertinyanya kalau prinsip Islam tidak kukuh, mudah lentok dengan wang.

Rakyat yang mahukan perubahan dalam struktur pemerintahan negara sekarang tidak akan menyalahkan Anwar Ibrahim dan Azmin Ali jika Pakatan Rakyat gagal ke Putra Jaya tetapi akan menyalahkan Zaid ibrhim, Ezam kotak, Zaharin dan Zulkifli Nordin. Dan penerajunya ialah Zaid kerana Ezam, Zulkifli dan Zaharin tidak ada bisa sebagaimana Zaid.

Dan Zaid hanya sesuai membuat parti sendiri dan menjadikan prinsip tegak sendirinya sebagai undang-undang partinya itu. Memang Anwar Ibrahim, Azmin, Saifudin, Tian Chua dan lain-lain bukan Malaikat. Namun dalam parti politik musyawarah adalah kinci utama keteguhan parti. Dan membuat parti sendiri adalan jalan terakhir Zaid untuk menjadi pemimpin negara. DAP dan PAS sudah hampir pasti telah membuat homework sebelum menerima Zaid sekiranya dia meninggalkan PKR. Dan memang sebaiknya Zaid keluar terus dari PKR dan menyertai Zulkifli Nordin, Zaharin, Lokman Nor Adam, Ruslan Kasim dan lain-lain kerana seperti kata Profesor Abdul Aziz Bari, Zaid adalah duri dalam daging PKR.

-Detikdaily

Adun BN akui Umno punca tanah Melayu terhakis

Posted: 10 Nov 2010 06:15 PM PST

Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Pulau Betong, Farid Saad mengakui kelalaian dan sikap tidak amanah kepimpinan Umno semasa berkuasa menjadi punca tanah orang Melayu makin berkurangan di Pulau Pinang.

Justeru itu, beliau sebagai generasi muda dalam Umno mahu membaikinya sekaligus memastikan lain-lain tanah yang masih dimiliki orang Melayu tidak diambil untuk pembangunan yang tidak terancang.

"Sebagai generasi muda dalam Umno, saya rasa ia perlu diperbetulkan apakah kesilapan lalu supaya tidak terus menjadi persoalan siapakah pengkhianat sebenarnya," ujarnya pada Debat Perdana Pengkisahan Tanah Melayu di Pulau Pinang: Apakah Jalan Penyelesaian di Kompleks Masyarakat Penyayang Pulau Pinang, di sini malam tadi.

Justeru, beliau mahu melupakan kisah lama yang ditinggalkan oleh generasi lama Umno yang nyata gagal menyelamatkan kedudukan tanah tersebut.

Dengan niat ikhlas, beliau mengajak semua parti politik Melayu dan badan bukan kerajaan (NGO) Melayu agar duduk semeja berbincang bagaimana cara terbaik menyelamatkannya.

"Soal parti terpulang pada rakyat. Saya tidak menghalang orang Melayu mahu memilih perjuangan mana yang mereka hendak kerana yang penting ialah ia jaga tanah masyarakat Melayu," kata beliau.

Program anjuran Yayasan Bina Ilmu itu membariskan Presiden Teras Pengupayaan Melayu (Teras), Azmi Abdul Hamid, Ahli Parlimen Parit Buntar, Dr Mujahid Yusof Rawa dan Presiden Persatuan Melayu Pulau Pinang (Pemenang), Datuk Seri Yusoff Latif sebagai ahli panel.

Gambar : Tok Guru Nik Aziz Berangkat Ke Mekah

Posted: 10 Nov 2010 05:45 PM PST
Sultan Kelantan, Sultan Muhammad Ke-V dan Menteri Besar, Datuk Nik Aziz Nik Mat berangkat ke Tanah Suci Makkah bagi menunaikan haji, hari ini.Kenyataan itu disampaikan oleh Pengelola Istana Kelantan, Datuk Abdul Halim Ahmad.

Dalam kenyataan akhbar tersebut, beliau berharap semoga Tuanku akan selamat berangkat dan pulang ke tanah air."Sama-sama kita mendoakan kesejahteraan baginda," ujarnya.

Baginda akan berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur pada pukul 3.00 petang, sementara Nik Aziz dari Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra melalui penerbangan pertama 6.15 pagi tadi.

Turut serta Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Mohd Aiseri Alias, Mufti Kerajaan Negeri, Datuk Mohd Shukri Mohamad, dan Speaker Dewan Undangan Negeri, Datuk Mohd Nassuruddin Daud.

Nik Aziz ketika ditemui media di kediamannya petang semalam berharap, rakyat seluruhnya mendoakan kesejahteraan rombongan ke Tanah Suci agar selamat pergi dan kembali.
"Tak apa tak datang (hantar) ramai-ramai pun, doa pun sudah cukup," ujarnya sambil tersenyum ceria.Sultan Muhammad Ke-V dijadualkan berangkat pulang ke negara ini pada 23 November nanti.

Zaid Mengaku Mahu Ganti Anwar

Posted: 10 Nov 2010 06:37 AM PST

ZAID tanpa rasa segan dan malu mendakwa beliau layak menggantikan DS Anwar memimpin PKR. Baca sini. Zaid yang dihukum oleh Umno atas rasuah politik, masuk PKR kemudiannya tewas di Hulu Selangor, dapat jawatan Ketua Cabang PKR Wilayah Persekutuan secara `percuma' ini ada hati mahu menggantikan DS Anwar? Jangan muntah dulu....

Zaid kata DS Anwar tidak layak lagi memimpin PKR dan juga PR kerana beliau ada masalah tersendiri. Kekalahan PR di Batu Sapi dan Galas juga dibebankan kepada DS Anwar. Ada beliau datang ke Batu Sapi bantu calon? Ada beliau berkampung di Galas bantu PKR? Beliau tidak sebut kejayaan yang banyak dicapai di bawah pimpinan DS Anwar, kerana hatinya terlalu busuk semata-mata untuk berkuasa di dalam PKR. Bahkan bercita-cita tinggi untuk memimpin PR. Itulah Zaid Ibrahim tokoh yang baru `dua hari' kenal PKR.

Zaid tertinggal jauh dibandingkan dengan Azmin untuk jawatan Timbalan Presiden PKR. Jika beliau mendahului Azmin sepertimana awal dulu, agak-agak Zaid jadi `gila' seperti sekarang atau tidak? Aku mulanya tidak percaya anggapan orang yang menyebut Zaid itu `racun' di dalam PKR tidak ubah seperti ejen Umno yang diutus untuk menghancurkan PKR. Tetapi, bila aku fikir balik sukar untuk aku menolaknya sekarang.

Masa Zaid tiada di dalam PKR, pemilihan di dalam PKR berjalan lancar, penuh harmoni di mana menyaksikan Azmin tidak pernah menentang Timbalan Presiden PKR waktu itu walaupun beliau mendapat sokongan agak besar. Sifat hormat menghormati begitu kuat waktu itu. Bila Zaid masuk Umno, kita sambut baik. Dia awal-awal sebut tidak mahu rebut jawatan tertinggi dalam parti. Tetapi, akhirnya dengan penuh putar belit dengan syarat itu ini, akhirnya masuk bertanding. Bila terasa nak kalah, malu dengan kekalahan di tangan Azmin yang beliau kata `perlu belajar' lagi tu, beliau cari pasal salahkan pihak lain. Lalu, beliau tarik diri.

Azmin perlu belajar lagi, katanya. Belajar apa lagi Zaid? Belajar masuk penjara? ISA ? Kamu pernah masuk penjara ke Zaid? Belajar rasuah politik wang seperti yang kamu lakukan dalam Umno dulu? Itu yang kamu mahu Azmin belajar?

DS Anwar mempunyai masalah katanya. Sebagai kawan kalau kamu baik dan ikhlas, kamu sepatutnya membantu kawan kamu apatah lagi dia yang bawa kamu masuk PKR. Tapi, kamu sanggup lepaskan tengkuk kamu demi jawatan yang kamu mahu. Kamu mahu ganti tempat DS Anwar dan biarkan DS Anwar sendirian dengan musibah yang melandanya? Inikah pemimpin yang kita mahu dalam PKR atau PR. Cukuplah Zaid....kamu sepatutnya balik ke Kota Bharu atau berguru dengan Berahim Ali lagi bagus daripada jadi perosak dalam parti.


Dari
WFAUZDIN NS

Kadar Tol Dijangka Meningkat

Posted: 10 Nov 2010 06:22 AM PST

Kebimbangan utama disebalik cadangan pengambilalihan PLUS Expressways Bhd oleh UEM Group dan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja(KWSP) ialah kenaikkan kadar tol apabila disemak nanti.

Demikian kata Ahli Parlimen Indera Mahkota Azan Ismail yang mana ujarnya pengambilalihan tersebut akan menyebabkan penstrukturan baru dari segi ekuiti, pengurusan dan pengendalian yang akhirnya kadar tol akan dinaikkan.

"Selepas 20 tahun dan konsesi lebuhraya ini hampir tamat, saya diberitakan akan ada pembaharuan konsesi di mana kerajaan memberi lampu hijau kepada UEM dan KWSP yang kepentingan sahamnya dipegang oleh Umno.

"Penstrukturan semula merupakan strategi asas untuk menaikkan kadar tol. Alasan yang akan diberikan kerana berlaku perubahan dari segi polisi, pengendalian dan sebagainya.

"Ini tentu akan dikatakan perbelanjaan pentadbiran baru yang tidak dapat dielakkan oleh pihak pemegang konsesi (gabungan UEM-KWSP) yang sudah tentu menyebabkan kadar tol terpaksa dinaikkan," ujar beliau.

Dalam pada itu, Azan berkata KWSP yang tidak mempunyai kepakaran dalam pengendalian lebuhraya menjadi enjin utama sebagai penyumbang pelaburan dari segi kewangan.

"Saya tidak rasa KWSP mempunyai kepakaran dalam pengurusan lebuhraya, gabungan antara KWSP-UEM akan membentuk satu konsortium yang baru di mana UEM akan diletakkan unit yang menjaga aspek teknikal sementara KWSP sebagai institusi yang hanya menyalurkan sumber kewangan.

"Di sini akan timbul konflik baru dalam gabungan yang tidak seimbang di mana dana KWSP daripada pemotongan gaji pekerja sektor swasta .

"Saya tidak pasti keuntungan daripada pelaburan yang dibuat ini akan dipulangkan kepada penabung KWSP atau pun hanya menjadi rakan kongsi untuk tujuan pengambalihan sahaja," ujarnya ketika ditemui TV Selangor di lobi Parlimen, petang tadi.

Dalam kenyataan bersama, UEM dan KWSP berkata tawaran berkenaan akan dibentangkan pada mesyuarat agung luar biasa PLUS bulan depan.

"Pemerolehan semua aset dan liabiliti PLUS akan dilaksanakan oleh perantara pelaburan tujuan khas, yang 51 peratus milik UEM dan 49 peratus dipegang oleh KWSP," kata kenyataan itu.

Pengarah Urusan/Ketua Pegawai Eksekutif UEM Group, Datuk Izzaddin Idris, berkata kumpulan akan terus mengekalkan standard penyenggaraan dan perkhidmatan pengendali lebuh raya itu untuk keselamatan pengguna lebuh raya.

Untuk rekod PLUS merupakan pemilik aset RM23 bilion dan merupakan pengendali lebuh raya tol terbesar Asia Tenggara.

Betul Ke Zaid Tak Dapat Publisiti?

Posted: 10 Nov 2010 05:39 AM PST

Terbaca aku kat blog rakan orang kuat PR mungkin khususnya orang kuat PKR. Setiap postingnya sejak kebelakangan ini sememangnya seperti pro Zaid Ibrahim. Itu tidak menghairankan kerana blog aku ini pun pro Azmin dan Chegu Bard. Biarpun ada yang berkata Chegu Bard bukan `team' Azmin, namun aku yakin dengan kata-kata Chegu Bard bahawa beliau tiada `kem' dan menganggap pertandingan ini adalah pertandingan adik beradik.

Lagi pun blog ini blog aku, maka tentulah aku akan lahirkan siapa yang aku sokong. Kebetulan pula aku adalah penyokong PR samada PKR mahu pun PAS. Aku kurang menulis pasal DAP, tetapi aku gembira bila DAP pun sokong PAS. Mulanya aku berpendirian bahawa aku menyokong Azmin tidak bererti aku tidak suka Zaid jauh sekali Sdr Mustafa Kamil. Andainya Zaid menang juga, aku nekad akan menerima keputusan itu walaupun harapan aku jika Azmin tewas, Sdr Mustafa Kamil akan menang. Itu dulu.

Sekarang aku berubah pendirian kerana Zaid telah tunjukkan siapa dia sebenarnya di dalam PKR. Bukan kerana Zaid kritik parti atau pemimpin, tetapi aku tidak boleh bersekongkol dengan beliau yang tunjuk hebat meminta Anwar dan Azmin keluar dari politik. Lebih aku tidak boleh terima sehingga nak termuntah apabila Zaid mengaku beliau boleh menggantikan tempat Anwar. Itu lah sebabnya Zaid kini aku iktiraf sebagai `musuh' walaupun dia masih menebalkan muka berada di dalam PKR. Aku berdoa agar Zaid tinggalkan PKR dan tubuhkan partinya sendiri untuk menilai sejauh mana beliau boleh bertahan.

Buat Sdr Mustafa, aku rasa terlalu lama masa 48 jam itu untuk beliau `ugut' parti. Patutnya memadai 1 jam atau separuh hari sudah cukup untuk beliau melihat samada parti ini bersedia atau tidak `melutut' dengan kemahuan tokoh lama yang tewas di Cabangnya sendiri itu.

Ada teman menulis di dalam blognya mengatakan beliau `terpaksa' mempertahankan Zaid kerana Zaid tidak diberi ruang di dalam media kepunyaan parti seperti Suara KeADILan. Berapa kerat yang baca akhbar parti ini yang sudah berbulan aku sendiri tidak jumpa di pasaran akibat digantung permit? Melucukan bagi aku alasan beliau itu. Sebenarnya Zaid lah calon yang paling hebat mendapat publisiti dari media perdana seperti Utusan, TV3 dan RTM sejak kebelakangan ini. Semua kata-kata Zaid mendapat `high light' dari media pencacai itu. Berita untuk Azmin? Jangan harap melainkan yang buruk-buruk sahaja. Zaid pada pandangan media pencacai ini sudah sama seperti `firaun besar' dari Kulim Bandar Baru kalaupun tidak seperti Ezam sesumpah yang amat laku suara mereka. Kalau tak percaya tonton berita hari ini atau baca akhbar pencacai hari ini, mesti ada cerita yang mereka kutip dari mulut Zaid.

Azmin amat ketinggalan dari segi publisiti. Media alternatif tidak banyak membantunya, jauh sekali media pencacai kerana media pencacai ini hanya layak buat si pencacai sahaja. Jadi, hujah teman aku tu hujah yang dangkal semata-mata untuk melindungi dirinya dari diketahui sebagai penyokong tegar Zaid dan anti azmin, Itu saja.


Dari WFAUZDIN NS

DAP bantah hasrat MCA beli firma judi, Tanjong

Posted: 09 Nov 2010 09:46 PM PST

Ketua Pemuda DAP, Anthony Loke hari ini mempersoalkan rancangan badan pelaburan MCA - Huaren Holdings Sdn Bhd - untuk mendapatkan pegangan saham ke atas firma perjudian Tanjong PLC - syarikat perjudian ketiga terbesar di Malaysia selepas Berjaya Sports Toto dan Magnum.

"Pertama sekali, adakah benar mereka merancang untuk berbuat demikian? Jika betul, di mana autoriti moral MCA? Adakah ia (MCA) entititi perniagaan atau sebuah parti politik," soal Loke pada sidang media di lobi parlimen hari ini.

Beliau juga mempersoalkan tindakan MCA yang hanya berdiam diri rancangan Kementerian Kewangan sebelum ini yang bercadang meluluskan lesen judi sukan di negara ini.

"Adakah kerana mereka menyokong rancangan itu kerana mereka juga ada perancangan untuk melabur dalam perniagaan perjudian?" soalnya.

Menurut Loke lagi, terdapat konflik kepentingan apabila MCA diwakili oleh seorang timbalan menteri kewangan yang keputusannya memberi impak kepada industri perjudian.

"MCA masih adalah sebahagian daripada kerajaan. Meskipun mereka tidak berkuasa, tetapi mereka tetap sebahagian daripada kerajaan dan ini mungkin menyebabkan konflik kepentingan," katanya.

Loke berkata jika MCA meneruskan hasratnya untuk terbabit dengan industri perjudian, DAP akan terus menjaja isu berkenaan.


-malaysiakin

RM65 juta ubahsuai Sri Perdana untuk Rosmah?

Posted: 09 Nov 2010 09:43 PM PST

Peruntukan RM65 juta untuk mengubahsuai Sri Perdana di Putrajaya merupakan suatu pembaziran wang rakyat semata-mata untuk memenuhi citarasa kehidupan mewah pemimpin serta ahli keluarga mereka.

Ahli Parlimen Batu, Tian Chua berkata kerajaan tidak peka dengan nasib dan penderitaan rakyat yang berpendapatan rendah tetapi terlalu gairah untuk melatih rakyat ke arah kehidupan mewah.

"Kos perbelanjaan keluar negara telah meningkat sebanyak 70 peratus dari 2008 hingga 2010.

"Rosmah, isteri Perdana Menteri pula mengisytiharkan diri beliau sebagai wanita pertama (First Lady) yang biasanya diberkan kepada isteri presiden supaya beliau mendapat hak sebagai VVIP.

'Rosmah pula memang terkenal dengan seorang yang boros berbelanja ketika di luar negara.

"Apakah peruntukan sehingga RM65 juta itu untuk memenuhi kehendak nafsu Rosmah yang suka kehidupan mewah," jelas Tian ketika di temui di lobi Parlimen hari ini.

Bajet tumpu hidup mewah

Menurut Tian, Bajet yang diumumkan Najib baru-baru ini juga lebih memberi tumpuan kepada kehidupan mewah.

"Bajet yang dibentangkan lalu pun seolah-olah ada pengaruh daripada Rosmah atau mahu rakyat menuruti cara hidup isteri beliau seperti pewangi berjenama luar negara dan pakaian-pakaian wanita.

Katanya, peruntukan sebanyak RM65 juta merupakan angka yang keterlaluan kerana wang tersebut boleh digunakan untuk membantu mangsa-mangsa banjir di utara tanah air atau bantuan kepada pelajar-pelajar miskin di seluruh negara.

Semalam, Ahli Parlimen Pokok Sena, Mahfuz Omar ketika membahaskan perkara tersebut berkata, peruntukan yang begitu tinggi itu amat tidak wajar hanya untuk mengubah suai kediaman Perdana Menteri yang masih dalam keadaan baik.

"Setiap kali belanjawan, ada peruntukan untuk ubah suai kediaman Perdana Menteri. Setiap kali tukar Perdana Menteri, berlaku pengubahsuaian. Apa yang rosak sebenarnya? Kita nak tahu apa yang memerlukan pengubahsuaian sampai memerlukan kos yang tinggi?," kata Mahfuz

Seri Perdana di Putrajaya mula dibina pada tahun 1997 dengan kos RM24 juta dan siap dua tahun kemudiannya. Bangunan ini diubah suai buat kali pertama pada tahun 2005.


-freemalaysiatoday

PKR Apa Dah Jadi?

Posted: 09 Nov 2010 09:18 PM PST

Orang kata... nak tau kebaikan sese'orang', tanya kawan dia. Jika nak tau pula tentang keburukan dia.... tanya musuh dia. Namun itu semua ialah pandangan seorang kawan dan seorang musuh. Yang si kawan akan cakap yang baik-baik, manakala... yang si musuh akan mencaci, mengeji dan menghina. Aaaahh... biasalah tu.

Tapi, apakah kita boleh pegang seratus peratus dengan apa yang kita dengar? Itu semua cakap-cakap orang saja.... sedangkan kita tidak mengenali atau mempunyai apa-apa experience apa-apa dengan 'orang' yang kita nak nilai itu. Atau mungkin juga, kita tak kenal dia secara personal atau dekat??

Kata orang juga.... tak kenal maka tak cinta. Untuk mengetahui dan menyelami hati budi serta perangai sebenar seseorang itu, kita kena mendampingi dia terlebih dulu. Lagi lama kita bergaul dengan dia... lagi masak kita tentang perangai dia yang sebenarnya. Lagi jelas kepada kita tentang hati budinya. Macam suami isteri... sebelum kahwin, banyak hipokritnya.... tetapi, apabila sudah duduk serumah dan tidur sebantal, baru kita tahu siapa dia yang sebenarnya...

Jadi... adilkah kita, sekiranya kita membuat sesuatu andaian atau penilaian tentang sese'orang' hanya semata-mata berdasarkan cakap-cakap kawan dan lawannya sahaja??

Rasanya... itu semua boleh kita jadikan panduan dan ingatan sahaja. Sebelum membuat sesuatu andaian, kita juga perlu teliti dalam membuat pemerhatian dan pengamatan. Jangan mudah terpengaruh dengan apa yang kita dengar. Guna akal yang Allah SWT anugerahkan kepada kita secara rasional. Ini dapat mengelakkan diri kita jadi manusia 'lalang' dan manusia yang mudah dipengaruhi dan mudah pula beralih 'qiblat'.

Kita mesti selalu beringat... yang manusia ini ada yang cerdik dan licik, ada yang jujur dan ikhlas dan ada yang lurus bendul dan senang kita nak 'baca'. Dan.... ada juga yang pakar dalam berpura-pura. Aha, pelakon professional.... Hati-hati!! Jangan kita terpedaya. Be strong.... Be wise.... Be observant... Be critical.... Be rasional...

Kini... Parti Keadilan Rakyat sedang menghadapi kemelut getir, ekoran proses pemilihan kepimpinan parti 2010 yang dibuat secara demokrasi melalui 'satu ahli satu undi'. Fuuhh... kecoh satu Malaya, Sabah dan Sarawak.

Pelbagai isu dimainkan sejak ia bermula. Isu 'Trojan Horse'nya... isu payung-memayungnya... isu kau geng siapa, aku geng siapa... isu kempennya.... isu ketelusan JPPnya... isu 'tangan ghaib'nya dan yang ternow ialah isu penipuan dalam proses pengundiannya.

Pun begitu.... ini semua adalah proses mematangkan PKR. Tetapi, dalam mengharungi proses pematangan ini.... jangan pulak PKR tersungkur!!

Namun yang pastinya, apa yang sedang berlaku dan apa yang telah dilakukan oleh pihak-pihak yang bertelagah, pasti ada sebab musabab serta tujuannya. Semua kata dan berasa yang tindak tanduk mereka adalah demi kebaikan dan kelansungan parti. Whatever ler....

Apa-apa pun.... sekarang UMNO/BN sedang bertepuk tangan dan bersorak kegembiraan melihatkan pergolakan yang berlaku. Itu yang mereka mahu. Sebenarnya, antara rakan kongsi dalam Pakatan Rakyat, yang paling mereka geruni ialah PKR kerana ia parti yang bebas perkauman. Ada ciri kesepaduan kaum dalam PKR, yang sesuai dengan realiti kaum di Malaysia hari ini. PKR nampak lebih relevan dengan zaman dan keadaan.

PKR dengan gabungan DAP dan PAS, mampu merubah landskap politik negara. Inilah cabaran dan dugaan hebat yang perlu di atasi oleh UMNO/BN. Lantas.... kehadiran 'trojan horses' di dalam PKR tidak dapat disangkal. Pasti mereka telah menyusupmasukkan 'trojan horses' mereka ke dalam PKR secara licik sekali. Misi mereka.... lemah dan hancurkan PKR. Strategi mereka.... melalui serangan dari dalam dan luar.

Tapi.... siapa mereka?? Ada yang telah dikenal pasti. Ada juga yang sudah lari. Malah, ada yang sudah berambus pergi. Malangnya.... masih ada lagi. Itu sebab, PKR kena berhati-hati dan berwaspada. Cari dengan teliti..., kaji gerak geri dan tindak tanduk...., siasat dan perhati.... cari bukti dan pastikan.... dan bertindak dengan bijak. Bukan melatah, jangan menuding jari... Bertindak secara bijak dan rasional kerana keutuhan parti mesti diutamakan.

Apa-apa pun, semua pihak harus bermuhasabah diri. Kita tak mahu kecelaruan dalam PKR, menggangu-gugat kerjasama utuh dan kesepakatan Pakatan Rakyat. Siapa lagi yang rakyat nak harapkan untuk memulihkan keadaan pincang Malaysia, selain Pakatan Rakyat. Nak harapkan UMNO/BN??

Ermmm... toksah haraplah. 'Tangan-tangan' mereka bukan tangan yang membina tetapi tangan yang memusnahkan. Apa yang mereka sentuh atau pegang, pasti musnah... punah-ranah sesemuanya.

Jadi... kepada siapa lagi rakyat nak bersandarkan harapan, selain kepada Pakatan Rakyat. Itu satu-satulah harapan rakyat yang masih ada dan ber'nyawa'. Pleaaseee.... jangan musnahkan harapan tersebut.

Hello PKR..... rakyat masih berharap untuk melihat fajar baru menyingsing di bumi Malaysia.

REFORMASI!!! Apakah kamu semua sudah lupa janji reformasi kamu?? Apa kamu sudah lupa janji untuk memberi 'Harapan Baru untuk Malaysia'??

Kita manusia berpegang pada janji. Jangan sekali-kali hampakan orang dengan memungkiri janji manis kamu. Janji ialah amanah yang mesti.... sedaya upaya ditunaikan. Ingat tu.....

Kikis sifat merajuk ala UMNO

Posted: 09 Nov 2010 09:17 PM PST

Datuk Zaid Ibrahim perlu mengikis sifat merajuk 'ala UMNO' sekiranya ikhlas berjuang atas platform PKR.

Timbalan Pengerusi PKR Kedah, Wan Salleh Wan Isa berkata, tindakan Zaid menarik diri bertanding jawatan Timbalan Presiden PKR dan meletak semua jawatan dalam parti hanya disebabkan kecewa dengan kegagalan parti menangani manipulasi dalam pemilihannya adalah tidak tepat kerana proses itu lebih dianggap 'pemilihan keluarga' semata-mata.

Menurutnya, beliau mendapat maklumat daripada Jawatankuasa Pemilihan Pusat (JPP) yang menjelaskan tiada seorang pun dalam kalangan pucuk pimpinan parti campur tangan dalam urusan pemilihan.

"Zaid harus faham, ini pertandingan keluarga, mengapa perlu heboh kepada media cakap ada orang manipulasi pemilihan parti, sedangkan beliau boleh membuat aduan kepada JPP atau pucuk kepimpinan tertinggi?

"Saya fikir Zaid tidak perlu rasa cemburu dengan calon pesaing jawatan Timbalan Presiden lain dan sekiranya benar-benar ikhlas berjuang untuk parti, tidak perlu meletak semua jawatan dan hebohkan masalah dalaman parti kepada media," katanya sewaktu dihubungi semalam.

Wan Salleh berkata, beliau secara peribadi tidak bersetuju dengan tindakan Zaid meletak semua jawatan dalam parti hanya disebabkan kecewa dan sebagai seorang pejuang, bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri itu seharusnya menolak kepentingan peribadi berbanding parti.

Menurutnya, terdapat tiga faktor yang dirasakan menyumbang kepada kekurangan undi diperolehi Zaid dalam proses pemilihan setakat ini iaitu orang baru, keyakinan ahli PKR sendiri terhadap calon yang berkhidmat lebih lama dan faktor masa.

Misteri bagaimana pegawai PM ada harta RM200 juta

Posted: 09 Nov 2010 08:59 PM PST


(klik imej untuk membaca dengan jelas)

Mendapat maklumat dari seorang yang mendakwa 'orang dalam' JPM dengan memberikan dokumen dan fakta mengenai penyelewengan yang memungkinkan seorang pegawai kakan di Pejabat Perdana Menteri mengumpulkan kekayaan secara luar biasa.

Dokumen dan fakta tersebut melibatkan Setiausaha sulit kanan kepada Perdana Menteri iaitu. Dato' Zakiah Ibrahim.


Dato Zakiah atau pemberi maklumat menggelarnya ZAKAYA merupakan wanita yang mempunyai pengaruh besar di Pejabat Perdana Menteri. Tanyalah kepada sesiapa yang pernah berurusan dengan Pejabat Perdana Menteri mesti mengetahui gelagat dan peranan wanita ini.


Tidak menyukai publisiti, Zakiah dalam diam mengumpul harta bernilai RM200 juta dalam masa tidak sampai tiga tahun menguasai pejabat PM.


Zakiah adalah individu yang memuktamadkan siapa yang mendapat projek melalui direct nego atau restricted tender di Kementerian Kewangan.


Kuasanya melebihi kuasa datuk Seri Husni Hanazlah, Menteri Kewangan Kedua.


Menggunakan bilik yang betul-betul terletak di sebelah bilik PM, Zakiah membuat keputusan untuk menguasai dan menukar syarikat yang mendapat kontrak kerajaan samada untuk Ketua UMNO bahagian, kerabat diraja mahupun kroni-kroni beliau sendiri.


Beliau dalam masa yang singkat telah mengumpul kekayaan sebanyak RM200 juta dengan cara diam-diam melalui dua orang rakannya Dato Norida Hamzah, CEO Aero Tree Defence & Services Sdn Bhd dan seorang lagi Halim Othman, bekas petugas Sri Satria dan "Nominee Director" untuk Zakiah.


Modus Operandi Zakiah adalah dengan menukar proposal syarikat yang terpilih kepada syarikat Dato Norida dan Halim atau memanggil ketua bahagian UMNO atau Kerabat Diraja yang berjaya merebut tender untuk berkongsi kekayaan dengan beliau.


Satu lagi keistimewaan Zakiah adalah beliau boleh terus menghubungi menteri untuk "rundingan terus" dengan beliau supaya projek itu boleh dikongsi antaranya dan pihak menteri atau pegawai kanan kementerian tersebut.

Hari ini kami kemukakan dua bukti 2 syarikat milik Zakiah yang menggunakan kroni beliau dengan memaksa Bank Pembangunan dan Malaysia Debt Ventures Berhad memberikan pinjaman berjumlah hampir RM200 juta untuk projek bernilai RM20 juta.


(maklumat diperolehi dari orang sumber dalaman JPM yang tidak mahu dikenali, JPM atau individu yang dinyatakan di atas harus menafikan atau menerangkan kedudukan sebenar...satu masej twitter sudah dihantar kepada PM Malaysia untuk melihat respon beliau)

BLOG - BLOG PAKATAN RAKYAT