Ahad, 25 Julai 2010

dollah yankee

dollah yankee


7 juta..siapa punya?

Posted: 25 Jul 2010 06:06 PM PDT


Woww..7 juta pengundi baru? Itu lah angka yang di-anggar dan di-jangka akan menjadi pengundi yang pertama kali tengok peti undi untuk mengundi buat pertama kalinya pada PRU-13 nanti, yang orang putih kata "13th GE, just around the coners".

7 juta pengundi baru ini yang terdiri dari orang-orang golongan muda yang mana sokongan mereka ini pada PRU-13 itu akan menentukan siapa dan parti mana yang akan duduk di Putra Jaya.

85 peratus dari 7 juta pengundi baru dan muda ini didalam golongan dan kategori berkecuali, tidak duduk dalam mana-mana parti sama ada BN atau PR.

Kalau ikut kepada penganalisis-penganalisis politik yang terdiri dari mereka yang profesional dan juga yang terdiri dari penganalisis-penganalisis yang dari kaki-kaki lima jalan dan kedai-kedai kopi di-bandar bandar besar dan di-kampong kampong, 60 peratus daripada 7 juta pengundi ini masih bertenggek di-atas pagar dan masih belum memutuskan kepada siapa undi mereka akan diberikan.

Kalau ikut kepada masalah-masalah perkauman, rasuah, pekerjaan, pendidikan, peningkatan kos sara hidup, pendatang-pendatang yang haram dan yang halal, kualiti kehidupan dan juga sistem pengangkutan awam yang sedang jadi dalca dan caca merba di-bawah pentadbiran BN, maka dah sah-sah dan gurkah-gurkah politik di'port' berani bertaruh potong jari yang undi golongan mereka yang pertama kali ini akan memihak kepada PR.

Kalau di-lihat kepada penglibatan dan sambutan-sambutan yang diberikan oleh orang-orang muda ini kepada apa-apa juga program-program politik anjuran-anjuran BN dan PR, jelas sekali yang PR sudah ada "Fixed Deposit" di semua kawasan masyarakat.

Akibat sikap tamak dan tak pernah rasa cukup yang ada pada PR, telah membuatkan mereka menjadikan perinsip "timba kena cari telaga" sebagai panduan dimana PR masih lagi sedang keluar untuk mencari beberapa lagi akaun "Fixed Deposit" dengan mengadakan road-show mendaftar sebagai pengundi-pengundi baru.



dollah yankee -
PR dah start daftar pengundi dan ahli baru untuk PRU-13, BN pula baru dok buat survey, dok buat research yang habis-habis.

Gila jersi bola sepak

Posted: 25 Jul 2010 12:29 AM PDT
















KUALA LUMPUR (AFP) – Muslims must not wear the famous Manchester United red jersey because of the "devil" emblem on its team crest, Malaysian clerics said Wednesday.
Manchester United and the rest of the English Premier League are massively popular in Muslim-majority Malaysia and the rest of the Asian region, but conservative religious scholars said the jersey is un-Islamic.

Also off limits are the shirts of teams including Brazil, Portugal, Barcelona, Serbia and Norway, all of which carry images of the cross on their team emblems.

Kegilaan memakai jersi di Malaysia jelas terserlah. Sebagai orang islam mereka sepatutnya tahu dan faham jersi yang bagaimana yang sesuai dan tidak sesuai dipakai.

Biarpun gurkah-gurkah politik di'port' memegang prinsip 'sendiri buat,sendiri tanggung' dan 'kubur masing-masing' namun gurkah-gurkah politik ini tetap bependapat yang sebagai orang-orang islam, sebagai orang islam kita patut tegur menegur dan mereka tidak sepatutnya memakai baju atau jersi yang mempunyai imej-imej seperti imej setan, imej arak, imej tengkorak atau alkohol dan imej-imej yang mempunyai lambang-lambang salib.

Kontroversi kini menyelubungi ramai peminat-peminat yang fanatik dengan pasukan Manchester United yang kita semua tahu lambang kelab mereka jelas memaparkan imej setan. Dan jersi-jersi ini jelas sekali ianya dipakai oleh ramai orang-orang islam yang merupakan peminat-peminat MU.

Tak kan lah nak pakai benda-benda merepet macam ni pun kita perlukan fatwa dari ulamak kot? Sendiri mau ingat lahh...

Sehubungan dengan itu, gurkah-gurkah politik di'port' yang semuanya merupakan kaki bola (tahun 70an dan 80an laa...), telah menasihatkan orang-orang islam agar gunakan cara lain kalau nak sokong kelab-kelab pujaan mereka daripada memakai jersi-jersi yang jelas ada imej-imej setan,arak dan salib.

Biarpun jersi-jersi yang ada lambang-lambang yang dinyatakan tadi berlambak-berlambak dipasaran dan tidak sesuai untuk orang-orang islam memakainya, namun gurkah-gurkah politik di'port' kata ia tidak semestinya diharamkan penjualannya.



dollah yankee -
Kalau di-Arab Saudi, peminat bola tak gaduh pun nak pakai jersi masa tengok bola.Semua pakai jubah.

Tiada ulasan: